Αθλητισμός

Έγιναν μεγάλες σκακιστικές μάχες στο Ηράκλειο

Επιτυχημένα ολοκληρώθηκαν τα τρία τουρνουά σκακιού που φιλοξενήθηκαν το πρώτο δεκαήμερο του 2018 στο Ηράκλειο

Σε κέντρο σκακιστικής δράσης εξελίσσεται η πόλη του Ηρακλείου, η οποία για 8η συνεχόμενη χρονιά διοργάνωσε με επιτυχία τα διεθνή σκακιστικά τουρνουά που είχαν ως σύνθημα «Είσαι και εσύ κομμάτι!». Από την Τρίτη 2/1 έως και την Τετάρτη 10/1 διοργανώθηκαν τρία τουρνουά, και συγκεκριμένα ένα "κλειστό" που έδινε δυνατότητα για επίτευξη του κορυφαίου τίτλου στον κόσμο (γκραν μετρ), το 22ο Ανοιχτό Ηρακλείου, καθώς και το ανοιχτό τουρνουά.

Στους αγώνες, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στο ξενοδοχείο "Galaxy", πήραν μέρος 140 σκακιστές από 5 χώρες (Ελλάδα, Ρωσία, Πολωνία, Βουλγαρία, Σερβία), με το επίπεδο να είναι εξαιρετικά υψηλό.

Στο κλειστό τουρνουά, την πρώτη θέση με 6/9 πήρε ο ισχυρός Ρώσος Valeri Sviridov, ο οποίος όμως δεν πέτυχε το στόχο για το διεθνή τίτλο. Τη 2η, 3η και 4η θέση με τους ίδιους βαθμούς (6/9 επίσης) κατέλαβαν με τη σειρά οι τρεις γκραν μετρ του τουρνουά: ο πρωταθλητής Ελλάδας Γιάννης Νικολαΐδης, ο σπουδαίος Πολωνός Tomasz Warakomski και ο Σέρβος Dejan Antic.

Από τους τοπικούς παίκτες, τη νόρμα απέναντι σε αυτούς τους σπουδαίους αθλητές διεκδίκησε με αξιώσεις ο αθλητής του Ηράκλειο ΟΑΑ και προπονητής της ακαδημίας Κώστας Αναγνωστόπουλος, καθώς και ο αθλητής και προπονητής του Κύδωνα Χανίων Δημήτρης Μπαλόκας. Ο Κώστας Αναγνωστόπουλος μάλιστα κέρδισε 37 μονάδες elo με 5 βαθμούς σε 9 αγώνες, κατακτώντας τον τίτλο του φιντέ μετρ. Για πολύ λίγο έχασε και την πρώτη του νόρμα για τον τίτλο του διεθνή μετρ (είχε απόδοση 2.449 ενώ χρειαζόταν 2.450). Αντιθέτως, νόρμα διεθνούς μετρ κατάφερε να πετύχει ο Σέρβος Ivan Martic με 5,5/9.

Στο 22ο ΟΠΕΝ νικητής ήταν ο 15χρονος Χρήστος Μπροκαλάκης με 7,5 βαθμούς σε 9 αγώνες, ενώ τους ίδιους βαθμούς συγκέντρωσε ο 13χρονος Γιώργος Παπιδάκης που κατέλαβε τη 2η θέση και ο διεθνής μετρ Τίμης Λυριντζάκης, που κατέλαβε την 3η θέση. Εξαιρετική εμφάνιση και από το 14χρονο Αλέξανδρο Κοτσίνη, που ήταν 4ος με 7 βαθμούς. Εντυπωσιακή ήταν η πορεία και της 15χρονης Άσπας Δαγκωνάκη που με 6,5 βαθμούς κατέλαβε την 5η θέση, 1η γυναίκα, και κέρδισε και 149 μονάδες elo!

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία των 8 ετών των τουρνουά του Ηρακλείου που βρέθηκε στην κορυφή ανήλικος αθλητής από το Ηράκλειο!

Συναρπαστικές μάχες έγιναν και στην κατηγορία έως 12 ετών. Την πρώτη θέση κατέκτησε πειστικά ο Γιάννης Μανιός με 6,5/7, τη 2η θέση ο Νίκος Λαντζουράκης με 6/7 και την 3η θέση η Μαριάννα Μαθιουδάκη με 5,5/7.

Τα επόμενα διεθνή OPEN τουρνουά θα διεξαχθούν 9-15/4/2018 και 3-10/9/2018 στο Ηράκλειο.

Την ευθύνη της διοργάνωσης είχαν τα σωματεία Ηράκλειο ΟΑΑ, Σκακιστικός Όμιλος Ηρακλείου, Σκακιστικός Όμιλος Λέων Candia και συνδιοργανωτές ήταν οι Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και Δήμος Ηρακλείου.

Οι διοργανωτές ευχαριστούν όλους όσοι συνέβαλαν στην ομαλή διεξαγωγή του τουρνουά.

Σχόλια