Lockdown και Αθλητισμός: Πού θα πάει, πού θα βγει;

Απόψεις
Lockdown και Αθλητισμός: Πού θα πάει, πού θα βγει;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ίδια η Ζωή είναι πάνω απ’ όλα…

Ναι, είναι ώρες ευθύνης με την Υγεία να είναι πάνω απ’ όλα.  Κανείς δεν διαφωνεί με αυτό το σκέλος των δηλώσεων του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, αντιδρώντας στο ερώτημα για την ταφόπλακα που μπαίνει στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

 Αλλού είναι το ζήτημα. Στην έλλειψη ουσιαστικού ενδιαφέροντος για τις επιπτώσεις των μέτρων που με ευκολία αντιμετωπίζονται μέσα από τον πολιτικό λόγο, που δεν μπορεί να ακούει ότι με το λουκέτο διαλύεται ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Όπως ακριβώς και για τις πλατιές μάζες της κοινωνίας, που μπαίνουν στο στόχαστρο της φτώχειας. Αλήθεια γιατί δεν αυξήθηκαν οι αναγκαίες υποδομές στο σύστημα υγείας, αφού αυτό που βιώνουμε τώρα είχε προαναγγελθεί και επιστημονικά; Είναι ή δεν είναι η ίδια η Ζωή πάνω απ' όλα;

Ήταν ή δεν ήταν δεδομένο πως ο κορωνοϊός θα χτυπούσε προς το χειμώνα και ότι θα ερχόταν πιο δυνατός σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο; Πολιτικές και Αθλητικές Ηγεσίες  άφησαν (και) τον αθλητισμό εκτεθειμένο στην covid-19, χωρίς καμία μέριμνα που θα αντιμετώπιζε το «lockdown». Όσο κι αν «η απαγόρευση της άθλησης είναι ένα περιοριστικό μέτρο που πλήττει άμεσα προπονητές, αθλητές, και ομάδες με αμφισβητούμενο αποτέλεσμα», σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης.

-Αλήθεια, η ΕΟΚ, γιατί δεν αντέδρασε; Έπαιξαν λόγο οι έννοιες των «ευπαθών ομάδων»; ;H ίσως …γιατί η Μπουντιβέλνικ Κιέβου ανακοίνωσε την ίδια μέρα, πως 12 παίκτες και 3 προπονητές της, έχουν προσβληθεί;…

-Ο ΣΕΓΑΣ είναι ν’ απορεί «γιατί αφαιρέθηκε από τη λίστα ατομικών αθλημάτων», θέτοντας τρία ερωτήματα, με το μάτι να πέφτει στο δεύτερο!

«Πρώτο: γιατί αφαιρέθηκε ο στίβος από τη σχετική λίστα των αθλημάτων, που επιτρέπεται η ατομική άθληση σε ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις, όταν πρόκειται για το κατ’ εξοχήν ατομικό άθλημα, οι προπονήσεις του οποίου διεξάγονται στις κατά τεκμήριο μεγαλύτερες σε έκταση αθλητικές εγκαταστάσεις, στις οποίες μάλιστα ο έλεγχος των προβλεπόμενων μέτρων είναι απόλυτα εφικτός;

Δεύτερο: τι άλλαξε από το απόγευμα του Σαββάτου και τις ανακοινώσεις του κ. Χαρδαλιά, μέχρι το βράδυ της Δευτέρας;

Τρίτο: αντιλαμβάνεται η ΓΓΑ ότι με τον τρόπο αυτό νεκρώνει, χωρίς πειστική δικαιολογία, την δραστηριότητα όλων των Σωματείων του στίβου;»

Υπέρ της συνέχισης των πρωταθλημάτων υδατοσφαίρισης (με την προϋπόθεση της πραγματοποίησης των απαραίτητων τεστ για τα οποία πρέπει να εξασφαλιστεί το κόστος) τάχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των σωματείων της Α1 ανδρών και της Α΄ Εθνικής γυναικών, κατά τη τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η ΚΟΕ. (Να εξασφαλιστεί… το κόστος;)

Ούτε καν μια ασπιρίνη οι όψιμες αναγγελίες επιχορηγήσεων μέσω του ταλαιπωρημένου «Μητρώου», που δεν καλύπτουν ούτε το παράβολο που απαιτείται... Ναι στα μέτρα, όχι στο να τιναχθούν όλα στον αέρα… 

Μπράβο! Με μια ανακοίνωση τύπου και ένα «διάγγελμα» σε βίντεο, λύθηκε το πρόβλημα. Κλεισθήκαμε και τώρα και αύριο...

