default-image

"Μαύρη" επέτειος για την Σαπεκοένσε

Ποδόσφαιρο
"Μαύρη" επέτειος για την Σαπεκοένσε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα 28 Νοεμβρίου, είναι η πρώτη θλιβερή επέτειος από την πτώση του αεροπλάνου που μετέφερε την αποστολή της Σαπεκοένσε στην Κολομβία (Μεντεγίν) για τον τελικό του Copa Sudamericana με την Ατλέτικο Νασιονάλ.

Λίγο πριν φθάσει στον προορισμό της, η πτήση 2933 του αεροσκάφους της εταιρίας LaMia συνετρίβη. Από τους 77 επιβαίνοντες (ποδοσφαιριστές, τεχνικό επιτελείο, σταφ, δημοσιογράφοι, διοίκηση, προσωπικό πτήσης) οι 71 βρήκαν τραγικό θάνατο. Σχεδόν σε όλους το νήμα της ζωής κόπηκε ακαριαία. Ο γκολκίπερ της ομάδας, Ντανίλο, διακομίσθηκε στο νοσοκομείο, αλλά υπέκυψε ύστερα από λίγες ώρες στα τραύματά του.

Επέζησαν μόλις έξι. Ο αμυντικός, Ζαμπιέρ Νέτο, ο αμυντικός, Αλάν Ρουσέλ, ο γκολκίπερ, Ζάκσον Φόλμαν, ένας βοηθός πτήσης, ένας τεχνικός πτήσης κι ένας δημοσιογράφος.

Ύστερα από ένα ημερολογιακό έτος, καμία οικογένεια εκ των 71 δεν έχει λάβει αποζημίωση από την εταιρία. Τα ερωτήματα για τα αίτια του δυστυχήματος, έχουν μείνει επίσης αναπάντητα. Οι ευθύνες αποδίδονται εδώ κι εκεί, χωρίς όμως να τιμωρηθεί κάποιος. Λάθος του πιλότου; Έλλειψη καυσίμων. Η ασάφεια δίνει και παίρνει. Οι οικογένειες ψάχνουν απάντηση και δεν βρίσκουν.

Ένας συγκυβερνήτης αεροσκάφους της εταιρίας "Avianca" που περίμενε να λάβει έγκριση για προσγείωση στο Μεντεγίν αντί για το Διεθνές Αεροδρόμιο "Χοσέ Μαρία Κόρδοβα" της Μπογκοτά, όπως ήταν προγραμματισμένο, περιέγραψε τις δραματικές στιγμές λίγο πριν από τη συντριβή.

"Το TJ85 είπε ξαφνικά 'Ζητούμε προτεραιότητα για να προσεγγίσουμε την πίστα προσγείωσης, ζητούμε προτεραιότητα να συνεχίσουμε στη θέση. Έχουμε πρόβλημα με τα καύσιμα'", σύμφωνα με τον Χουάν Σεμπάστιαν Ουπεγκί.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, η φωνή του κυβερνήτη κάθε λεπτό που περνούσε, πρόδιδε αγωνία. "Τώρα έχουμε γενικό πρόβλημα στα ηλεκτρικό. Έχουμε πρόβλημα σε όλα τα ηλεκτρικά συστήματα. Δεν έχω επαφή με το ραντάρ τώρα, δεν έχω επαφή με το ραντάρ. Βοηθήστε μας! Βοηθήστε μας", συνέχισε να μεταφέρει ο Ουπεγκί.

O πιλότος του αεροσκάφους της "Avianca" επισημαίνει πως εκείνη τη στιγμή που άκουγε τις συνομιλίες παρέμεινε σιωπηλός και σκεφτόταν: "Κάντο, κάντο, κάντο. Προσγειωθείτε, προσγειωθείτε. Γαμώτο, ο τύπος είναι στα 9.000 πόδια θα σκοτωθεί".

Η συγκλονιστική έκκληση για βοήθεια διεκόπη απότομα, όταν ο κυβερνήτης της πτήσης 2933 ζήτησε για μία ακόμα φορά να του δώσουν τις συντεταγμένες για να μπορέσει να προσγειωθεί, δίχως όμως να τα καταφέρει.

Η Ατλέτικο Νασιονάλ κανονικά θα υποδεχόταν τη Σαπεκοένσε για τον τελικό του Copa Sudamericana και τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί. Το κακό παραμόνευε όμως και η πτώση του αεροσκάφους που μετέφερε την ομάδα, έπεσε πριν φτάσει στο αεροδρόμιο του Μεντεγίν στην Κολομβία και μόνο τρεις παίκτες κατάφεραν να διασωθούν. Όλη η ομάδα ξεκληρίστηκε...

Ο τελικός δεν διεξήχθη, αλλά το "Ατανάσιο Ιγκαρδότ" γέμισε για να τιμήσει τη μνήμη των εκλιπόντων. Περίπου 45.000 άνθρωποι έδειξαν το μεγαλείο του αθλητισμού και ότι πάνω από την ζωή και την υγεία δεν μπαίνει απολύτως τίποτα. Όλοι πήγαν, φορώντας λευκά μπλουζάκια και διακριτικά της Σαπεκοένσε.

