Αθλητισμός

Γιορτάζει τα 110 χρόνια ζωής σήμερα ο Παναθηναϊκός

Οι «πράσινοι» έχουν να επιδείξουν μία ένδοξη ιστορία, αλλά βρίσκονται μπροστά σε ένα αβέβαιο μέλλον

Ο Παναθηναϊκός ιδρύθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1908 και σήμερα κλείνει 110 χρόνια ζωής και ένδοξης ιστορίας έχοντας μπροστά του ένα αβέβαιο μέλλον για τα περισσότερα τμήματα του.

 
 
3 Φεβρουαρίου 1908 μια ημερομηνία χαραγμένη στο μυαλό κάθε φίλο του Παναθηναϊκού καθώς σηματοδοτεί τη γέννηση του συλλόγου από τον Γιώργο Καλαφάτη, τον αδερφό του Αλέξανδρο και τον Δημήτρη Δουκάκη. Εκείνη την Κυριακή αρκετοί φίλοι του 18χρονου Γιώργου Καλαφάτη είχαν μαζευτεί στο Πολύγονο για να ακούσουν όσα είχε να τους πει για το όραμα του και αμέσως όλοι συμφώνησαν και αναφώνησαν "Πάμε".

 
3 Φεβρουαρίου 2018 ο Παναθηναϊκός κλείνει 110 χρόνια ζωής με τον σύλλογο, πλην του τμήματος Μπάσκετ που παραμένει στη κορυφή, να βιώνει δραματικές καταστάσεις λόγω έλλειψης χρημάτων και χρηματοδοτών ενώ το χειρότερο είναι πως δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα μια λύση που θα βγάλει την ομάδα από το αδιέξοδο.

 
Ο Παναθηναϊκός γιορτάζει τα 110 γενέθλια του εν μέσω κρίσης και διοικητικής αβεβαιότητας τόσο στο ποδοσφαιρικό τμήμα όπου για πολλά χρόνια η ομάδα ποδοσφαίρου αποτέλεσε το φάρο του συλλόγου όσο και σε επίπεδο Ερασιτέχνη με αρκετά τμήματα να παλεύουν για τη σωτηρία τους ή να αγωνίζονται σε μικρότερες κατηγορίες.

 
Η δυσμενής συγκυρία δεν μειώνει τη σημασία της ημέρας. Πόσο μάλλον όταν ο Παναθηναϊκός γίνεται 110 ετών και είναι ένας εκ των πιο ιστορικών συλλόγων στη χώρα με εκατομμύρια φιλάθλους όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Άλλωστε εδώ και χρόνια το "τριφύλλι" με τις επιτυχίες του σε όλα τα τμήματα έχει ξεφύγει από τα στενά όρια του ελληνικού αθλητισμού.

 
Ο εμπνευστής και ιδρυτής του Παναθηναϊκού ήταν ο Γιώργος Καλαφάτης, ο οποίος αποσκίρτησε από τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο, όταν οι υπεύθυνοι του αρνήθηκαν τη δημιουργία ομάδας ποδοσφαίρου. Συμμέτοχοι στο εγχείρημα του ήταν ο αδερφός του Αλέξανδρος, και οι Δουκάκης, Μπούμπουλης, Χρύσης, Γρανίτσας, Μαντζάκος,, Παπαγεωργίου, Γαέτας, Δεμερτζής, Σταυρόπουλος, Πάσχος, Μισακιάν, Ρέππας, Σαπούνιας, Γαρουφαλιάς.
 

 
Βέβαια όταν εκείνη την Κυριακή του 1908 ο Καλαφάτης και τα υπόλοιπα μέλη αρχικά του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών όπως ήταν η πρώτη ονομασία του συλλόγου δεν μπορούσαν να φανταστούν την απήχηση που θα είχε το δημιούργημα τους, μετά από 110 χρόνια ζωής...

