1980: Η πρώτη παρουσία της Ελλάδας σε Euro

Αθλητισμός
1980: Η πρώτη παρουσία της Ελλάδας σε Euro

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα

Ήταν 11 Ιουνίου του 1980, όταν η Εθνική Ελλάδος έδινε τον πρώτο της αγώνα σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Το ματς έγινε στο γήπεδο Σαν Πάολο της Νάπολι με αντίπαλο την Εθνική Ολλανδίας. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ηττήθηκε με 1-0, με γκολ που σημείωσε με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι ο Κιστ στο 64ο λεπτό. Τις επόμενες ημέρες η Ελλάδα αντιμετώπισε την Τσεχοσλοβακία (ήττα με 3-1) και τη Δυτική Γερμανία (0-0), τερματίζοντας τέταρτη στον όμιλό της με έναν βαθμό.

Η επόμενη συμμετοχή της Εθνικής σε Euro ήταν 24 χρόνια μετά, στα γήπεδα της Πορτογαλίας, όπου στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Σαν σήμερα, όμως, πολλά ήταν τα γεγονότα που έλαβαν χώρα και έμειναν στην ιστορία τόσο εντός Ελλάδος όσο και εκτός.

Η «γέννηση» της... Amstel

Ήταν 11 Ιουνίου του 1870, όταν ιδρύεται στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας η περίφημη ζυθοποιία Amstel, η οποία επρόκειτο να εξαγοραστεί σχεδόν 100 χρόνια μετά (1968) από τη Heineken.

Ο μεγάλος εξερευνητής των ωκεανών

Το ημερολόγιο έδειχνε 11 Ιουνίου του 1910, όταν γεννιέται στο Σαν Αντρέ ντε Κουμπζάκ της Γαλλίας ο μεγάλος ωκεανογράφος, εξερευνητής, φωτογράφος, κινηματογραφιστής και συγγραφέας Ζακ-Υβ Κουστώ. Ο Κουστώ έμαθε κολύμπι σε ηλικία τεσσάρων ετών, πράγμα ασυνήθιστο για εκείνη την εποχή. Σε ηλικία 20 ετών εισήχθη στη Ναυτική Ακαδημία της Βρέστης, ενώ υπηρέτησε ως πλοίαρχος στο Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1936 κατασκεύασε την πρώτη μάσκα καταδύσεων, ενώ το 1943 έφτιαξε την πρώτη ολοκληρωμένη στολή αυτόνομης κατάδυσης. Πέθανε στις 25 Ιουνίου του 1997 από έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ένα χρόνο νωρίτερα είχε δεχτεί τεράστιο πλήγμα, όταν το θρυλικό πλοίο του «Καλυψώ» βυθίστηκε, έπειτα από προσάραξη σε ύφαλο στο λιμάνι της Σιγκαπούρης.

Ο σκηνοθέτης του «Ζορμπά» και της «Στέλλας»

Εξάλλου, στις 11 Ιουνίου του 1922 γεννιέται στη Λεμεσό της Κύπρου ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και κινηματογραφικός παραγωγός Μιχάλης Κακογιάννης. Υπήρξε δημιουργός - μεταξύ άλλων - των ταινιών «Ζορμπάς», «Στέλλα», «Κυριακάτικο ξύπνημα» και «Το κορίτσι με τα μαύρα». Πέθανε τον Ιούλιο του 2011, σε ηλικία 89 ετών, στην Αθήνα.

Ο θάνατος του Ξενοφώντα Ζολώτα

Σαν σήμερα, στις 11 Ιουνίου του 2004, φεύγει από τη ζωή, πλήρης ημερών, ο οικονομολόγος και ακαδημαϊκός Ξενοφών Ζολώτας. Διετέλεσε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος για 19 χρόνια, ενώ την περίοδο 1989-1990 ήταν πρωθυπουργός της χώρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News