Μητρώο Αθλητικών Σωματείων: Μια “αμαρτωλή” ιστορία ετών!

Αθλητισμός
Μητρώο Αθλητικών Σωματείων: Μια “αμαρτωλή” ιστορία ετών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποκαλύψεις της εφημερίδας "Νέα Κρήτη”: Το έφερε με νόμο ο Κοντονής το 2016, το είχε καταψηφίσει τότε η Νέα Δημοκρατία και τώρα το επαναφέρει ο Αυγενάκης

Εποχή πανδημίας κορωνοϊού... Μετά από καραντίνα τριών περίπου μηνών, ο ελληνικός αθλητισμός προσπαθεί να ξανασταθεί τα πόδια του με μέτρα προστασίας και νέους κανονισμούς. Ιδιαίτερα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό τα πράγματα είναι πλέον πολύ δύσκολα. Η οικονομική κρίση που επέφερε η πανδημία έχει χτυπήσει ανελέητα τις τσέπες των παραγόντων, εκείνων που από το υστέρημά τους προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανά τα σωματεία, τα κύτταρα του αθλητισμού και της νεολαίας. Και κάπου εκεί ξεπρόβαλε το “Μητρώο Αθλητικών Σωματείων”.

 Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού αποφάσισε “ξαφνικά” για νοικοκύρεμα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και με πρόσχημα την οικονομική ενίσχυση των σωματείων, να τα βάλει σε μια διαδικασία χρονοβόρα και με έντονη γραφειοκρατία. Την ώρα που τα πάντα υπολειτουργούν λόγω κορωνοϊού, οι παράγοντες έβαλαν κι αυτόν τον “μπελά” στο κεφάλι τους.

Είναι όμως το “Μητρώο Αθλητικών Σωματείων” μια πρόσφατη ιδέα; Μήπως εδώ και κάποια χρόνια κάποιοι, με διαφορετικά πολιτικά χρώματα αλλά με τον ίδιο σκοπό, αυτόν της έμμεσης χειραγώγησης σωματείων, προσπάθησαν να στήσουν ένα “Μητρώο” στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και στις Ομοσπονδίες; Και αυτοί που είναι τώρα στην εξουσία, τότε τι έκαναν; Μήπως είχαν υψώσει ένα τείχος αντίδρασης, διαφωνώντας κάθετα με το “Μητρώο”;

Βασικός σκοπός και τότε και τώρα η έμμεση χειραγώγηση των σωματείων ενόψει εκλογών στις Ομοσπονδίες

Είναι τυχαίο ότι το Μητρώο το έφερε στο προσκήνιο ο Κοντονής το 2016 με τον Νόμο 4373/2016, λίγο πριν τις εκλογές των Ομοσπονδιών λόγω ολυμπιακής χρονιάς, και το επαναφέρει ο Αυγενάκης το 2020 και πάλι λίγους μήνες πριν τις εκλογές; Η “Νέα Κρήτη” έψαξε ενδελεχώς το ζήτημα και σας παραθέτει αποκαλυπτικά στοιχεία για αυτή την “αμαρτωλή” ιστορία του Μητρώου, που είχε απασχολήσει έντονα και στο πρόσφατο παρελθόν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Κοντονής και το 2016

Ήταν άνοιξη του 2016, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο τότε υφυπουργός Πολιτισμού, ο Ζακυνθινός Σταύρος Κοντονής, έφερνε στο προσκήνιο το ηλεκτρονικό Μητρώο φορέων Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (αθλητικών σωματείων, Ενώσεων, Ομοσπονδιών κ.λπ.) τον Νόμο 4373/2016. Τον ίδιο νόμο επανέφερε και ο Λευτέρης Αυγενάκης - δεν είναι κάτι διαφορετικό, ούτε καινούργιο. Ο Αυγενάκης “πατάει” πάνω στον νόμο Κοντονή επακριβώς!

Νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το 2016, που δεν είχε δεχτεί η Ν.Δ., εφαρμόζει και επαίρεται ο Αυγενάκης.