 
Η πρώτη καταγραφή

 
 
Ο Παναθηναϊκός κατεγράφη επίσημα για πρώτη φορά στο επίσημο δελτίο του Σ. Ε. Α. Γ. Σ. (Σύνδεσμος Ελληνικών, Αθλητικών και Γυμναστικών Σωματείων), το 1910 στον οποίο υπάγονταν όλα τα αθλητικά σωματεία, παρουσίασε τους συλλόγους και τη δράση τους. Τότε, η καταγραφή αφορούσε την παρθενική ονομασία "Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών".

 
Αναλυτικά η αναφορά στον:

 
 
"Ο ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΘΗΝΩΝ.

 
Ούτος ιδρύθη την 3 Φεβρουαρίου 1908 ύπ’ αθλητών της Ποδοσφαιρίσεως και γνωστών φιλάθλων, ταχέως δε κατώρθωσε να καταλάβη επίζηλον μεταξύ των Ποδοσφαιρικών Συλλόγων θέσιν έργαζόμενος πάντοτε υπέρ της ως οιόν τε ευρυτέρας διαδόσεως της παιδιάς ταύτης και της εν γένει ιδέας του αθλητισμού.

 
Ούτως εκτός των αγώνων ους διεξήγαγε προς ομάδας των εκάστοτε καταπλεόντων ξένων πολεμικών μηδεμιάς ευκαιρίας παραληφθείσης, είναι το μόνον Σωματείον εκ των ειδικών τοιούτων όπερ απέστειλεν ιδία δαπάνη ομάδα εις τους κατά φθινόπωρον του 1908 τελεσθέντας Αθλητικούς Αγώνας εν Τρικκάλοις λαβόν και το υπό του Δήμου Τρικκαίων τεθέν έπαθλον.

 
Ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών έλαβε μέρος είς όλους τους υπό τε του Συνδέσμου των Ελληνικών Αθλητικών και Γυμναστικών Σωματείων και υπό της Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων προκηρυχθέντας εκάστοτε Ποδοσφαιρικούς Αγώνας λαβών πλείστα έπαθλα, διά λόγους δε εσωτερικής τάξεως και τη αδεία του Συνδέσμου αποσχών των περυσινών αγώνων Ποδοσφαιρίσεως (1909)...".

 
Πράσινες στιγμές στην ιστορία

 
 
Το 1919 η Ένωση Ποδοσφαιρικών Ομίλων της Αθήνας και του Πειραιά οργάνωσε το πρώτο μεταπολεμικό πρωτάθλημα στο οποίο ο Παναθηναϊκός ανακηρύχθηκε πρωταθλητής.
 

 
Το οριστικό όνομα, Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος αποφασίστηκε το 1922 και επισημοποιήθηκε στη Γενική Συνέλευση της 15ης Μαρτίου 1924.
Στις 26 Απριλίου 1925 ο Παναθηναϊκός έδωσε το πρώτο διεθνές παιχνίδι εναντίον της Γιουγκοσλαβικής ομάδας "Vittoria Zagreb", στο οποίο το τελικό σκορ ήταν 1-1.
Το 1926 κέρδισε την Αυστριακή Kaufenberg με 1-0. Τον ίδιο χρόνο έδωσε και τον πρώτο του αγώνα στη Θεσσαλονίκη εναντίον της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης (που αργότερα έγινε ΠΑΟΚ), τον οποίο κέρδισε με 2-0.
 

 
Μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στην ιστορία του Παναθηναϊκού ήταν ο Απόστολος Νικολαϊδης, ένας αθλητής φαινόμενο στο ποδόσφαιρο, στο στίβο, στο μπάσκετ και στο βόλεϊ. Έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας το 1920 σαν ποδοσφαιριστής και σαν αθλητής του στίβου.
 


Ήταν πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ για 20 χρόνια. Επί σειρά ετών υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Παναθηναϊκού και το 1974 έγινε ο πρόεδρος της ομάδας. Θεωρείται σύμβολο του Παναθηναϊκού και για αυτό το λόγο το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας έχει το όνομα του.

 
 
Το 1928 προσελήφθη ξένος προπονητής, ο Ούγγρος Μίκλος Φόρνερ. Για πρώτη φορά η ομάδα οργανώνεται βάση προγράμματος και κερδίζει εύκολα το Πρωτάθλημα Αθήνας, με 8 νίκες σε 8 αγώνες, στους οποίους σκοράρει 41 γκολ και δέχεται μόνο 3.

 
 
Το 1930, με μεγάλο αστέρι τον θρυλικό Άγγελο Μεσσάρη, η περίφημη «χρυσή ομάδα» συντρίβει με 8-2 τον Ολυμπιακό και στέφεται αήττητη πρωταθλήτρια Ελλάδας
 

 
Το 1950, εντάσσονται στο δυναμικό της ομάδας δύο μεγάλα αστέρια που θα γράψουν ιστορία με τα χρώματα του Παναθηναϊκού. Ο Κώστας Λινοξυλάκης και ο Βαγγέλης Πανάκης

 
 
Το καλοκαίρι του 1959, ο Μίμης Δομάζος μετεγγράφηκε από την Άμυνα Αμπελοκήπων και στην συνέχεια θα αναδειχθεί σε φυσικό αρχηγό της ομάδας.
 

 
Το φθινόπωρο του 1960, ο Παναθηναϊκός παίρνει μέρος για πρώτη φορά στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.
 

 
Το Μάιο του 1963, ο Στέφαν Μπόμπεκ γίνεται ο νέος προπονητής της ομάδας και ο Παναθηναϊκός κερδίζει το Πρωτάθλημα του 1964 με 24 νίκες και 6 ισοπαλίες, τερματίζοντας αήττητος, επίτευγμα μοναδικό και ακατάρριπτο ως σήμερα.

 
 
Tο 1969, με προπονητή τον Λάκη Πετρόπουλο, ο Παναθηναϊκός κερδίζει το πρώτο του νταμπλ.

 
 
Στις 2 Ιουνίου του 1970, ο Φέρεντς Πούσκας υπογράφει στον Παναθηναϊκό ως ο νέος προπονητής της ομάδας.

 
 
Στις 2 Ιουνίου του 1971, ο Παναθηναϊκός φτάνει στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ εναντίον του Άγιαξ. Οι Ολλανδοί κερδίζουν με 2-0 αλλά η επιτυχία του Παναθηναϊκού είναι μοναδική και σαφώς η κορυφαία στιγμή του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο.
 

 
Τον Δεκέμβριο του 1971 ο Παναθηναϊκός εκπροσώπησε την Ευρώπη στο Διηπειρωτικό Κύπελλο ενάντια στην πρωταθλήτρια της Νότιας Αμερικής, Νασιονάλ του Μοντεβίδεο. Στον πρώτο αγώνα στην Αθήνα το σκορ ήταν 1-1, αλλά στο δεύτερο αγώνα οι Ουρουγουανοί κέρδισαν με 2-1 και κατέκτησαν το τρόπαιο. Και τα δύο τέρματα του Παναθηναϊκού πέτυχε ο Τότης Φυλακούρης.

 
 
Το 1972 ο Αντώνης Αντωνιάδης αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 39 γκολ, ένα ακατάρριπτο ρεκόρ.

 
 
Το 1977, ο Παναθηναϊκός κατακτά το νταμπλ, με προπονητή τον Πολωνό Κάζιμιρ Γκόρσκι. Οι πράσινοι επικρατούν με σκορ 2-1 στον τελικό του Κυπέλλου επί του ΠΑΟΚ.

 
 
Στις 17 Ιουλίου του 1979 όλες οι ομάδες ποδοσφαίρου μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρίες. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη γίνεται ο κύριος μέτοχος του Παναθηναϊκού, με πρόεδρο τον «καπετάνιο»Γιώργο Βαρδινογιάννη.

