Η οικογένεια Βολονάκη έχει γράψει "Αθλητικές Ιστορίες"

Ποδόσφαιρο
Η οικογένεια Βολονάκη έχει γράψει "Αθλητικές Ιστορίες"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Δημήτρης Βολονάκης έχει γίνει σχεδόν Κρητικός! Μάλιστα οι Καλύμνιοι γονείς του είχαν μακρινές ρίζες από τα Χανιά (το μάθαμε και αυτό). Ο νυν τεχνικός του Ερμή Ζωνιανών είχε την τύχη τόσο στην ποδοσφαιρική όσο και στην προπονητική του καριέρα να συνεργαστεί με τεράστιες προσωπικότητες του ευρωπαικού ποδοσφαίρου!

Αφήσαμε τον ίδιο να μας τα διηγηθεί στις σημερινές "Αθλητικές Ιστορίες" αλλά σαν περήφανος αδελφός δε μπορούσε να μη μιλήσει και για τις αδελφές του που διέπρεψαν και συνεχίζουν να το κάνουν σε ένα άλλο ομαδικό άθλημα: Το μπάσκετ!

Τίτλος ΑΕΚ και Οκόνσκι: Είναι μεγάλη υπόθεση να κερδίσεις τιτλο πρωταθλητη και να έχεις παίξει με Μανωλά στο κέντρο άμυνας και με Οκόνσκι! Όταν μάθαμε πως θα έρθει ο Οκο στην ΑΕΚ το 88 δεν το πιστεύαμε. Βλέπαμε τι έκανε στη Γερμανία με το Αμβουργο και δεν το πιστεύαμε! Δεν έχω ξαναδει τετοιο παίκτη από κοντά και σαν συμπαικτη! Και θα θυμαμαι πάντα τη μέρα που πήρε τη μπάλα από το γηπεδο στην προετοιμασία στην Αυστρια και την πήγε... 700 μέτρα χωρίς να πέσει στο έδαφος, μέχρι το ξενοδοχείο που μέναμε!

Στράτος Γιδόπουλος και Τόζα Βεσελίνοβιτς: Ο πρόεδρος είχε ισχυρή προσωπικότητα! Θυμάμαι (σ.σ. γέλια) που όταν θέλαμε σαν παίκτες της ΑΕΚ να διασκεδάσουμε πηγαίναμε Β. προάστια γιατι στα νοτια... είχε τον έλεγχο σε όλα τα μαγαζια! Ο σπουδαίος προπονητής Τόζα Βεσελινοβιτς ηταν ο ποδοσφαιρικός μου πατέρας!"

Με Γκατούζο-Σα Πίντο: "Συνεργαστηκαμε άψογα όταν ήμουν στην Κ20 του ΟΦΗ. Μεγάλη εμπειρία και τιμή και έχω την τυχη να κρατάω επαφή και να μπορώ να μιλαω μαζι τους και τωρα οποτε χρειάζομαι κάτι..."

Ο Έρβιν Κούμαν: "Κάναμε διακοπες στη Ρόδο όταν δωσαμε φιλικό μια παρέα Ελλήνων με μια παρέα Ολλανδών. Ήταν μέσα αλλά τους νικήσαμε! Ηταν πρωταθλητής Ευρωπης το 1988 στο Euro όταν την ίδια χρονιά εγω ημουν δευτεραθλητης Ευρωπης με την Ελπίδων! Γιναμε φίλοι από τότε! Με είχε πλησιάσει θυμάμαι να με ρωτήσει που παίζω ενω ηξερε τον συμπαικτη μου στην ΑΕΚ Παυλο Παπαιωαννου..."

Μια ιδιαιτερη χρονιά στην προπονητική: "Σαν προπονητής τωρα θα πω μια ιστορία μονο. Όταν ημουν στον Αλμυρό είχαμε προετοιμαστει για Τοπικό και ήρθε ο κ. Πάγκαλος να μου πει με χαρά πως θα παίξουμε Περιφερειακό. Τελευταία στιγμή έγινε αυτό! Πάγωσα! Και ομως κάναμε σουπερ χρονιά και μπήκαμε στην πεντάδα! Φυσικά θυμαμαι τους πολλους τελικους Κυπελλου ΕΠΣΗ με χαρές και λύπες..."

Οι αδελφές διέπρεψαν στο μπάσκετ: "Πραγματικά ειμαι υπερήφανος! Η Βικη πήρε Ευρωπαικο με τον Αθηναικο και τωρα σαν προπονητρια σε κολλέγιο στην Αμερική έχει ηδη πανηγυρισει τιτλο, η Φωτούλα είχε παρει Παγκόσμιο Σχολικό, έπαιξε Εθνική. Το έχουνε και οι δυο στο μπάσκετ (σ.σ. γέλια)..."