Η τελετή ήταν εντυπωσιακή, όπως ακριβώς άρμοζε στην περίσταση. Οι παίκτες της Ατλέτικο, το προπονητικό τιμ και η διοίκηση έδωσαν το παρών, αποτίοντας φόρο τιμής στους αδικοχαμένους ανθρώπους που τόσο πρόωρα έχασαν τη ζωή τους. Εκείνοι ήταν ντυμένοι στα μαύρα, κρατούσαν λουλούδια και μπαίνοντας στον αγωνιστικό χώρο, ελευθέρωσαν 71 περιστέρια, όσες και οι ψυχές που "έφυγαν".

Το ημερολόγιο έδειχνε 3 Δεκεμβρίου 2016. Σιωπή, δάκρυα, θλίψη, συγκίνηση. Οι κάτοικοι του Σαπεκό και οι συγγενείς είπαν το τελευταίο "αντίο" στα νεκρά μέλη της Σαπεκοένσε μετά την τραγωδία της πτώσης του αεροπλάνου που μετέφερε την αποστολή στην Κολομβία.

Τα τρία αεροπλάνα που μετάφεραν τις σορούς των νεκρών του δυστυχήματος έφθασαν το πρωί στο αεροδρόμιο του Σαπεκό, όπου βρισκόταν ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Μισέλ Τεμέρ.

Τα φέρετρα με τους νεκρούς ποδοσφαιριστές, τεχνικούς και διοικούντες (50 συνολικά εκ των συνολικών θυμάτων) της βραζιλιάνικης ομάδας έφθασαν στο γήπεδο αυτής, "Arena Conda".

Στην εξέδρα αυτού σιωπή και δάκρυα για την ανείπωτη τραγωδία. Από 19.000 απλούς φίλους της ομάδας. Τα φέρετρα τοποθετήθηκαν στον αγωνιστικό χώρο και μόνον οι συγγενείς των νεκρών είχαν πρόσβαση.

Παρόντες ο ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής Βραζιλίας, Τίτι, και ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο. Στην αρχή της τελετής της κηδείας έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου της χώρας, αλλά και του ύμνου της Σαπεκοένσε.

Παύση στη σιωπή για τη μητέρα του Ντανίλο. Ο γιος της ανάμεσα στους νεκρούς, η ίδια από τις πιο διάσημες οπαδούς της ομάδας. Η Ντόνια Ιλαΐντε άκουσε το όνομά της κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του φερέτρου του γιου της στον αγωνιστικό χώρο. Ο γιος της ανασύρθηκε ζωντανός από τα συντρίμμια, αλλά άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο που διεκομίσθη. Ένας από τους στρατιώτες που συνόδεψε τα φέρετρα των παικτών δεν άντεξε και ξέσπασε σε λυγμούς.

Τη Δευτέρα (5/12), η Ομοσπονδία ανακοίνωσε πως το τρόπαιο ανήκει πλέον στη βραζιλιάνικη ομάδα, η οποία ξεκληρίστηκε. Συν τοις άλλης, η CONMEBOL απένειμε στην Ατλέτικο Νασιονάλ, την έτερη ομάδα που είχε προκριθεί στον τελικό, βραβείο fair play, γιατί από την πρώτη στιγμή είχε ζητήσει να δοθεί ο τίτλος στη Σαπεκοένσε, μαζί και 1.000.000 δολάρια.

Το δύσκολο... αύριο

Στις 17 Γενάρη - σχεδόν δύο μήνες μετά την τραγωδία με τη συντριβή του αεροπλάνου -  ο Ζαμπιέρ Νέτο ξεκίνησε με τη βοήθεια των γιατρών να περπατά ξανά. Προπονείται σήμερα καθημερινά σε έντονο ρυθμό και όπως δήλωσε πρόσφατα στόχος του είναι να παίζει κανονικά μέσα στο 2018.

Πριν από τη σέντρα στην αναμέτρηση με την Παλμέιρας, οι τρεις ποδοσφαιριστές που κατάφεραν να ξεγελάσουν τον θάνατο, με δάκρυα στα μάτια, παρέλαβαν και σήκωσαν το τρόπαιο του Copa Sudamericana, μπροστά σε 20.000 κόσμο.

Το πρώτο γκολ της ομάδας πέτυχε ο  Ντόουγκλας Γκρόλι. Το γκολ ελάχιστη σημασία έχει - ακόμη κι αν δεν επρόκειτο για φιλική αναμέτρηση - ως προς τον τρόπο που επιτεύχθηκε. Ο πανηγυρισμός, αντίθετα, έχει τη δική του σημειολογία. Ο σκόρερ πανηγύρισε με κίνηση προς τον ουρανό. Από σεβασμό στη μνήμη αυτών που έφυγαν από τη ζωή, αλλά δεν έφυγαν ποτέ από τις σκέψεις των οπαδών της βραζιλιάνικης ομάδας, αλλά και της παγκόσμιας φίλαθλης κοινής γνώμης.

Πηγή: www.sport24.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News