-Και αναμφισβήτητα φοβερό: Ναι στο ματς του ΠΑΟΚ με την Ολλανδική Αϊντχόφεν, με τα κρούσματα στη χώρα της τουλίπας να πηγαίνουν... σύννεφο, «όχι» στο ελληνικό Άρης - ΑΕΚ!  Ή όπως το λέει ο Μπέος: «Πώς γίνεται την Πέμπτη να γίνεται ευρωπαϊκό ματς του ΠΑΟΚ και όχι την Κυριακή το ματς του Άρη στη Θεσσαλονίκη;».

Αν και η ΚΥΑ απαγορεύει ακόμα και οι προπονήσεις σε περιοχές γκρίζας ζώνης (τη μάθαμε κι αυτή), το ΦΕΚ δίνει το δικαίωμα στις ομάδες της Superleague να προπονούνται κανονικά, επειδή δοξάζουν τα πρωτόκολλα.

Φωτό από τη Marca.com

Στη φάση αυτή του κορωνοϊού, ο ποδοσφαιρικός καθρέπτης του Champions League, δείχνει παραστατικά τις έξτρα επιβαρύνσεις των ομάδων. Από την έναρξη των ομίλων στις 20 Οκτωβρίου, συνολικά 36 παίκτες υπέκυψαν σε τραυματισμό και οι περισσότεροι από αυτούς ήταν μυϊκοί που προέρχονται από υπερβολικό φορτίο εργασίας.

Κατά τ' άλλα, ο Άγιαξ έχει περισσότερες περιπτώσεις covid-19 από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στη διοργάνωση, με 11. Η Λάτσιο έχει τέσσερις, ο Ολυμπιακός τρεις, η Κρασνοντάρ και η Ντιναμό Κιέβου από δύο η καθεμία, ενώ  Ίντερ, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπάγερν Μονάχου, Μπορούσια Ντόρτμουντ, Παρί Σε Ζερμέν, Φερεντσβάρος και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από ένα.

Τεστ αντί-covid

-Άντε πρόεδρε, θα περιμένουμε τις έτερες υποψηφιότητες για την προεδρία της ΕΠΟ μέχρι τις 12 Νοεμβρίου. Μέχρι την άλλη Πέμπτη, δηλαδή. Το ερώτημα είναι, πόσο μπορεί να επηρεάσει την έκβαση, το… αποτέλεσμα των Αμερικανικών προεδρικών εκλογών!

-Τέλειωσε και το «σούσουρο» από την προσφυγή της Νίκης Βόλου κατά της «Ένωσης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Α2 και Β Εθνικής Κατηγορίας Super League2 – Football League». Τρύπα στο νερό με την απόρριψή της από το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ.

-Με νέο νόμο οι αθλητικοί δικαστές, τα μέλη όλων των πειθαρχικών επιτροπών της ΕΠΟ και της Σούπερ Λίγκας  δεν θα ψηφίζονται από τη ΓΣ της ΕΠΟ, αλλά θα επιλέγονται-ορίζονται από τα δικαστικά συμβούλια ανάλογα με τον βαθμό της κάθε δικαστικής επιτροπής. Τα ραβασάκια, τι θα απογίνουν;

-Υπάρχουν όμως δυο σημεία σοβαρά. Θα γίνει μεταφορά της έδρας τους στο Εφετείο; Η πληρωμή των δικαστών θα γίνεται από το κράτος ή από την ΕΠΟ;

-Οι υποθέσεις των προσφυγών του τελευταίου καιρού από ποδοσφαιριστές κατά παλαιών οφειλών που έχουν δικαιώσει τον ΟΦΗ, βαίνουν ολοταχώς σε λουκέτο. Το φανερώνει η νέα δικαίωση στον Άρη με την απόρριψη των υποθέσεων Καπετάνου, Παπαζαχαρία και Φατί.

-Κι όμως…

Ο Τζέιμι Βάρντι έχει περισσότερα γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ από: Κριστιάνο Ρονάλντο, Ντένις Μπέργκαμπ, Έρικ Καντόνα, Φερνάντο Τόρες, Ράιαν Γκιγκς, Ντένιερ Ντρογκμπά, Όλε Γκουνάρ Σόλσκιερ, Κάρλος Τέβες, Εντεν Χάζαρντ και Λούις Σουάρεζ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News