Αθλητισμός

"Αθλητικές Ιστορίες" για μια μέρα που περνάει μηνύματα...

Ραντεβού αύριο στο Λίντο με Στεφανουδάκη-Κακλαμανάκη αλλά και στο Παγκρήτιο...

Λένε πως μετά τη λέξη "αγαπάω", η δεύτερη σημαντικότερη για έναν άνθρωπο είναι η λέξη "βοηθάω"! Αυτοί που ξέρουν να προσφέρουν, αυτοί που γνωρίζουν την πραγματική σημασία του ρήματος "δίνω" πρεπει να έχουν πάντα μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές μας και σίγουρα έχουν τη θέση τους στις "Αθλητικές Ιστορίες"...

 Αύριο Κυριακή θα υπάρχει διπλή δράση στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας ατόμων με αναπηρία και χθες στην αθλητική ενότητα της εκπομπής "Κρήτη Σήμερα" μίλησαν σχετικά ο αθλητής Αμεα του σωματείου Τάλως και του ΑΣΚΑ Ηράκλειο Μανόλης Μαράκης (είναι και μέλος του Δ.Σ. στο σωματείο Τάλως), ο προπονητής παιδικού ποδοσφαίρου Μανόλης Παπαδάκης και η εκπρόσωπος της εθελοντικής ομάδας "Give" Μόνικα Βρέντζου.

 Ας πάρουμε ομως τα πράγματα με τη σειρά για τις αυριανές δράσεις: Παρουσία του χρυσού Παραολυμπιονίκη Μανόλη Στεφανουδάκη αλλά και του "γιου του ανέμου" Νίκου Κακλαμανάκη θα γίνει (15.00-17.00) στο Λίντο η εκδήλωση που συνδιοργανώνουν ΑΣΚΑ Ηράκλειο και Συλλογος Υπαλληλων Περιφέρειας Κρήτης για την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία!

            Με Στεφανουδάκη και Κακλαμανάκη

Από τον ΑΣΚΑ Ηράκλειο έκαναν γνωστή την παρουσία (και) του Κακλαμανάκη με αυτό το ιδιαίτερο σχόλιο:

"Φρέσκος θαλασσινός αέρας θα φυσάει την Κυριακή (σ.σ. αύριο) στο κλειστό του Λίντο! Τον προσκαλέσαμε και δέχτηκε με χαρά να δώσει το παρόν στη γιορτή μας ένας αθλητής γνωστός όχι μόνο για τα κατορθώματά του με την σανίδα του πάνω στη θάλασσα, αλλά και για το ήθος του στη στεριά!

Το όνομα αυτού; Nikos Kaklamanakis Olympic Gold Medalist , ένας απο τους σπουδαιότερους Έλληνες αθλητές!

Όλοι εμείς , καθώς και ο Σύλλογος Εργαζομένων Περιφέρειας Κρήτης Ν. Ηρακλείου αισθανόμαστε ιδιαίτερη τιμή για την αποδοχή της πρόσκλησής μας και ανυπομονούμε να τον γνωρίσουμε απο κοντά!

Νίκο, σε ευχαριστούμε!"

Μάλιστα υπήρξε σχετική ανακοίνωση από τον σύλλογο υπαλλήλων Περιφέρειας Κρήτης. Η ανακοίνωση αναφέρει:

"Με ιδιαίτερη χαρά ο Σύλλογος μας διοργανώνει εκδήλωση ευαισθητοποίησης των μελών του ,των οικογενειών τους αλλά και όλων των πολιτών του Ηρακλείου σε συνεργασία  με την ομάδα μπάσκετ με  αγωνιστικό αμαξίδιο ΑΣΚΑ Ηράκλειο.

Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί φιλικός αγώνας επίδειξης ,βράβευση των μελών της πρώτης ομάδας μπάσκετ με αμαξίδιο της πόλης μας από τους διακριθέντες αθλητές -συναδέλφους μας, του κ. Στεφανουδάκη παραολυμπιονίκη μας, χορευτικό cheerleading  από την ομάδα Φ.Ο.Η Αριάδνη  και κυρίως επαφή όλων μας διαδραστικά με δρώμενα με τους παίκτες της ομάδας μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Η παρουσία όλων μας αλλά και η διάδοση της εκδήλωσης σε φίλους και γνωστούς αποτελεί πομπό διάδοσης μηνύματος ισότητας δικαιωμάτων ,αναγνώριση της αξίας του αθλητικού ιδεώδους και συμμετοχή στον αγώνα έτσι ώστε τα άτομα με κινητική αναπηρία να βγούν από την κοινωνική απομόνωση, να συμμετάσχουν σε κάθε κοινωνική δράση όπως όλοι μας .

Σας περιμένουμε όλους και  όλες, με φίλους και γνωστούς, για να στηρίξουμε  ΟΥΣΙΩΔΗ ΜΗΝΥΜΑΤΑ, κυρίως τον σεβασμό και αποδοχή της διαφορετικότητας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη."

            Από τα "παιδιά του Γκέραρντ" για καλό σκοπό

Αυριο ομως η ξεχωριστή μέρα θα έχει και συνέχεια στο Παγκρήτιο. Βλέπετε τα έσοδα από το πρόσφατο φιλικό για τον Ευγένιο Γκέραρντ θα δοθούν στον σύλλογο ΑμεΑ Τάλως αλλά και την εθελοντική ομάδα "Give". Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει: "Γεμίσαμε αναμνήσεις, γελάσαμε με την καρδιά μας, συγκινηθήκαμε, πολλές φορές σκουπίσαμε τα μάτια μας, αλλά τα δάκρυα ήταν χαράς. Απόλυτης χαράς κι αφού πρώτα είχαμε την ευλογία να ξανασμίξουμε με τον ποδοσφαιρικό μας πατέρα, έφτασε η στιγμή να κάνουμε πράξη και τη δεύτερη δέσμευση που δώσαμε στους φιλάθλους της Κρήτης.

Πάντα σε συνεργασία με την οικογένεια του Ευγένιου Γκέραρντ, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου (σ.σ. αυριο), παγκόσμια ημέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες, στις 16:00 το απόγευμα θα είμαστε στο Παγκρήτιο στάδιο. Eκεί θα παραδώσουμε στο "Αθλητικό Σωματείο ΑΜΕΑ, Τάλως" και την "Εθελοντική ομάδα Ηρακλείου, Give" ολα τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν από τα εισιτήρια της μεγάλης γιορτής προς τιμήν του ανθρώπου που έκανε γνωστό τον ΟΦΗ σε όσα μέρη μιλούν την ...ποδοσφαιρική διάλεκτο.

Μιας γιορτής που ήταν αποτέλεσμα συνολικής προσπάθειας, γι' αυτό άλλωστε είχε τόσο μεγάλη επιτυχία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οφείλουμε μέσα απ' την καρδιά μας να ευχαριστήσουμε όλους όσοι μας στήριξαν έμπρακτα..."

          Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ

Η αυριανή μέρα είναι πραγματικά ξεχωριστή για ανθρώπους με ξεχωριστές ικανότητες! Είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) που καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.

Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007 (Η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012).

Η ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ (2014), γύρω στο 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία, το 80% των οποίων ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες.

                   Αθλητές ΑμεΑ και κρητικές διακρίσεις

Στην Ελλάδα ο αθλητισμός για τα άτομα με αναπηρίες ξεκίνησε να αναπτύσσεται στα τέλη του 1970 και στις αρχές του 1980 με τις πρώτες συμμετοχές Ελλήνων αθλητών σε Παραολυμπιακούς αγώνες και την ίδρυση των πρώτων αθλητικών σωματείων.

Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 80 μέσα από τα προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, τις ενέργειες συνδικαλιστικών οργάνων για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες αλλά και τις μεμονωμένες προσπάθειες και το μεράκι επιστημονικά καταρτισμένων καθηγητών φυσικής αγωγής εντείνεται η προσπάθεια για την δημιουργία αμιγώς αθλητικών, θεσμικών οργάνων. Στην δεκαετία του 1990 ιδρύονται οι δυο Αθλητικές Ομοσπονδίες για άτομα με Αναπηρίες, η Πανελλήνια Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΠΑ.ΟΜ.ΑμεΑ- 1993) και η Πανελλήνια Αθλητική Ομοσπονδία Κινητικά Αναπήρων (Π.Α.Ο.Κ.Α.-1996), προπομποί της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες, η οποία δημιουργείται τον Δεκέμβριο του 2002 και τον Μάρτιο του 2003 συγκροτείται σε σώμα. Μέσα σε ενάμιση χρόνο κατάφερε να κερδίσει την πρόκριση και να προετοιμάσει τους 135 Έλληνες αθλητές που συμμετείχαν σε 17 Παραολυμπιακά αθλήματα στους Παραολυμπιακούς αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004. Η Κρήτη σε επίπεδο αθλητισμού ΑμεΑ έχει μεγάλες διακρίσεις με τους κορυφαίους Καπελλάκη-Στεφανουδάκη (ο δεύτερος εν ενεργεία) να έχουν φέρει παραολυμπιακά μετάλλια και παγκόσμιες πρωτιές!

* Στη φωτογραφία η κυρία Μόνικα Βρέντζου (εθελοντική ομάδα Give), ο προπονητής παιδικού ποδοσφαίρου Μανόλης Παπαδάκης, ο Μανόλης Μαράκης (σωματείο ΑμεΑ Τάλως και ΑΣΚΑ Ηράκλειο) και ο Γιώργος Μιμίκος...

Ρεπορτάζ: Γιώργος Μιμίκος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια