default-image

Superleague - Κορωνοϊός: Η επιστροφή στις κερκίδες

Απόψεις
Superleague - Κορωνοϊός: Η επιστροφή στις κερκίδες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναμένοντας το «πράσινο» φως των Υγειονομικών: Αν δεν τους αφήσεις να μπουν στα γήπεδα, τους συγχρωτίζεις έξω από αυτά ή στα ξενοδοχεία των αποστολών. Δυσπιστία για τον αθλητισμό.

Έχουμε να ζήσουμε πολλά ακόμη, παράξενα και δύσκολα στην καθημερινότητά μας, με τις απειλές του κορωνοϊού, των  γειτονικών συμφερόντων και μαζί τις  οικονομικές πιέσεις των απλών ανθρώπων που προφανώς έχουν την ίδια εστία ως επίκεντρο, τα παγκόσμια συστήματα οικονομικής εξουσίας.

Καμία έκπληξη δεν προκαλεί το γεγονός, ότι η τρέχουσα κατάσταση του κόσμου δίνει στους ανθρώπους εφιάλτες.

Ο αθλητισμός είναι χαμηλά στις λίστες εκτίμησης των υπευθύνων για την υγεία και αυτό έχει εκδηλωθεί έμπρακτα στους καιρούς της πανδημίας. Τα αθλητικά γεγονότα λόγω και της αυθόρμητης φύσης των φίλων τους, κατηγορούνται με μεγάλη ευκολία. Πριν μερικές εβδομάδες π.χ. ένα παιχνίδι μπάσκετ στη Γαλλία, το Πο-ΛεΜανς αναβλήθηκε μία ώρα πριν από την έναρξή του, μετά από πληθώρα  κρουσμάτων Covid-19.

 «Αντιμέτωποι με ένα ολοένα και πιο περίπλοκο περιβάλλον υγείας, οι ομάδες ζητούν από το National League να σκεφτεί πιθανή διακοπή της σεζόν» (L’ Equipe)

Τόποι εκτόνωσης

Χλωμό πολύ το ενδεχόμενο όσο μάλιστα μπαίνουμε στο χειμώνα να δώσουν πράσινο φως για θεατές στα ελληνικά γήπεδα οι «υγιειονομικοί», ακόμη και το 5%!  Για να δούμε τι θα γίνει με την προσδοκία που υπάρχει, αλλά δεν επιβεβαιώνεται στη Superleague. θα επιτραπεί η παρουσία σε ποσοστό 5-10% επί της χωρητικότητας των γηπέδων, έναντι του 15%-20% που είχε τεθεί αρχικά από τις ομάδες;

Ακόμη κι έτσι, τίποτε δεν μπορεί να εγγυηθεί την τήρησή του, αφού μέσα τα τρομερά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, τα γήπεδα αποτελούν παραδοσιακά τόπους εκτόνωσης.

Τωρινό το περιστατικό σε αγώνα πόλο μεταξύ εφήβων Άρη- ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη με άγνωστους να μπαίνουν στο γήπεδο και να επιτίθενται φραστικά στους παίκτες του Άρη. («… άγνωστοι φορώντας κουκούλες μπήκαν στο γήπεδο και άρχισαν να βρίζουν με χυδαίες εκφράσεις και συνθήματα τους παίκτες του Άρη). -Ποια πρωτόκολλα υγείας και πράσινα άλογα...

Αλλά και ποιος να τους σταματήσει; Αν δεν τους αφήσεις να μπουν στα γήπεδα, τους συγχρωτίζεις έξω από αυτά ή στα ξενοδοχεία των αποστολών. Το είδαμε με τους φίλους του εξαιρετικού φετινού Άρη να σπεύδουν στα Γιάννινα, που έγιναν προσωρινή «αρειανή» έδρα λόγω εργασιών στο «Βικελίδης».

