default-image

Εφιάλτης για Εθνική, ήττα 4-1 από την Κροατία

Ποδόσφαιρο
Εφιάλτης για Εθνική, ήττα 4-1 από την Κροατία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Μουντιάλ της Ρωσίας θα μείνει από ότι φαίνεται… άπιαστο όνειρο για την Εθνική μας ομάδας. Η σημερινή «βαριά» ήττα με 4-1 από την Κροατία στο «Μάξιμιρ», αφήνει απειροελάχιστες πιθανότητες ενόψει της ρεβάνς στο «Καραϊσκάκη».

Πολύ άσχημη εμφάνιση για τους διεθνείς, με πολλά ατομικά λάθη, ενώ λάθος «διάβασε» στο αρχικό στήσιμο το παιχνίδι ο Μίχαελ Σκίμπε. Αυτή τη φορά δεν είχαμε τη δυναμική που μας είχε κάνει να αποκλείσουμε την Ουκρανία το 2009 και την Ρουμανία το 2013.

Το παιχνίδι φάνηκε απ' την αρχή πως είναι μάλλον πάνω απ' τις δυνατότητες της Εθνικής μας. Ακόμα και στα πρώτα πέντε λεπτά, οι Έλληνες παίκτες πήγαιναν δεύτεροι στην μπάλα, παραχωρούσαν φάουλ κοντά στην περιοχή του Καρνέζη, ενώ στο 5' επικράτησε απόλυτη σύγχυση στην περιοχή σε κόρνερ του Μόντριτς και ο Κάλινιτς έπιασε αέρα από κοντά.

Οι Κροάτες μας πίεζαν ψηλά, με την ανάπτυξη να είναι στα πόδια των Τζαβέλλα, Σωκράτη, Παπαδόπουλου που δεν είχαν καμία σιγουριά με την μπάλα. Στο 11' ο Τζαβέλλας γύρισε αμέσως την μπάλα στον Καρνέζη, αυτός έκανε κάκιστο κοντρόλ και στη συνέχεια πέναλτι σε τάκλιν στον Κάλινιτς που έκλεψε την μπάλα. Ο Μόντριτς ανέλαβε την εκτέλεση, ευστόχησε και η Εθνική βρέθηκε από νωρίς πίσω στο σκορ.

Αντίθετα με το Βέλγιο ή τη Βοσνία, οι Κροάτες δεν είχαν πρόβλημα να δημιουργήσουν ευκαιρίες απέναντι στην Ελλάδα. Τις περισσότερες φορές αρκούσε μια απλή εναλλαγή στα άκρα ή μια αλλαγή παιχνιδιού στην απέναντι πλευρά. Μανιάτης-Τζαβέλλας-Σταφυλίδης δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των θέσεών τους και το πρόβλημα ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές.

Στο 19' μια απλή αλλαγή έβγαλε τον Στρίνιτς στα δεξιά, ο οποίος γύρισε την μπάλα στην περιοχή και ο Κάλινιτς εύστοχησε ανενόχλητος από κοντά, με κανέναν εκ των Σωκράτη-Κυριάκο να βρίσκονται έστω κοντά του. Ο Σκίμπε είδε όλο το σχέδιο του να πηγαίνει στράφι μέσα σε 20' και άλλαξε τη διάταξη της ομάδας. Ο Σταφυλίδης πήγε αριστερός χαφ, ο Ζέκα στα δεξιά, οι αμυντικοί έγιναν τέσσερις και η Ελλάδα γύρισε σε 4-4-1-1. Οι Κροάτες έβγαλαν λίγο το πόδι απ'το γκάζι και η Ελλάδα το εκμεταλλεύτηκε χτυπώντας στο αδύνατο σημείο τους, την ποιότητα/συγκέντρωση των Λόβρεν/Βίντα.

Στο 29' ο Φορτούνης πάσαρε κάθετα στον Μήτρογλου, που γύρισε παράλληλα με την εστία, αλλά ο Σταφυλίδης δεν πρόλαβε να κινηθεί προς την μπάλα. Στην εξέλιξη της φάσης, ο Ζέκα πίεσε τον Λόβρεν και γύρισε την μπάλα, για να διώξει ο Βίντα σε κόρνερ προ του Μήτρογλου. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Φορτούνης, ο Σωκράτης νίκησε τον Λόβρεν στον αέρα στο 2ο δοκάρι και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα., μειώνοντας σε 2-1.

Το 2-1 στην πρώτη τελική της Ελλάδας ήταν μια εξέλιξη που θα μπορούσε να αλλάξει την εικόνα του αγώνα προς το καλύτερα για την ομάδα του Σκίμπε, αλλά για να συμβεί αυτό θα έπρεπε να βελτιωθεί η εικόνα μας πίσω απ' την μπάλα. Οι Κροάτες δεν πτοήθηκαν απ' το γκολ του Παπασταθόπουλου και συνέχισαν να εκθέτουν τα άκρα μας. Στο 31' ο Κράμαριτς σούταρε άουτ και στο 33' άλλη μια επίθεση απ' τα άκρα μας έβαλε στα δίχτυα.

Αυτή τη φορά ο Βρσάλκο σέντραρε απ'τα αριστερά, χωρίς εμπόδιο από Τζαβέλλα-Σταφυλίδη, ο Καρνέζης δεν βγήκε ποτέ, ο Μανιάτης έχασε τον Πέρισιτς στο δεύτερο δοκάρι και ο άσος της Ίντερ πήρε την κεφαλιά για το 3-1.

Η αμυντική λειτουργία της Εθνικής ήταν τόσο κακή, που παρότι είχε ήδη δεχθεί τρία γκολ, είχε και τον Καρνέζη να σώζει βέβαιο γκολ στο 44' όταν σηκώθηκε μετά από απόκρουση σε σουτ του Κράμαριτς και είπε νέο "όχι" σε κοντινό πλασέ του ανενόχλητου Κάλινιτις.

Στο 46' ο Σκίμπε έβγαλε τον Μανιάτη για να βάλει τον Ρέτσο στη θέση του, αλλά δεν άλλαξαν πολλά. Πριν συμπληρωθούν πέντε λεπτά, ο Ράκιτιτς σημάδεψε από χαμηλά το τρέξιμο του Βρσάλκο. Ο Σταφυλίδης προσπάθησε με το στήθος να δώσει στον Καρνέζη, ο Βρσάλκο τσίμπησε την μπάλα και ο Κράμαριτς έκανε τέσσερα τα γκολ των Κροατών σε κενή εστία.

Η ομάδα του Μόντριτς συνέχισε να απειλεί στο ρελαντί, με τον Καρνέζη να αποκρούει σουτ τωνΚράμαριτς-Ράκιτιτς στο 55' και στο 56' αντίστοιχα. Στο 63' οι Κροάτες έδειξαν ξανά τα προβλήματα στην άμυνα, ο Μήτρογλου γύρισε την μπάλα και ο προωθημένος Παπασταθόπουλος πήρε την κεφαλιά στο 2ο δοκάρι, με την μπάλα να φεύγει άουτ. Η Κροατία μας άφησε λίγο την μπάλα, "έπεσε" μερικά μέτρα πιο πίσω και έτρεχε στους ανοιχτούς χώρους.

Στο 75' ο Ζέκα κέρδισε κόρνερ, ο Φορτούνης το εκτέλεσε με τον Μήτρογλου να παίρνει την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι, αλλά να μην καταφέρνει να κρατήσει την μπάλα χαμηλά για να τη στείλει στην εστία. Η αλήθεια είναι πως χωρίς να έχουν πολλά να χάσουν και με τους Κροάτες να "κάθονται" πάνω στο 4-1, η Ελλάδα προσπάθησε να σταθεί όρθια, δεν τα παράτησε.

Φάνηκε, έστω και λίγο, πως οι Κροάτες είχαν αδυναμίες που θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε. Στο 90' το ωραίο γύρισμα του Τζιόλη βρήκε τον Μήτρογλου που πήρε εκπληκτική κεφαλιά εν στάσει, αλλά είδε τον Σούμπασιτς να βγάζει με φανταστική απόκρουση δίπλα απ' το αριστερό του δοκάρι.

ΚΡΟΑΤΙΑ: Σούμπασιτς, Βρσάλκο, Βίντα, Λόβρεν, Στρίνιτς, Ράκιτιτς, Μόντριτς (89' Πάσαλιτς), Μπρόζοβιτς, Κράμαριτς (82' Βλάσιτς), Πέρισιτς, Κάλινιτς (76' Ρέμπιτς).

ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης, Μανιάτης (46' Ρέτσος), Παπασταθόπουλος, Παπαδόπουλος, Τζαβέλλας, Τζιόλης, Σάμαρης (62' Ταχτσίδης), Ζέκα, Φορτούνης, Σταφυλίδης (72' Μπακασέτας), Μήτρογλου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News