Κορωνοϊός και «Αθλητισμός, χωρίς ψυχή»

Απόψεις
Κορωνοϊός και «Αθλητισμός, χωρίς ψυχή»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυρίαρχο ζήτημα στα αθλητικά πρωτοσέλιδα της Ευρώπης – Το ποδόσφαιρο είναι για τους ανθρώπους – Η ανεύθυνη συμπεριφορά της UEFA και η κλίμακα της «πανδημίας» στην Ολυμπιακή Ιαπωνία

Το απειλητικό φαινόμενο του κορωνοϊού, κυριαρχεί τις τελευταίες μέρες στα πρωτοσέλιδα των μεγάλων αθλητικών εφημερίδες της Ευρώπης.

Η προσέγγιση του ποδοσφαίρου που σίγουρα κατευθύνεται από κυβερνητικές συμβουλές και περιγράφεται από μερικούς «να κοπάσει και συνεχίστε», επηρεάζεται ολοένα και περισσότερο από το τι συμβαίνει και στις άλλες χώρες. Έτσι οι φόβοι για τη βιωσιμότητα των αγώνων και, κατά συνέπεια, για ολόκληρη την σεζόν, αυξάνονται.

Πρόσωπα, ομάδες και φορείς του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, επιμένουν ότι είναι προτιμότερη η αναβολή των διοργανώσεων, λόγω κορωνοϊού, από το να διεξάγονται ματς κεκλεισμένων των θυρών, καθώς πρόκειται για «αθλητισμό χωρίς ψυχή».

 Οι ισπανικές εφημερίδες όπως η Marca και η As και πολλές άλλες, με πρωτοσέλιδα φωτιά επικρίνουν τη LaLiga που ορίζει τα παιχνίδια να παίζονται πίσω από κλειστές πόρτες και δεν τα αναβάλλει.

Ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών της Αγγλίας( PFA) πήρε πάνω του την υπόθεση προστασίας των μελών του μετά την αδράνεια της Premier League. H ανάρτησή του στο twitter τα λέει όλα: «Ανησυχούμε ότι η υγεία των ποδοσφαιριστών δεν αντιμετωπίζεται ως επείγουσα προτεραιότητα».

Ο Γκάρι Λίνεκερ με την ιδιότητα και του δεινού σχολιαστή προειδοποιεί μάλιστα ότι «αισθάνεται σαν την αρχή του τέλους της ποδοσφαιρικής περιόδου» καθώς αναμένει ότι η Premier League και το Champions League θα «κλείσουν» δύο μήνες νωρίτερα λόγω του κορωνοϊού, μετά την αναβολή του Σίτι - Άρσεναλ.

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα θα προτιμούσε τους αγώνες να αναστέλλονται παρά να παίζουν πίσω από κλειστές πόρτες.

«Είναι όπως ένας ηθοποιός που πηγαίνει στο θέατρο όταν κανείς δεν είναι εκεί. Τί ενέργεια να έχει εκείνη τη νύχτα; Δεν υπάρχει κανένας λόγος να παίζουμε χωρίς τους ανθρώπους. Το ποδόσφαιρο είναι για τους ανθρώπους. Αλλά θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες της κυβέρνησης». 

Κι έχεις και την UEFA, με την τρελή αφοσίωση στις εισπράξεις, να ζητά από τις κυβερνήσεις σε όλη την γηραιά ήπειρο να εξασφαλίσουν ότι το Euro 2020 θα προχωρήσει – άρον άρον- όπως είχε προγραμματιστεί το καλοκαίρι. (Καλά κρασιά Αλεξάντερ...)

Επικαλείται ωστόσο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και πιστεύει (η UEFA), ότι μια πόλη μπορεί να φιλοξενήσει παιχνίδια του Euro 2020 εάν διαθέτει την ιατρική υποδομή για τη θεραπεία των ασθενών με COVID-19, παρέχοντας παράλληλα τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για την αντιμετώπιση της εισροής ανεμιστήρων.

Το Euro 2020 πρόκειται να διοργανωθεί σε 12 πόλεις σε ολόκληρη την ήπειρο, προσφέροντας ευελιξία στην περίπτωση που μία από τις χώρες υποδοχής θα υποβληθεί σε περιορισμούς με κορωνοϊό.

