Ζοάο Φιγκεϊρέντο στο neakriti.gr: «Ανυπομονώ για τη στιγμή που θα παίξω με τον ΟΦΗ στην Ευρώπη»

Ποδόσφαιρο
Ζοάο Φιγκεϊρέντο στο neakriti.gr: «Ανυπομονώ για τη στιγμή που θα παίξω με τον ΟΦΗ στην Ευρώπη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Βραζιλιάνος άσος άνοιξε τη καρδιά του και σε μια συνέντευξη... ποταμό ξετύλιξε το κουβάρι της ποδοσφαιρικής του ζωής από το Σάο Πάολο μέχρι το Ηράκλειο - Ο μεγάλος στόχος με τους Κρητικούς και τα όνειρά του για το μέλλον

Ήταν από τις σχετικά... αθόρυβες μεταγραφές του ΟΦΗ το περασμένο καλοκαίρι, όμως έκανε το “μπαμ” με την παρουσία του στο... χορτάρι. Ο λόγος για τον Ζοάο Φιγκεϊρέντο, που αποδείχτηκε “λίρα εκατό” για την ομάδα του Ηρακλείου, για όσους δεν τον ξέραμε, αφού κατά τα άλλα φαίνεται πως ήταν μια... ψαγμένη περίπτωση.

Στο φινάλε της κανονικής περιόδου για το πρωτάθλημα της Super League 1 και λίγα 24ωρα πριν τον “τελικό” με τη Λαμία, ο πρώτος σκόρερ του ΟΦΗ άνοιξε το... βιβλίο της ποδοσφαιρικής του πορείας για τη “Νέα Κρήτη”.

Στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη, ο 23χρονος στράικερ μίλησε για τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στη Βραζιλία και τις προπονήσεις προετοιμασίας με την Εθνική ομάδα, δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα της “Σελεσάο”, τη φιλία του με τον Γκαμπριέλ Ζεσούς της Μάντσεστερ Σίτι και τις συμβουλές του Ρομπίνιο, με τον οποίο υπήρξαν συμπαίκτες στην Ατλέτικο Μινέιρο.

Ο Ζοάο Φιγκεϊρέντο είναι μέχρι τώρα το πρώτο... κανόνι του ΟΦΗ με 8 γκολ, έχοντας καταγράψει συνολικά 23 συμμετοχές στο πρωτάθλημα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γιάννης Σαμαράς και οι συνεργάτες του από το τμήμα σκάουτινγκ (είχε παρακολουθήσει τον παίκτη από κοντά ο Δημήτρης Μάρκος) είχαν “σκανάρει” ένα επιθετικό με «όλο το πακέτο» για τη γραμμή κρούσης.

Η μεταγραφή στους “ασπρόμαυρους” θεωρείται από τον ίδιο ως το μεγαλύτερο βήμα στην καριέρα του, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι το ιδανικό... σκαλοπάτι για να πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Αυτά είναι μεταγραφή σε μεγάλο κλαμπ της Ευρώπης και Εθνική Βραζιλίας, όμως σε πρώτη φάση ονειρεύεται τη συμμετοχή στο Europa League με τη φανέλα της κρητικής ομάδας.

Στάθηκε ακόμη στην “καυτή” ατμόσφαιρα του “Γεντί Κουλέ”, τονίζοντας ότι όλοι θέλουν τη νίκη επί της Λαμίας και για τον φίλαθλο κόσμο, ενώ μίλησε ακόμη για το ποδοσφαιρικό “περιβάλλον” που έχει “χτίσει” η ομάδα του Ηρακλείου αυτή τη διετία.

Αναλυτικά η συνέντευξη του 23χρονου Βραζιλιάνου φορ, ξεκινώντας από το “κεφάλαιο ΟΦΗ”: από το ενδιαφέρον των Κρητικών, την πρώτη μέρα στο ΒΑΚ, μέχρι την πρόκληση της ευρωπαϊκής συμμετοχής...

Ζοάο, σε ευχαριστώ για αυτή τη συνάντηση και τη συνέντευξη. Θα σε πάω μερικούς μήνες πίσω. Έχεις την κλήση για το ενδιαφέρον του ΟΦΗ... Ποιες ήταν οι πρώτες σου σκέψεις και η αντίδραση;

«Ήταν μια καλή εξέλιξη. Το πλάνο μου, μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος στη Λιθουανία, ήταν να φύγω για ένα καλύτερο πρωτάθλημα. Για μένα ήταν η στιγμή να παίξω ακόμη καλύτερα σε μια καλή ομάδα και καλύτερο πρωτάθλημα. Όταν ο Σαμαράς με πήρε τηλέφωνο, είπα στον μάνατζέρ μου από την πρώτη στιγμή ότι θέλω να έρθω στην Ελλάδα».

