default-image

Κρούσματα ντόπινγκ: Κινήσεις πρωταθλητισμού ή εντυπωσιασμού;

Αθλητισμός
Κρούσματα ντόπινγκ: Κινήσεις πρωταθλητισμού ή εντυπωσιασμού;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοκαρισμένη η κοινωνία αλλά υπάρχει και παρελθόν...

Με δεδομένη και την περίοδο οικονομικής κρίσης που διανύουμε αλλά και τα χρόνια με «τις παχιές αγελάδες» που προηγήθηκαν, παραδοσιακά μέσα στα «μελανά σημεία» για τον αθλητισμό μας εκτός από τη βία στα γήπεδα και την αναξιοπιστία ήταν και είναι και οι υποθέσεις ντόπινγκ.

 Ποια όμως αθλήματα έχουν πληγεί περισσότερο από τα κρούσματα ντόπινγκ; Σύμφωνα με πληροφορίες, εξέχουσα θέση στην συγκεκριμένη “λίστα της ντροπής” έχει η ομοσπονδία της Αρσης Βαρών που βρίσκεται στην πρώτη θέση. Την ίδια ώρα το ποσό που δόθηκε από την πολιτεία ως “οικονομική επιβράβευση” για τις επιτυχίες 90 και πλέον αθλητών και αθλητριών (από 11 διαφορετικές ομοσπονδίες) που χουν τιμωρηθεί ποινικά ή πειθαρχικά όλα αυτά τα χρόνια, αγγίζει τα 2.5 εκατ. ευρώ.

Η σχετική έρευνα  που έγινε  πριν δύο χρόνια για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού αφορά τους αθλητές και αθλήτριες που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, μια δεύτερη ομάδα εργασίας συστάθηκε προκειμένου διερευνήσει τόσο τους αθλητές/τριες της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής όσο και τους επαγγελματίες (Καλαθοσφαίριση, επαγγελματικό ποδόσφαιρο και βόλεϊ).

 Είναι γεγονός πως τα ομαδικά αθλήματα, ακόμα και τα δημοφιλέστερα (ποδόσφαιρο-μπάσκετ κλπ) δεν έχουν τουλάχιστον εντός συνόρων συναντήσει περιπτώσεις που μπορούν να μείνουν στην ιστορία και για χρόνια στη μνήμη των φιλάθλων. Αντίθετα και στην Ελλάδα έχουν πληγεί τα λεγόμενα «αθλήματα των δυνατών» και ο κλασικός αθλητισμός (στίβος). Αθλήματα που χρειάζεται να αφιερώνει κανείς πολλές ώρες στα γυμναστήρια , σίγουρα εγκυμονούν κινδύνους, χωρις αυτό να σημαίνει πως η άθληση και η γυμναστική όταν γίνεται σε καθαρά αθλητικά πλαίσια δεν είναι ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά στη ζωή μας. Η πίεση του πρωταθλητισμού και της διάκρισης είναι αυτή που πολλές φορές πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες για ένα κρούσμα ντόπινγκ με τα ατομικά αθλήματα συχνά-πυκνά να δοκιμάζονται.

Όπως βέβαια δοκιμάζεται και η νεολαία γιατί απλούστατα όταν «το αίμα βράζει» και υπάρχει έλλειψη ωριμότητας, αν μη τι άλλο τα ποσοστά για ένα λάθος είναι αυξημένα. Ακόμα και όταν δεν μιλάμε για πρωταθλητισμό αλλά και για κινήσεις εντυπωσιασμού…

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News