Αθλητισμός

Δε θα είναι προσωρινός ο Σάκοτα στη μπασκετική ΑΕΚ

Ο Ντράγκαν Σάκοτα δεν αποτελεί προσωρινή λύση για τον πάγκο της ΑΕΚ μέχρι να βρεθεί άλλος προπονητής, αλλά θα παραμείνει στον πάγκο της ως… μόνιμη λύση.

«Δεν ψάχνει προπονητή η ΑΕΚ και ούτε υπάρχει και κάτι δεδομένο, δεν είναι υπηρεσιακός ο Σάκοτα. Όπως ήταν, έτσι είναι και θα συνεχίσει να είναι στην οικογένεια της ΑΕΚ. Είναι ανοιχτή η παρουσία του στην ΑΕΚ. Δεν υπάρχει περιθώριο», είπε ο τζένεραλ μάνατζερ της ομάδας, Γιώργος Χήνας.

Όσο για το λόγο που δεν είχε αποφασιστεί η επιστροφή του Σάκοτα από το καλοκαίρι και προτιμήθηκε να παραμείνει τότε ο Σωτήρης Μανωλόπουλος, τόνισε: «Στον Σωτήρη δόθηκε το λευκό χαρτί να σχεδιάσει την νέα σεζόν. Οι δύο προηγούμενοι προπονητές είχαν πολυετή συμβόλαια και κανείς δεν έφτασε στο τέλος του. Ο καθρέφτης είναι το γήπεδο και τα αποτελέσματα και στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπομονή. Επειδή η ομάδα έχει στόχους και δεν έχει χαθεί η χρονιά, επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος προπονητής».

Όσον αφορά στους στόχους της ΑΕΚ, είπε: «Έτρεξαν δύο πρότζεκτ: το αγωνιστικό και το να ετοιμαστούν κάποια παιδιά, για να αποτελέσουν τη βάση της ΑΕΚ τα επόμενα χρόνια. Δεν γίνεται από την μια στιγμή στην άλλη να βάλεις κάμποσα εκατομμύρια, να πάρεις ένα πρωτάθλημα, και μετά τι; Δείτε το παράδειγμα της Καρσίγιακα. Τρία χρόνια μετά το πρωτάθλημα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Παιδιά όπως ο Μωραΐτης, ο Ρογκαβόπουλος, ο Τσαλμπούρης και άλλοι αποτελούν επιλογές του Σάκοτα και ανήκουν στην αφρόκρεμα στην ηλικία τους».

Από την πλευρά του, ο Σέρβος προπονητής είπε: «Δεν είναι εύκολες οι συνθήκες. Θέλω να πιστέψω στην εμπειρία μου. Οι προπονητές είναι σε δύο κατηγορίες: αυτοί που έχουν φύγει και αυτοί που θα φύγουν. Θέλω να βοηθήσω και να προσφέρω. Μακάρι οι συνθήκες να ήταν διαφορετικές. Σε λίγες μέρες θα έχουμε πιο πλήρη εικόνα και θα κάνω κινήσεις. Ελπίζω να πετύχουμε τους στόχους μας. Εύκολο δεν είναι, αλλά πρέπει να το πιστεύουμε».