«Οι φίλαθλοι του Άρη από τις γύρω περιοχές, βρέθηκαν στο ξενοδοχείο που έχει καταλύσει η αποστολή της ομάδας, δείχνοντας πως ακόμα και με κλειστές τις θύρες των γηπέδων αυτοί είναι εκεί για την αγαπημένη τους ομάδα». (Την ώρα που ο Χαρδαλιάς φώναζε κάτω από τη μάσκα του: «Η κατάσταση στα Γιάννενα είναι εξαιρετικά κρίσιμη»)

Ας υπολογίζουμε πλέον ότι οι περιοχές στο επίπεδο "4" θα είναι πλέον κλειστές. Αν ένας νομός ή πόλη είναι στο "4" η ομάδα που εδρεύει σε αυτήν δεν θα μπορεί να πάει σε μια άλλη, ούτε όμως ο αντίπαλος της από περιοχή χαμηλότερου επιπέδου, δεν θα έχει την άδεια να ταξιδέψει προς αυτήν, μπαίνοντας ουσιαστικά σε καραντίνα. (Με αυτό το δεδομένο ο Άρης δεν θα μπορούσε να δηλώσει έδρα τα Γιάννινα αν ήταν στο επίπεδο "4"...)

Ο Γιώργος Σίμος, φυσικά έχει δίκιο όταν δηλώνει ότι «ποδόσφαιρο χωρίς φιλάθλους δεν μπορεί να υπάρξει», αλλά η χαρά του για τις σκέψεις των υπευθύνων για  την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα, έχει και συνθετικό με ένα...αλλά: «θα πρέπει να υπάρξει πειθαρχία και υπευθυνότητα...».

Εδώ στις εκκλησίες υφίσταται ζήτημα. Στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, οι κινήσεις των Αρχών και οι δηλώσεις των υπευθύνων ΠΑΕ μοιάζουν με «μαχαιρώματα» στην πλάτη του. Παράγουν διαρκώς εντάσεις και κόντρες, μαζί με διχασμούς και πορώσεις. Γιατί να τους εμπιστευθούν;

Ευνόητα τα όποια επιχειρήματα που προκαλούν δυσκολία στην απόφαση των «υγειονομικών» να είναι στα μέτρα των «αιτούντων», την ώρα που το πράγμα «θερίζει». Ωστόσο… η χώρα δεν έχει ολικό «κλείδωμα» για να επιτρέπεις στους μεν και να αποκλείεις του δε

 Δημοσιεύματα φέρουν, την υγειονομική επιτροπή να δίνει την συγκατάθεσή της ώστε οι αγώνες να γίνονται αρχικά τουλάχιστον με το 5-10% της χωρητικότητας του κάθε γηπέδου. 

Εφόσον συμβεί, το πρώτο παιχνίδι που θα γίνει με κόσμο στην Ελλάδα μετά την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού αναμένεται να είναι το Ατρόμητος-Παναιτωλικός, τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, ως ένας «πιλοτικός» αγώνας που θα δείξει πως εφαρμόζεται το πλάνο στο γήπεδο του Περιστερίου.

Κρατάμε τα λόγια Χαρδαλιά, από τη σύσκεψη με τη Superleague:

«Να διασφαλίσουμε ότι τα ελληνικά γήπεδα θα υποδεχθούν και πάλι κόσμο, με όλες τις προϋποθέσεις πλήρους προστασίας από τον κορωνοϊό. Βρισκόμαστε σε διαδικασία λεπτομερειακής εξέτασης των όρων και των προϋποθέσεων κι ελπίζω ότι σύντομα, πάντα με τη στενή συνεργασία των εμπειρογνωμόνων και των λοιμωξιολόγων μας, θα έχουμε ευχάριστα νέα να ανακοινώσουμε».

-Βλέποντας και κάνοντας!

Με κόσμο η Πόρτο με Ολυμπιακό

Τις πόρτες των γηπέδων στους φιλάθλους για τα ευρωπαϊκά ματς των ομάδων ανοίγει η πορτογαλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Όπως γνωστοποίησε, η Πόρτο, η Μπενφίκα και η Μπράγκα θα παίξουν με κόσμο στο γήπεδο τους, κάτι που σημαίνει πως οι «Δράκοι» θα υποδεχθούν τον Ολυμπιακό στις 27/10 με το 15% της χωρητικότητας του γηπέδου. Δηλαδή περίπου 7.000 φιλάθλους.

Την ίδια ώρα η Μπράγκα θα φιλοξενήσει την ΑΕΚ με φιλάθλους στις 22/10, ενώ κάτι ανάλογο θα συμβεί και μία εβδομάδα αργότερα (29/10) το ίδιο θα συμβεί και στο Μπενφίκα – Σταντάρ Λιέγης.

Οι φίλοι των ομάδων θα κάθονται σε απόσταση έξι θέσεων μεταξύ τους για να διασφαλιστεί η απόσταση των δύο μέτρων.

-Καλός οδηγός...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News