       Η πορεία του "Βόλο" στα γήπεδα

Ο Δημήτρης Βολονάκης, παιδί μεταναστών στην Αυστραλία, γεννήθηκε στο Σίδνει το 1967. Ξεκίνησε τον αθλητισμό στα τμήματα υποδομών της ελληνόφωνης ομάδας Kingsford Megisty και σε ηλικία 12 ετών επέστρεψε με τους γονείς του στο νησί τους, στην Κάλυμνο.

Την περίοδο 1981-84 αγωνίσθηκε με τα χρώματα του Καλυμνιακού στο πρωτάθλημα της Α' τοπικής κατηγορίας Δωδεκανήσου. Το καλοκαίρι του 1984 μετεγράφηκε στους ερασιτέχνες της ΑΕΚ και το 1987 ο τότε προπονητής της "Ενωσης" Τόζα Βεσελίνοβιτς τον προώθησε στους επαγγελματίες και ο Βολονάκης πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση στην εκτός έδρας αναμέτρηση της 1ης αγωνιστικής της περιόδου 1987-88, εναντίον του ΠΑΟΚ (2-2).

Το 1989 αναδείχθηκε με την ΑΕΚ πρωταθλητής Ελλάδας, ενώ την επόμενη περίοδο (1989-90) αγωνίσθηκε ως δανεικός στον Διαγόρα Ρόδου και την επόμενη τριετία στο Αιγάλεω, με τον οποίο κέρδισε μια άνοδο στη Β΄Εθνική, το 1991. Ακολούθως, αγωνίσθηκε για 6 μήνες στον Ολυμπιακό Βόλου, επέστρεψε στο Αιγάλεω και την περίοδο 1995-96 αγωνίστηκε στον γειτονικό Ατρόμητο Περιστερίου. Συνέχισε την καριέρα του στον Ιάλυσο Ρόδου, μετά πάλι στο Αιγάλεω (1997-98), στο Λεωνίδιο (1998-99), στην Αχαϊκή (1999-2000) και τερμάτισε στον Ακαρνανικό Φυτειών (2000-01).

* Το 1985 χρίσθηκε διεθνής με την εθνική ομάδα των Νέων, όπου είχε συνολικά 11 συμμετοχές. Την ίδια χρονιά κατάκτησε την 1η θέση στο Βαλκανικό Κύπελλο ποδοσφαίρου Νέων, που διεξήχθη στις πόλεις Δράμα και Καβάλα. Από το 1986 έως το 1988 ήταν βασικό στέλεχος της Εθνικής Ομάδας των Ελπίδων, έχοντας 12 συμμετοχές και κατακτήσει τη 2η θέση στην Ευρώπη, με προπονητή τον Ανδρέα.

* Στην ομάδα που ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική του καριέρα, τον Ακαρνανικό Φυτειών, ξεκίνησε και την προπονητική του σταδιοδρομία στη Δ΄Εθνική το 2001. Το 2002 ήταν τεχνικός του Κόρφου Ελούντας Κρήτης, από το 2003 έως το 2005 ήταν στον Αλμυρό (με τον οποίο κατάκτησε το ερασιτεχνικό κύπελλο) και από το 2005 έως το 2007 ήταν στον ΠΑΟΚ Κρουσώνα όπου αναδείχθηκε πρωταθλητής και ήταν φιναλίστ κυπέλλου.

* Την περίοδο μεταξύ 2007-2009 ήταν στο Μοχό (φιναλίστ τοπικού κυπέλλου), το 2009-10 πάλι στον ΠΑΟΚ Κρουσώνα (φιναλίστ κυπέλλου), ενώ το 2010-11 επέστρεψε στον Αλμυρό (ξανά φιναλίστ κυπέλλου). Στη συνέχεια εργάστηκε στην ομάδα Κ20 του ΟΦΗ και τώρα εργάζεται στον Ερμή Ζωνιανων (Γ΄Εθνική).

* Ο "Βόλο" για τους φίλους του είναι πτυχιούχος των ΤΕΦΑΑ Αθηνών και διπλωματούχος προπονητής UEFA A',το διάστημα 2005-2009 απασχολήθηκε ως γυμναστής-προπονητής στο Αθλητικό Λύκειο Ηρακλείου, την ομάδα του οποίου οδήγησε σε τρεις Πανελλήνιες πρωτιές και σε συμμετοχή στο Μουντιάλ Σχολείων το 2009 στην Αττάλεια της Τουρκίας, όπου κατάκτησε τη 13η θέση.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Μιμίκος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News