Νίκη αφιερωμένη στον Θανάση Γιαννακόπουλο

Αθλητισμός
Νίκη αφιερωμένη στον Θανάση Γιαννακόπουλο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε 72-70 της Μπασκόνια για την 27η αγωνιστική της Ευρωλίγκας

Ήταν μια περίεργη βραδιά η αποψινή για τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Το βαρύ κλίμα από τον θάνατο του Θανάση Γιαννακόπουλου είχε κατακλύσει το ΟΑΚΑ, το πρώτο μέρος ενθουσίασε τους πάντες, το δεύτερο όμως ήταν πολύ κακό. Ένα προβάδισμα 23 πόντων στο 25' έκανε... φτερά, οι πράσινοι βρέθηκαν να κυνηγούν τη Μπασκόνια που πέρασε μπροστά με τρεις στο 33', στο τέλος όμως στάθηκαν όρθιοι και πήραν τουλάχιστον τη νίκη, όχι όμως και τη διαφορά που ίσως τους πονέσει στο τέλος της κανονικής περιόδου.

Οι Βάσκοι κράτησαν το +9 από το ματς του πρώτου γύρου, με μια φανταστική εμφάνιση στο τρίτο κυρίως δεκάλεπτο. Ντεσόν Τόμας και Σον Κιλπάτρικ ήταν καθοριστικοί στο φινάλε, ο φανταστικός στο πρώτο εικοσάλεπτο Νικ Καλάθης παρουσιάστηκε αγνώριστος στο υπόλοιπο της αναμέτρησης, την ώρα που οι φιλοξενούμενοι στηρίζονταν στους Βιλντόζα, Βόιτμαν, Χουέρτας, Πουαριέ, Σιλντς, Χίλιαρντ για να αγγίξουν την ανατροπή της σεζόν.

Με τους Καλάθη, Κιλπάτρικ, Παπαπέτρου, Τόμας, Παπαγιάννη στο αρχικό του σχήμα, ο Παναθηναϊκός μπήκε δυνατά στο ματς, προηγήθηκε με 13-0 στο τέταρτο λεπτό από τρίποντο και δύο ασίστ του ηγέτη του και κράτησε τη Μπασκόνια χωρίς εντός πεδιάς καλάθι για οκτώ λεπτά! Ο Χίλιαρντ έβαλε σε εκείνο το σημείο μακρινό σουτ για το 22-6, με την περίοδο να κλείνει στο 26-10, τους γηπεδούχους να έχουν 9/13 σουτ και τους φιλοξενούμενους 3/15 με πέντε λάθη και μόλις δύο ασίστ.

Ο Παπαγιάννης άνοιξε τη δεύτερη περίοδο με γκολ-φάουλ για το 29-10, η Μπασκόνια άρχισε να βρίσκει ρυθμό στην επίθεση, όμως η επιστροφή του Καλάθη πλήγωσε ξανά τους Βάσκους και στις δύο πλευρές του παρκέ, με αποτέλεσμα η διαφορά να μείνει ψηλά χάρη στον φανταστικό άσο των γηπεδούχων που έκανε ό,τι ήθελε στο παρκέ. Ένα άλει-ουπ του Κιλπάτρικ στον Παπαπέτρου εκτόξευσε τη διαφορά στους 23 (48-25) και το σκορ του ημιχρόνου δεν άφηνε στη Μπασκόνια περιθώρια αισιοδοξίας. Τη νίκη δεν μπορούσαν να την διεκδικήσουν, τη διαφορά όμως σίγουρα την είχαν στο μυαλό τους.

Με αυτόν τον στόχο προσπάθησαν να μαζέψουν το σκορ, μείωσαν στους 18 (56-38) στο 26', ακόμη κι έτσι όμως δεν προβλημάτισαν τους παίκτες του Πιτίνο που είναι γεγονός ότι δεν "έλαμπαν" στο τρίτο δεκάλεπτο, αλλά δεν τα βρήκαν και σκούρα. Η άμυνά τους συνέχισε να λειτουργεί καλά, μέχρι ο Βιλντόζα να βάλει το τρίποντο για το 56-42 του 28' και ο Χίλιαρντ το λέι-απ για το 56-44 που άρχισε να προβληματίζει τον Αμερικανό τεχνικό. Το momentum που είχαν οι φιλοξενούμενοι τους βοήθησε να μειώσουν στους έξι με ένα απίθανο σερί 0-17 και ξαφνικά η τέταρτη περίοδος απέκτησε τεράστιο ενδιαφέρον.

Ο Βιλντόζα ήταν σε εκπληκτική κατάσταση στο δεύτερο μέρος, αυτός μείωσε στους τρεις (58-55 στο 33'), την ώρα που ο Καλάθης είχε σταματήσει να δημιουργεί και αστοχούσε σε διαδοχικά τρίποντα. Το κάρφωμα του Πουαριέ για το 58-57 οδήγησε σε timeout του Πιτίνο, ο Γάλλος έγραψε και το 58-61 και η Μπασκόνια πήγε από το -23 του 25' στο +3 στο 34'.

Στο κρισιμότερο σημείο ο Τόμας με τρίποντο κι ο Κιλπάτρικ με λέι-απ έβαλαν ξανά μπροστά την ομάδα τους (63-61 στο 36'), ο Καλάθης που έβλεπε κάθε προσπάθειά του να βρίσκει σίδερο σκόραρε με ταμπλό για το 65-63 κι ο Κιλπάτρικ βρήκε στόχο από την αριστερή γωνία για το 70-67 που έδωσε μεγάλη ανάσα στους γηπεδούχους ενάμιση λεπτό πριν το φινάλε. Μια καταπληκτική άμυνα του Αμερικανού οδήγησε σε έρμπολ του Βιλντόζα στην επόμενη φάση, με τον Τόμας να γράφει το 72-67 και να κλειδώνει έστω και έτσι τη νίκη για την ομάδα του.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 26-10, 48-27, 56-48, 72-70

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Πιτίνο): Τόμας 16 (5/10 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 3/4 βολές, 5 ριμπάουντ), Λάνγκφορντ 8 (1), Παπαγιάννης 10 (4/5 δίποντα, 7 ριμπάουντ), Παπαπέτρου 6 (4 ριμπάουντ), Γκιστ, Βουγιούκας 5, Λεκαβίτσιους 2, Κιλπάτρικ 14 (2/3 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 1/1 βολή, 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Καλάθης 11 (4/12 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 12 ασίστ, 4 κλεψίματα, 4 λάθη), Αντετοκούνμπο

ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ (Περάσοβιτς): Βιλντόζα 11 (3), Βόιτμαν 9 (1 τρίποντο, 11 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 1 κλέψιμο), Χουέρτας 13 (5/6 δίποντα, 6 ασίστ, 7 λάθη), Ντιοπ 2, Πουαριέ 10 (7 ριμπάουντ), Τζόουνς, Σιλντς 13 (1), Χίλιαρντ 12 (2)

Συγκίνηση για την άδεια θέση του…

Το κλίμα ήταν βαρύ απόψε στο ΟΑΚΑ .Ένα μπουκέτο λευκά τριαντάφυλλα, μια σημαία της αγαπημένης του ομάδας και μια φωτογραφία του Θανάση Γιαννακόπουλου από το κλειστό της Λεωφόρου Αλεξάνδρας βρίσκονταν στη θέση που πάντα καθόταν για να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη του, σε μια βραδιά συναισθηματικά φορτισμένη για τους φίλους των πρασίνων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News