default-image

Ο Νίκκι Παπαβασιλείου βάζει τους Άγγλους... στο πνεύμα του Γκι Ρου!

Ποδόσφαιρο
Ο Νίκκι Παπαβασιλείου βάζει τους Άγγλους... στο πνεύμα του Γκι Ρου!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν η μελέτη του Κύπριου προπονητή για το δίπλωμα UEFA pro πέρασε από το βλέμμα του μακροβιότερου ηγέτη της Οσέρ, ο γαλλικός σύλλογος κάλεσε αμέσως στη Γαλλία τον "Νίκκι"! - Τώρα οι Άγγλοι ζητάνε τη γνώμη του, αφού η Νόργουιτς εφαρμόζει ήδη αυτό το μοντέλο Ακαδημιών. (Μπορεί και ο ΟΦΗ!)

Σε μια περίοδο που ο ιδιοκτήτης της Νόργουιτς Ντέλια Σμιθ, επιχειρεί να χτίσει τις Ακαδημίες του συλλόγου του, στο πρότυπα του Γκι Ρου και της Οσέρ, τα αγγλικά εξιδεικευμένα μέσα ενημέρωσης για το ποδόσφαιρο των Ακαδημιών και της Ανάπτυξης στην Αγγλία, όπως το περίφημο «traininggroundguru», προβάλλει αυτές τις μέρες, εκτενές αφιέρωμα, στο οποίο ο Νίκκι Παπαβασιλείου αναλύει το πνεύμα του Γάλλου προπονητή, με αφορμή τη συνεργασία που είχαν μαζί πριν από λίγα χρόνια!

Ο ΟΦΗ μας είχε δώσει την ευκαιρία μέσα από την ευρωπαϊκή του πορεία και τις αναμετρήσεις του με τη Γαλλική ομάδα (1997 – κύπελλο UEFA), να επισκεφτούμε το Οσέρ, να γνωρίσουμε από κοντά τον επί 44 χρόνια ηγέτη και εμπνευστή της  στο χώρο εργασίας του και να επισκεφτούμε τα αθλητικά της κέντρα γαλλικής ομάδας.

Ο Νίκκι Παπαβασιλείου, πέρασε όμως εκεί ως προπονητής μέσα από μια μελέτη εργασίας που επιμελήθηκε, όταν έπαιρνε το δίπλωμα UEFA pro, μελέτη που ενθουσίασε τον Γκι Ρο τόσο πολύ, που τον έκανε αμέσως να καλέσει τον Κύπριο ποδοσφαιράνθρωπο στη Γαλλία.

Ήταν το 2008, όταν ο «Νίκκι» επισκέφτηκε διαπιστευμένα το Οσέρ  και εργάστηκε με τον Γκι Ρου, πάνω στα κοινά τους μοντέλα για το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο.

Το εκτενές αφιέρωμα στο αγγλικό «training ground guru» στέκεται ακριβώς πάνω σε αυτό το γεγονός, παραθέτοντας όλα τα στοιχεία που ανέλυσε στους συντάκτες του ο Νίκκι Παπαβασιλείου και αποκωδικοποιούσαν το πνεύμα «Γκι Ρου»! Η αίσθηση ήταν πολύ δυνατή από τον τίτλο «Why Roux's Auxerre is Norwich inspiration» γι’ αυτό επικοινωνήσαμε μαζί του, να μας δώσει την περίληψη των όσων ήθελαν να μάθουν από εκείνον οι Άγγλοι, για το πνεύμα του Γκι Ρου και το μοντέλο ακαδημιών και ανάπτυξης της Οσέρ».

Ιδού τι μας είπε:

«Η Οσέρ είναι μια ομάδα που βλέπει το ποδόσφαιρο με ρομαντισμό. Ενάντια στους μοντέρνους κανόνες και την εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου καταφέρνει να δημιουργεί ποδοσφαιριστές ανταγωνιστικούς που επανδρώνουν την πρώτη ομάδα. Παρά το μικρό πληθυσμό της πόλης (40.000) η Οσέρ αποτελεί τέλειο παράδειγμα επιτυχίας μέσω του στρατηγικού σχεδιασμού μεγιστοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους και αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις, την πίστη στον ανθρώπινο παράγοντα και στην εφαρμογή απλών διαδικασιών.

Η επίδραση του Γκι Ρου γίνεται ακόμη είναι έντονη: Παίκτες όπως ο Ερίκ Καντονά, ο Τζιμπρίλ Σισέ, ο Αντρέα Μπόλι, ο Φιλίπ Μεξές, ο Μπακαρί Σανιό και πολλοί άλλοι προήλθαν από την Ακαδημια της Οσέρ. Η ομάδα ακόμη και σήμερα προσπαθεί να χρησιμοποιεί ποδοσφαιριστές που το 50% από αυτούς προέρχονται από τις ακαδημίες της»!

Ο «Νίκκι» έδωσε πολλά ακόμη στοιχεία στους Άγγλους για να μπουν βαθύτερα στο πνεύμα!

Ο Γκι Ρου ήταν μόλις 22 ετών όταν ανέλαβε ως προπονητής της Οσέρ το 1961. Την εποχή εκείνη ο σύλλογος έπαιζε στο περιφερειακό πρωτάθλημα της Βουργουνδίας και είχε πετύχει λίγα πράγματα στην ιστορία του. Με καταπληκτική δουλειά ηθικής και έξυπνης διαχείρισης, κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα μέχρι τα πρωταθλήματα και στον τελικό του κυπέλλου Γαλλίας το 1979, όπου, ως ομάδα της Ligue 2, έχασε 4-1 από τη Ναντ στην παράταση…

"Θα μπορούσαν είτε να ξοδέψουν τα χρήματα από το Κύπελλο σε νέους παίκτες, είτε να τα ξοδέψουν στην υποδομή της Ακαδημίας", δήλωσε ο Νίκκι στο αγγλικό σάιτ, επισημαίνοντας ότι τους δόθηκε η ευκαιρία να αποκτήσουν τον γαλλικό διεθνή επιθετικό Olivier Rouyer, αλλά επέλεξαν να αγοράσουν ένα οικόπεδο 3,5 εκταρίων δίπλα στο στάδιο αντί 1,5 εκατομμυρίων φράγκων και να κατασκευάσουν μια υπερσύγχρονη Ακαδημία.

