Γιάννης Σαμαράς: «Το όραμα μου για τον ΟΦΗ του μέλλοντος»!

Ποδόσφαιρο
Γιάννης Σαμαράς: «Το όραμα μου για τον ΟΦΗ του μέλλοντος»!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ποδοσφαιρικό “μυαλό” της ομάδας του Ηρακλείου, άνοιξε την καρδιά του στο neakriti.gr για τον στόχο της καταξίωσης και το δίπολο... αθλητικές εγκαταστάσεις-Ακαδημία που θα οδηγήσει σ’ ένα σύλλογο πρότυπο

Ο “πυρήνας” και το DNA του ΟΦΗ περιλαμβάνουν αρχές και βαθύτερα νοήματα, που κάποιοι άνθρωποι γνωρίζουν από την ημέρα... μηδέν, δηλαδή την αφετηρία των μεγάλων επιτυχιών.

Ένας από αυτούς είναι ο Γιάννης Σαμαράς... Το ποδοσφαιρικό “μυαλό” του σημερινού πρότζεκτ, που όμως η “σύνδεσή” του με τους Κρητικούς δεν είναι τωρινή.

Είναι ο άνθρωπος που έγινε Κρητικός (σε όλα), υπηρετώντας τον ΟΦΗ ως ποδοσφαιριστής επί σειρά ετών, ως προπονητής και τώρα ως διευθυντής ποδοσφαίρου.

Το Βαρδινογιάννειο Αθλητικό Κέντρο είναι το... πρώτο σπίτι του, καθώς εκεί περνάει τις περισσότερες ώρες της μέρας, δουλεύοντας, συζητώντας και σχεδιάζοντας - για τι άλλο - για το ποδόσφαιρο.

Εν προκειμένω για τον ΟΦΗ... Και λίγο πριν την... αυγή του 2021 παραχώρησε μια συνέντευξη- “ποταμό” στη “Νέα Κρήτη”. Μίλησε για όλους και για όλα, για την ομάδα που ονειρεύεται, για τις αθλητικές εγκαταστάσεις που θα αλλάξουν επίπεδο, τον Γιώργο Σαμαρά, τον Μιχάλη Μπούση, τον Γιώργο Σίμο, τους άμεσους συνεργάτες του και το ποδοσφαιρικό “οικοδόμημα” που “χτίζει” από τον δικό του ρόλο.

Για τον ΟΦΗ του μέλλοντος, που με διαφορετική νοοτροπία από τη συνηθισμένη στη χώρα μας τραβάει τον δρόμο του. «Νιώθουμε... Γαλάτες και είμαστε πιστοί στις αρχές μας», λέει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Σαμαράς.

Ακολουθεί η συνέντευξη και οι απαντήσεις του σε όλα...

Μετά από περίπου δυόμισι χρόνια στην ηγεσία του ΟΦΗ, ποια είναι η δική σας αποτίμηση;

«Αρκετά πράγματα έγιναν πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε και άλλα πήγαν πιο αργά. Γενικά είμαστε σε ένα δύσκολο, αλλά σωστό δρόμο, μέχρι να φτάσουμε αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά να δούμε αυτό που θέλουμε. Και να δώσουμε αυτό που θέλουμε στο ποδόσφαιρο, σαν συμπεριφορά - αγωνιστική συμπεριφορά, νοοτροπία. Δουλεύουμε στο πλάνο που έχουμε. Μείναμε πίσω με την περίοδο της πανδημίας. Μπήκαν άλλες προτεραιότητες, άλλαξε η ζωή μας, αλλά προσπαθήσαμε να μη χάσουμε πολλά πράγματα σαν ομάδα».

Έρχεται το επόμενο διάστημα η πρώτη μεγάλη αλλαγή, με την ανακατασκευή στο Βαρδινογιάννειο Αθλητικό Κέντρο...

«Σαν ομάδα, αν δεν το δούμε στο επίσημο, να τελειώνει στα... χαρτιά, δεν πρόκειται να ανακοινώσουμε τίποτα. Σίγουρα είμαστε σε έναν πολύ καλό δρόμο. Πάρα πολύ καλό δρόμο. Εγώ ελπίζω και... αύριο το πρωί να ξεκινήσει όλο αυτό. Αυτό θα είναι η επόμενη μέρα για την ομάδα, που θα αλλάξει και επίπεδο. Πρέπει να φτιάξουμε πράγματα και για αυτό μετά από ένα χρόνο από το μπαράζ με τον Πλατανιά όλα έγιναν πολύ γρήγορα».