Σχετικά με τα πρώτα πλάνα του, εστίασε στο ματς με τον Ολυμπιακό. «Η δουλειά είναι να μιλήσουμε για τον Ολυμπιακό. Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος και να απαντήσω. Θέλω να θυμάστε πως αύριο είναι το παιχνίδι και όλη η προσοχή είναι εκεί. Συνεχίζω. Δεν έχω φύγει, όμως λίγος κόσμος ξέρει ότι όταν έφυγα στη θέση που είχα δεν ήταν ο προηγούμενος προπονητής ευχαριστημένος με τη συνεργασία μας και ζήτησα άλλο πόστο. Είμαι ικανοποιημένος με τη δουλειά που έγινε. Εμείς μπορούμε να μιλήσουμε για τα επόμενα παιχνίδια, όμως το μέλλον της ΑΕΚ είναι τα παιδιά που έρχονται και έτσι χτίζεται μια ομάδα. Ξέρετε τι συμβαίνει στο μπάσκετ με τις νέες αγορές σε Κίνα, Ιαπωνία και G-League αλλά και την Euroleague που παίρνει τους καλούς παίκτες. Ο κόσμος θα πρέπει να εκτιμήσει την προσπάθεια και να δούμε νέα παιδιά στην ΑΕΚ. Ελπίζω ότι αυτή η συζήτηση θα γίνει. Προσπάθησα με πολλές λεπτομέρειες. Θα ξεκινούσα με συγχαρητήρια στον προπονητή που έφτιαξε μια ομάδα με ξεκάθαρους ρόλους και καταλαβαίνεις τον τρόπο παιχνιδιού. Είναι ομάδα που θα μπορούσε να είναι μοντέλο για άλλες ομάδες στην Ευρώπη. Είναι πρώτος στην Euroleague και κάποιες άλλες ομάδες δεν έχουν περισσότερο ταλέντο. Τα λόγια δεν είναι μόνο τυπικά, είναι και ουσιαστικά, όμως δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος και εμείς πρέπει να το πιστεύουμε, όπως τα παιδιά πίστεψαν στον ημιτελικό. Όταν το focus των μεγάλων είναι ένας καταλαβαίνει κάθε άνθρωπος πως δεν είναι εύκολη η δουλειά και δεν μπορώ να κάνω πολλά πράγματα όταν μιλάμε για αλλαγές. Κάθε προπονητής βλέπει διαφορετικά το παιχνίδι, όμως πρέπει να πάρουμε μια σειρά. Την ψυχολογία της ομάδας. Δεν είναι εύκολο όταν παίζεις πολλά και σημαντικά παιχνίδια. Αυτό το έργο είναι δύσκολο μέσα σε λίγες μέρες και ελπίζω τα παιχνίδια να έχουν διάθεση να παλεύουν και με την παρουσία του κόσμου, που δίνει άλλα ποσοστά σε δύναμη και ενέργεια να φτάσουμε σε καλό αποτέλεσμα».

Πάντως παραδέχτηκε πως «... χωρίς να μπούμε στα προηγούμενα, σίγουρα δεν είναι καλή η ψυχολογία. Όταν έρχεται νέο πρόσωπο πάντα η ψυχολογία αλλάζει. Αυτό είδα στην προπόνηση. Δεν είμαι σε θέση να βάλω κάτι καινούργιο. Απλά είμαι σε θέση να τους στηρίξω και να τους βοηθήσω να είναι πιο σωστοί με κάποιες επιλογές στο παιχνίδι. Όσο μπορώ να βοηθήσω σε μια μέρα θα το δούμε. Θα είμαι πολύ ευχαριστημένος αν έβλεπα κάποια αλλαγή. Θα μας βοηθούσε για τα επόμενα παιχνίδια».

Μιλώντας για τους λόγους που δέχτηκε την πρόταση του Μάκη Αγγελόπουλου είπε: «Μπορεί και να μην σκεφτόμουν πολύ όταν έφυγα το να ξαναγυρίσω. Η σχέση με την ΑΕΚ είναι άλλη στην οικογένειά μου. Είμαστε ΑΕΚ και αυτό θα παραμείνει όπου κι αν είμαστε. Εννοείται ότι σκεφτόμουν πως μπορούσα να προσφέρω με άλλο τρόπο, έπειτα από πολλά χρόνια στην προπονητική. Κάποιες φορές σκέφτεσαι το πώς θα βελτιώσεις την ομάδα σου. Άλλοι λένε για την Καρσίγιακα, εγώ λέω για την Βαλένθια που δεν σταματάει να βελτιώνεται και παραμένει ψηλά. Αυτός είναι ο στόχος μου. Ζούμε στην πιο όμορφη και πιο... δύσκολη χώρα. Ο κόσμος αγαπάει τον αθλητισμό, αλλά ζει με έναν τρόπο θερμό που δεν βοηθάει όσους θέλουν να... χτίσουν κάτι. Η σχέση κόσμου και διοίκησης είναι.. πατέρας-γιος. Η απόφαση δεν ήταν εύκολη, όταν πρόκειται για την ΑΕΚ είναι εύκολη, αλλά για μένα προσωπικά δεν ήταν. Όταν έρχομαι και βλέπω τα παιχνίδια δεν μπαίνω στην ουσία και όταν στην προετοιμασία τα πράγματα φαίνονταν νορμάλ δεν ξέρω τι άλλαξε, θα το μάθω κι εγώ τις επόμενες μέρες. Λυπάμαι για τον Σωτήρη που για πρώτη φορά πήρε δουλειά πρώτου προπονητή και ήταν ειλικρινής που ήθελε να βοηθήσει και τους μικρούς, αλλά τα αποτελέσματα πιέζουν και όσοι έχουν λίγη εμπειρία ως πρώτοι προπονητές στηρίζουν τους μεγαλύτερους παίκτες. Τα προσωπικά προβλήματα δεν του επέτρεψαν να έχει καθαρό μυαλό. Του εύχομαι καλή επιτυχία. Δεν ήταν εύκολη απόφαση, αλλά όταν ξεχνάς δυσκολίες και λες πως μυρίζει... φωτιά, είτε φωνάζεις τον πυροσβέστη, είτε τη σβήνεις. Δεν είμαι πυροσβέστης, όμως θα προσπαθήσω να σβήσω τη φωτιά κι εγώ».

Σχετικά με την αξιοποίηση των νέων της ΑΕΚ είπε: «Έχει να κάνει με κάποια στάδια που περνάει η ομάδα. Εδώ και περίπου 3 χρόνια τρέχει το πλάνο. Η ιδέα ήταν ξεκάθαρη. Ξεκινάς έχοντας ως στόχο να μαζέψεις παιδιά. Στις επιλογές υπάρχουν και λάθη. Όταν μαζεύεις τα παιδιά πρέπει να οργανώσεις και τις συνθήκες. Εδώ δεν υπάρχουν γήπεδα. Μετά είναι θέμα του προπονητή, το πώς θα βελτιώσει ένα παιδιά. Μαζέψαμε κάποια παιδιά και είχαμε παράλληλα και μια πολύ καλή ομάδα που οι μικροί δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν και στις προπονήσεις με το επίπεδο εκείνο. Χωρίς να είναι σαν... κατηγορία, ο προπονητής που ήρθε έδιωξε μερικούς νέους. Τώρα μπορεί ο Σωτήρης να πει κάποια στοιχεία που να λένε και την αλήθεια. Αν ο Άτιτς έχει παίξει 17 λεπτά με την Εστουντιάντες και η ΑΕΚ έχασε κανείς δεν θα πει μπράβο που έπαιξε, όλοι θα λένε για την ήττα. Δεν είναι εύκολο να το ακολουθήσουμε και θέλει προσοχή και καλές επιλογές για τη στιγμή που τα παιδιά μπαίνουν. Και στον Ολυμπιακό συμβαίνει το ίδιο. Αυτό που θα γίνει με αυτούς που έρχονται, όπως ο Παπαπέτρου, ο Αγραβάνης και ο Τολιόπουλος. Επειδή έτσι πρέπει σίγουρα θα είναι στόχος να μπουν τα παιδιά κι αυτό είναι διαδικασία. Όταν κάποιος θεωρείται φοβερό ταλέντο και μπαίνει στην πρώτη ομάδα ο χαρακτήρας του πολλές φορές δεν ανταποκρίνεται. Ζούσαμε με το όνειρο του Γαλατσίου. Εγώ πίστευα πως η ΑΕΚ θα έχει ένα... εργοστάσιο. Αυτό δεν έγινε και πλέον είμαστε στο ψάξιμο για σπίτι».

