Αθλητισμός

Οι φορείς της Κρήτης ενώνουν τις δυνάμεις τους για το ΤΕΦΑΑ στον Άγιο Νικόλαο, δείτε το βίντεο

Ένα όνειρο δεκαετιών πραγματοποιείται και απαιτεί τη σύμπραξη όλων- Συνάντηση με πρωτοβουλία του Νίκου Ροβίθη που ήταν πρωτεργάτης της ιδέας ίδρυσης του Τμήματος στην Κρήτη...

Ένα όνειρο δεκαετιών, μία άοκνη προσπάθεια 24 χρόνων με πρωτεργάτη τον άλλοτε προϊστάμενο του Γραφείου Φυσικής Αγωγής Ηρακλείου κ. Νίκο Ροβίθη και συνοδοιπόρους- συν διεκδικητές δεκάδες φορείς της αθλητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας, της πολιτικής ηγεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης γίνεται πλέον πραγματικότητα. Ο λόγος για την ίδρυση Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) στην Κρήτη, που πλέον αποτελεί πραγματικότητα, σύμφωνα με το Νόμο 4610 καθώς εντάσσεται στα 17 νέα τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου με έδρα τον Άγιο Νικόλαο.

 

Ο εμπνευστής του δύσκολου αυτού εγχειρήματος που ξεκίνησε το 1995, με αφορμή μία ημερίδα για τον αθλητισμό στο Αρκαλοχώρι, και κορυφώθηκε το 2002, για να υλοποιηθεί πλέον το 2019, πραγματοποίησε μία συνάντηση όλων των εμπλεκομένων σε έναν πολύ όμορφο, υπαίθριο χώρο, στο Τζερμάδιο για να δηλωθεί σε όλους τους τόνους η απόλυτη στήριξη της προσπάθειας για την ταχύτερη λειτουργία του τμήματος. «Η συνάντηση αυτή γίνεται για να δηλώσουμε τη στήριξη μας στον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβό και τον Πρύτανη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Νίκο Κατσαράκη για το τεράστιο έργο έναρξης λειτουργίας του ΤΕΦΑΑ. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ενότητας όλης της Κρήτης ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις και οι επαφές με τους ειδικούς, με αφορμή αυτή τη συγκέντρωση», είπε εμφανώς φορτισμένος συναισθηματικά ο κ. Ροβίθης ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλαν ώστε το όραμα αυτό να υλοποιηθεί, κάνοντας αναφορά σε έναν προς ένα. Μάλιστα δήλωσε την βεβαιότητα του ότι η παρουσία των κρητικών βουλευτών, κ.κ. Πλακιωτάκη, Αυγενάκη και Διγαλάκη στη σημερινή κυβέρνηση, θα συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία του ΤΕΦΑΑ στην Κρήτη, ευχαριστώντας τους εκ των προτέρων. «Το όνειρο δεκαετιών γίνεται πραγματικότητα.

Όλοι μαζί κάναμε την ιδέα…σάρκα. Όλοι μαζί αγωνιστήκαμε και πετύχαμε την ίδρυση ΤΕΦΑΑ στην Κρήτη. Πολιτικοί, συνδικαλιστές, πανεπιστημιακή κοινότητα, εκπαιδευτικοί, γυμναστές, δημοσιογράφοι, ΜΜΕ, προπονητές, αθλητές, παράγοντες. Ολόκληρη η αθλητική κοινότητα της Κρήτης. Όλη η Κρήτη επομένως έχει χρέος να στηρίξει την προσπάθεια σωστής λειτουργίας του ΤΕΦΑΑ. Τότε θα λέμε ότι: είμαστε στο "εμείς" και όχι στο "εγώ", κατά πως λέει ο στρατηγός Μακρυγιάννης», είπε ο ακούραστος εργάτης του αθλητισμού που ξεδίπλωσε το κουβάρι των αναμνήσεων και των συνεχιζόμενων προσπαθειών που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια. «Με την εξαγγελία Πανεπιστημιοποίησης του ΤΕΙ, προβλέψαμε ότι οι συγκυρίες ήταν κατάλληλες για πολιτική λύση του προβλήματος. Συγκροτήσαμε μία άτυπη επιτροπή διεκδίκησης, ενημερώσαμε ΕΛΜΕ, Ένωση Γυμναστών, Γραφείο Φυσικής Αγωγής, δόθηκαν φάκελοι ενημέρωσης και ξεκινήσαμε την τακτική του αγώνα και σχετικές ενέργειες…».

Η λειτουργία του ΤΕΦΑΑ προσδιορίζεται χρονικά στο 2021

Την ικανοποίηση του για την εξέλιξη να είναι το Τμήμα Ενημέρωσης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού μεταξύ των νέων τμημάτων που θα ενταχθούν στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο εξέφρασε και ο Πρύτανης κ. Νίκος Κατσαράκης , που όρισε χρονικά την λειτουργία του νέου τμήματος το 2021-22. «Με το Νόμο 4610 ιδρύθηκε το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και παράλληλα ιδρύθηκαν 17 νέα τμήματα εκ των οποίων τα 11 θα λειτουργήσουν το Σεπτέμβρη του 2019 και τα υπόλοιπα έξι μέσα στην επόμενη τριετία. Ένα εξ΄ αυτών είναι και το Τμήμα Φυσική Αγωγής και Αθλητισμού το οποίο έχει χωροθετηθεί στον Άγιο Νικόλαο. Ήταν ένα Παγκρήτιο αίτημα πάρα πολλών ετών που πραγματοποιήθηκε μέσα από μεγάλη προσπάθεια πολλών φορέων, γυμναστών, τοπικής αυτοδιοίκησης και πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας. Το ΤΕΦΑΑ ιδρύθηκε και αναμένεται τα επόμενα χρόνια με την ενίσχυση σε Ακαδημαϊκό προσωπικό και σε υποδομές να λειτουργήσει…».
Όπως είπε μάλιστα ο Πρύτανης, το επόμενο διάστημα θα έχει επαφή με τον αρμόδιο υφυπουργό Παδείας κ. Διγαλάκη ώστε σύντομα να υπάρξει το master plan για την ίδρυση του ΤΕΦΑΑ. «Θα συναντηθούμε με τον κ. Διγαλάκη ώστε σύντομα να υπάρχει το master plan για την ίδρυση του ΤΕΦΑΑ και στη συνέχεια να προχωρήσει το Υπουργείο στην απαραίτητη χρηματοδότηση ώστε το όνειρο να γίνει πραγματικότητα. Εάν καταφέρουμε να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας θεωρώ ότι μέχρι το τέλος Απριλίου του 2020 θα μπορέσουμε, αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, να εγκριθεί η Ακαδημαϊκή λειτουργία του τμήματος από τη Σύγκλητο του Μεσογειακού Πανεπιστημίου ώστε να λειτουργήσει το 2021-22». Αυτό σημαίνει βέβαια ότι δεν αφορά τα μηχανογραφικά των παιδιών που θα φοιτήσουν το Σεπτέμβρη στην Γ΄ Λυκείου.

Στήριξη χωρίς σκοπιμότητες…
Για την αναγκαιότητα δημιουργίας του ΤΕΦΑΑ στην Κρήτη και την σύμπραξη δυνάμεων που υπάρχει προς αυτή την κατεύθυνση, πέρα από κάθε σκοπιμότητα, μίλησε η Δημοτική Σύμβουλος κ.Μαρία Καλουδιώτη που ανέλαβε το μεγαλύτερο μέρος ενημέρωσης των αρμοδίων φορέων το τελευταίο διάστημα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην θετική έκβαση του θέματος. «Δεν ήταν απλά αίτημα πολλών ετών, ήταν επιτακτική ανάγκη. Το γεγονός ότι για λόγους τοπικιστικούς και πολιτικούς θα έλεγα δεν έγινε ποτέ στην Κρήτη το ΤΕΦΑΑ και τα παιδιά μας έτρεχαν στην υπόλοιπη Ελλάδα ήταν απαράδεκτο… Το επιστημονικό προσωπικό θα βρεθεί αν υπάρξει η πολιτική βούληση και οι υποδομές θα υπάρξουν αν υπάρξει κινητοποίηση. Είναι η πρώτη φορά που δεν μπαίνει τοπικιστικό θέμα. Είμαστε ευτυχείς που το προώθησε ο Πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και που υπήρξε η συγκυρία Βασιλειάδη, Γαβρόγλου να το εντάξουν στο Νομοσχέδιο», δήλωσε η έμπειρη παράγοντας που πιστεύει ότι μέχρι τον Απρίλιο του 2020 θα μπει το θέμα στη Σύγκλητο και θα περάσει από όλο το θεσμικό πλαίσιο που απαιτείται ώστε ακολούθως να συμπεριληφθεί στα μηχανογραφικά των παιδιών…


Έτοιμοι να βοηθήσουν όπως μπορούν δήλωσαν ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και ο προϊστάμενος του Γραφείου Φυσικής Αγωγής Ηρακλείου Γιάννης Νηστικάκης. «Εμείς στην ΠΕΔ Κρήτης καλλιεργούμε τον συγκρητισμό. Ό,τι είναι καλό για μία περιοχή, είναι καλό για όλη την Κρήτη. Αυτό πιστεύουμε και για την ίδρυση του ΤΕΦΑΑ στον Νομό Λασιθίου. Μετά από αγώνα δεκαετιών είναι μία θετική εξέλιξη που θα βοηθήσει γενικότερα την ανάπτυξη στο Νομό Λασιθίου. Αξίζουν συγχαρητήρια στο Νίκο Ροβίθη για όλες τις προσπάθειες που έκανε με όλους τους φορείς του Ηρακλείου και του Λασιθίου, κάνοντας πραγματικότητα αυτό το όραμα», σημείωσε ο κ. Λαμπρινός ενώ κ. Νηστικάκης πρόσθεσε: «Εγώ έλεγα στο Νίκο Ροβίθη ότι αποκλείεται να γίνει και εκείνος επέμενε… Οι υποδομές μπορούν να φτιαχτούν, το επιστημονικό δυναμικό υπάρχει. Η Κρήτη το δικαιούνταν δεκαετίες τώρα. Πριν ακόμη γίνουν τα ΤΕΦΑΑ στις Σέρρες και τα Τρίκαλα. Άλλοι ήταν μέχρι τώρα οι λόγοι… Τώρα είναι καλοδεχούμενα και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια».

Η ανθισμένη αμυγδαλιά
Έναν πίνακα με μία ανθισμένη αμυγδαλιά θα δωρίσει ο κ.Νίκος Ροβίθης στον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ.Αντώνη Ζερβό για να κοσμεί τους τοίχους του νέου Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Ένα δώρο συμβολικό που έχει ζωγραφίσει ο γαμπρός του Θανάσης Νούλης. «Η πρώτη μας συγκέντρωση είχε γίνει στην ταβέρνα «Αμυγδαλίες» στην Πλατεία Νικαίας. Η αμυγδαλιά έχει συμβολικό χαρακτήρα γιατί είναι το μοναδικό φαινόμενο αντίστασης στη φύση… Όταν χιονίζει, αυτή ανθίζει σε πείσμα του καιρού… Αυτό το μήνυμα ήθελα να περάσω. Με αυτό το πείσμα, με αγώνες ασυμβίβαστους ιδρύθηκε το ΤΕΦΑΑ. Μαζί με την προτροπή του Καζαντζάκη: «Να αγαπάς την ευθύνη, να λες εγώ μοναχός μου έχω χρέος να σώσω τη γης, αν δεν σωθεί εγώ φταίω…», εξήγησε ο κ. Ροβίθης.

Δείτε το σχετικό βίντεο: 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια