Η τεράστια δύναμη της ανθρώπινης θέλησης

Απόψεις
Η τεράστια δύναμη της ανθρώπινης θέλησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ελίουντ Κιπτσόγκε άλλαξε την ιστορία στον Μαραθώνιο κάνοντας τον αγώνα της Βιέννης κάτω από 2 ώρες…

Στο πάνθεον της ιστορίας μπήκε ο απίθανος Κενυάτης Ελίουντ Κιπτσόγκε με τον άθλο που πέτυχε το Σάββατο όταν έκανε τον Μαραθώνιο της Βιέννης σε χρόνο κάτω των δύο ωρών, συγκεντρώνοντας πάνω του όλα τα βλέμματα!

Η αλήθεια είναι ότι είναι τεράστια η δύναμη της ανθρώπινης θέλησης! Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες, στις γυναίκες έγινε για πρώτη φορά Μαραθώνιος και τότε η 39χρονη Ελβετίδα, Γκαμπριέλα Άντερσον είχε κάνει μία συγκλονιστική προσπάθεια για να τερματίσει. Είχε μπει στο στάδιο αφυδατωμένη και ταλαιπωρημένη, σχεδόν 2,30 ώρες μετά την εκκίνηση. Χρειάστηκε να διανύσει τα τελευταία 400μ. σε 5.44΄΄΄, αφού ήταν έτοιμη να λιποθυμήσει ενώ τρέκλιζε και η αριστερή της πλευρά έμοιαζε παράλυτη από την κόπωση. Ενώ οι γιατροί που έτρεχαν δίπλα της, της έλεγαν να σταματήσει αυτή δεν τους άκουγε…

Τώρα ο Κιπτσόγκε, ήρθε να αλλάξει την ιστορία του Μαραθωνίου. Να τρέξει τον αγώνα της Βιέννης (42.195μ.) σε 1 ώρα 59 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα!

Ποιος είναι όμως αυτός ο απίθανος Κενυάτης; Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους μαραθωνοδρόμους όλων των εποχών που ξεκίνησε από τα στίπλ και συνέχισε με τα 5000μ. Από μικρός ήταν συνηθισμένος να τρέχει αφού κάθε μέρα έκανε 6 χλμ. για να πάει στο σχολείο και να επιστρέψει σπίτι του.

Όταν γνώρισε στα 16 του τον πρώην ολυμπιονίκη στα στιπλ, Πάτρικ Σάνγκ, η ζωή του άλλαξε, καθώς ο τελευταίος έγινε ο προπονητής του. Αρχίσαν οι πρώτες καλές επιδόσεις και τα μετάλλια σε αγώνες μικρότερων ηλικιών, αλλά η έκρηξη έγινε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών - γυναικών στο Παρίσι το 2003.

Ο Κιπτσόγκε, όπως αναφέρει το sport24.gr, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 5000 μ. αφήνοντας πίσω του δύο τεράστιους αθλητές. Τον Μαροκινό, Χισάμ Ελ Γκερουί και τον Αιθίοπα, Κενενίσα Μπεκέλε!

Εάν χρόνο αργότερα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας είδε πάντως την...πλάτη τους, μένοντας στο χάλκινο μετάλλιο επίσης στα 5000 μ. Ο Μπεκέλε μάλιστα τον νίκησε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 στα 5000 μ.

Ο Κιπτσόγκε είχε παρατηρήσει ότι έχει μεγάλες αντοχές, τρέχοντας πλέον και σε αγώνες 10 χιλιομέτρων και πήρε τη μεγάλη απόφαση να αρχίσει να συμμετέχει σε Μαραθωνίους καθώς εκεί υπήρχε και το δέλεαρ των υψηλών χρηματικών βραβείων για ρεκόρ.

Στη Βραζιλία και το Ρίο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 ήρθε και το πρώτο μεγάλο χρυσό μετάλλιο στη νέα του προσπάθεια στο μαραθώνιο. Χρυσός ολυμπιονίκης σε 2 ώρες 08’ 44’’ ήταν το ρεκόρ του, αλλά πλέον ο νέος στόχος ήταν ξεκάθαρος. Τα ρεκόρ (που θα συνοδεύονταν από... χρυσάφι από χορηγούς κλπ) στο Μαραθώνιο.

Επικεντρώθηκε σε Βερολίνο και Λονδίνο, δύο από τους πιο διάσημους Μαραθώνιους με σαφώς πιο βατές διαδρομές (από την Αθήνα για παράδειγμα που έχει από τις πιο δύσκολες) και τους έκανε προσωπική του υπόθεση με επτά χρυσά, τέσσερα στην αγγλική πρωτεύουσα (2015,2016,2018,2019) και άλλα τρία στη γερμανική (2015,2017,2018).

Εκεί μάλιστα που έχει καταγράψει την κορυφαία (επίσημα αναγνωρισμένη) επίδοση 2ωρ.01’.39’’ στις 16 Σεπτεμβρίου 2018 που αποτελεί ακόμα και σήμερα Παγκόσμιο ρεκόρ.

Καθώς ο χρόνος που έκανε στη Βιέννη δεν θα αναγνωριστεί ως παγκόσμιο ρεκόρ λόγω της βοήθειας από 42 δρομείς- “λαγούς” (ο ένας με ποδήλατο που τον προμήθευε με νερό στη διαδρομή).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News