 
 
Στις 16 Δεκεμβρίου του 1981 γίνονται τα εγκαίνια του Αθλητικού κέντρου στην Παιανία. Από εκείνη τη μέρα και μετά, το Αθλητικό Κέντρο εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο μοντέρνα και πλήρη αθλητικά κέντρα στην Ευρώπη. Ομάδες όπως ο Άγιαξ, η Λίβερπουλ, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ, η Εθνική ομάδα της Φινλανδίας, η εθνική ομάδα Νέων της Αγγλίας και πολλές άλλες έχουν επισκεφτεί το κέντρο είτε για την προετοιμασία τους είτε για προπόνηση. Συγχρόνως θα αρχίσει να λειτουργεί η Ακαδημία ποδοσφαίρου από την οποία έχουν αναδειχθεί πολλοί παίκτες με καριέρα στην πρώτη ομάδα και τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα.
 

 
Την περίοδο 1984-85, o Παναθηναϊκός με προπονητή τον Γιάτσεκ Γκμοχ και μεγάλα αστέρια τους Δημήτρη Σαραβάκο και Βέλιμιρ Ζάετς, πραγματοποιεί μία εντυπωσιακή Ευρωπαϊκή πορεία. Αποκλείει κατά σειρά τις Φέγενορντ, Λίντφιλντ και Γκέτεμποργκ για να φτάσει στον ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης. Εκεί αποκλείεται από την πανίσχυρη Λίβερπουλ, εξαιτίας εν μέρει και της σφαγιαστικής διαιτησίας του Κάιζερ στο πρώτο παιχνίδι του Άνφιλντ.

 
 
Τον Μάιο του 1986, ο Παναθηναϊκός επικρατεί με σκορ 4-0 του Ολυμπιακού στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

 
 
Το 1992, ο Παναθηναϊκός συμμετέχει στην πρώτη πειραματική διοργάνωση του Champions League.

 
 
To 1996, o Παναθηναϊκός έφτασε στον ημιτελικό του Champions League, όπου αντιμετώπισε τον Άγιαξ, πετυχαίνοντας ιστορική νίκη στο τελευταίο ματς του Ολυμπιακού Σταδίου του Άμστερνταμ με γκολ του Κριστόφ Βαζέχα και σκορ 0-1.

 
 
Τον Ιανουάριο του 1998, ο Κριστόφ Βαζέχα σημειώνει το 181ο γκολ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και γίνεται ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Συλλόγου

 
 
Τον Μάιο του 2000, μετά από 21 χρόνια προεδρίας, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης αποχωρεί. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Παναθηναϊκός κέρδισε 6 πρωταθλήματα, 9 κύπελλα και 4 νταμπλ, 3 super cup και έφτασε στους ημιτελικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (1985) και του Champions League (1996). Nέος πρόεδρος του Παναθηναϊκού αναλαμβάνει ο Άγγελος Φιλιππίδης.

 
 
Στις 29 Απριλίου του 2001, σε αγώνα με τον Ιωνικό ο Κριστόφ Βαζέχα σημειώνει το 233ο γκολ της καριέρας του και μέχρι το τέλος της καριέρας του στην χώρα μας (2004) θα φτάσει τα 244 γκολ και θα γίνει ο δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία του Ελληνικού Ποδοσφαίρου.

 
 
Τον Ιούνιο του 2003 ο Άγγελος Φιλιππίδης παραιτείται . Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Παναθηναϊκός έφτασε στα προημιτελικά του Champions League και του Κυπέλλου UEFA.

 
 
Το Μάιο του 2004 ο Παναθηναϊκός κατακτά το νταμπλ (πρωτάθλημα και κύπελλο) για έβδομη φορά. Η μεγαλύτερη ομάδα της χώρας κέρδισε το πρωτάθλημα και το κύπελλο μετά από νίκη 3-1επί του Ολυμπιακού.

