Αθλητισμός

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Όταν ο Κώστας Κεντέρης κατέκτησε το αναπάντεχο χρυσό

Ήταν 28 Σεπτεμβρίου 2000 όταν ο Κώστας Κεντέρης κατέκτησε το πιο απροσδόκητο χρυσό.

Δείτε αναλυτικά τα γεγονότα που σημάδεψαν τη σημερινή ημέρα.

Το “χρυσό” του Κώστα Κεντέρη

Το ημερολόγιο έδειχνε 28 Σεπτεμβρίου του 2000, όταν ο Μυτιληνιός σπρίντερ Κώστας Κεντέρης γράφει ιστορία, καθώς κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στον τελικό των 200 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

Η Ελλάδα είχε να κερδίσει χρυσό μετάλλιο σε ανδρικό αγώνισμα στον στίβο από το 1912 και την Ολυμπιάδα της Στοκχόλμης: Τότε, ο Κωστής Τσικλητήρας είχε ανέβει στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου, βγαίνοντας πρώτος στο αγώνισμα του μήκους άνευ φόρας.

Η ίδρυση της θρυλικής Α' Διεθνούς

Ήταν 28 Σεπτεμβρίου του 1864, όταν ιδρύεται η Διεθνής Ένωση Εργατών, η οποία επρόκειτο να μείνει στην ιστορία ως η Α’ Διεθνής. Εκείνη την ημέρα, αντιπρόσωποι των εργατών από την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ και την Ελβετία πραγματοποιούν στο Λονδίνο την πρώτη τους συνέλευση και προχωρούν στην ίδρυση της Διεθνούς.

Πρωτεργάτες για τη συγκρότησή της ήταν οι Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς, οι οποίοι είχαν γράψει μερικά χρόνια νωρίτερα το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος.

«Η Διεθνής», έγραφε ο Μαρξ, «ιδρύθηκε για να αντικαταστήσει τα διάφορα σοσιαλιστικά και μισοσοσιαλιστικά τμήματα με μια πραγματικά αγωνιστική οργάνωση της εργατικής τάξης». Άλλωστε, η ιδρυτική διακήρυξη κατέληγε με το σύνθημα «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε».

Εντός της Διεθνούς αναπτύχθηκε γρήγορα αναρχικό-αναρχοσυνδικαλιστικό ρεύμα, με κύριο εκπρόσωπό του τον Ρώσο Μιχαήλ Μπακούνιν. Οι άλυτες διαφορές ανάμεσα σε Μαρξ και Μπακούνιν επρόκειτο να οδηγήσουν στα τέλη της δεκαετίας του 1860 στη διάσπαση και τελικά τη διάλυση της Ένωσης.

 

Η ανακωχή με την Τουρκία του Κεμάλ

Σαν σήμερα, στις 28 Σεπτεμβρίου του 1922, υπογράφεται στα Μουδανιά ανακωχή ανάμεσα στους Συμμάχους και την κεμαλική Τουρκία. Αν και η συνθήκη αφορούσε άμεσα στα ελληνικά συμφέροντα στην Ανατολική Θράκη, υπογράφεται χωρίς την παρουσία εκπροσώπου της Ελλάδας. Λίγες ημέρες μετά θα ξεκινήσει η εκκένωση της Ανατολικής Θράκης από τα ελληνικά στρατεύματα.

Οι συλλήψεις των στελεχών της Χ.Α.

Πριν από ακριβώς πέντε χρόνια, στις 28 Σεπτεμβρίου του 2013, η ΕΛ.ΑΣ. προχωρά σε μαζικές συλλήψεις στελεχών της Χρυσής Αυγής.

Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι και την αιματηρή επίθεση σε βάρος μεταναστών εργατών στο Πέραμα, που είχαν λάβει χώρα λίγες μέρες νωρίτερα, ξεκίνησαν εισαγγελικές έρευνες που οδήγησαν στη στοιχειοθέτηση της κατηγορίας της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης για το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου. Εκτός του τελευταίου, συνελήφθησαν ακόμη οι Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Πατέλης και άλλοι.

Σχόλια