Μοριοδότηση: Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με το μέλλον των παιδιών μας

Απόψεις
Μοριοδότηση: Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με το μέλλον των παιδιών μας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωμή αρπαγή του ιδρώτα και των ονείρων νέων αθλητών λόγω... μη αθλητικής αναγνώρισης άλλων - Το υφυπουργείο αθλητισμού καταναλώνει χιλιάδες λέξεις καθημερινά για προβολές προσώπων και συχνά ανούσιων ενεργειών του, αλλά δεν προέβη ποτέ σε καμία ενημέρωση προς τους αθλητές για το σκληρό χτύπημα που τους επεφύλαξε

Η σοβαρή παρενέργεια της βιαστικής ενεργοποίησης του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων από το υφυπουργείο αθλητισμού, ανάμεσα σε αρκετές «φωτογραφικές» διατάξεις της μηχανής παραγωγής τους, χτυπά με σκληρό τρόπο την προσπάθεια και τα όνειρα νέων παιδιών που ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Ποδοσφαιριστές και αθλητές που αγωνίστηκαν και ανέβηκαν στο πρώτο σκαλί του βάθρου, με ότι αυτό συνεπάγεται, αδυνατούν να λάβουν τη μοριοδότηση που δίνεται για εισαγωγή σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδύματα, καθώς κάποια σωματεία δεν είχαν αθλητική αναγνώριση από το «Μητρώο».

Χωρίς καμιά πρόθεση να κρίνουμε την εφαρμογή του νόμου από τις υπηρεσίες της ΓΓΑ, η επικέντρωση για σχολιασμό αφορά την πολιτική ηγεσία. Κι αυτό διότι, ενώ καταναλώνει άσκοπα χιλιάδες λέξεις σε ανακοινώσεις και λεζάντες φωτογραφιών, δεν αφιέρωσε ούτε μία λέξη, να ενημερώσει τους νέους ανθρώπους για αυτό που τους επεφύλαξε η «εδώ και τώρα» εφαρμογή της Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης.

Αυτό που ανέδειξε η ΕΠΣ Μακεδονίας με την επιστολή της στον υφυπουργό αθλητισμού και απαντήθηκε σήμερα στερεότυπα, χωρίς ευαισθησία απέναντι στους νέους ανθρώπους από τις υπηρεσίες της ΓΓΑ, έχει αναστατώσει ψυχές και πληγώσει αθώα συναισθήματα, που δεν αξίζει να συμβαίνει.

Η ΓΓΑ ενημέρωσε ότι δεν γίνεται να δοθούν τα μόρια καθώς κάποια αντίπαλα σωματεία δεν είχαν αθλητική αναγνώριση, αλλά δεν είπε λέξη για την άγνοια των «παθόντων» αθλητών εξ αιτίας της. Κι αυτό ισχύει από το 2013, εμφανίζεται το 2020, με όχημα την εφαρμογή του Μητρώου, αφού ο σχετικός νόμος για το Μητρώο Κοντονή, δεν εφαρμόσθηκε ποτέ.

Ο γνωστός νομικός, Λάκης Σημαιοφορίδης, μιλώντας στο Metropolis 95.5 στη Θεσσαλονίκη, τόνισε εμφατικά ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση προς τους αθλητές.

Αναλυτικά είπε: «Είναι μια ιστορία που με έχει αναστατώσει από το πρωί καθώς δεν φανταζόμουν να ακούσω τέτοια πράγματα. Τα παιδιά είχαν υποβάλλει αιτήσεις στη ΓΓΑ για να καταγραφούν στους διακεκριμένους αθλητές και να λάβουν την μοριοδότηση. Τα παιδιά κέρδισαν την πρώτη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ενώσεων. Ωστόσο, σήμερα μάθαμε ότι τα φύλλα αγώνων έχουν επιστραφεί καθώς κάποιες Ενώσεις που έχουν εμπλακεί δεν έχουν αθλητική αναγνώριση και κατά συνέπεια είναι εκτός αγωνιστικού πλαισίου. Οι ποδοσφαιριστές τι σχέση είχαν; Είναι κάτι απίστευτο. Πήρα τον κ. Δημητριάδη και ξέρω ότι ήδη έχουν φύγει έγγραφα για τις ενώσεις και τον Υπουργό. Θα έπρεπε κάποιος να ενημερώσει από πιο πριν».

Η πολιτική ηγεσία, πρέπει να βρει τρόπο να αποκαταστήσει αυτό που χάνουν τα παιδιά, αναλαμβάνοντας με συνείδηση και την ευθύνη της, για την ανύπαρκτη ενημέρωση τους.

«Επ΄ ουδενί να παρακαμφθεί»

Οι ποδοσφαιριστές που μετείχαν με τις μικτές ομάδες των ΕΠΣ στο αντίστοιχο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, δεν μπορούν να λάβουν μοριοδότηση για την εισαγωγή τους στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς στο εν λόγω πρωτάθλημα δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις εγγραφής αθλητών με αγωνιστικές διακρίσεις στον Ειδικό Πίνακα της ΓΓΑ, οι οποίες ισχύουν από το 2013. Αυτό επισημαίνει η Διεύθυνση Αγωνιστικού Αθλητισμού της ΓΓΑ, σε απάντησή της στην χθεσινή επιστολή της ΕΠΣ Μακεδονίας, υπογραμμίζοντας ότι, από τις οκτώ Ενώσεις που συμμετείχαν στο πρωτάθλημα, μόνο οι τρεις διαθέτουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση (ο αριθμός αυτός απαιτείται να είναι τουλάχιστον έξι).

