Βουλή: Ομοβροντία σκληρής κριτικής κατά της τροπολογίας Αυγενάκη

Απόψεις
Βουλή: Ομοβροντία σκληρής κριτικής κατά της τροπολογίας Αυγενάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μανώλης Συντιχάκης (ΚΚΕ): «Με μία απλή τροποποίηση του νόμου αντικαθιστά τη λέξη “τελεσίδικα” με τη λέξη “αμετάκλητα” τόσο απλά, βάζοντας κανονικά, όχι από το “παράθυρο” αλλά από την “πόρτα”, υπόδικους…»

Με πλειοψηφία από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας πέρασε η τροπολογία του Λευτέρη Αυγενάκη με την οποία θα μπορούν τελεσίδικα καταδικασμένοι παράγοντες να διοικούν ομάδες μέχρι να αποφασίσει αμετάκλητα σχετικά με την υπόθεσή τους ο Άρειος Πάγος. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, όλα τα υπόλοιπα κόμματα καταδίκασαν την τροπολογία που θεωρήθηκε φωτογραφική διάταξη για τους καταδικασθέντες και σύσσωμη η αντιπολίτευση τάχθηκε κατά του υφυπουργού Αθλητισμού. Η τροπολογία Αυγενάκη προκάλεσε την αντίδραση και ανθρώπων του αθλητισμού κατηγορώντας τον μάλιστα για μεθοδεύσεις.

Το γενικό επιχείρημα του  υφυπουργού ότι «δεν υπάρχει καμία μεθόδευση, καμία εξυπηρέτηση, καμία φωτογραφική διάταξη», όχι μόνο δεν έπεισε, αλλά, ανέβασε τους τόνους της καυστικής κριτικής.

«Ποιους φωτογραφίζετε εδώ κ. Αυγενάκη;»

«Άθλια, απαράδεκτη, φωτογραφική και βαθιά καταδικασμένη ως λογική και πολιτική άποψη στη συνείδηση των πολιτών» χαρακτήρισε την τροπολογία Αυγενάκη από το βήμα της βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος επισημαίνοντας: «Τι κάνει ο κ. Αυγενάκης που ήρθε να παρουσιάσει τον εαυτό του ως τιμητή των αρχών της δικαιοσύνης και της διαφάνειας; Επιτρέπει σε καταδικασμένους τελεσίδικα παράγοντες του αθλητισμού να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους στη διοίκηση σωματείων, στην ενασχόληση με τον αθλητισμό μέχρι να καταστεί αμετάκλητη η απόφαση του δικαστηρίου ή αμετάκλητο το βούλευμα που τους παραπέμπει σε δίκη. Ποιους φωτογραφίζετε εδώ κ. Αυγενάκη; Έχετε το πολιτικό σθένος να μας πείτε; Να πείτε τα ονόματα των καταδικασμένων που έχουν παραπεμφθεί στο δικαστήριο και έχουν τελεσίδικη απόφαση που τους καταδικάζει για απάτες, εκβιάσεις, στημένους αγώνες και που από αύριο θα επιστρέψουν στη διοίκηση αθλητικών σωματείων. Ποιοι είναι;».

Ο Λευτέρης Αυγενάκης πήρε τον λόγο για να απαντήσει, λέγοντας: «Το άρθρο 1 αφορά τα κωλύματα εγγραφής και περιορισμούς. Τροποποιούμε ότι πλέον για να υφίσταται κώλυμα πρέπει να έχει καταδικαστεί αμετάκλητα και όχι απλώς τελεσίδικα το πρόσωπο ή να έχει παραπεμφθεί και το κώλυμα θα διαρκεί έως και την έκδοση αθωωτικής απόφασης, αν υπάρξει. Το φυσικό κώλυμα θα διαρκεί έως και την έκδοση αθωωτικής απόφασης. Σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης το κώλυμα θα εξακολουθεί να ισχύει σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα». - «Τι είναι αυτά που λέτε; Ρωτήστε έναν δικηγόρο!», αντέδρασε έντονα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Τους βάζετε από την πόρτα»

Η αντίδραση του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλη Συντιχάκη, για την τροπολογία Αυγενάκη ήταν περισσότερο καυστική και ουσιώδης:  «Είναι κατάπτυστη και επικίνδυνη η τροπολογία του υφυπουργείου Αθλητισμού, η οποία με μία απλή τροποποίηση του νόμου αντικαθιστά τη λέξη “τελεσίδικα” με τη λέξη “αμετάκλητα” τόσο απλά, βάζοντας κανονικά, όχι από το “παράθυρο” αλλά από την “πόρτα”, κύριε υπουργέ, υπόδικους, όσους έχουν καταδικαστεί και στον πρώτο και τον δεύτερο βαθμό για κακούργημα. Γιατί; Για να διοικήσουν –λέει- στον χώρο του αθλητισμού! Εκείνο που απομένει είναι ο κ. Αυγενάκης, η κυβέρνηση, ο κύριος υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας, ο οποίος υπογράφει το νομοσχέδιο, να μας μοιράσουν τις φωτογραφίες όλων όσοι ευνοούνται απ’ αυτήν την τροπολογία. Είναι πραγματικά θλιβερό. Δείχνει ότι ο εμπορευματοποιημένος αθλητισμός δεν έχει πάτο. Ο κ. Αυγενάκης προσπαθεί μάταια να πείσει ότι αυτή η απαράδεκτη και ύποπτη τροπολογία, με την υπογραφή και του κυρίου υπουργού Δικαιοσύνης, έχει, όπως λέει, στόχο την τάξη και τη διαφάνεια στον ελληνικό αθλητισμό. Τώρα, να γελάσουμε; Να τα πάρουμε στο “κρανίο”; Τι απ’ όλα θα πρέπει να κάνουμε;».

Τελικά στην περίφημη τροπολογία Αυγενάκη, υπήρξαν ουσιαστικές διορθώσεις

Όσον αφορά το ασυμβίβαστο για όσους κατέχουν μετοχές σε στοιχηματική εταιρία και σε ΠΑΕ. Το όριο του 15% παρέμεινε και απλώς στο παιχνίδι μπήκε η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων που θα ελέγχει αν ακόμα και όταν κατέχεις μικρότερο ποσοστό, ασκείς διοίκηση με εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Για τα κωλύματα στην άσκηση διοίκησης, στο σημείο που αναφέρει ότι υφίσταται κώλυμα για πρόσωπο που παραπέμπεται σε δίκη με αμετάκλητο βούλευμα, προστίθεται η φράση «έως ότου εκδοθεί απαλλακτική απόφαση».

Συνεπώς, το αν θα έχει τελεσίδικη ή αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση σε βάρος του για κακούργημα, το όποιο φυσικό πρόσωπο, παύει να έχει βαρύτητα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News