 
 
3 Φεβρουαρίου 2008. Χιλιάδες φίλαθλοι στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν τα 100 χρόνια ζωής του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου. Ο διαχρονικός φωτοδότης του ελληνικού αθλητισμού, ο πρωτοπόρος όλων των αθλημάτων, γιορτάζει τα εκατοντάδες Πρωταθλήματα, Κύπελλα και τις ευρωπαϊκές του διακρίσεις που χάραξαν την πολύχρονη ιστορία του τριφυλλιού και έκαναν υπερήφανους τους φίλους της ομάδας στα πέρατα της γης.
 

 
Το καλοκαίρι του 2008, ο κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννης Βαρδινογιάννης, ανακοίνωσε το σχέδιο της πολυμετοχικότητας, εφαρμόζοντας στην πράξη ένα πρωτόγνωρο μοντέλο διοίκησης για το ελληνικό ποδόσφαιρο και δίνοντας την ευκαιρία σε διακεκριμένους Παναθηναϊκούς επιχειρηματίες να συμμετάσχουν στα κοινά της ομάδας. Πρόεδρος του νέου εγχειρήματος ανέλαβε ο εφοπλιστής και επιχειρηματίας Νικόλας Δ. Πατέρας, γιος του παλιού παράγοντα της ομάδας την εποχή του Γουέμπλεϊ, Διαμαντή Πατέρα.
 
 

 
Το 2010 ο Παναθηναϊκός κατακτά το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδος, έχοντας στη σύνθεσή του τον αρχηγό της Εθνικής Βραζιλίας Ζιλμπέρτο Σίλβα και τον διεθνή Γάλλο άσο Τζιμπρίλ Σισέ. Η συσπείρωση των φιλάθλων γύρω από την ομάδα οδηγεί σε συνεχόμενα sold out και σε πανελλήνιο ρεκόρ εισιτηρίων διαρκείας.

 
 
Το Μάιο του 2012 ιδρύεται το Σωματείο «Παναθηναϊκή Συμμαχία 2012». Στόχος του είναι να στηριχθεί ο Σύλλογος στη μεταβατική περίοδο από το μοντέλο διοίκησης της «πολυμετοχικότητας» στο μοντέλο διοίκησης της λαϊκής βάσης, με άμεση χρηματοδότηση από τους φιλάθλους. Τα επόμενα δύο χρόνια η Π. Σ. απαριθμεί περισσότερα από 9.000 Μέλη και γίνεται ο κύριος μέτοχος της ΠΑΕ με ποσοστό 79,65% . Πρόεδρος του Σωματείου και Πρόεδρος του Παναθηναϊκού είναι ο Ιωάννης Αλαφούζος.

 
 
Τον Ιούνιο του 2013 ο Παναθηναϊκός αποκτά τις δικές του νέες προπονητικές εγκαταστάσεις στον Κορωπί, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές οδηγίες και σε απόλυτη συμφωνία με τους κανόνες του Financial Fair Play της UEFA.

 
 
Τον Απρίλιο του 2014 ο Παναθηναϊκός επικρατεί στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στο ΟΑΚΑ με 1-4 επί του ΠΑΟΚ. Σκόρερ για την ομάδα του Γιάννη Αναστασίου, ο Νίκος Καρέλης και ο Μάρκους Μπεργκ με χατ-τρικ.
 
 
Από τον Σεπτέμβριο του 2017 ο Γιάννης Αλαφούζος ανακοινώνει ότι σταματάει τη χρηματοδότηση της ομάδας και τα οικονομικά προβλήματα για τον Παναθηναϊκό με τις προσφυγές και την απειλή αφαίρεσης βαθμών να έχουν γίνει καθημερινότητα για τους πράσινους.
 


Πηγή: sport24.gr
 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια