"Τηγανητάκια" σε δράση... κατά του σύγχρονου ποδοσφαίρου

Απόψεις
"Τηγανητάκια" σε δράση... κατά του σύγχρονου ποδοσφαίρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κίνημα «Κατά του σύγχρονου ποδοσφαίρου» (Against Modern Football - AMF), βρίσκει έκφραση στην Ελλάδα καθώς αναπτύσσεται ραγδαία και μεταδίδεται στην Ευρώπη. Πολλοί φίλαθλοι σε όλο τον κόσμο έχουν κουραστεί από την κατεύθυνση που φαίνεται να παίρνει το αγαπημένο τους άθλημα.

Το σύνθημα "Against Modern Football" στα μπλουζάκια που φόρεσαν τα "Τηγανητάκια" στο ματς της ομάδας τους με τον Θρίαμβο Ανάληψης, για τη Γ΄κατηγορία της ΕΠΣΗ αποτελεί  κεντρικό σύνθηκα στην Ευρώπη, κατά της (άκρατης) εμπορευματοποίησης του ποδοσφαίρου.

Μια ευρωπαϊκή τάση αντίδρασης από φίλους του ποδοσφαίρου που επιθυμούν την αγνότερη μορφή του ποδοσφαιρικού θεάματος και είναι αντίθετοι με τη προτεραιότητα που δίνεται στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και μετρατρέπει τους οπαδούς σε καταναλωτές.

Για το κίνημα αυτό έχουμε ήδη αναδείξει τα βασικά στοιχεία σε παλιότερη ανάρτησή μας με τίτλο "Το Κίνημα κατά του σύγχρονου ποδοσφαίρου (AMF), δυναμώνει στην Ευρώπη" μέσα από μια εμπεριστατωμένη έρευνα του Goal.com

Το κίνημα δεν είναι αντίθετο με την πρόοδο αυτή καθεαυτή, αλλά με τον τύπο της «προόδου», ιδιαίτερα εκείνου που δίνει προτεραιότητα στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων για την υγεία ενός συλλόγου και τα συμφέροντα των υποστηρικτών.

Παρόλο που δεν υπάρχει μόνο ένας επίσημος φορέας εναντίον του σύγχρονου ποδοσφαίρου, υπάρχουν ορισμένες βασικές αξίες που μοιράζονται εκείνοι μέσα στην υποκουλτούρα - αν και δεν έχει διατυπωθεί αυστηρή φιλοσοφία.

Στην Ελλάδα

Στην χώρα μας υπάρχουν πολλές εστίες που εκφράζουν αυτή τη φιλοσοφία.

Το καλοκαίρι του 2015 ιδρύθηκε η πρώτη αυτοοργανωμένη ομάδα της Κρήτης, ο «Τηγανίτης». Ακολούθησαν το 2016 ο Λίβας Ρεθύμνου και το 2017 ο Ασπάλαθος Χανίων. Δείτε τη λίστα ανά την επικράτεια από την ιστοσελίδα του Τηγανίτη!

Λίβας (Ρέθυμνο)

Ασπάλαθος (Χανιά)

Ανάποδος (Χαλκίδα)

Βαγγελίτσα Κουσιάντζα (Καρδίτσα)

Ρήξη (Λιβαδειά)

Φουρτούνα (Αλεξανδρούπολη)

Απείθαρχος (Ιωάννινα)

Ελευθεριακός (Βόλος)

Μαρίνος Αντύπας (Λάρισα)

Αυτόνομη (Πάτρα)

Προοδευτική -Εκρηξη- Τούμπας (Θεσσαλονίκη)

Αστέρας Κουκλουτζά (Θεσσαλονίκη)

Αστέρας Εξαρχείων (Αθήνα)

Αδέσποτος (Αθήνα)

Διογένης Ολυμπιακού Χωριού (Αθήνα)

Το σχόλιο από την έντυπη έκδοση της "Νέας Κρήτης":

Λιλιπούτειοι φίλαθλοι υπέρ του αυθεντικού ποδοσφαίρου -"Τηγανιτάκια"... στις επάλξεις!

Στα... κάγκελα για τον αγαπημένο τους Τηγανίτη βρέθηκαν χθες λιλιπούτειοι φίλοι του αυτοοργανωμένου σωματείου της Κρήτης. Στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής της Γ' ΕΠΣΗ, ο Τηγανίτης επικράτησε επί του Θρίαμβου Ανάληψης με το εμφατικό 4-1, προσφέροντας θέαμα στους πιστούς του οπαδούς που έδωσαν βροντερό "παρών" στο ντεμπούτο της ομάδας τους στη νέα της έδρα (Λίντο soccer).

Οι λιλιπούτειοι φίλαθλοι της φωτογραφίας, ακολούθησαν την αγαπημένη τους ομάδα φορώντας μπλουζάκια με το γνωστό στην Ευρώπη σύνθημα κατά της εμπορευματοποίησης του σύγχρονου ποδοσφαίρου. «Against Modern Football» που επικροτεί το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο με την αυθεντική μορφή του σε σχέση με την κοινωνία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News