default-image

Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων ετοιμάζει η FIFA

Ποδόσφαιρο
Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων ετοιμάζει η FIFA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Confederations Cup... φεύγει, μια νέα διοργάνωση έρχεται από τη  FIFA. Και το νέο εγχείρημα της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου θα φέρει την ονομασία Super Club World Cup, που πιθανότατα θα μας συστηθεί το έτος 2021.

Υπάρχουν ακόμη κάμποσα θέματα προς διευθέτηση, ωστόσο τα κύρια χαρακτηριστικά του τουρνουά, μέσα από το οποίο θα αναδεικνύεται η καλύτερη ομάδα στον πλανήτη κάθε τέσσερα χρόνια, έχουν ήδη περάσει από φίλτρο.

Στην διοργάνωση θα συμμετέχουν 24 ομάδες από πέντε συνομοσπονδίες. Η Ευρώπη θα εκπροσωπηθεί από 12 ομάδες, οι οποίες θα προκύπτουν ως εξής: οι τέσσερις τελευταίες που έχουν κατακτήσει το Champions League, οι τέσσερις τελευταίες φιναλίστ και άλλες τέσσερις με τον καλύτερο συντελεστή.

Αν το τουρνουά γινόταν... αύριο, τότε αυτές οι 12 ομάδες και με αυτή τη σειρά, θα συμμετείχαν από την Ευρώπη:

Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Γιουβέντους, Μπάγερν Μονάχου, Παρί Σεν Ζερμέν, Σεβίλλη, Μάντσεστερ Σίτι, Μπορούσια Ντόρτμουντ, Μπενφίκα, Άρσεναλ και Πόρτο.

Το καλοκαίρι του 2021 είναι προγραμματισμένο το πρώτο τουρνουά, αφού εκείνη τη χρονιά δεν υπάρχει ούτε Euro, ούτε Copa America. Θεωρητικά τον Ιούνιο του 2021 ήταν να διεξαχθεί το Copa America ωστόσο οι τελευταίες ενδείξεις θέλουν την διοργάνωση στη Λατινική Αμερική να πραγματοποιείται το 2020 για να συμπέσει με το Euro.

Από τη Νότια Αμερική θα προέλθουν πέντε ομάδες για το Super Club World Cup. Η κλίμακα της FIFA για αυτή τη συνομοσπονδία και τον τρόπο διάθεσης των εισιτηρίων της συμμετοχής δεν είναι ξεκάθαρη, ωστόσο αν αναλογιστεί κανείς τι ισχύει για τις ομάδες της UEFA, τότε πιθανότατα οι τέσσερις τελευταίες νικήτριες του Copa Libertadores και η ομάδα με τον υψηλότερο συντελεστή στην Conmebol, θα προκρίνονται στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Σήμερα αυτές οι ομάδες είναι κατά σειρά οι Ατλέτικο Νασιονάλ, Ρίβερ Πλέιτ, Σαν Λορέντσο, Ατλέτικο Μινέιρο και Μπόκα Τζούνιορς.

Αφρική, Ασία και Βόρεια Αμερική θα έχουν από δύο εκπροσώπους. Ούτε εδώ είναι γνωστές οι ακριβείς προϋποθέσεις στο μοίρασμα των εισιτηρίων και λαμβάνοντας υπόψιν τα μέχρι στιγμής δεδομένα, σύμφωνα με το σκεπτικό της FIFA, τότε από την Αφρική θα συμμετείχαν οι Καζαμπλάνκα και Μαμέλοντι Σάνταουνς, από την Ασία οι Ουράβα Ρεντ Ντάιμοντς και Τζέομπανκ Χιάντε Μόντορς, από την Βόρεια Αμερική οι Πατσούκα και Αμέρικα.

Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν η Ωκεανία θα έχει φιξαρισμένη μια θέση στη διοργάνωση ή θα πρέπει να διεκδικήσει την εκπροσώπηση της μέσα από έναν προκριματικό με αντίπαλο μια ομάδα άλλης συνομοσπονδίας. Αν ίσχυε το πρώτο σενάριο, σήμερα εκπρόσωπος της Ωκεανίας θα ήταν η Όκλαντ Σίτι.

Η δομή του τουρνουά έχει ως εξής: οκτώ όμιλοι των τριών ομάδων, με τον πρώτο κάθε ομίλου να περνάει στα προημιτελικά. Οι ομάδες που θα φτάσουν στον τελικό θα έχουν παίξει συνολικά πέντε παιχνίδια, επομένως η διοργάνωση θα ολοκληρώνεται μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων.

Όσον αφορά τη χώρα που θα φιλοξενήσει το παρθενικό Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων; Υπό άλλες συνθήκες θα ήταν το Κατάρ, όμως αυτή τη στιγμή ως φαβορί προβάλλει η Κίνα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News