Μπελιμπασάκη: Μπορώ να φτάσω ως τον τελικό στο Παγκόσμιο

Σπορ
Μπελιμπασάκη: Μπορώ να φτάσω ως τον τελικό στο Παγκόσμιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήταν ένα από τα πρόσωπα που έκλεψαν τα φλας στο 32ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου που πραγματοποιήθηκε στο ΣΕΦ το περασμένο σαββατοκύριακο. Η Μαρία Μπελιμπασάκη στο πρώτο ουσιαστικό πέρασμά της από τον κλειστό στίβο (είχε αγωνιστεί πέρυσι για πρώτη φορά στα 60μ.) ήταν εντυπωσιακή επιλέγοντας μάλιστα να αγωνιστεί τόσο στα 200μ. που είναι το αγώνισμά της όσο και στα 400μ. στα οποία επέστρεψε μετά από επτά χρόνια.

Μία επιστροφή που συνοδεύτηκε από έναν εκπληκτικό χρόνο (52.28), ο οποίος της χάρισε την πρόκριση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Μπέρμιγχαμ και παράλληλα άφησε πολλές υποσχέσεις ενόψει του ανοικτού.

«Πραγματικά η επιστροφή μου στα 400μ. ήρθε με τον καλύτερο τρόπο», εξομολογείται μιλώντας στη «Ν.Κ.», όμως για την ίδια δεν ήταν έκπληξη. «Ξεκίνησα προετοιμασία στις 5 Νοεμβρίου, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Οπότε για πέντε μήνες προετοιμαζόμουν καθαρά για τα 400μ. Ήξερα ότι μπορούσα να τρέξω γρήγορα. Οι επιδόσεις μου στην προπόνηση ήταν κάτω από τα 52''. Είμαι γενικά ανταγωνιστική αθλήτρια και θεωρώ ότι εάν είχα περισσότερη πίεση στον αγώνα θα έκανα καλύτερο χρόνο. Μέχρι τα 350 μέτρα ένιωθα ένα κενό πίσω μου. Δεν είχα κάποια να με τραβήξει για να κυνηγήσω έναν καλύτερο χρόνο. Και το βράδυ στον τελικό φοβήθηκα να πιέσω περισσότερο γιατί ήμουν κουρασμένη κι έτσι πήγα συντηρητικά». Το συντηρητικά βέβαια «έγραψε» χρόνο 52.62, δηλαδή μία εξαιρετική επίδοση.

Η πρόκρισή της στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα φαίνεται ότι ανέβασε το κίνητρο για την Μαρία Μπελιμπασάκη, η οποία θεωρεί ότι μπορεί να φτάσει ως τον τελικό. Προκειμένου να προετοιμαστεί όσο το δυνατό καλύτερα θα συμμετάσχει σε μία σειρά αγώνων, ενώ θα είναι παρούσα και στο Βαλκανικό πρωτάθλημα, όπου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα τόσο στα 200 όσο και στα 400μ.

«Στο Βαλκανικό και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα θα έχω να ανταγωνιστώ καλές αθλήτριες κι αυτό θα με αναγκάσει να κάνω γρηγορότερο πέρασμα και θεωρώ ότι αυτό θα φέρει και έναν πιο καλό χρόνο. Θα πάω στο Βαλκανικό και θα κάνω κι άλλες κούρσες στον κλειστό στίβο προκειμένου να αποκτήσω την απαραίτητη εμπειρία ενόψει του Παγκοσμίου. Θεωρώ ότι μπορώ να ανταποκριθώ σε τέτοια πίεση. Θέλω να κυνηγήσω τη συμμετοχή μου στον τελικό γιατί είμαι σίγουρη ότι μπορώ να κατέβω κάτω από τα 52''. Ουσιαστικά στο τέλος αυτής της εβδομάδας θα έχω πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις αντιπάλους που θα έχω στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα και αναλόγως θα καθορίσω και την προετοιμασία μου».

Η πρωταθλήτρια του Παναξιακού ξεκίνησε από τα 400μ., όμως μετά το 2011 αποφάσισε να στρέψει όλη την προσοχή της στα 100 και 200μ. Οι ρυθμοί προπόνησης και οι τραυματισμοί τα τελευταία χρόνια δεν της επέτρεψαν να δοκιμάσει ξανά στο αγώνισμα από το οποίο ξεκίνησε, όμως κάτι άλλαξε φέτος. «Ο προπονητής μου (σ.σ. Κώστας Ηλίας) θεώρησε ότι έπρεπε να δοκιμάσω στα 400μ. Ήταν ένα αγώνισμα που ήξερα. Μάλιστα ως κορασίδα είχα νικήσει την 1η θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα νεανίδων νικώντας αθλήτριες που ήταν τρία χρόνια μεγαλύτερες από μένα. Είχα κάνει 55.75 χρόνος εξαιρετικός για την ηλικία μου. Μετά το 2011, όμως έδωσα προσοχή στα 100 και 200μ. γιατί η προπόνηση που έκανα δε με βοηθούσε στα 400μ. Με τον προπονητή μου έχουμε εξαιρετική χημεία και ξέρει τις δυνατότητές μου. Φέτος, λοιπόν, ξεκινήσαμε προπονήσεις για τα 400μ. και με βοήθησε πολύ σε αυτό το γεγονός ότι προπονούμε μαζί με τέσσερα αγόρια που είναι στο τιμ του προπονητή μου. Είναι σημαντικό να προπονείσαι με πιο γρήγορους από εσένα γιατί σε τραβάνε στην προπόνηση. Αυτό με βοήθησε πολύ στην προετοιμασία μου».  

Για την ίδια, λοιπόν, οι επιδόσεις του σαββατοκύριακου ήταν λίγο πολύ αναμενόμενες. «Το περίμενα και γι' αυτό ίσως δεν είχα άγχος. Βέβαια πολλές φορές λέμε κάτι εμείς οι αθλητές, αλλά την ώρα της κούρσας δε γίνεται. Λόγω της απειρίας που είχα στον κλειστό στίβο θα μπορούσα να κάνω κάτι λάθος. Δούλεψα πολύ στην αντοχή μου γιατί στα 200μ. είμαι γρήγορη, όμως τα 400μ. χρειάζεται και διάρκεια. Εάν ήμουν πιο αργή στο πρώτο πέρασμα δε θα είχα την επίδοση που είχα».

Από το Σάββατο η μόνιμη ερώτηση που ακούει η Μαρία Μπελιμπασάκη είναι τι θα κάνει το καλοκαίρι. Θα επιλέξει τα 200 ή τα 400μ.; «Απλά θα συνεχίσω την προπόνησή μου και το Μάιο θα δω τι θα κάνω. Ίσως εκεί να εξετάσω που με συμφέρει να επικεντρωθώ. Εάν δω ότι μπορώ να διεκδικήσω μία διάκριση στα 400μ. σε μεγάλες διοργανώσεις θα δοκιμάσω σε αυτά. Το πιθανότερο είναι, πάντως, να τρέξω και στα δύο αγωνίσματα».

Επόμενος αγώνας της Λασιθιώτισσας πρωταθλήτριας είναι το ερχόμενο Σάββατο (17/2) στο Βαλκανικό πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη. Στην αποστολή που ανακοίνωσε χθες ο ΣΕΓΑΣ βρίσκεται και η Χριστίνα Αλβερτσιάν του Ελ. Βενιζέλου που θα αγωνιστεί στο τριπλούν.

Συνέντευξη:  Νίκη Μηλιαράκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News