Απόφαση σοκ από το ΣτΕ, έκρινε παράνομη την μοριοδότηση των μαθητών-αθλητών

Αθλητισμός
Απόφαση σοκ από το ΣτΕ, έκρινε παράνομη την μοριοδότηση των μαθητών-αθλητών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τεράστια αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην σχολική και αθλητική κοινότητα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που στη χθεσινή του συνεδρίαση έκρινε ότι η διάταξη που προβλέπει την μοριοδότηση των αθλητών-τριών για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι παράνομη.

Πιο συγκεκριμένα η η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε ότι άρθρο 34 του νόμου 2009 του 1992 αντίκεινται στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αξιοκρατίας και της ορθολογικής οργανώσεως της παρεχομένης εκπαιδεύσεως.

Το συγκεκριμένο άρθρο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του sport24.gr προβλέπει την είσοδο των αθλητών που έχουν πετύχει σημαντικές διακρίσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Για την ακρίβεια αναφέρει μεταξύ άλλων:

α) την πριμοδότηση αθλητών ακόμα και για επιτυχίες σε αθλητικούς αγώνες ήσσονος σημασίας.

β) την καθ’ υπέρβαση εισαγωγή αθλητών στις Ανώτατες Σχολές στο δυσανάλογα υψηλό ποσοστό του 4,5% των προβλεφθεισών θέσεων, το οποίο παρίσταται αυθαίρετο.

γ) την εισαγωγή διακριθέντος αθλητή σε Σχολή της προτίμησής του, εφόσον συγκεντρώσει αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο με το 90% του αριθμού των μορίων του τελευταίου εισαχθέντος στη συγκεκριμένη Σχολή στο ίδιο ακαδημαϊκό έτος, μετά την προσαύξηση του συνόλου των μορίων του από τις αθλητικές του διακρίσεις.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την απόφαση η "επίμαχη διάταξη της παραγράφου 8 του άρθρου 34 του ν. 2725/1999 παραβιάζει τα άρθρα 4 παρ. 1, 5 παρ. 1 και 16 του Συντάγματος, κατά το μέρος που οι εν λόγω ρυθμίσεις υπερβαίνουν, κατά τα ανωτέρω, τα ακραία όρια πέραν των οποίων το παρεχόμενο από τη διάταξη αυτή προνόμιο εμφανίζεται δικαιολογημένο και επιτρεπτό συνταγματικώς".

Στη συνέχεια της απόφασης τονίζεται ότι η συγκεκριμένη διάταξη προσκρούει: "αφ’ ενός μεν στην αρχή της ισότητας των Ελλήνων πολιτών ενώπιον του νόμου (άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος), αφ’ ετέρου δε στις απορρέουσες από το Σύνταγμα (άρθρο 5) αρχές της αξιοκρατίας και της σταδιοδρομίας εκάστου κατά λόγο της προσωπικής του αξίας και στο άρθρο 16 του Συντάγματος και επιπρόσθετα είναι αντισυνταγματική κατά το μέρος που προβλέπει την καθ’ υπέρβαση εισαγωγή αθλητών στις ανώτατες σχολές στο ποσοστό του 4,5% των προβλεφθεισών θέσεων".

Το αίτιο της απόφασης…

Η συγκεκριμένη απόφαση προέκυψε μετά από προσφυγή μαθητή ο οποίος έχασε τη θέση του στην Ιατρική σχολή από αθλητή και μάλιστα το ΣτΕ υποχρεώνει το υπουργείο Παιδείας να τον εγγράψει ως υπεράριθμο. Mε ενδιαφέρον αναμένεται η επίσημη θέση του Υφυπουργού Αθλητισμού και της ΓΓΑ για το θέμα, αφού πλέον θα προβλέπεται η είσοδος με μοριοδότηση των αθλητών μόνο στα ΤΕΦΑΑ.

Ήδη πάντως η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις αφού τα παιδιά του Λυκείου μαζί με τον τεράστιο φόρτο των μαθημάτων τους, συνεχίζουν τον αθλητισμό σε υψηλό επίπεδο, καταβάλλοντας τεράστιες προσπάθειες για μία πανελλήνια, πανευρωπαϊκή ή παγκόσμια διάκριση. Η μοριοδότηση είναι ένα επιπλέον κίνητρο να παραμείνουν στον αθλητισμό και να διεκδικήσουν το όνειρο τους και μέσω αυτού…

H θέση της Στεφανίδη

Η σπουδαιότερη Ελληνίδα αθλήτρια της των τελευταίων ετών, η Κατερίνα Στεφανίδη, πήρε θέση μέσω του twitter για την απόφαση του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματική την είσοδο στα ΑΕΙ των διακριθέντων αθλητών.

Ουσιαστικά επιτέθηκε στο ΣτΕ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση καταδικαστική για τον ελληνικό αθλητισμό, "μιλώντας" για εποχή αγραμματοσύνης!

"Αντισυνταγματική η ρύθμιση που επιτρέπει σε διακριθέντες αθλητές την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Μπράβο στο Συμβούλιο Επικρατείας που όχι απλά διαγράφει το τελευταίο κίνητρο που είχε απομείνει για τους νέους αθλητές αλλά καταδικάζει τον ελληνικό αθλητισμό σε εποχή αγραμματοσύνης", έγραψε η Στεφανίδη στο twitter απαντώντας μάλιστα σε όσους θεωρούν ότι με την μοριοδότηση είναι ευκολότερη η εισαγωγή των μαθητών- αθλητών στο Πανεπιστήμιο : «Πιο εύκολα; Εγώ προσωπικά είχα περίπου 30 ώρες λιγότερες την εβδομάδα για να διαβάζω από τους συμμαθητές μου που δεν έκαναν αθλητισμό στο Λύκειο. Εμένα δεν μου φαινόταν πιο εύκολο…». 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News