Η προσωπική σου ποδοσφαιρική ιστορία σε βρίσκει λοιπόν εδώ. Πώς νιώθεις για αυτή την επιλογή;

«Νιώθω πολύ άνετα με την επιλογή μου, γιατί μίλησα με τον μάνατζέρ μου και μου είχε πει ότι το ελληνικό πρωτάθλημα είναι καλό. Ότι θα εξελιχθώ, παίζοντας σημαντικά παιχνίδια με μεγάλες ομάδες. Επίσης, ότι είχε ακούσει για τον ΟΦΗ και πως ήταν καλό, θα ήταν ο σωστός δρόμος για μένα».

Μέχρι τώρα είσαι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας. Αυτό είναι κάτι που φανταζόσουν, όταν έκανες την πρώτη προπόνηση σ’ αυτό εδώ το γήπεδο;

«Φυσικά το σκεφτόμουν, αλλά όταν ήρθα είδα πολλούς καλούς παίκτες. Πάτησα τα πόδια μου στο έδαφος και δούλεψα για να τα καταφέρω».

Η εκκίνησή σου στην Ευρώπη ήταν με τη Ζαλγκίρις και ακολούθησε ο ΟΦΗ. Είναι για σένα το μεγάλο βήμα για τη συνέχεια;

«Φυσικά. Από τη Λιθουανία στην Ελλάδα ήταν ένα πολύ καλό βήμα. Ένα μεγάλο βήμα για μένα. Ελπίζω, για το μέλλον, πρώτα να βοηθήσω τον ΟΦΗ και μετά να κάνω ένα ακόμη μεγάλο βήμα».

Ο στόχος και τα όνειρά σου με τον ΟΦΗ και γενικότερα στο ποδόσφαιρο;

«Ο στόχος μου με τον ΟΦΗ είναι να μπούμε στα πλέι-οφ και να παίξουμε στο Europa League. Να βοηθήσω την ομάδα, που έχει ένα πολύ καλό πρότζεκτ. Από τη θεωρία να το κάνουμε πράξη στο γήπεδο και να προχωρήσουμε. Για το ποδόσφαιρο γενικά, να παίξω σε ένα μεγάλο κλαμπ όπως η Τσέλσι ή στην Ισπανία, αλλά και στην Εθνική ομάδα της Βραζιλίας».

Ζοάο, ο ΟΦΗ είναι στην 6η θέση και είναι έτοιμος να “κλειδώσει” τον στόχο της 6άδας...

«Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να πάμε στα πλέι-οφ και έπειτα στα προκριματικά του Europa League. Θα παλέψουμε για αυτό».

Ο αγώνας με τη Λαμία είναι σαν “τελικός” για αυτή τη σεζόν...

«Ναι, 100% κοιτάμε αυτό το παιχνίδι σα να είναι τελικός, γιατί χρειαζόμαστε αυτή τη νίκη».

Πώς αισθάνεσαι στους εντός έδρας αγώνες με τους φιλάθλους στο πλευρό σας;

«Όταν παίζουμε στην έδρα μας έχουμε μεγάλη δύναμη, γιατί οι φίλαθλοι μας βοηθούν πάρα πολύ. Μας δίνουν ενέργεια και θα κερδίσουμε για αυτούς».

Θα θέλαμε να μας πεις κάτι για τον προπονητή, τον Γιώργο Σίμο, και το τεχνικό επιτελείο...

«Όλοι ήταν πολύ καλοί μαζί μου από τη στιγμή που ήρθα. Με βοηθάνε και νοιάζονται για μένα, σα να είναι οικογένειά μου».

Ως επιθετικός, το τακτικό πλάνο του ΟΦΗ με την κατοχή της μπάλας είναι καλύτερο για σένα;

«Έχουμε μια καλή διάταξη. Κρατάμε την μπάλα και δημιουργούμε πολλές ευκαιρίες. Αυτό είναι καλό για όλους τους επιθετικούς».

Είναι σημαντικό για σας τους παίκτες να έχετε κοντά σας ανθρώπους του ποδοσφαίρου, όπως ο Γιώργος και ο Γιάννης Σαμαράς, ο Ηλίας Πουρσανίδης, ο Γρηγόρης Τσινός... Πώς αισθάνεσαι με το περιβάλλον στα αποδυτήρια και στα παιχνίδια;

«Η ατμόσφαιρα στην ομάδα είναι πολύ καλή. Όλοι οι άνθρωποι εδώ νοιάζονται πάρα πολύ για μας. Ο κ. Σαμαράς με είχε φωνάξει να μιλήσουμε για το ποδόσφαιρο και να του πω πώς αισθάνομαι. Αυτό είναι πολύ καλό».

