Το οικοδόμημα του ΟΦΗ στηρίζεται στα γερά θεμέλια των Ακαδημιών

Ποδόσφαιρο
Το οικοδόμημα του ΟΦΗ στηρίζεται στα γερά θεμέλια των Ακαδημιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα στελέχη του ποδοσφαιρικού τμήματος παρουσίασαν το μοντέλο λειτουργίας

Η φιλοσοφία, το μοντέλο λειτουργίας και ο τρόπος εκπαίδευσης ήταν οι βασικοί άξονες στην παρουσίαση για τις Ακαδημίες του ΟΦΗ.

Ο διευθυντής ποδοσφαίρου της ΠΑΕ, Γιάννης Σαμαράς, ο συντονιστής ποδοσφαίρου, Νίκος Νιόπλιας, ο τεχνικός διευθυντής τμημάτων υποδομής, Μανόλης Πατεμτζής και ο συντονιστής τμημάτων υποδομής, Σάββας Κωφίδης ανέλυσαν το όραμα για ένα ποδοσφαιρικό «οικοδόμημα» με γερά θεμέλια.

Παρουσιάστηκε το οργανόγραμμα, αλλά και οι βασικές αρχές που διέπουν την Ακαδημία, όχι μόνο ποδοσφαιρικά, αλλά και στη διαμόρφωση χαρακτήρων με επίκεντρο τα παιδιά.

Ο Γιάννης Σαμαράς υπογράμμισε στην αρχική του τοποθέτηση: «Για εμένα είναι πολύ σημαντικό να ξαναχτίσουμε στην ουσία, κάτι που είχαμε πριν από πολλά χρόνια και είχα την τύχη να δουλέψω και έτσι ξεκίνησα να δουλεύω το 1996. Είναι πολύ σημαντικό για όλους μας, αυτό που λέμε τμήματα υποδομής. Η ΠΑΕ είχε μείνει πίσω, πέρυσι είχαμε πει ότι θα ξεκινήσουμε με δύο τμήματα (U13, U14) με την δική μας εκπαίδευση ώστε τα επόμενα χρόνια να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε ότι αφορά παιδιά που θα μπαίνουν στην πρώτη ομάδα. Για εμένα είναι πάρα πολύ σημαντικό να βρούμε ξανά την ταυτότητα μας. Το είχα πει και παλιότερα ότι είχαμε την τύχη να παίξουμε συμπαίκτες με παιδιά από τις ακαδημίες, κάτι που είχε μείνει πίσω και θέλουμε να το βρούμε ξανά. Σίγουρα, θα χρειαστεί χρόνος όμως για εμάς είναι κάτι πολύ σημαντικό», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Τα παιδιά, σε πρώτη φάση, επιλέγονται από ένα σύστημα σκάουτινγκ και για αυτόν τον λόγο εκπαιδεύουμε και θα εκπαιδεύονται σε θέματα σκάουτινγκ οι προπονητές για να φέρνουμε τα καλύτερα παιδιά. Σε πρώτη φάση, πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχουν εγγραφές και το μπάτζετ βγαίνει μέσα από την ΠΑΕ. Υπάρχει μπάτζετ για την πρώτη ομάδα και μπάτζετ για τις Ακαδημίες. Θα υπάρξουν αρκετά σεμινάρια μέσα στην χρονιά για να δείτε και πως λειτουργεί η γενικότερη εκπαίδευση τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους γονείς. Θα είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχει γενικότερη ψυχολογική ενημέρωση για παιδιά και γονείς».