Το 1990, η Οσέρ αγόρασε επιπλέον 1.5 εκτάρια γης και επέκτεινε ακόμη περισσότερο την Ακαδημία της.

Όταν ο πρώην άσος και προπονητής του ΟΦΗ αλλά και της Σλόβαν Μπρατισλάβα Νίκκι Παπαβασιλείου επισκέφθηκε το 2013 αυτές τις εγκαταστάσεις, ανακάλυψε ένα εντυπωσιακό συγκρότημα με τρία γήπεδα (ένα από αυτά εσωτερικά), γυμναστήριο, καταλύματα διαμονής και σχολείο.

Το σχολείο είχε διάφορους δασκάλους και μικρά μεγέθη τάξεων, με τους μισούς σπουδαστές να κοιμούνται στο χώρο εργασίας και τους υπόλοιπους (κυρίως τους παλαιότερους παίκτες) σε καταλύματα στην πόλη. Η καθημερινότητά τους ήταν απαιτητική, με μια κλήση συναγερμού στις 7:15 το πρωί και ένα μείγμα ακαδημαϊκής και ποδοσφαιρικής δουλειάς μέχρι την απογευματινή βραδιά, με ένα υπνάκο να υπολογίζεται στις αρχές του απογεύματος.

 «Νομίζω ότι το περιβάλλον ήταν ιδανικό για τα παιδιά να μείνουν εστιασμένα», θυμάται ο Παπαβασιλείου. "Πρέπει να θυσιάσετε πράγματα και να εργαστείτε σκληρά για να πετύχετε το ποδόσφαιρο".

 Η Οσέρ ήταν σε θέση να προσελκύσει κορυφαίους σε ταλέντο νέους, διότι, όπως λέει ο Παπαβασιλείου, "το Παρίσι είναι σε σχετικά μικρή απόσταση (169χλμ.). Μακριά, υπάρχει μια ήσυχη και χαλαρωτική ατμόσφαιρα και το club έχει φήμη για την ανάπτυξη νέων παικτών και τη δυνατότητα να τους δώσει μια ευκαιρία. " Ο σύλλογος στόχευσε το 50% της πρώτης ομάδας να αποτελείται από εγχώριους παίκτες και είχε υπολογίσει ότι περισσότερο από το 60% των Ακαδημαϊκών παικτών είχαν γίνει επαγγελματίες.

Ο Παπαβασιλείου είπε ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός της Ακαδημίας ήταν € 6 εκ. ευρώ. Όταν εξετάσετε την αξία των παικτών που είχαν πουλήσει - Philippe Mexes για € 7εκ, ο Bacary Sagna για € 9εκ, ο Djibril Cisse για 14 εκατ. λίρες κ.λπ. - αυτό ήταν ξεκάθαρα μεγάλη αξία. Αλλά, περισσότερο από αυτό, οι εγχώριοι παίκτες είχαν επίσης οδηγήσει την πρώτη ομάδα στην αξιοσημείωτη επιτυχία. Υπό τον Γκι Ρου, ο σύλλογος ήταν στη Ligue 1 για 25 διαδοχικές περιόδους. Κέρδισαν τον τίτλο το 1996, με ντόπιους παίκτες όπως Cisse και Alain Goma στο προσκήνιο, και το Γαλλικό Κύπελλο το 1994, το 1996, το 2003 και το 2005. Η Οσερ έφτασε επίσης στους προημιτελικούς του Champions League το 1997, όπου νίκησε η Borussia Dortmund. Είναι βέβαιο ότι οι πρόσφατοι χρόνοι δεν ήταν τόσο καλοί, καθώς η ομάδα υποβιβάστηκε το 2012, επτά χρόνια αφού ο Roux τερμάτισε το εκπληκτικό του όριο ως διευθυντής. λλά ακόμα και τώρα, στη Λιγκ 2, βγάζουν πάνω από το βάρος τους όταν εξετάζετε το μέγεθος της πόλης (39.000) και τις συμμετοχές που προσελκύουν (κατά μέσο όρο λιγότερες από 6.000 μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν).

Μετά την επίσκεψή του, ο Παπαβασιλείου τόνιζε: "Η Οσέρ είναι ένα τέλειο παράδειγμα για το πώς μπορείτε να επιτύχετε την επιτυχία μέσω στρατηγικής, σχεδιασμού, μεγιστοποίησης πόρων, πίστης στους ανθρώπινους παράγοντες και απλότητας".

  • Τα αγγλικά αφιερώματα με αφορμή την θέληση της Νόργουιτς, για την ανάπτυξη ακαδημιών σε υψηλό επίπεδο, μήπως ταιριάζουν στον ΟΦΗ της επανεκκίνησης στη Σούπερ Λίγκα; Ο Νίκκι Παπαβασιλείου, έχει ήδη καταθέσει πρόσταση στον ερασιτέχνη ΟΦΗ για ένα πλάνο πνοής που μπορεί να αλλάξει προς τα πάνω τα ίδια τα δεδομένα του κρητικού συλλόγου. Αναμένονται εξελίξεις, που θα δείξουν και τα πειστήρια προσφοράς στον ΟΦΗ από τον καθένα μας...
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News