Αθλητισμός

Το όραμα του ΒΑΚ, το ρεκόρ, ο Μήτρογλου και το πρωτάθλημα κωφών

Όταν η οικογένεια Βαρδινογιάννη αναλάμβανε τη δημιουργία του “Βαρδινογιάννειου Αθλητικού Κέντρου” για να υπάρξουν αναβαθμισμένες συνθήκες λειτουργίας της ομάδας του ΟΦΗ που το άξιζε με τις διακρίσεις της, αλλά και για να υπάρξει «ομιλίτικο» μέλλον μέσα από την ανάπτυξη και τις υποδομές, όλα είχαν γίνει με άξονα τα συμφέροντα του ΟΦΗ και μέσα από τον Ερασιτέχνη ΟΦΗ.

Όλες οι εκτάσεις που αγοράστηκαν και τα γήπεδα που δημιουργήθηκαν και ο πρωτοποριακός εξοπλισμός της εποχής που επενδύθηκε, έμειναν περιουσία του σωματείου, με τις γνωστές παραχωρήσεις χρήσης στην τότε ΠΑΕ.

Καμία σχέση με τα… άλλα κόλπα που εφαρμόζουν σε μεγάλες ελληνικές ΠΑΕ κάποιοι ιδιοκτήτες που φτιάχνουν περίτεχνα εταιρείες που αποσκοπούν σε προσωπικά οφέλη από deals, κρυπτόμενοι πίσω από το λαϊκό «εξαρτώμενο» αίσθημα ή εκμεταλλευόμενοι πολιτικές διαπλοκές, διασυνδέσεις και «κεφάλαια» που ουσιαστικά αντλούνται από τη φήμη και την ισχύ του ονόματος της ομάδας τους.

Το όραμα στον ΟΦΗ είναι από μόνο του διαρκές για τον εκσυγχρονισμό και επέκταση των εγκαταστάσεων και η υλοποίησή του αυτονόητα θα αποβεί προς όφελος του μέλλοντος της ομάδας και του ποδοσφαίρου. Με σεβασμό στους θεσμούς του ΟΦΗ, μπορούν να επιτευχθούν πολλά σημαντικά, ικανά να εκτοξεύσουν την δυναμική της μεγάλης κρητικής ομάδας, αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Κανείς δεν μπορεί να μπει εμπόδιο σε ένα καθαρό σχέδιο, που μπορεί να προωθήσει η νέα ηγεσία της ΠΑΕ ΟΦΗ και οι διακεκριμένοι «ηγέτες» του αναπτυξιακού ποδοσφαίρου που αποτελούν ήδη πραγματικότητα, μετά από τον κυρίως πυρήνα της εποχής Γκέραρντ.

Έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών καταστάσεων στη νεότερη ιστορία της χώρας σε σχέση με το ποδόσφαιρο. Από το story του «Καραϊσκάκης», τις πολιτικές παλινδρομήσεις της «Αγιάς Σοφιάς», το άμεσο πρωθυπουργικό ενδιαφέρον για τον Παναθηναϊκό και πολύ νωπά την άκομψη «απλοχεριά» (ο τρόπος) του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένου να χαρίζει στρατόπεδα του δημοσίου στον ΠΑΟΚ για να ισορροπήσει τις αντιδράσεις για το θέμα «Μακεδονία».

Από την άλλη ήταν πολύ λυπηρό να βλέπεις μια ολόκληρη Κρήτη και έναν ολόκληρο ΟΦΗ της Κρήτης, να περνούν οι δεκαετίες και να μην κινείται φύλλο, μετά τα έργα προσφοράς της οικογένειας Βαρδινογιάννη προς το σωματείο του ΟΦΗ. Να περνούν παράγοντες και παράγοντες με σχεδόν ανύπαρκτα αποθέματα για μια σπορά του μέλλοντος.

Το σχέδιο που φαίνεται να υπάρχει τώρα για τον ΟΦΗ, χωρίς να είναι γνωστό, κι όχι μόνο το εύρος, οι διαστάσεις και οι εξειδικευμένες στοχεύσεις του, περνώντας μέσα από επαφές με δημόσιους και δημοτικούς φορείς, θα ήταν καλύτερα να ανοίξει και να αποτελέσει κοινή απαίτηση, εφόσον είναι εφικτό και εφόσον αποτελεί συμφέρον του ΟΦΗ και επομένως της ίδιας της κοινωνίας.

ΡΕΚΟΡ ΑΠΟ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ Α΄ΕΘΝΙΚΗΣ!

Πρώτη φορά γκολ σε όλα τα παιγνίδια, εκτός από δύο!

Ο φίλαθλος θέλει να χορταίνει από το θέαμα, όπως συνέβη στο ματς του Ατρομήτου και του Αστέρα Τρίπολης που πρόσφεραν θέαμα και πέντε γκολ στη νίκη του πρώτου με 3-2. Στα 56 παιχνίδια που έχουν γίνει, ήταν το δεύτερο με πέντε γκολ, μετά το Ολυμπιακός - ΠΑΣ Γιάννινα 5-0.

Οι στατιστικολόγοι της Super League, εστίασαν σε ένα στατιστικό το οποίο υπερέχει, χωρίς να περιλαμβάνει γκολ, καθώς μόλις δύο αγώνες ως τώρα δεν είχαν γκολ, το Ατρόμητος  - Ξάνθη και το Λαμία - Ξάνθη. Στα άλλα 54 σημειώθηκε τουλάχιστον ένα γκολ. Κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του πρωταθλήματος. Ποτέ άλλοτε από καταβολής Α' Εθνικής το 1959, δεν ήταν τόσο λίγες οι "λευκές" ισοπαλίες! Το 2014-15 εμφανίστηκαν τέσσερα 0-0 στις πρώτες οκτώ αγωνιστικές. Επειδή το πρωτάθλημα ήταν με 18 ομάδες, τα παιχνίδια ήταν πιο πολλά, αλλά και στο 56ο να σταματήσουμε, τα 0-0 ήταν ήδη τρία.