Καθόλου δύσκολο κάποιοι πρόεδροι του ποδοσφαίρου να γελοιοποιούνται μέσα από τη γυάλα τους.  Ακόμη κι αν είναι γιατροί, όπως ο Δρ Σίγκμουντ Γκρούπερ της Λασκ, που ξεσήκωσε τον κόσμο γιατί το παιχνίδι της ομάδας του στο Europa League κατά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα παιχτεί χωρίς οπαδούς, επειδή όπως λέει, η απόφαση θα του κοστίσει 800 χιλιάδες ευρώ…

Η FIFA έκανε έγκαιρα αυτό που έπρεπε μεταθέτοντας, λόγω του κορωνοϊού, το 70ό Κογκρέσο της, αντί στις 5 Ιουνίου στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, στις 18 Σεπτεμβρίου. Ο Τζιάνι Ινφαντίνο μάλιστα σε συνέντευξή του, ήταν σαφής δηλώνοντας ότι δεν αποκλείει την αναβολή των διεθνών αγώνων.

-Το πόσο  «ανεύθυνα» συμπεριφέρθηκε η UEFA πιστοποιήθηκε από την απόφασή της για το παιχνίδι Ολυμπιακού Γούλβς παρά την απειλή του κορωνοϊού. Και μόνο που οι παίκτες του Ολυμπιακού θα βρίσκονται εντός της συνιστώμενης περιόδου απομόνωσης 14 ημερών, όταν πραγματοποιηθεί η αναμέτρηση, αρκεί. 

Η κλίμακα της επιδημίας στην Ιαπωνία έκανε το ανώτατο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ντικ Πάουντ να περιγράψει την ασθένεια ως τον «νέο πόλεμο» που απειλεί το «Τόκιο 2020» και να προειδοποιήσει ότι οι Αγώνες ίσως χρειαστεί να ακυρωθούν αν ο ιός θα είναι ακόμα κοντά στον Μάιο.

Η ιαπωνική κυβέρνηση επέμεινε αργότερα ότι τα σχόλια του Λίβυου «αθάνατου» δεν ήταν επίσημη θέση της ΔΟΕ, αλλά δεν παρέλειψε να τονίσει, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η καλοκαιρινή διοργάνωση μπορεί να προχωρήσει μέσα σε ανησυχίες για την υγεία.

Βασικό επιχείρημα τα τεράστια τηλεοπτικά δικαιώματα: «Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα έχει πρόβλημα αν υπάρξει ακύρωση. Μόνο τα αμερικανικά τηλεοπτικά δικαιώματα τους παρέχουν ένα τεράστιο ποσό». Κι αυτά την ώρα που η ποδοσφαιρική J-League της Ιαπωνίας έχει αναβάλλει όλα τα εγχώρια παιχνίδια της...

-Μπορεί ο χαρακτηρισμός του κορωνοϊού ως πανδημία να μην αλλάζει την εκτίμηση του ΠΟΥ για την απειλή που θέτει ο ιός, όπως δεν αλλάζει αυτό που κάνει ο ΠΟΥ και αυτό που πρέπει να κάνουν οι χώρες, σύμφωνα με τον ίδιο τον Οργανισμό, αλλά οι όποιες αποφάσεις επιβαρύνονται πλέον με αυξημένες ευθύνες. Όταν μάλιστα παγκοσμίως περισσότεροι από 112.000 ασθενείς έχουν πιάσει τη λοίμωξη και πάνω από 4.000 έχουν πεθάνει.

Κανείς πλέον δεν μπορεί να κάνει τα σχέδιά του στον αθλητισμό, με κριτήρια που υπερβαίνουν το ίδιο το πρόβλημα της ανθρωπότητας.

 -Όταν ο ιός εξαπλώνεται «ασυμπτωματικά» -όπως λένε  επιστήμονες- οι διαφορές είναι ελάχιστες στο να μπορούν να μετατρέψουν μικρούς αριθμούς σε τεράστιους...

-Άσχημοι καιροί για ταξίδια… με παντεσπάνι (λέξη από την οποία προήλθε η "πανδημία").

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News