«Προκειμένου να αναγνωριστεί η όποια διάκριση, θεωρείται απαραίτητη εκ του νόμου προϋπόθεση, η οποία δεν μπορεί επ΄ ουδενί να παρακαμφθεί, τα σωματεία που συμμετέχουν στην επίμαχη διοργάνωση να διαθέτουν την ειδική αθλητική αναγνώριση, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 8 του Ν.2725/99 και ως εκ τούτου εν προκειμένω δεν χωρεί λανθασμένη ενημέρωση από τους υπαλλήλους της ΓΓΑ, οι οποίοι ορθώς εφαρμόζουν το νόμο» καταλήγει το έγγραφο που εστάλη από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στην ΕΠΣ Μακεδονίας, η οποία στη χθεσινή επιστολή της χαρακτήριζε τα γεγονότα «τραγελαφικά», υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «... κανένας δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τον κόπο, τις προσπάθειες και το μέλλον των παιδιών μας», και καλούσε τον υφυπουργό Αθλητισμού να παρέμβει.

ΓΓΑ: «Χωρίς Ειδική Αθλητική Αναγνώριση όλων των συμμετεχόντων σωματείων δεν αναγνωρίζεται διάκριση στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα»:

«Η Διεύθυνση Αγωνιστικού Αθλητισμού της ΓΓΑ απάντησε στην ΕΠΣ Μακεδονίας, σχετικά με τη χτεσινή της ανακοίνωση για τις προϋποθέσεις εγγραφής αθλητών με αγωνιστικές διακρίσεις στον Ειδικό Πίνακα της ΓΓΑ. Προϋποθέσεις που ισχύουν από το 2013.

Σημειώνεται ότι η ΕΠΣ Μακεδονίας συμμετείχε στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα Μικτών διαθέτοντας Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, όπως και οι ΕΠΣ Αχαΐας και Ηρακλείου, αλλά την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση δεν διέθεταν οι συμμετέχουσες ΕΠΣ Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Θεσσαλίας και Μεσσηνίας.

Η απάντηση της Διεύθυνσης Αγωνιστικού Αθλητισμού της ΓΓΑ έχει ως εξής:  

«Σύμφωνα με το άρθρο 34 παρ.9 του Ν.2725/99 προϋπόθεση για να αναγνωριστεί η διάκριση στους Πανελλήνιους Αγώνες όλων των κατηγοριών είναι

α) η συμμετοχή στην αντίστοιχη διοργάνωση ομάδων από έξι (6) τουλάχιστον σωματεία για τα ομαδικά αθλήματα,

β) η δε διάκριση να αφορά άθλημα ή αγώνισμα αθλήματος που καλλιεργείται από αναγνωρισμένες κατά τον παρόντα νόμο ομοσπονδίες. 

Περαιτέρω στα ομαδικά αθλήματα:

γ) ο αθλητής θα πρέπει να έχει συμμετοχή τουλάχιστον στο 50% των αγώνων της διοργάνωσης και

δ) παράλληλα ο συνολικός αριθμός των συμμετασχόντων αθλητών-τριών της ομάδας του-της να μην υπερβαίνει το 20% του αριθμού, των υπό οικείων κανονισμών του αθλήματος ή του αγωνίσματος του αθλήματος, δικαιουμένων αθλητών-τριών να συμμετάσχουν στη διοργάνωση.

Σύμφωνα δε με το άρθρο 8 παρ. 5 «Όπου εφεξής στον παρόντα νόμο αναφέρεται αθλητικό σωματείο νοείται το σωματείο που έχει την κατά το παρόν Ειδική Αθλητική Αναγνώριση».

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3, παρ. 2, περ. στ) της με αρ. πρωτ. 11596/09-05-2013 (ΦΕΚ Β΄ 1218/20-05-2013) απόφασης του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού «Εγγραφή αθλητών με αγωνιστικές διακρίσεις στον Ειδικό Πίνακα διακρίσεων της Γ.Γ.Α. του άρθρου 34 του Ν.2725/99 όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του από το άρθρο 38, παρ. 1 και 2 του Ν.4115/2013» για την έκδοση της απόφασης εγγραφής στον ειδικό πίνακα απαιτείται Βεβαίωση της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας, στην οποία να περιλαμβάνεται «... ο αριθμός των σωματείων περί διακρίσεων που κατακτήθηκαν σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα με αθλητικό σωματείο και η κατά τις κείμενες διατάξεις αθλητική του αναγνώριση (τόσο του σωματείου με το οποίο διακρίθηκε ο αθλητής όσο και των σωματείων που εμφανίζονται στην τελική κατάταξη)».

Από τον συνδυασμό των ανωτέρω διατάξεων προκύπτει ότι προκειμένου να αναγνωριστεί η όποια διάκριση, θεωρείται απαραίτητη εκ του νόμου προϋπόθεση, η οποία δεν μπορεί επ’ ουδενί να παρακαμφθεί, τα σωματεία που συμμετέχουν στην επίμαχη διοργάνωση να διαθέτουν την ειδική αθλητική αναγνώριση, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 8 του Ν.2725/99 και ως εκ τούτου εν προκειμένω δεν χωρεί λανθασμένη ενημέρωση από τους υπαλλήλους της ΓΓΑ, οι οποίοι ορθώς εφαρμόζουν το νόμο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News