Αθλητισμός

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Euro 2004: 15 χρόνια από το «θαύμα» της Εθνικής

Σαν σήμερα, πολλά γεγονότα συνέβησαν και γράφτηκαν στην ιστορία

Πριν από ακριβώς 15 χρόνια, στις 4 Ιουλίου του 2004, η Εθνική Ελλάδος νικά την Πορτογαλία με 1-0 και στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ποδόσφαιρο.

Το νικητήριο γκολ του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος πέτυχε στο 56ο λεπτό του αγώνα ο Άγγελος Χαριστέας.

Σαν σήμερα, όμως, έλαβαν χώρα πολλά γεγονότα τα οποία έμειναν στην ιστορία.

Η ιστορική μάχη της Μαντίνειας

Ήταν 4 Ιουλίου του 362 π.Χ., όταν διεξάγεται στην Πελοπόννησο η περίφημη μάχη της Μαντίνειας. Μετά τη μάχη των Λεύκτρων το 371 π.Χ., είχε γίνει αναμφισβήτητη η κυριαρχία της Θήβας στον ελλαδικό χώρο. Η Σπάρτη προσπάθησε να διασπάσει το Κοινό των Αρκάδων, που είχε δημιουργηθεί από τους Θηβαίους με φιλικές προς αυτούς πόλεις της Πελοποννήσου.

Οι Λακεδαιμόνιοι κατάφεραν να πάρουν με το μέρος τους τη Μαντίνεια, κάτι που δεν άρεσε στον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα. Στην περιοχή της Μαντίνειας παρατάχθηκαν στις 4 Ιουλίου από τη μια οι Σπαρτιάτες μαζί με Αθηναίους, Ηλείους, Αχαιούς, Φλειασίους και Μαντινείς, ενώ από την άλλη πλευρά βρίσκονταν οι Θηβαίοι μαζί με τους Ευβοείς, τους Λοκρούς, τους Μαλιείς, τους Αινιάνες, τους Θεσσαλούς, τους Αρκάδες, τους Αργείους και τους Μεσσήνιους. Εφαρμόζοντας τη λοξή φάλαγγα, ο Επαμεινώνδας αιφνιδιάζει τους αντιπάλους του, ωστόσο πέφτει νεκρός στο πεδίο της μάχης.

Οι Θηβαίοι ήταν τυπικά οι νικητές της μάχης της Μαντίνειας, καθώς οι Σπαρτιάτες έκαναν πρώτοι αίτηση ανακωχής. Ωστόσο, η τροπή που πήρε η μάχη σήμανε το τέλος της ηγεμονίας της Θήβας και τη συνολική παρακμή των μεγάλων δυνάμεων του ελλαδικού χώρου, η οποία έμελλε να ανοίξει τον δρόμο για την επικράτηση των Μακεδόνων. 

Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας

Στις 4 Ιουλίου του 1776, ο Τόμας Τζέφερσον διαβάζει τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας: Μέσα από τις φλόγες των αμερικανικών αποικιών, που ξεσηκώθηκαν εναντίον της «μαμάς» Βρετανίας, γεννήθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο «ήρωας των δύο κόσμων»

Σαν σήμερα, στις 4 Ιουλίου του 1807 γεννιέται στη Νίκαια της Γαλλίας ο μεγάλος επαναστάτης του 19ου αιώνα Τζουζέπε Γκαριμπάλντι (Giuseppe Garibaldi). Υπήρξε σημαντική στρατιωτική και πολιτική φυσιογνωμία της Ιταλίας και ήρωας του ιταλικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας. Συμμετείχε, εκτός των άλλων, στο πλευρό του κόμματος Κολοράντο στον εμφύλιο πόλεμο της Ουρουγουάης. Για τους Ιταλούς θεωρείται εθνικός ήρωας, ενώ έλαβε το προσωνύμιο του «ήρωα των δύο κόσμων». Η συμβολή του Γκαριμπάλντι στην πολιτική ένωση του ιταλικού κράτους υπήρξε ανεκτίμητη. Άφησε την τελευταία του πνοή στο νησί Καπρέρα στις 2 Ιουνίου του 1882.

Η περίφημη δήλωση Σαμαρά

Το ημερολόγιο έδειχνε 4 Ιουλίου του 1993, όταν στην - περίφημη πλέον - δήλωσή του ο τότε επικεφαλής της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνης Σαμαράς, είχε πει τα εξής: «Δε θα επιστρέψω στη Νέα Δημοκρατία κι αν ακόμη αλλάξουν οι πολιτικές συνθήκες, έστω και αν με καλέσουν για να γίνω ο αρχηγός της».

Σχόλια