Πλήρη στοιχεία του σωματείου ή του φορέα, μαζί με τον ΑΦΜ και τα οικονομικά στοιχεία (έσοδα-έξοδα, περιουσιακά στοιχεία κ.λπ.), τα στοιχεία του Δ.Σ., τα στοιχεία των μελών του μαζί με τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ τους, τα στοιχεία επικοινωνίας, τις δραστηριότητες, την πλήρη καταγραφή των αθλητών κ.λπ. Μάλιστα, ο Κοντονής αναφέρει ότι είχε βρει χρηματοδότηση για να “τρέξει” το Μητρώο από το πρόγραμμα “Κοινωνία της Πληροφορίας”. Όλα αυτά πριν τέσσερα χρόνια, σε μια διαδικασία που ξεκίνησε αλλά ουσιαστικά δεν ολοκληρώθηκε γιατί αποδείχτηκε ανέφικτη...

Οι τότε αντιδράσεις της Ν.Δ.

Έχει όμως ενδιαφέρον να δούμε τι έλεγε τότε η Νέα Δημοκρατία... Αναζητήσαμε και βρήκαμε τα πρακτικά της Bουλής από τη συνεδρίαση της 17ης Μαρτίου 2016, στη συζήτηση για το αθλητικό νομοσχέδιο, όπου τοποθετείται τότε σχετικά με το Μητρώο η τομεάρχης Αθλητισμού της Ν.Δ. κ. Άννα Καραμανλή:

«Αναφορικά με το δεύτερο τμήμα του νομοσχεδίου, το άρθρο 24 που αναφέρεται στη δημιουργία Μητρώου Φορέων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, διέπεται από μια έντονα γραφειοκρατική αντίληψη. Σας το είπαν και οι φορείς, οι Ομοσπονδίες και η Ο.Ε. ότι αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα.

Να ξεκαθαρίσουμε πρώτα απ’ όλα ότι η Νέα Δημοκρατία είναι κατηγορηματικά υπέρ του νοικοκυρέματος και της αξιολόγησης της δράσης Ομοσπονδιών και σωματείων, στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων. Όμως σε αυτή την περίπτωση δημιουργείται ένα εξαιρετικά ασφυκτικό πλαίσιο, που είναι ανέφικτο να λειτουργήσει. Δεν κατανοούμε, παραδείγματος χάριν, ποια είναι η σκοπιμότητα ΑΦΜ αθλητών και μάλιστα ανηλίκων - οι περισσότεροι δε διαθέτουν - καθώς και στοιχεία των εθελοντών. Σας ζητούμε να αποσύρετε τη σχετική πρόβλεψη, τουλάχιστον για τους ΑΦΜ. Δεν είναι επίσης ρεαλιστικό, κύριε υπουργέ, να επιβαρύνετε ερασιτεχνικά σωματεία, που στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν επιχορηγούνται από το κράτος, με υπέρμετρες και δυσβάσταχτες υποχρεώσεις. Τα σωματεία θα έπρεπε να εξαιρούνται από αυτήν την υποχρέωση και να περιοριστεί η εφαρμογή στις Ομοσπονδίες, αν και εκεί οι δυσκολίες, όπως αναπτύχθηκαν και στην ακρόαση των φορέων, θα είναι σημαντικές.

Θα θέλαμε, επίσης, να μας πείτε αν έχετε προβλέψει, κύριε υπουργέ, πώς θα διασταυρώσει η ΓΓΑ όλα αυτά τα στοιχεία που θα υποβάλλονται, δεδομένου ότι μιλάμε για έναν τεράστιο όγκο δεδομένων, ο οποίος μάλιστα κάθε λίγο και λιγάκι θα πρέπει να επικαιροποιείται».

Τι είπε λοιπόν η Άννα Καραμανλή; Ουσιαστικά όλα όσα λένε και διαμαρτύρονται τώρα τα ερασιτεχνικά σωματεία, διαφωνώντας για την υποβολή του ΑΦΜ, για τη χρονοβόρα διαδικασία και τις αυστηρές προϋποθέσεις, την ώρα που η στήριξή τους από την Πολιτεία είναι ανύπαρκτη!

Μάλιστα, η τομεάρχης Αθλητισμού της Ν.Δ. ψήφισε «παρών» στο άρθρο 24, που αναφερόταν στο Μητρώο, όπως έκανε τότε και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανόλης Συντυχάκης. Ο νυν υφυπουργός κ. Αυγενάκης δεν ήταν τότε παρών στην ψηφοφορία.

“Φωνάζει” τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ

Ωστόσο, όπως αντιδρούσε τότε η Νέα Δημοκρατία, αντιδρά τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ σε έναν νόμο που οι ίδιοι είχαν φέρει το 2016! Είναι χαρακτηριστικές οι πρόσφατες δηλώσεις του πρώην ΓΓΑ κ. Ιούλιου Συναδινού, στο πλαίσιο των προτάσεις του κόμματος για τη στήριξη του αθλητισμού στη μετά κορωνοϊού εποχή:

«Ήμασταν έτοιμοι να προχωρήσουμε με την ψηφιακή πλατφόρμα του ελληνικού αθλητισμού. Ετοιμάζαμε ένα σύστημα εξυπηρέτησης των αθλητικών φορέων και όχι εργαλείο γραφειοκρατίας. Θέλαμε τη χειραφέτηση των αθλητικών σωματείων και όχι τη χειραγώγηση εξαιτίας εκλογικών σκοπιμοτήτων. Καταλαβαίνουμε πως υπάρχει πρόβλημα με αδρανή σωματεία και σωματεία “σφραγίδες” ή με το “μαύρο” χρήμα που κυκλοφορεί στον αθλητισμό. Δεν μπορεί το ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών φορέων να μετατρέπεται σε πρόσχημα για παρέμβαση της κυβέρνησης στις εκλογικές διαδικασίες».

Όλα στον βωμό συμφερόντων, όπως τους βολεύουν ανάλογα με την περίσταση.

 

Σκοπός η χειραγώγηση!

Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι ο Κοντονής έφερε το Μητρώο Αθλητικών Φορέων στη Βουλή τον Μάρτιο του 2016, δηλαδή λίγους μήνες πριν τις εκλογές όλων των Ομοσπονδιών, καθώς το 2016 ήταν ολυμπιακό έτος. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι ο Αυγενάκης το επαναφέρει ως Μητρώο Αθλητικών Σωματείων τον Ιούνιο του 2020, και πάλι λίγους μήνες πριν τις εκλογές των 48 αθλητικών Ομοσπονδιών, οι οποίες με κυβερνητική απόφαση θα γίνουν το φθινόπωρο, όπως και οι εκλογές της ΕΠΟ, παρότι υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις από την Ομοσπονδία του Ποδοσφαίρου. Μάλιστα, γι’ αυτόν τον λόγο έχει οριστεί για σήμερα έκτακτη γενική συνέλευση των Ενώσεων.

Και βέβαια το Μητρώο έρχεται για τα σωματεία όταν, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού στην πρόσφατη συνέντευξή του στην “ΚΡΗΤΗ ΤV”, στις 47 από τις 48 Ενώσεις το εκλογικό σύστημα θα γίνει με ψήφο των σωματείων και αναμένεται η ολιστική έκθεση της UEFA για την ΕΠΟ, αν αλλάξει και σε αυτή το εκλογικό σύστημα και ψηφίσουν τα σωματεία αντί των Ενώσεων. Η ουσία δεν αλλάζει.

Το πρόσχημα το 2016 ήταν η ηλεκτρονική καταγραφή, το πρόσχημα για το 2020 είναι η έκτακτη επιχορήγηση των σωματείων. Ουσιαστικά μιλάμε για έμμεση κυβερνητική χειραγώγηση των σωματείων ενόψει των προσεχών εκλογικών διαδικασιών στις Ομοσπονδίες. Οι εκλογές στις Ομοσπονδίες είναι σίγουρο ότι θα απασχολήσουν πολύ έντονα το προσεχές διάστημα, πολύ πιο έντονα ασφαλώς από το “αμαρτωλό” Μητρώο...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News