Αθλητισμός

Νίκος Κακλαμανάκης: "Γκρεμίστε τα τείχη της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας"

Κόντρα στη μαζική άρνηση των Ομοσπονδιών στις ακροάσεις ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, για θητείες και ηλικία, ο Ολυμπιονίκης - Σεβαστής: «Δεν είμαστε λαμόγια και καρεκλοκένταυροι» -Ένσταση και από Γραμμένο

Οι περιορισμοί θητειών και τα όρια ηλικίας, στο επίκεντρο της ακρόασης φορέων για το αθλητικό νομοσχέδιο

Η διάταξη του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναφορικά με τους περιορισμούς θητειών και τα όρια ηλικίας των προέδρων και εκτελεστικών μέλων στα διοικητικά συμβούλια των αθλητικών ομοσπονδιών, βρέθηκε -όπως αναμενόταν άλλωστε- στο επίκεντρο της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων.

Την πλήρη αντίθεσή τους με την προτεινόμενη διάταξη εξέφρασαν ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, και ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ, Παναγιώτης Τσαγκρώνης.

Στον αντίποδα, αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Ολυμπιονίκη της ιστιοπλοΐας, Νίκου Καλαμανάκη, ο οποίος έκανε λόγο για στρεβλώσεις και παράνομες πρακτικές στις ομοσπονδίες, αναφερόμενος σε περιπτώσεις που έζησε ο ίδιος και συναθλητές του.

(Πύρρος Δήμας, Νίκος Κακλαμανάκης, Βούλα Κοζομπόλη, Κώστας Κεντέρης, Ειρήνη Αϊνδηλή, Γιώργος Στεφανόπουλος, Βασίλης Κουρνέτας, Δημήτρης Μούγιος, Γιάννης Τσίλης είναι μερικοί μόνο από τους αθλητές που δημοσίως εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στις διατάξεις του αθλητικού νομοσχεδίου)

«Ζητούμε να γκρεμίσετε τα τείχη της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας» τόνισε ο Κακλαμανάκης, απευθυνόμενος στον υφυπουργό Αθλητισμού, ενώ υπογράμμισε ότι θα είναι εμπαιγμός, αν η ρύθμιση περάσει χωρίς την πρόβλεψη περί αναδρομικής ισχύος.

«Φέρνετε έναν νόμο που ξυρίζει συλλήβδην τις ηγεσίες των ομοσπονδιών. Πρόκειται για ωμή παρέμβαση στο εσωτερικό των ομοσπονδιών. Θα αγωνιστούμε μέχρι το τέλος με ό,τι ένδικο μέσο έχουμε για να ανατρέψουμε το νόμο, αν ψηφιστεί» τόνισε ο κ. Σεβαστής, ενώ από την πλευρά του ο κ. Τσαγκρώνης μίλησε για στοχοποίηση του αθλητικού κινήματος και επισήμανε ότι «ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, επειδή καταργεί το ατομικό δικαίωμα κάθε πολίτη να εκλέγεται σε αιρετές θέσεις».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, αφού υπενθύμισε ότι υπάρχει ομόφωνο ψήφισμα της ολομέλειας της ΕΟΕ κατά της συγκεκριμένης διάταξης, ζήτησε από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, να θεσπίσει μέτρα ώστε οι ομοσπονδίες να αυτορυθμίσουν τα θέματα των θητειών, όπως προτείνει η ΔΟΕ. Χαρακτήρισε επίσης άδικο και χαμηλό το προβλεπόμενο όριο ηλικίας των 70 ετών και εξέφρασε την αντίθεση της ΕΟΕ στην αναδρομική ισχύ της διάταξης.

Ενστάσεις για τη συνταγματικότητα της ίδιας διάταξης εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, ο οποίος ζήτησε παράλληλα την εξαίρεση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας από τη διάταξη περί ελέγχου από την Πολιτεία της νομιμότητας των κανονισμών, επισημαίνοντας ότι αντίκειται στο αυτοδιοίκητο.

Παράλληλα η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (που κλήθηκε τελικά για ακρόαση, αν και αρχικά δεν είχε συμπεριληφθεί στη σχετική λίστα της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων), δια της γενικής γραμματέως, Ιωάννας Καρυοφύλλη, εξέφρασε επίσης την αντίθεσή της στον περιορισμό των θητειών και ζήτησε την εξαίρεση της ΕΠΕ, λόγω της δυσκολίας εξεύρεσης στελεχών στο χώρο του αθλητισμού των ατόμων με αναπηρία.

Ευχαριστώ Αυγενάκη

"Ευχαριστώ τους Ολυμπιονίκες και Πρωταθλητές μας για τη δημόσια στήριξη στο Ν/Σ που συζητείται στη Βουλή. Χαίρομαι που μαζί ονειρευόμαστε τον αθλητισμό ποιοτικότερο, με όραμα αντάξιο της χώρας μας, χωρίς βία, χωρίς στημένα, με αναζωογονημένες διοικητικά Ομοσπονδίες" έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Σε ό,τι αφορά την επικύρωση της σύμβασης Macolin και τα μέτρα αντιμετώπισης της βίας που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, διαφάνηκε ότι υπάρχει ευρύτατη συναίνεση, παρότι υπήρξαν κάποιες επιμέρους ενστάσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια