Δύο μεγάλοι παράγοντες στο ξεκίνημά τους...

Αθλητισμός
Δύο μεγάλοι παράγοντες στο ξεκίνημά τους...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Αθλητικές Ιστορίες" με τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή Γιώργο Βλάχο και τον παλαίμαχο καλαθοσφαιριστή Δημήτρη Κοκολάκη να θυμούνται τον Παύλο και τον Θανάση Γιαννακόπουλο...

Οι "Αθλητικές Ιστορίες" σήμερα είναι αφιερωμένες στη μνήμη του Παύλου και του Θανάση Γιαννακόπουλου. Οι αείμνηστοι παράγοντες είχαν τεράστια προσφορά στον ελληνικό αθλητισμό και δε θα μπορούσαμε παρά να τους εντάξουμε σε αυτή τη σειρά αφιερωμάτων που συνεχίζουμε στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" για τέταρτη συνεχόμενη περίοδο. 

Για τον σκοπό αυτού του αφιερώματος φιλοξενούμε σήμερα τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή Παναθηναϊκού και ΟΦΗ Γιώργο Βλάχο και τον παλαίμαχο καλαθοσφαιριστή Παναθηναϊκού και Άρη Δημήτρη Κοκολάκη. Αμφότεροι συνεργάστηκαν με τους δυο μεγάλους παράγοντες (βλέπετε ξεκίνησαν από τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό).

Ας ξεκινήσουμε με όσα μας είπε ο Γιώργος Βλάχος: "Μεγάλη η απώλεια και των δύο! Εγώ βρέθηκα στον Παναθηναϊκό το 1969 και τους έζησα αφού ήταν πολύ κοντά στην ποδοσφαιρική ομάδα. Ήταν μεγάλη η αγάπη τους για τον Παναθηναϊκό και σε συνδυασμό με την οξυδέρκειά τους πέτυχαν όσα πέτυχαν. Ασφαλώς δαπανωντας χρόνο και χρήμα. Μάλιστα τον Παύλο τον είχα και πρόεδρο"!

Ο Δημήτρης Κοκολάκης πρόσθεσε: "Η απώλεια αρχικά του Παύλου και μετά του Θανάση, άφησαν ένα τεράστιο κενό στον Παναθηναϊκό και τον ελληνικό αθλητισμό. Δυστυχώς δε μπορώ να είμαι στην κηδεία του μεγάλου Θανάση Γιαννακόπουλου την Τρίτη αλλά θέλω να πω ότι όλοι πρέπει να τους θυμόμαστε και να τους έχουμε στην καρδιά μας. Εύχομαι να μας βλέπουν από εκεί ψηλά"...

Ο Γιώργος Βλάχος ξεκίνησε την καριέρα του από τον Όλυμπο Κέρκυρας. Μετά τον θάνατο του πατέρα του το 1967 μετακόμισε στην Αθήνα, όπου αρχικά αγωνίστηκε στην ομάδα της Αγίας Παρασκευής. Ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και ο Πανιώνιος ενδιαφέρθηκαν να τον αποκτήσουν και ο ΠΑΟ κατάφερε να τον εντάξει στην ομάδα του το 1969.Αγωνιζόταν στη θέση του αριστερού αμυντικού, παρότι ήταν δεξιοπόδαρος. Πέτυχε τέσσερα τέρματα με τη φανέλα του ΠΑΟ.

Κέρδισε 2 Πρωταθλήματα με τον ΠΑΟ, το 1970 και το 1972. Σε ηλικία 23 ετών αγωνίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης με τον Παναθηναϊκό, ενώ παράλληλα ήταν φοιτητής της Παντείου. Ο Γιώργος Βλάχος ήταν εκείνη την εποχή ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στη θέση του στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Μετά τον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε στον ΟΦΗ από το 1976 έως το 1983, ενώ έκλεισε την ποδοσφαιρική του καριέρα στον Άγιο Νικόλαο, όπου αγωνίστηκε έως το 1985.Το 1969 αγωνίστηκε με την Εθνική ερασιτεχνική ομάδα ποδοσφαίρου Ελλάδας στο Κύπελλο Ερασιτεχνών ΟΥΕΦΑ σε δυο αγώνες της προκριματικής φάσης με την Μάλτα και την Ιταλία.

* Ο Δημήτρης Κοκολάκης κατάγεται από τα Φραντζεσκιανά Μετόχια Ρεθύμνης και είναι ανηψιός του λυράρη Ανδρέα Ροδινού.Από το Ρέθυμνο, τόπο διαμονής του, επισημάνθηκε το ταλέντο του. Τον Οκτώβριο του 1969 εντάχθηκε στην ομάδα του Παναθηναϊκού. Είχε ασχοληθεί για πρώτη φορά με το μπάσκετ λίγα χρόνια πριν και δεν είχε προλάβει να αποκτήσει την απαιτούμενη υποδομή σε δύναμη και τεχνική και έτσι το μόνο του πλεονέκτημα ήταν το ύψος του. Παρότι αμφισβητήθηκε έντονα δούλεψε σκληρά και όχι μόνο κάλυψε το χαμένο έδαφος αλλά έγινε ένας από τους πρωταγωνιστές του ελληνικού πρωταθλήματος. Με τη βοήθεια του συμπαίκτη του Ανδρέα Χαϊκάλη αλλά και ακολουθώντας τις οδηγίες των Γιώργου Βασιλακόπουλου, Θέμη Χολέβα, Ρίτσαρντ Ντουκσάιρ και του Κώστα Μουρούζη έγινε ο Έλληνας καλαθοσφαιριστής που κατέκτησε τα περισσότερα πρωταθλήματα Ελλάδος.

Αγωνιζόμενος στον Παναθηναϊκό κατέκτησε 9 πρωταθλήματα Ελλάδας (1971 , 1972, 1973, 1974, 1975, 1977, 1980, 1981, 1982) και 3 κύπελλα (1979, 1982, 1983) ενώ δημιούργησε με τον Απόστολο Κόντο ένα επιτυχημένο δίδυμο που οδήγησε τον Παναθηναϊκό στις επιτυχίες αυτές. Μετά από 14 χρόνια ήρθε σε ρήξη με τη διοίκηση του Παναθηναϊκού και αποκτήθηκε από τον Άρη με τον οποίο κατέκτησε άλλα 3 πρωταθλήματα (1985, 1986, 1987) και 2 κύπελλα Ελλάδας (1985, 1987).

Έχει φορέσει μία φορά τη φανέλα της εθνικής εφήβων σημειώνοντας και 10 πόντους, ενώ έχει φορέσει και 178 φορές της εθνικής αντρών σημειώνοντας 1280 πόντους. Στην εθνική αντρών έπαιξε πρώτη φορά στις 13 Μαΐου 1974 σε φιλικό παιχνίδι με την Αυστρία. Υπήρξε διεθνής και με την εθνική ενόπλων κατακτώντας μαζί της πολλά μετάλλια.

Αγωνίστηκε στα Ευρωμπάσκετ 1975, 1979, 1981, 1983. Σημαντική επίσης ήταν η παρουσία του στην εθνική ομάδα το 1979 όταν η Ελλάδα νίκησε 2 φορές την ισχυρή εθνική Γιουγκοσλαβίας, στον τελικό του βαλκανικού πρωταθλήματος και στον τελικό των Μεσογειακών Αγώνων. Αγωνίστηκε με την εθνική για τελευταία φορά στις 13 Φεβρουαρίου 1986 με την Πολωνία για τα προκριματικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος του 1986.

Βλάχος και Κοκολάκης φιλοξενήθηκαν χθες στην εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" της ΚΡΗΤΗ TV (ο πρώτος στο στούντιο, ο δεύτερος τηλεφωνικά) και θυμήθηκαν τα παλιά αφού τη δεκαετία του '70 έπαιξαν στον ποδοσφαιρικό και μπασκετικό Παναθηναϊκό αντίστοιχα ενώ ήταν και συνάδελφοι στην Αστυνομία Πόλεων...

                                               

                                                Σπαρτιάτες που ήξεραν να κερδίζουν

Σπαρτιάτες οι Γιαννακόπουλοι. Πέρασαν πολλά αλλά νίκησαν τις περισσότερες φορές! Και έφυγαν από τη ζωή έχοντας γράψει "αθλητικές Ιστορίες" αλλά και επιχειρηματικές με χρυσά γράμματα!

συνιδιοκτήτες της ομάδας μπάσκετ του «τριφυλλιού», ενώ το 2012 παρέδωσαν τη διοίκηση στον γιο του Παύλου Γιαννακόπουλου, Δημήτρη. Κατέκτησαν πρωταθλήματα, κύπελλα, 6 κύπελλα πρωταθλητριών (Ευρωλίγκα) και πήραν τις υπογραφές τεράστιων παικτών! Θα αναφέρουμε μόνο τέσσερις: Γκάλη και Γιαννάκη από την Ελλάδα, τον Ντομινίκ Ουίλκινς από τις ΗΠΑ (κορυφαίο όνομα του ΝΒΑ) και τον Ντράζεν Πέτροβιτς τον Κροάτη που δεν πρόλαβε να παίξει στον Παναθηναϊκό αφού ένα τροχαίο του έκοψε το νήμα της ζωής...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News