default-image

Οι "Αθλητικές Ιστορίες" στην Αθήνα για τον Τάκη Περσία

Ποδόσφαιρο
Οι "Αθλητικές Ιστορίες" στην Αθήνα για τον Τάκη Περσία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μελέτης ή Τάκης Περσίας έχει συνειδητά τα τελευταία χρόνια μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο! Δε διστάζει να παραδεχτεί πως πάει σπάνια και στο γήπεδο! Ωστόσο είχαμε βάλει στόχο να τον εντοπίσουμε και δε θα μπορούσαμε να κάνουμε πίσω!

 Βλέπετε, πλησιάζει το φιλικό για τον Ευγένιο Γκέραρντ ενώ η χρονιά είναι σημαδιακή για τον ΟΦΗ αφού έχουν συμπληρωθεί 30 χρόνια από την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος. Και η ιστορία έγραψε πως αυτός  ο Πειραιώτης που ήταν μια ήρεμη δύναμη για την ομάδα του Γκέραρντ ήταν ο αρχηγός που σήκωσε πρώτος το μοναδικό τρόπαιο (σε πανελλαδικό επίπεδο) για την κρητική ομάδα! Τον συναντήσαμε στην Αθήνα. Στο αθλητικό κέντρο "Φωκιανός" απέναντι από το Καλλιμάρμαρο όπου είναι διευθυντής. Ένας χώρος, επίσης με τεράστια ιστορία που γνωρίζουν καλά όσοι συμμετέχουν στον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας. Και το πρώτο που μας είπε ήταν "Θέλω να κατέβω. Για τον Γκέραρντ πρέπει να το κάνω" (σ.σ. εννοούσε το φιλικό που πλησιάζει). Εμείς είχαμε την απορία από παλιά για το χρίσμα του αρχηγού που είχε πάρει στον ΟΦΗ του Κυπέλλου. Ο ίδιος όμως έδειξε πως από τότε ήταν σίγουρος για τον εαυτό του αλλά αποδείχτηκε και παλικάρι αφού δε σταμάτησε να παίζει ούτε πληγωμένος με τη Νο1 φωτογραφία του τελικού να τον δείχνει ματωμένο:

                          "Σαν τον Γκέραρντ, κανείς..."

 "Ήταν εισήγηση του Ολλανδού να πάρω το περιβραχιόνιο. Σίγουρα μου είχε ιδιαίτερη εκτίμηση αλλά το έκανε και λόγω της εμπειρίας που ήδη είχα από παιχνίδια που έκριναν τίτλους, εμπειρία που είχα από τον Ολυμπιακό βέβαια. Ήταν φοβερός προπονητής! Και ψυχολόγος! Εγώ δεν είχα τέτοιο προπονητή, σαν παίκτης, στα χρόνια που αγωνίστηκα στον Ολυμπιακό!" Και φτάσαμε στην πληγή... του τελικού που δεν τον εμπόδισε να σηκώσει το κύπελλο, κυριολεκτικά με αίμα και δάκρυα! "Είχα πληγή και το αίμα δε σταματούσε. Υπήρχε πρόβλημα! Ο Γκέραρντ μου φώναζε να βγω έξω! Αλλά που να τον ακούσω! Μη φοβάσαι μίστερ του απαντούσα! Θα μείνω ως το τέλος! Και στο τέλος όταν πήγα στην απονομή, όντως κυλούσε αίμα αλλά και δάκρυα συγκίνησης και χαράς στο πρόσωπό μου!" Ο Περσίας συνέχισε να μιλάει για τη χρυσή εποχή του ΟΦΗ και τον Γκέραρντ! Δεν υπήρχε λόγος να τον διακόψουμε, δε χρειάζονταν πια ερωτήσεις...

           Κεφαλιά ψαράκι... και ο ΟΦΗ στην Ευρώπη

"Τι να πω για εκείνη την ομάδα. Πολύ καλοί παίκτες όλοι και ο ένας συμπλήρωνε τον άλλο! Σίγουρα όμως το κάτι παραπάνω εκείνο το βράδυ το έκανε ο Μύρωνας ο Σηφάκης! Είχε αλλάξει η νοοτροπία στον ΟΦΗ! Το έκανε ο Γκέραρντ, βοηθήσαμε κι εμείς οι μεγαλύτεροι! Πριν από τον ΟΦΗ που έζησα εγώ, όταν πήγαιναν εκτός έδρας είχαν τη νοοτροπία πως μια ηττα δε θα ηταν πρόβλημα! Αρκεί να κέρδιζαν εντός! Εμείς πηγαίναμε και έξω με τον ίδιο στόχο! Ο ΟΦΗ έκανε διπλά στους μεγάλους! Στις έδρες τους! Και έπαιζε καλό ποδόσφαιρο! Ο ΟΦΗ έκανε ζημιές στον Παναθηναϊκό, ανεξάρτητα από όσα έλεγαν τότε! Και πριν το Κύπελλο διεκδίκησε και πρωτάθλημα!"

Ο ΟΦΗ στην πρώτη περίοδο του Περσία ήταν όμως... σχεδόν πρωταθλητής! Κόντρα στον Ολυμπιακό, ένα ισόπαλο 3-3 στο ΟΑΚΑ τον έστειλε για πρωτη φορά στην ιστορία του εκτός συνόρων! Και ποιος πέτυχε το ιστορικό γκολ; Ο Τάκης Περσίας "πλήγωσε" την ομάδα που καθιερώθηκε, με υπέροχη κεφαλιά ψαράκι...

             "Τυχερός που συνάντησα τον Θόδωρα"

Θέλαμε όμως να μάθουμε και το πως έφυγε από τον Ολυμπιακό και πήγε στον ΟΦΗ! Και δε μας αρνήθηκε να μας μιλήσει για μια ιστορία που τον είχε πικράνει: "Είχα συμφωνήσει να μείνω! Όταν όμως έφυγαν Σαργκάνης και Βαμβακούλας ο τότε πρόεδρος, ο Νταϊφάς ζήτησε ριζική ανανέωση! Με πήρε... η μπάλα! Μου σύστησαν τότε τον Θόδωρα τον Βαρδινογιάννη! Δεν υπήρχε αυτός ο άνθρωπος! Πόσο τυχερός ήμουν που με πήρε στον ΟΦΗ! Φανταστείτε ότι πήρα περισσότερα χρήματα από αυτά που περίμενα! Πήρα ακομα και ένα ποσό δώρο για τη γέννηση της κόρης μου! Τα έκανε όλα τέλεια η παρουσία του! Θα πω και το εξής: Αν το γήπεδο του ΟΦΗ δεν είχε ονομαστει "Θόδωρος Βαρδινογιάννης έπρεπε να ονομαστει Ευγένιος Γκέραρντ! Όταν έμαθα πως πήρε μια θύρα του Ολλανδού το όνομά του χάρηκα πολύ! Ήταν η κίνηση που έπρεπε να κάνει ο ΟΦΗ! Ο Γκέραρντ δούλεψε με μικρούς, καθιέρωσε Κρητικούς αλλά ξέρετε κάτι: Αυτός καθιέρωσε και τα τραπέζια για ομάδα και δημοσιογράφους! Από τον Γκέραρντ τα έμαθα αυτά αλλά και άλλα πολλά, πήρα πολλά στοιχεία, θέλω να έρθω λοιπόν και να τον τιμήσω!" Ας περιμένουμε λοιπόν και τον Τάκη Περσία (αν όλα πάνε καλά) στο φιλικό για τον Ολλανδό! Αλλά για αυτή τη συνέντευξη δε μπορούσαμε να τον περιμένουμε μέχρι να έρθει στο Ηράκλειο...

                    Μια μεγάλη καριέρα      

Ο Μελέτης Περσίας που στη διάρκεια της καριέρας του καθιερώθηκε σαν Τάκης υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό  το 1976.

Στην ομάδα του Πειραιά αγωνίστηκε από το 1976 μέχρι και το 1985, με μοναδική εξαίρεση μία εξάμηνη παρουσία του στον Εθνικό Πειραιώς κατά την περίοδο 1979-80, κατά τη διάρκεια της οποίας αγωνίστηκε στην έταιρη ομάδα του Πειραιά ως δανεικός. Στον Εθνικό πραγματοποίησε συνολικά 20 συμμετοχές πραγματοποιώντας κατά διαστήματα αρκετά καλές εμφανίσεις, ενώ κατάφερε να πετύχει και 3 γκολ.

Μετά το τέλος του δανεισμού του επέστρεψε στον Ολυμπιακό, στον οποίο παρέμεινε μέχρι το καλοκαίρι του 1985. Καθ'όλη τη διάρκεια της παρουσίας του στον ερυθρόλευκο σύλλογο πραγματοποίησε 167 συμμετοχές στο Ελληνικό Πρωτάθλημα, 34 στο Κύπελλο και 11 σε αγώνες Ευρωπαϊκών Κυπέλλων.Επίσης, κατάφερε να κατακτήσει τρία πρωταθλήματα Ελλάδος (1981, 1982, 1983) και ένα Κύπελλο Ελλάδας (1981).

Τον Ιούλιο του 1985 μεταγράφηκε στον ΟΦΗ σαν επιλογή του Γκέραρντ,  και έμεινε μέχρι το 1988, έχοντας μάλιστα καταφέρει να κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας του 1987 και μάλιστα να σηκώσει την κούπα σαν αρχηγός!

Το καλοκαίρι του 1988, ο Τάκης Περσίας μετακινήθηκε στον Λεβαδειακό, ο οποίος έμελλε να είναι και ο τελευταίος σταθμός στην καριέρα του, μιας και το καλοκαίρι του 1989 αποφάσισε να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και να βάλει τέλος στην επαγγελματική του καριέρα.

Το καλοκαίρι του 1995, επέστρεψε στον Ολυμπιακό σαν βοηθός προπονητή του τότε προπονητή της ομάδας, Σταύρου Διαμαντόπουλου, ενώ από τα μέσα Ιανουαρίου του 1996 έως και το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, ο Τάκης Περσίας ανέλαβε πρώτος τεχνικός του Ολυμπιακού, καθώς ο Σταύρος Διαμαντόπουλος είχε λύσει νωρίτερα την συνεργασία του με τους ερυθρόλευκους.

Το καλοκαίρι του 1996 ανέλαβε πρώτος προπονητής του Ολυμπιακού ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος κράτησε τον Τάκη Περσία άμεσο συνεργάτη του έως και την αποχώρηση του το Νοέμβριο του 1999. Ο Τάκης Περσίας ήταν βοηθός του Ντούσαν Μπάγεβιτς και στη δεύτερη θητεία του Σερβοέλληνα τεχνικού στον πάγκο του Ολυμπιακού Πειραιώς κατά την αγωνιστική περίοδο 2004-05.

* Ο Τάκης Περσίας έχει πραγματοποιήσει συνολικά δύο συμμετοχές στην Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου Ελλάδας.

Αθήνα-αποστολή: Γιώργος Μιμίκος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News