Για τις κακές εκκινήσεις της ΑΕΚ στα παιχνίδια και το αν έχει διαγνώσει πρόβλημα στη νοοτροπία είπε: «Όπως τα βλέπετε εσείς τα έβλεπα κι εγώ. Όταν αρχίζεις άσχημα αλλάζεις τον τρόπο παιχνιδιού και παίζεις πιο πιεστικά. Αυτό σε κάνει να ξοδεύεις περισσότερη δύναμη. Εννοείται πως για μένα ακόμα είναι άγνωστος ο λόγος και ένας από τους πρώτους στόχους μου είναι να το διορθώσουμε. Θα δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στην άμυνα. Δεν χωρίζω τα κομμάτια, όλα είναι σημαντικά, όμως πάντα αν βελτιώνεσαι στην άμυνα γίνεσαι καλύτερος. Όταν κάτι δεν πάει καλά, όλα φαίνονται στραβά. Ο τρόπος παιχνιδιού φαινόταν εγωιστικός. Σε μια προπόνηση δεν μπορείς να καταλάβεις πολλά. Τα παιδιά προσπάθησαν. Αυτή η αλλαγή φέρνει και κίνητρο για μερικούς. Αυτό πάντα υπάρχει. Δεν θα είναι πάντα έτσι, όμως, ο χαρακτήρας δεν αλλάζει».

Ερωτηθείς, τέλος, αν πιστεύει στο υλικό της ομάδας και αν υπάρχουν ενδεχόμενες αλλαγές απάντησε: «Δεν κρίνω βλέποντας μόνο τα τελευταία παιχνίδια. Τα παιδιά έχουν δείξει ταλέντο. Οταν έρχεσαι απότομα σε μια ομάδα βλέπεις και διαβάζεις τι μπορούν να κάνουν οι παίκτες και το πώς εκφράζουν το ταλέντο τους. Η δουλειά μας είναι πως όταν τελειώνει η σεζόν και βλέπεις τις κάνουν οι παίκτες, βλέπεις αν τα δίνουν όλα. Μέχρι ένα σημείο μπορώ να τους βάλω σε θέσεις και να βοηθήσω την κατάσταση. Όσον αφορά σε αλλαγές, θα ήθελα να δω καλύτερο σουτ από την περιφέρεια και μπορεί να σκεφτόμαστε κάτι τέτοιο. Στην αγορά δεν υπάρχει τίποτα τώρα και μπορούν να γίνουν εύκολα λάθη».

O τιμ μάνατζερ της ΚΑΕ, Γιώργος Χήνας, είπε επίσης: «Πριν μιλήσω για τον κόουτς δώστε μου ελάχιστα δευτερόλεπτα να ευχαριστήσω τον κύριο Μανωλόπουλο. Αυτά τα δυο και κάτι χρόνια δημιούργησε μόνο φίλους και συμπάθειες και διακρίθηκε για τη δουλειά του και το ήθος του. Σίγουρα θα πρέπει να τον ευχαριστήσουμε για την παρακαταθήκη που άφησε, τη συμμετοχή σε τελικό Κυπέλλου, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Από εκεί και πέρα γίνεται μια παρουσίαση και ένα καλωσόρισμα. Αυτό δεν γίνεται τώρα. Όλοι ξέρετε ποιος είναι ο Ντράγκαν Σάκοτα και ποια η πορεία του. Αυτό που θέλω να πω είναι πως γνωρίζουμε την κατάσταση που έχει περιέλθει η ομάδα και η επιλογή του Σάκοτα έγινε με συγκεκριμένους άξονες. Το πρώτο είναι η κρισιμότητα της κατάστασης και η έλλειψη χρόνου. Θέλαμε κάποιον να βοηθήσει άμεσα την ομάδα και δεν υπήρχε καταλληλότερος από τον Σάκοτα που βρίσκεται στην οικογένεια της ομάδας. Γνωρίζουμε την κατάσταση και ξέρουμε τι πρέπει να αλλάξει. Και η διοίκηση είναι πικραμένη με τα αποτελέσματα γι αυτό και κρίναμε ότι έπρεπε να γίνει αλλαγή τώρα. Από εδώ και πέρα ο κόουτς γνωρίζει τι πρέπει να γίνει, με τη στήριξη της διοίκησης. Είναι προσωπική επιλογή του Μάκη Αγγελόπουλου και η μοναδική επιλογή που κρίθηκε η πιο κατάλληλη. Θα είμαστε κοντά του εντός και εκτός παρκέ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια