Αθλητισμός

Σπουδαίες μάχες στα Αοράκια στο Παγκόσμιο Κύπελλο ξιφασκίας

Κορυφαίου επιπέδου οι αγώνες που θα γίνουν και του χρόνου στο Ηράκλειο

Οι κορυφαίοι νέοι ξιφομάχοι του κόσμου έδωσαν ραντεβού το σαββατοκύριακο που μας πέρασε στο κλειστό στα Δύο Αοράκια, εκεί όπου φιλοξενήθηκε το Παγκόσμιο Κύπελλο ξιφασκίας νέων. Εκατό ογδόντα αθλητές από 27 χώρες έδωσαν μεγάλες μάχες, με το θέαμα να είναι πολύ υψηλού επιπέδου.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε το ατομικό, όπου νικητής αναδείχτηκε ο Τσέχος Jurka Jakub, καθώς στον τελικό νίκησε τον Ούγγρο Nagy David. Πολύ δυνατή μάχη έγινε στο μικρό τελικό, όπου τελικά ο Ιταλός Buzzacchino Gianpaolo έκαμψε την αντίσταση του Αμερικανού Piskocatskov Jonathan.

Όσον αφορά στους Έλληνες, πήγαν αρκετά καλά με δεδομένη τη δυναμική της ξιφασκίας στη χώρα μας. Μάλιστα, ο Γιάννης Φιλιππούσης και ο Θόδωρος Αβραμίδης μπήκαν στους 64 καλύτερους αθλητές, καταλαμβάνοντας την 44η και 55η θέση αντίστοιχα.

Χθες Κυριακή πραγματοποιήθηκε το ομαδικό με τη συμμετοχή 19 χωρών, ενώ η Ελλάδα πήρε μέρος για πρώτη φορά στην ιστορία της σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Ήταν μια σπουδαία εμπειρία για τους Έλληνες ξιφομάχους, οι οποίοι έμειναν στην τελευταία θέση.

Νικήτρια αναδείχτηκε η ομάδα της Ιταλίας (Cuomo Valerio, Paolini Giacomo, Buzzacchino Gianpaolo, Di Veroli Davide), δεύτερη ήταν η Ουγγαρία (Banyal Botond, Nagy David, Andrasfi Tibor, Koch Mate Tamas) και τρίτη η Ελβετία (Dagani Elia, Weber Sebastian, Bonferroni Gabriel, Hatz Nick).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ηράκλειο έχει αναλάβει τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Νέων ως το 2020.

Απόλυτα ικανοποιημένος από το επίπεδο και το οργανωτικό κομμάτι των αγώνων έμεινε ο γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας κ. Μανόλης Κατσιαδάκης, ο οποίος εξέφρασε το παράπονό του για τη λιγοστή προσέλευση του κόσμου. «Το επίπεδο των αγώνων ήταν κορυφαίο, καθώς ήρθαν στην Κρήτη πάρα πολλοί αθλητές από χώρες που διακρίνονται στην ξιφασκία. Οι εγκαταστάσεις είναι καταπληκτικές, το στήσιμο επίσης πολύ καλό. Στεναχωριέμαι μόνο γιατί ήρθαν λίγοι Ηρακλειώτες να δουν τους αγώνες. Όταν καταφέραμε να πάρουμε αυτό το Κύπελλο, και ήταν δύσκολο καθώς διεξάγονται 8 σε όλο τον κόσμο, αποφάσισα να το αναθέσω στην Κρήτη και το Ηράκλειο για την ανάπτυξη του αθλήματος στην περιφέρεια. Υπάρχουν τέσσερα σωματεία ξιφασκίας εδώ που πηγαίνουν πολύ καλά. Δε φτάνει βέβαια μόνο αυτό, καθώς χρειάζεται η στήριξη και από τους φορείς για να το μάθει ο κόσμος...», κατέληξε.

Το "παρών" στους αγώνες έδωσε και ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο οποίος θεωρεί ότι «είναι ένα άθλημα σχεδόν άγνωστο, αλλά πολύ ενδιαφέρον. Ελπίζω και πιστεύω ότι την επόμενη φορά θα είναι μεγαλύτερη και η συμμετοχή του κόσμου. Ευθυνόμαστε κι εμείς γι' αυτό».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ξιφασκίας Ν. Ελλάδας, κ. Ιπποκράτης Μανουδάκης, είπε από την πλευρά του: «Είναι πολύ σημαντικές αυτές οι διοργανώσεις, γιατί δίνουν προστιθέμενη αξία όχι μόνο στην πόλη αλλά και στην κουλτούρα και την αθλητική παιδεία της περιοχής μας. Μπορεί η ξιφασκία να είναι ένα μη διαδεδομένο ολυμπιακό άθλημα, αλλά είναι άθλημα υψηλού επιπέδου μ' έναν κόσμο που, όπου εμφανίζεται, αφήνει άριστες εντυπώσεις και για το ήθος και για την άμιλλα και στο αγωνιστικό κομμάτι».

Ο εντεταλμένος σύμβουλος για τα θέματα Αθλητισμού της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Νίκος Συριγωνάκης, είπε τέλος: «Είναι ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός με υπερτοπικό χαρακτήρα, πολύ υψηλού επιπέδου. Θεωρώ ότι διαφημίζει το νησί μας και προσφέρει πολλά οφέλη».

Ρεπορτάζ: Νίκη Μηλιαράκη

Σχόλια