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις και η δυναμική της ομάδας είναι οι προτεραιότητές σας; 

«Εγώ, με όλο τον σεβασμό που έχω για τον άνθρωπο και το ποδόσφαιρο, από πολύ μικρό παιδί, θέλω ο φίλαθλος του ΟΦΗ να πηγαίνει σε έναν χώρο μαζί με το παιδί του, που να είναι το κάτι άλλο. Αυτό σε πάει σε ένα άλλο επίπεδο. Να έχουμε ένα στάδιο, αύριο-μεθαύριο, να έρχεται ο καθένας με το παιδί του, να τραγουδάμε, να φωνάζουμε, αλλά σε ένα σωστό περιβάλλον. Να έχουμε όλα αυτά, έτσι ώστε όταν έρχονται από την Ευρώπη να λένε ότι εδώ είναι μια σοβαρή ομάδα». 

Ποιο είναι το όραμά σας για τον ΟΦΗ των επόμενων χρόνων;

«Το όραμα είναι όλων μας. Εγώ θέλω να αλλάξω επίπεδο στις εγκαταστάσεις. Η Ακαδημία να έχει γήπεδα, η πρώτη ομάδα να έχει γήπεδα... Να υπάρχει το σέρβις που πρέπει να έχει ο ΟΦΗ, αν θέλει να είναι κάτι πολύ μεγάλο και για τα επόμενα χρόνια. Εκεί έχουμε επικεντρωθεί από την πρώτη στιγμή. Πρέπει να πάμε στην επόμενη μέρα. Βρισκόμαστε στο 2021 και θέλουμε να ακολουθήσουμε πράγματα που γίνονται σε άλλες χώρες. Να το κάνουμε και εμείς εδώ». 

Έχετε πει ότι η έξοδος στην Ευρώπη ήρθε νωρίτερα από ό,τι περιμένατε... Αυτό πρόσθεσε άγχος; 

«Προσωπικά σε μας, όχι. Είμαστε λίγο μαθημένοι σ’ αυτά. Πέρυσι, τέτοιο καιρό, λέγαμε θα βγούμε ή δε θα βγούμε Ευρώπη. Είναι μέρος της ζωής μας. Αν θες να κάνεις πρωταθλητισμό, πρέπει να περάσεις κάποιες διαδικασίες. Εγώ χάρηκα πέρυσι και ήταν ωραίο το συναίσθημα, που μας έδωσαν οι παίκτες με τον προπονητή, αν θα βγούμε ή δε θα βγούμε Ευρώπη. Ήταν κάτι ξεχασμένο και εμένα μου άρεσε όλη αυτή η προσμονή. Έτσι θα πρέπει να σκεφτόμαστε. Να φτάσουμε σ’ αυτό το επίπεδο και να σταθεροποιηθούμε αγωνιστικά για τα επόμενα χρόνια. Το πρώτο πράγμα που λέγαμε είναι να μείνουμε για πολλά χρόνια στη Λίγκα. Να μείνουμε και να πουν όλοι: εδώ είναι ο ΟΦΗ. Η εδραίωση είναι να είμαστε για τα επόμενα 100 χρόνια στη Λίγκα και να μην μπει ξανά η ομάδα σε περιπέτειες».

«Ο Γκέραρντ θα συμφωνούσε»! 

Κάποιοι λένε ότι η τωρινή διαδρομή είναι μια συνέχεια της μεγάλης αλλαγής που έφερε η εποχή Γκέραρντ. Ποια είναι η γνώμη σας; 

«Νομίζω ότι ο Ευγένιος, αν ήταν εδώ, τα ίδια πράγματα θα υποστήριζε και θα συμφωνούσε. Όλος ο κόσμος το υποστηρίζει, το βλέπει, το νιώθει. Αυτοί που έχουν ποδοσφαιρική υγεία και αθλητική παιδεία το καταλαβαίνουν. Για να διανύσεις όλη αυτή τη διαδρομή, χρειάζεται κόπος και δύναμη. Είναι κάτι για το οποίο σίγουρα θα συμφωνούσε και ο Ευγένιος, γιατί πρέπει να παλέψεις για χρόνια. Και εμείς τότε, για πολλά χρόνια, δε βγαίναμε κάθε σεζόν Ευρώπη, αλλά πάντα ήμασταν εκεί. Ανταγωνιστικοί και μας υπολόγιζαν όλοι. Αυτό θέλουμε πάλι, αλλά θέλει πολύ καιρό». 

Ο απολογισμός σας για το πρώτο μισό του φετινού πρωταθλήματος; 

«Δε νιώθουμε ότι έχουμε σταματήσει. Είναι μια συνέχεια. Πρώτη φορά δεν πήγαμε για προετοιμασία, κάτι που ισχύει για τις περισσότερες ομάδες στον κόσμο. Από τα πλέι-οφ θέλαμε να κάνουμε κάτι με τις μεταγραφές και η πανδημία μάς καθυστέρησε σε πολλά πράγματα. Δεν ήταν εύκολο. Όλη αυτή η μετάβαση, ας πούμε, μας βρήκε λίγο ανέτοιμους σαν ομάδα. Δεν κάναμε μια σωστή προετοιμασία και τα παιδιά που ήρθαν αργότερα είχαν μια αποχή 4-5 μήνες. Ήταν δύσκολο να πούμε “τώρα έχουμε το ευρωπαϊκό παιχνίδι και μετά πρεμιέρα πρωταθλήματος”. Περιμέναμε, μέρα με τη μέρα, να έχουν όλοι την υγεία τους, κάτι που δεν έγινε, και αυτό μας στοίχισε περισσότερο. Ο καθένας για τους λόγους του ήταν εκτός ομάδας. Περιμέναμε να μπει κάποιος κι έφευγε κάποιος άλλος με τραυματισμό. Η πανδημία και η ατυχία με τους τραυματισμούς, ειδικά αυτό με τους χιαστούς, ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Όλοι αυτοί οι τραυματισμοί και που “έκλεισε” αργά ο Μεγιάδο, γιατί περιμέναμε από την Αργεντινή αυτό που περιμέναμε. Θα πρέπει να πω για τον Μεγιάδο ότι από τη δική μας πλευρά είχε τελειώσει στις 27 Ιουνίου. Όλα αυτά τα μικρά-μικρά, που αν τα ενώσουμε είναι ένα μεγάλο κομμάτι, έπρεπε να τα υπομείνουμε και κάθε μέρα να μας δίνει αυτό που πρέπει να μας δίνει. Το άλλο κομμάτι είναι ότι επενδύσαμε σε παιδιά 20-21 χρονών και επιπλέον... αυτό που μας αρέσει: να είναι Έλληνες. Κάναμε προσπάθεια να φέρουμε ποιοτικά παιδιά και αυτό είναι το προφίλ που θέλουμε να έχουμε, μέχρι να φτάσουμε στην “παραγωγή” από την Ακαδημία, κάτι που παίρνει πολλά χρόνια. Αυτό που σκεφτόμαστε είναι να πάμε στο δεύτερο μισό με όσο γίνεται τους παίκτες υγιείς. Να παίξουμε τα παιχνίδια μας και αυτό που είναι να μας δώσει στο τέλος η χρονιά, ώστε να ξεκινήσουμε μια καινούργια, ελπίζοντας ότι θα έχουμε μια κανονικότητα. Το κέρδος θα το δούμε του χρόνου σε πολλούς παίκτες, γιατί από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι σήμερα έχουμε κάνει αρκετά πράγματα, αλλά απλά θέλει υπομονή να σταθεροποιηθούμε». 

Ποιες είναι οι κινήσεις που έχετε στα “σκαριά” για τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου; 

«Όταν έχεις μια καλά σχεδιασμένη ομάδα, οι ανάγκες τον Γενάρη είναι πολύ λίγες. Την πρώτη χρονιά που ήρθαμε φέραμε πολλούς παίκτες τον χειμώνα και τον επόμενο Ιανουάριο έγιναν μόνο δύο προσθήκες. Από ’κει και πέρα, πάντα θα υπάρχει μια ανάγκη, αλλά είναι διαφορετικό να πηγαίνεις για μια-δυο κινήσεις. Δε θέλουμε να κάνουμε κάτι απλά για να το κάνουμε. Στόχος είναι να παραμείνουμε “νοικοκυρεμένοι”, και πάλι θα πάμε σε μια τέτοια λογική. Μπορεί να είναι επιθετικός ή κάτι για την επίθεση. Είναι το πιο δύσκολο κομμάτι να “βγεις στην αγορά” για αυτή τη θέση. Αυτή τη στιγμή, δεν έχει σέντερ φορ η Μπαρτσελόνα. Ο καθένας στο επίπεδό του. Είναι πάρα πολύ δύσκολο».