Η ΖΩΗ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ

Δίπλα σε Νεϊμάρ, Μαρσέλο και οι συμβουλές του Ρομπίνιο

Ο Ζοάο Φιγκεϊρέντο αποφάσισε να φύγει σχετικά νωρίς από τη Βραζιλία, καθώς στα 22 του χρόνια μετακόμισε στο παγωμένο Κάουνας της Λιθουανίας για λογαριασμό της Ζαλγκίρις (από την οποία τον απέκτησε ο ΟΦΗ).

Στη χώρα του καφέ, πάντως, ήδη είχε μπει στο... μάτι των σκάουτερ, με την παρουσία στην Ατλέτικο Μινέιρο, αλλά και σε προπονήσεις της “Σελεσάο” δίπλα στους κορυφαίους ποδοσφαιριστές.

Είχε σωστή καθοδήγηση από την οικογένειά του αλλά και ανθρώπους του αθλήματος που είχαν ρόλο... μέντορα.

Θα ήθελα να αρχίσουμε με το ξεκίνημά σου. Αν θες να μας πεις κάποια πράγματα για τα πρώτα σου βήματα στη Βραζιλία...

«Όταν ήμουν 9 χρονών, ξεκίνησα από τη Σάο Παόλο. Είναι μια μεγάλη ακαδημία ποδοσφαίρου. Για μένα και για όλους στη Βραζιλία είναι η καλύτερη για να ξεκινήσεις ποδόσφαιρο. Ήμουν έξι χρόνια εκεί, άρχισα να παίζω στην ομάδα Κ17 ετών και πήρα μεταγραφή στην Ατλέτικο Μινέιρο, όπου έπαιξα σε πιο οργανωμένα πρωταθλήματα. Ανέβηκα ως επαγγελματίας στην πρώτη ομάδα. Άρχισα να παίζω καλά και ο κόσμος να με παρακολουθεί περισσότερο. Αγωνίστηκα στην πρώτη ομάδα και έτσι ήρθε η μεταγραφή στη Λιθουανία και μετά στην Ελλάδα».

Το όνειρό σου ήταν να γίνεις επαγγελματίας ποδοσφαιριστής;

«Πάντα. Ο πατέρας μου μιλούσε συνεχώς μαζί μου. Μου πήρε ένα δώρο, ένα παιδικό αυτοκίνητο. Εγώ το έβαλα κάτω και έκανα... σουτ. Για μένα πάντα η σκέψη ήταν στο ποδόσφαιρο».

Στη χώρα σου, τη Βραζιλία, το ποδόσφαιρο είναι σαν θρησκεία. Για τους νεαρούς ποδοσφαιριστές και όλο τον κόσμο. Για ένα ταλέντο όπως εσύ, ποιες ήταν οι σκέψεις σου στο ξεκίνημα;

«Στη Βραζιλία βλέπεις πολλούς καλούς ποδοσφαιριστές, αλλά υπάρχουν και πολλά διαφορετικά πράγματα. Χρειάζεται μια καλή οικογένεια και επίσης είναι δύσκολο να μπεις σε μια καλή ομάδα. Κάποιες φορές, χρειάζεται να δουλέψεις για να βοηθήσεις την οικογένειά σου με τα χρήματα. Όταν ξεκίνησα εγώ, ο προπονητής πάντα μου μιλούσε. Μου έλεγε να νοιάζομαι για τον εαυτό μου, γιατί έχω μέλλον. Αυτό και έκανα».

Κάποιος άνθρωπος ή περισσότεροι, που σε βοήθησαν να εξελιχθείς ως ποδοσφαιριστής και προσωπικότητα;

«Άκουγα πολύ τον πατέρα μου, γιατί ξέρει καλά το ποδόσφαιρο. Έπαιζε και αυτός, αλλά είναι ο μεγαλύτερος αδελφός στην οικογένειά του και σταμάτησε για να δουλέψει και να βγάλει χρήματα για την οικογένεια. Όταν ήμουν στην Ατλέτικο Μινέιρο μιλούσα πολύ με τον Μπερνάρ και τον Βίτορ. Είναι δύο μεγάλοι ποδοσφαιριστές, που τους άκουγα και με έβαλαν σε ένα καλό δρόμο».

Πώς ήταν η ζωή σου στη Βραζιλία; Ήταν εύκολο για σένα να προπονείσαι και να είσαι συγκεντρωμένος στο ποδόσφαιρο;

«Στην αρχή ήταν εύκολο, γιατί δε γνώριζα την κατάσταση με την οικογένειά μου. Η μητέρα, ο πατέρας και ο αδελφός μου πάντα φρόντιζαν για μένα. Δεν είχαν πολλά χρήματα, αλλά ό,τι χρειαζόμουν το είχα. Μετά εξελίχθηκα και βοήθησα την οικογένειά μου».

Είσαι 23 χρονών, όμως έχει σημαντικές παραστάσεις. Προπονήσεις προετοιμασίας με την Εθνική Βραζιλίας και συμπαίκτες με σπουδαία διαδρομή στο ποδόσφαιρο...

«Ήταν μεγάλη χαρά για μένα, γιατί έκανα προπονήσεις με κορυφαίους παίκτες, όπως ο Ροναλντίνιο και ο Φαμπίνιο. Αυτή η εβδομάδα, που έκανα προπονήσεις με την Εθνική ομάδα, ήταν η μεγαλύτερη εμπειρία της ζωής μου. Ο Νεϊμάρ, ο Μαρσέλο, όλοι οι μεγάλοι παίκτες της Βραζιλίας... Ήταν μεγάλη χαρά και με βοήθησε να εξελιχθώ».

Επίσης, ήσουν συμπαίκτης με τον Ρομπίνιο στην Ατλέτικο Μινέιρο...

«Ναι. Ένας πολύ καλός παίκτης και καλός άνθρωπος. Με βοήθησε πολύ στο ποδόσφαιρο».

Τι σου λείπει από τη Βραζιλία, τώρα που είσαι στην Ελλάδα;

«Πρώτα από όλα η οικογένειά μου και μετά το βραζιλιάνικο φαγητό. Το ελληνικό φαγητό είναι πολύ καλό, αλλά η μητέρα μου ήταν εδώ για ένα μήνα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και ήδη μου λείπει το φαγητό της».

ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΑ

«Να παίξω στο Champions League και στην Εθνική ομάδα»

Ο Ζοάο Φιγκεϊρέντο είναι απόλυτα ικανοποιημένος στο Ηράκλειο, με το... λάτιν χρώμα στο ρόστερ του ΟΦΗ να παίζει τον ρόλο του σ’ αυτό.

Ο 23χρονος ποδοσφαιριστής περνάει περισσότερο χρόνο στο σπίτι όπως λέει, ενώ είναι φαν της Ρεάλ Μαδρίτης και του Ρονάλντο (του Βραζιλιάνου).

Όσο για το πώς φαντάζεται τον εαυτό του τα επόμενα χρόνια; Να αγωνιστεί στο Champions League και στην Εθνική Βραζιλίας.

Έχεις παρέα άλλους δύο Βραζιλιάνους, τον Φελίπε Φερέιρα τον Ζοάο Βίκτορ, και συμπαίκτες που μιλάτε την ίδια γλώσσα...

«Αυτό βοηθάει πολύ. Οι Βραζιλιάνοι έχουμε το ίδιο... κουστούμι, το ίδιο φαγητό και μιλάμε για κοινά ενδιαφέροντα. Με τα παιδιά από την Πορτογαλία, την Αργεντινή και την Ισπανία είναι ίδια γλώσσα και αυτό βοηθάει πολύ».

Εκτός ποδοσφαίρου πώς είναι η ζωή σου εδώ στην Κρήτη;

«Είναι ωραία και ήσυχα. Το Ηράκλειο είναι μια μικρή πόλη. Μου αρέσει να χαλαρώνω στο σπίτι, παίζοντας παιχνίδια ή παρακολουθώντας σειρές».

Πώς περνάς τη μέρα σου όταν δεν έχεις προπόνηση;

«Συνήθως με ένα περίπατο στο κέντρο. Για καφέ με τους φίλους και χαλαρώνοντας στο σπίτι».

Η αγαπημένη σου ποδοσφαιρική ομάδα;

«Ρεάλ Μαδρίτης».

Αγαπημένος ποδοσφαιριστής;

«Ρονάλντο... (ο Βραζιλιάνος)».

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 5 ή 10 χρόνια από τώρα;

«Να παίξω σε μια μεγάλη ομάδα, στο Champions League και στην Εθνική Βραζιλίας».

Κλείνοντας, θέλεις να στείλεις ένα μήνυμα στους φιλάθλους για τη σεζόν και όσα έχετε πετύχει;

«Να συνεχίσουν αυτό που κάνουν, γιατί μας βοηθούν πολύ. Μας δίνουν δύναμη και υποστήριξη. Συνεχίστε να το κάνετε, γιατί παλεύουμε για αυτό».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News