ΟΤΑΝ ΤΟ "ΕΓΩ" ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

"Παίζοντας" στην πλάτη του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Κωφών

Το Ηράκλειο φιλοξενεί μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις διεθνούς εμβέλειας και η συνεργασία των φορέων που εμπλέκονται κάθε φορά στην άρτια διεξαγωγή τους, είναι απαραίτητη. Αν ήταν απλά μια απλή παρεξήγηση εκ παραδρομής, όλο αυτό το θέμα που προέκυψε μεταξύ Τζώρτζογλου και Βαρδαβά με το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωφών, δεν θα σηκώνονταν τόσες αναρτήσεις από δυο βασικούς φορείς του αθλητισμού της πόλης (ανακοίνωση στην ανακοίνωση) με επίκεντρο τα δύο πρόσωπα.
Πρώτον είναι αδιανόητο να μην είναι η ΕΠΣΗ στην παρουσίαση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Κωφών, που αποτελεί διοργάνωση ειδικά υποστηριζόμενη από την UEFA.
Δεύτερον, καταλογίζεται ως προβληματικό να μην υπάρχει η δέουσα για το συμφέρον της πόλης επαφή μεταξύ των αρμοδίων εκπροσώπων του Δήμου και της ΕΠΣΗ.
Τρίτον, υπάρχει και νοημοσύνη που μπορεί να αντιλαμβάνεται πως οι τοποθετήσεις του στυλ, δεν ξέρω, δεν άκουσα, δεν είδα, δεν μαρτυρούν καλή διάθεση συνεργασίας, την οποία μπορούσε κανείς να διαπιστώσει μετά από μια σειρά επιτυχημένων διοργανώσεων που προηγήθηκαν μεταξύ των ίδιων φορέων και προσώπων.
Αυτό που μένει από αυτό το περιστατικό, μαρτυρεί ότι έχει υπάρξει –εν προκειμένω από το «συμβάν»- μια προσωπικού τύπου υπέρβαση όσον αφορά το θεσμικό καθήκον και το ίδιο το συμφέρον της διοργάνωσης και ο αντιδήμαρχος, θα χρειαστεί να το αλλάξει.

ΣΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ

Ο Μήτρογλου στα μεγάλα πρωταθλήματα !

O Κώστας Μήτρογλου, βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους παίκτες στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga και Ligue 1, σύμφωνα με τη νέα έρευνα που δημοσίευσε το διεθνές κέντρο αθλητικών σπουδών CIES.

Τα δεδομένα αναφέρονται στα τελευταία 1.000 λεπτά που έπαιξαν στα αντίστοιχα εθνικά πρωταθλήματα, όπου αγωνίζονται οι ποδοσφαιριστές, αναλύοντας τις νίκες  στις μονομαχίες εντός περιοχής, το κλέψιμο της μπάλας, τις ολοκληρωμένες πάσες, τις ντρίμπλες, την δημιουργία ευκαιριών και τα σουτ στην εστία.

    Σε αυτήν την τελευταία κατηγορία (σουτ στην εστία για παίκτες με χρόνο συμμετοχής λιγότερο από 450 λεπτά), κορυφαίος από τα πέντε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα είναι ο Ελληνας επιθετικός της Μαρσέιγ, Κώστας Μήτρογλου, που έχει κάνει ένα εξαιρετικό ξεκίνημα στην Ligue1, αφήνοντας πίσω του, τους Στάριτζ (Λίβερπουλ), Μαγιοράλ (Λεβάντε), Κράμαριτς (Χοφενχάιμ) και Μπάροου (Αταλάντα).

    Κορυφαίος από την αρχή της σεζόν είναι ο Νεϊμάρ, έχοντας την πρώτη θέση σε δύο διαφορετικές κατηγορίες και συγκεκριμένα στις ντρίμπλες και στην δημιουργία ευκαιριών. Σύμφωνα με το CIES, ο σούπερ σταρ της Παρί ΣΖ, είναι επίσης -μέχρι τώρα- ο MVP των κορυφαίων πέντε ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων στη νέα σεζόν.

ΘΕΛΤΑ

Η πιο ...κοντή ομάδα στην Ευρώπη.

 Όπως αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα η Mundo deportivo, η ισπανική ομάδα  με μέσο όρο ύψους των παικτών της  178,77 εκατοστά, είναι η πιο ...χαμηλή ομάδα στην Ευρώπη, ανάμεσα στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα.

 Πίσω της βρίσκεται η Μπόρνμουθ με μ.ο. ύψους των παικτών της στα 179,64 εκατοστά, ενώ στην τρίτη θέση είναι η Βαγιαδολίδ με 179,80 εκατοστά.

    Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι ισπανικές ομάδες, με πέντε παρουσίες (!), κυριαρχούν στην πρώτη δεκάδα της σχετικής κατηγορίας, που συμπληρώνουν οι:

4η-Μάντσεστερ Σίτι 179,81, 5η-Χετάφε-180,05, 6η-Βιγιαρεάλ-180,11, 7η-Έβερτον-180,15, 8η-Λιόν-180,22, 9η-Ράγιο Βαγιεκάνο-180,25, 10η-Νάπολι-180,26.

Σχόλια