Πολλή συζήτηση γίνεται για το στυλ παιχνιδιού της ομάδας, αν οδηγεί στα επιθυμητά αποτελέσματα... Τι έχετε να πείτε; 

«Σίγουρα θέλουμε να έχουμε την μπάλα, να κάνουμε πράγματα με την μπάλα και είδαμε αρκετές ομάδες να προσπαθούν να ακολουθήσουν το δικό μας στυλ. Άλλες φορές το καταφέρνεις και άλλες όχι, γιατί παίζουν δύο ομάδες. Μέχρι να φτάσουμε εκεί και όπως το θέλουμε, αν δεν έχουμε αυτά τα χαρακτηριστικά ως ομάδα και παίκτες, δεν μπορούμε να πάμε πουθενά. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει μόνο άμυνα. Υπάρχει και άμυνα, επίθεση, πρέσινγκ και όλα. Είναι πιο ολοκληρωτικό το παιχνίδι παντού. Σε όλα τα πρωταθλήματα, οι πέντε πρώτοι πρέπει να κρατάνε την μπάλα, να σε... πνίγουν».

Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι λείπει η σκοπιμότητα του αποτελέσματος στο παιχνίδι του ΟΦΗ; 

«Φέτος πήγαμε σε αρκετά παιχνίδια - άλλα μας ήρθαν κι άλλα όχι - όπου κυνηγάγαμε το αποτέλεσμα. Παίξαμε στον Βόλο για το αποτέλεσμα, παίξαμε ένα μεστό επαγγελματικό παιχνίδι στη Λάρισα, και επίσης με τον Απόλλωνα, σε μια κατοχή 70%-30%, δε βρήκαμε τις λύσεις. Για το αποτέλεσμα, λόγω απουσιών, παίξαμε και με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Στο τέλος της μέρας πάμε για το αποτέλεσμα: Είμαστε επαγγελματικό ποδόσφαιρο και πρέπει να μάθουμε να κερδίζουμε. Είτε παίζεις καλά, είτε όχι, να ξεκλειδώνεις πράγματα και να παίρνεις το παιχνίδι. Αν όμως θέλεις να είσαι στο παραπάνω επίπεδο, θα πρέπει όλα τα νέα παιδιά να μάθουν να παίζουν με την μπάλα και να παίζουν όσο το δυνατόν πιο επιθετική άμυνα». 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΣΑΜΑΡΑ: «ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ»

«Ο Μπούσης θα κάνει αυτό τον τόπο περήφανο»

Ο Γιάννης Σαμαράς μίλησε για την κορυφή της “πυραμίδας” στη διοικητική ηγεσία του ΟΦΗ, αλλά και τους δικούς του συνεργάτες.

Για τον μεγαλομέτοχο και πρόεδρο Μιχάλη Μπούση τόνισε ότι έχει τα προσόντα να κάνει περήφανο τον τόπο: «Ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος. Αυτό που ζούμε εδώ μέσα σαν οικογένεια, ελπίζουμε κάποια στιγμή στα επόμενα χρόνια να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο. Αυτό θα μας κάνει τη διαφορά. Γενικά δε μιλάμε ο ένας για τον άλλο. Για μένα είναι μεγάλη τύχη για τον τόπο, για το ποδόσφαιρο, που αυτή τη στιγμή υπάρχει στην ομάδα ο Μιχάλης Μπούσης. Έχει όλα τα προσόντα για να κάνει αυτό τον τόπο περήφανο για τον ΟΦΗ».

Όσο για τον Γιώργο Σαμαρά και πώς φαντάζεται το μέλλον του ως άνθρωπος του ποδοσφαίρου, αλλά και πατέρας, υπογράμμισε: «Ο Γιώργος ήδη κάνει αρκετά πράγματα. Είναι άνθρωπος χαμηλού προφίλ - δουλεύει με τον πρόεδρο και τον Ηλία. Έχει την προσωπικότητα, είναι ευφυής και θετικός σαν άνθρωπος. Εύχομαι στα επόμενα πέντε χρόνια, σ’ αυτό που οραματίζονται με τον πρόεδρο, να δουν όλο αυτό να γίνεται πράξη. Αυτή είναι η χαρά η δικιά του. Κοιτάει τη μεγάλη εικόνα, δεν τη χάνει ποτέ από τα μάτια του. Ελπίζω σε πέντε χρόνια να είναι εδώ και να μη φύγει να πάει κάπου αλλού».

Επίσης, μίλησε για τους κοντινούς του συνεργάτες Γρηγόρη Τσινό, Νίκο Νιόπλια, Μανόλη Πατεμτζή και Σάββα Κωφίδη: «Είναι καταπληκτικοί άνθρωποι. Για μένα πάνω από όλα είναι αυτό. Δίνουν πολλά πράγματα στην καθημερινότητα. Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερους θετικούς ανθρώπους. Αυτοί που είναι γύρω μας είναι πολλοί θετικοί άνθρωποι. Εγώ είμαι πολύ θετικός, ακόμη και στα αρνητικά. Αν δεν είσαι, σταματάς να εξελίσσεσαι και να δημιουργείς». 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

«Ο Σίμος έχει τα φόντα να δουλέψει στο εξωτερικό»

Ο διευθυντής ποδόσφαιρου του ΟΦΗ μίλησε για την επιλογή του Γιώργου Σίμου, που διανύει τη δεύτερη σεζόν στο “τιμόνι” της ομάδας. Στάθηκε ιδιαίτερα στην αφοσίωση και τη δουλειά, τονίζοντας ότι έχει τα φόντα να δουλέψει και στο εξωτερικό.

«Είναι ένας προπονητής με τον οποίο όλοι είμαστε ευχαριστημένοι. Ξεχωρίζει σαν άνθρωπος. Δουλεύει κάθε μέρα, μέσα σε όλα αυτά τα προβλήματα, και διαχειρίζεται πολύ καλά τις καταστάσεις. Βγαίνει έξω στο γήπεδο με τους παίκτες και δουλεύει με τρομερή αφοσίωση, συνέπεια και ειλικρίνεια. Ο κόουτς έχει δώσει τόσα πολλά πράγματα και πρέπει να δούμε ότι μας πρεσβεύει σαν άνθρωπος. Είναι δύσκολα, γιατί ο προπονητής πρέπει να πάει έξω και να δώσει κίνητρο. Εμείς δουλεύουμε με πολύ σεβασμό ο ένας για τον άλλο, από τον πρόεδρο μέχρι κάτω. Αν δεν υπάρχει κατανόηση, είναι πολύ εύκολο αυτό που έχουμε τώρα σε μία ώρα να εξαφανιστεί. Για μας είναι το περιβάλλον συγκεκριμένο. Είναι πολύ στενάχωρο όταν χάνεις, αλλά είναι μέρος του παιχνιδιού. Θέλουμε να παίζουμε στα πλέι-οφ και να είμαστε ψηλά», ανέφερε αρχικά ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε για το αν μπορεί να δουλέψει εκτός Ελλάδας: «Το προφίλ του είναι πολύ κοντά σ’ αυτό. Σίγουρα έχει μια εμπειρία στο youth, έχει δει πολλά πράγματα έξω. Κάνει ήδη πολλά πράγματα με την ομάδα εδώ, και όπου κι αν βρεθεί αύριο θα είναι το καλύτερο. Ο Γιώργος θα μείνει έτσι για τα επόμενα χρόνια, θα βελτιώνεται και θα εξελίσσεται, γιατί είναι τέτοιος άνθρωπος. Είναι το παράδειγμα προςμίμησηγια πολλούς». 

«ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ»

«Για να φτιάξεις μια... Μπιλμπάο ή Άγιαξ, θέλει μισό αιώνα»

Οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις του ΟΦΗ θα είναι το μεγάλο “ατού” και για την Ακαδημία της ομάδας. Ο Γιάννης Σαμαράς τονίζει ότι η παραγωγή ταλέντων είναι το μεγάλο «στοίχημα» για τον ηρακλειώτικο σύλλογο.

«Αυτό είναι κάτι που δε σταματάει ποτέ. Η Ακαδημία, η παραγωγή παικτών, είναι κάτι που δεν τελειώνει ποτέ. Πρέπει όλοι να εκπαιδευτούν σ’ αυτό. Εμένα μου πήρε 25 χρόνια και ακόμη διαβάζω. Είναι για πάντα αυτό. Να φτιάξεις μια Μπιλμπάο, ένα Άγιαξ ή οτιδήποτε άλλο, θέλει μισό αιώνα. Πολλοί δεν πρόλαβαν να δουν το αποτέλεσμα. Εμείς ξεκινήσαμε τώρα. Εγώ μπορεί να... πάω σπίτι μου, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι σταματάει κάτι. Πρέπει να δημιουργούνται γενιές ανθρώπων μέσα από τη νοοτροπία», ανέφερε αρχικά, και πρόσθεσε για την προοπτική να δούμε έναν νέο Μαχλά τα επόμενα χρόνια: «Τον Σεπτέμβριο φτιάξαμε πέντε ομάδες... Μετά σταματήσαμε. Γενικά είμαστε ακόμη σε νηπιακή κατάσταση. Απέχουμε ακόμη από αυτό που θέλουμε. Είναι κάτι που παίρνει πολύ χρόνο, μέχρι να γίνει εκπαίδευση, να έρθουν τα καλύτερα ταλέντα μέσα από το σκάουτινγκ. Από τα 3-4 παιδιά, να πάμε στα 10... Αλλά θέλει χρόνο. Με τα καινούργια πράγματα εδώ, θα μπορούμε να το χτίζουμε κι αυτό...».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News