Αθλητισμός

Μακριά από "γκρίνιες" και "σύνδρομα"....

Οι αρνητικές αποκαλύψεις για τον ΟΦΗ ήλθαν στην πιο κρίσιμη στροφή, μέσα στην έδρα του απέναντι σε έναν ανταγωνιστή, επιβεβαιώνοντας «προμηνύματα» που είχαν ήδη φανεί έντονα -κυρίως στο ματς με τον Εργοτέλη. Πριν πούμε όμως οτιδήποτε ως πτυχές που χρειάζονται βελτίωση, εκείνο που μας έχει μάθει το ποδόσφαιρο (και η ίδια η ζωή), είναι να έχουμε υπομονή.

 Οι αγώνες συνεχίζονται, ο στόχος παραμένει και φυσικά τίποτε δεν κρίθηκε για την μεγάλη κρητική ομάδα, μόλις από την 7η αγωνιστική. Θα παρατηρήσουμε ωστόσο μερικά από θεατά και αθέατα, που χρήζουν, επισκευής!

#Το επιχείρημα της «νευρικότητας» από το γρήγορο 0-1 της Παναχαϊκής, μπορεί να υπολογιστεί για μερικά λεπτά του αγώνα και όχι στην ολοκληρωτική του έκβαση, αφού η υιοθέτηση αυτού του επιχειρήματος, ως δικαιολογία, μαρτυρεί αδυναμία στον ίδιο τον χαρακτήρα της ομάδας.

#Έκανε και λάθη ο Παπαδόπουλος, όπως φάνηκε, κυρίως με την αλλαγή του Όγκμποε με τον Κουτσιανικούλη, όταν το ματς είχε πάρει μορφή «πίεσης ψηλά», που σίγουρα δεν μπορούσε να δημιουργήσει αβαντάζ, λόγω του αγωνιστικού στυλ του τελευταίου.

#Τα θέματα ωστόσο στον ΟΦΗ, είναι βαθύτερα και το ξέρουν όλοι, μέσα κι έξω από την ομάδα και ήταν σίγουρο, ότι κάποια στιγμή θα έβγαιναν στο γήπεδο και θα έσπαζαν την αήττητη πορεία.

#Στον ΟΦΗ από την πρώτη στιγμή της επανεκκίνησής του, έλλειπε τρανταχτά το πρόσωπο με ποδοσφαιρικό νου στην διοικητική του ηγεσία, ενώ η χρονιά που ήδη τρέχει ξεκίνησε με το σύνδρομο του «Γκάλαξι», όταν δηλαδή οι μέτοχοι, αποποιούνταν ευθύνες και βάρη που ήδη είχαν υποσχεθεί, παραδίδοντας την ομάδα στη μοναδική λύση που τους προσφέρθηκε. Στον Φώτη Τσάλο.

#Η συνοχή της ίδιας της δυναμικής για την εκπλήρωση του στόχου της επιστροφής, ήταν μειωμένη. Από τη μια ο νέος πρόεδρος με τους συνεργάτες του, από την άλλη οι μέτοχοι. Κομμάτια δηλαδή και το Σάββατο θρύψαλα με την Παναχαϊκή. Το χειρότερο; Ολόκληρος ΟΦΗ αυτή της στιγμή που μας διακατέχει ο προβληματισμός, δεν (;) διαθέτει λύση ικανή για διάδοχη ενδυνάμωση.

έλλειψη ποδοσφαιρικής ουσίας στην ηγεσία του ΟΦΗ, έχει φανεί σε πολλές περιπτώσεις φέτος και απλά συνεχίστηκε την εβδομάδα που πέρασε, όταν μέσα από τα… facebook "παρατρεχάμενων", έμπαινε ζήτημα τιμής εισιτηρίων, επικεντρώνοντας όλη την προσοχή και την ενέργεια του αγώνα, σε μουρμούρες.

Το ότι ο ΟΦΗ είναι απροστάτευτος εν γένει, από τις ηγεσίες του, έχει φανεί σε πολλά μικρά και μεγάλα που αφορούν και το εσωτερικό του. Με πρόσωπα που δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες του αντικειμένου τους και με μόνιμες αντιπολιτευτικές εκδηλώσεις παραγόντων που έτσι κι αλλιώς δεν τους πέφτει λόγος βαρύτητας, επιτυγχάνουν να αποθεώνουν με μικροκαταστάσεις το κουτσομπολιό. Ο Νίκος Παπαδόπουλος, έκανε ευθαρσώς λόγο στις δηλώσεις του περί "γκρίνιας".

Ίσως και να έχει πάρει μπάλα και τον Παπαδόπουλο, που δεν μας έχει συνηθίζει να περιαυτολογεί, είτε μιλώντας για την «πρωτιά της 10ης αγωνιστικής», είτε κάνοντας λόγο ότι «εγώ ευθύνομαι κι εγώ θα τα φτιάξω όλα…». (Τουλάχιστον για όσους μπορούν να κατανοήσουν τι εννοούμε επακριβώς).

Στην Πάτρα είναι αλλιώς οι δύο από τους "κρίκους"!

Μια βασική διαφορά που έχουν φέτος ο ΟΦΗ και η Παναχαϊκή, είναι στους κρίκους της αλυσίδας τους μέτοχοι-διοίκηση.

Στην Πατρινή ομάδα όπως λειτουργεί φέτος, οι είκοσι περίπου μέτοχοι επιχειρηματίες της περιοχής και όχι μόνο, επέλεξαν να αναθέσουν το ποδοσφαιρικό κουμάντο σε ένα πρόσωπο που ξέρει κάθε λεπτομέρεια της μπάλας και της έννοιας πρωτάθλημα, τον Κώστα Κατσουράνη. Το έχουμε επισημάνει κι άλλες φορές ότι ο πρώην διεθνής άσος, διαθέτει και τρομερά προσόντα, που σχετίζονται με τις δημόσιες σχέσεις του με τις πολιτικές και ποδοσφαιρικές αρχές.

Η επιρροή του είναι εμφανής στα κέντρα αποφάσεων του ποδοσφαίρου, που μπορούν να τον σεβαστούν. Το ίδιο ισχύει και με την κυβέρνηση.

Τον επέλεξε τυχαία ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, για να τον πάρει επί μέρες στις Βρυξέλλες για να μιλήσει στο Ευρωκοινοβούλιο περί «χειραγωγημένων αγώνων»; Τον προηγούμενο μήνα μάλιστα ο τεχνικός διευθυντής της Παναχαϊκής, έγινε και πρέσβης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με την υπόδειξη του παραρτήματος στην Ελλάδα. Συν τοις άλλοις είδαμε και τον προπονητή της Παναχαϊκής Σωκράτη Οφρυδόπουλο να μιλάει πολύ καθαρή ποδοσφαιρική γλώσσα στη συνέντευξή τύπου.

Είναι ή δεν είναι λοιπόν, στο κομμάτι της προστασίας και της επιρροής, τραγικά ελλιπής ο ΟΦΗ, σε ένα πρωτάθλημα που μπορεί να κριθεί και στην τρίχα;

(Φυσικά δεν εννοούμε κάτι για το παιγνίδι με τον ΟΦΗ -η Παναχαϊκή άλλωστε έπαιξε καλά-αλλά τον βαθμό τόνωσης της αυτοπεποίθησης της Πατρινής ομάδας, που δεν είναι από εκείνες που δήλωσαν φαρδιά πλατιά στόχο ανόδου εδώ και τώρα στη Super League, αφήνοντας με σωστή δουλειά και δύσκολο περιβάλλον και νωπή προϊστορία, να το ζήσει καλύτερα βήμα-βήμα στην πράξη...)

Στ. Μ.

Σχόλια