Νιόπλιας: «Υψηλό επίπεδο δουλειάς»

Από την πλευρά του ο Νίκος Νιόπλιας υπογράμμισε: «Όταν ήμουν προπονητής στον ΟΦΗ, χρειαστήκαμε δύο παίκτες για να γίνουν επαγγελματίες και ήταν πολύ δύσκολο. Τώρα μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία θα γίνεται πιο εύκολο. Δεν υπάρχει ποδόσφαιρο χωρίς ακαδημίες. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια οργανωμένη δουλειά, δεν είναι εύκολο αλλά δεν είναι και δύσκολο να γίνει. Είμαστε σε καλό δρόμο, παρακολουθούμε όλες τις προπονήσεις, όλους τους αγώνες και ο χρόνος δουλεύει για την ομάδα. Στην πρώτη ομάδα έχουμε δύο παιδιά, τους Σουρνάκη και Περδίκη που έγιναν επαγγελματίες και θέλουμε στο μέλλον να υπάρχουν πολλά παιδιά που θα έρχονται από τα κάτω στρώματα της ομάδας. Φανταστείτε πως ο Γιάννης είναι στην ομάδα έναν χρόνο και δύο παιδιά έγιναν επαγγελματίες και πως στο μέλλον πόσα παιδιά μπορούν να εξελιχθούν. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως το επίπεδο δουλειάς είναι πολύ υψηλό και επαγγελματικό. Δεν υπάρχει πια το έχω γνωστό ή φίλο, αυτά έχουν τελειώσει. Καθαρά είναι ποιος μπορεί να βοηθήσει την ομάδα».

Πατεμτζής: «Μια ακαδημία πρότυπο»

Ο Μανόλης Πατεμτζής αναφέρθηκε στις βάσεις που έχουν μπει τους τελευταίους μήνες: «Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι οι βάσεις έχουν μπει. Είμαστε στο χτίσιμο για αυτό που ονειρευόμαστε. Για αυτό που είπε ο Γιάννης Σαμαράς, να δημιουργηθεί μια Ακαδημία πρότυπο. 60 παιδιά ήρθαν στην ομάδα μας και θέλω να ευχαριστήσω ακαδημίες και ομάδες, που μας έδειξαν εμπιστοσύνη και έφεραν τους παίκτες. Έχει γίνει πολύ καλή στελέχωση στο προπονητικό επιτελείο και με ανθρώπους του ποδοσφαίρου, όπως ο Νίκος Νιόπλιας και ο Σάββας Κωφίδης, που έχουν εμπειρία, νοοτροπία και συγκεκριμένη φιλοσοφία. Αγαπάμε την ομάδα και ο καθένας προσπαθεί να δώσει ότι μπορεί. Να εκπαιδευτούν σωστά τα παιδιά και να βγάλουμε παίκτες για την πρώτη ομάδα, αλλά πάνω από όλα και σωστούς ανθρώπους, χρήσιμους για την κοινωνία. Δύο παιδιά έγιναν επαγγελματίες, αλλά μην ξεχνάμε ότι τέσσερα ακόμη πέτυχαν την εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο».

Κωφίδης: «Εστιάζουμε στην ανάπτυξη»

Ο Σάββας Κωφίδης μίλησε για τις αρχές που διέπουν την ακαδημία: «Βάσει των όσων ειπώθηκαν για τη δομή της ακαδημίας και βάσει την αγωνιστική φιλοσοφία, των οραμάτων και των αξιών που θεμελιώνουν αυτή τη δομή. Η πλέον ενδεδειγμένη προσέγγιση, στη μεθοδολογία προπόνησης και λειτουργία είναι η ολιστική. Εξασκούμε δεξιότητες ποδοσφαίρου και παράλληλα συναισθηματικές και κοινωνικές δεξιότητες, όπως είναι η άμιλλα, η αλληλεγγύη, το ευ αγωνίζεσθαι και η ομαδικότητα. Το γήπεδο δεν είναι απλά ένας κενός χώρος, όπου μπαίνει κανείς και παίζει. Ο περιβάλλοντας χώρος και κάθε στοιχείο μέσα σ’ αυτό, είναι μέσο λειτουργίας το οποίο βρίσκει το σκοπό του στο να αναπτυχθεί ο αθλητής σωματικά, ψυχολογικά και συναισθηματικά. Εστιάζουμε στην ανάπτυξη του παιδιού, πρωτίστως ποδοσφαιρικά και κοινωνικά. Ταυτόχρονα αναπτύσσεται και ως μέλος μιας ομάδας. Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο ένα παιχνίδι για μας, είναι τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς».   

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News