default-image

Με Βιγιαφάνες ο Παναθηναϊκός νίκησε 1-0 τον Ολυμπιακό

Ποδόσφαιρο
Με Βιγιαφάνες ο Παναθηναϊκός νίκησε 1-0 τον Ολυμπιακό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με γκολ του Βιγιαφάνιες ο ψυχωμένος Παναθηναϊκός νίκησε 1-0 τον Ολυμπιακό στο ντέρμπι της Λεωφόρου. Πολύ ανώτεροι μέχρι το 75' οι παίκτες του Ουζουνίδη, άργησε να μπει στο ματς ο Ολυμπιακός. Εκπληκτικές αποκρούσεις του Βλαχοδήμου κράτησαν το 1-0, μοιραίος ο Εμενίκε στο φινάλε.

Ο Παναθηναϊκός βρήκε δικαιολογημένα το προβάδισμα στο ντέρμπι, αφού μόνο αυτός απειλούσε μέχρι το 75'. Ο Ολυμπιακός τελείωσε το πρώτο ημίχρονο χωρίς τελική προσπάθεια, ανέβηκε στο τελευταίο τέταρτο με την είσοδο του Ανσαριφάρντ, αλλά ο Βλαχοδήμος του είπε τρία μεγάλα "όχι" και ο Εμενίκε ήταν απογοητευτικός στην μεγαλύτερη ευκαιρία του αγώνα στο τελευταίο λεπτό.

ΤΑ ΠΛΑΝΑ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης δεν είχε πολλές επιλογές, ούτε επεφύλαξε εκπλήξεις. Η τιμωρία που αρχικώς είχε επιβληθεί στον Μολέντο διαγράφηκε και έτσι ο Βραζιλιάνος επέστρεψε στο κέντρο της άμυνας δίπλα στον Κολοβέτσιο. Ο Σιλά επέστρεψε κι αυτος στο κέντρο δίπλα στον Κουρμπέλη μετά την αποβολή του στον αγώνα με την ΑΕΛ, ενώ πίσω απ'τον Μόλινς διατήρηθηκε η τριάδα των Λουντ, Χίλιεμαρκ και Βιγιαφάνιες.

 Στο δίλημμα για τη θέση στα αριστερά, ο Ουζουνίδης επέλεξε τον πιο έτοιμο και σκληρό Λουντ, απ'τον πιο απειλητικό, αλλά ακόμα ανέτοιμο Μουνιέ.

Ο Τάκης Λεμονής άλλαξε μόνο έναν παίκτη σε σχέση με την ενδεκάδα που νίκησε τον ΠΑΟΚ στο ντέρμπι της προηγούμενης εβδομάδας. Η τετράδα της άμυνας παρέμεινε ίδια, όπως και το κέντρο και οι θέσεις στα άκρα, με τους Πάρντο-Ανδρούτσο να ξεκινούν. Η μοναδική αλλαγή ήταν η παρουσία του Εμενίκε στην κορυφή της επίθεσης, με τον Λεμονή να προτιμά την ταχύτητα του Νιγηριανού αντί του Ανσαριφάρντ.

Με το ξεκίνημα του αγώνα φάνηκε γρήγορα πως και οι δύο ομάδες αμύνονταν με 4-4-2. Χίλιεμαρκ-Μολίνς και Φορτούνης-Εμενίκε έφτιαχναν δίδυμο, που αναλάμβανε την πίεση στους αντίπαλος στόπερ, με τους υπόλοιπους να αμύνονται με δύο τετράδες.

Το πρώτο ημίχρονο κύλησε στο ίδιο μοτίβο. Οι δυο ομάδες μοιράστηκαν την κατοχή (51-49), αλλά ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ πιο απειλητικός όταν είχε την μπάλα. Και πως να μην είναι, όταν ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε τα πρώρτα 45' χωρίς τελική προσπάθεια. Ενδεικτικό το γεγονός πως τα κόρνερ στο πρώτο ημίχρονο ήταν 8-0.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΑΠΟ ΛΟΥΝΤ-ΒΙΓΙΑΦΑΝΙΕΣ

Οι παίκτες του Ουζουνίδη είχαν να αντιμετωπίσουν έναν Ολυμπιακό που αμύνονταν μαζικά, αλλά ήταν σε θέση να ψάξουν και να χτίσουν συνεργασίες. Κι αυτό γιατί Λουντ-Βιγιαφάνιες δεν έπαιζαν στη γραμμή (όπως Πάρντο και Ανδρούτσος), αλλά έρχονταν κεντρικά κι άλλαζαν θέσεις με τον Χίλιεμαρκ. Ο Παναθηναϊκός δεν έφτιαξε κάποια καθαρή ευκαιρία, αλλά είχε δύο καλές στιγμές στο open play στην αρχή και στο τέλος του ημιχρόνου.

Στο 4' ο Βιγιαφάνιες έτρεξε με την μπάλα στα πόδια απ'τα δεξιά προς το κέντρο, η μπάλα πέρασε απ'τον Μολίνς και ο Χίλιεμαρκ σούτερε άουτ από πλάγια θέση εντός περιοχής. Στις καθυστερήσεις ο Λουντ γύρισε την μπάλα απ'τα αριστερά, ο Χίλιεμαρκ άφησε έξυπνα και ο Λουντ είχε χώρο/χρόνο να κοντρολάρει και να πατήσει περιοχή, αλλά το σουτ του πήγε πάνω στον Προτό.

Οι πράσινοι απείλησαν και με στημένες φάσεις (κεφαλιά Κουλιμπαλί στο 11', σουτ Μολίνς στο 14') και ήταν σαφές πως ακόμα και χωρίς μεγάλη ευκαιρία είναι πιο απειλητικοί και χτίζουν καλύτερες συνεργασίες.

ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΙΚΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Την ίδια ώρα η μοναξιά του Φορτούνη φαινόταν από δορυφόρο: ο Οφόε είχε χαθεί ανάμεσα σε Σιλά-Κουρμπέλη, ο Πάρντο τα βρήκε σκούρα με τον Χουλτ, ο Ανδρούτσος ήταν εκτός αγώνα και ο Εμενίκε καταδικασμένος σε απομόνωση.

Μία φορά στο 5' ο Φορτούνης προσπάθησε να τον βγάλει τετ-α-τετ σε αντεπίθεση, αλλά ο Μολέντο πρόλαβε να καθαρίσει με εκπληκτικό τάκλινγκ. Ο Ολυμπιακός δεν είχε μικρότερη κατοχή απ'τον Παναθηναϊκό, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να κλείσει τους γηπεδούχους, να φτιάξει συνεργασίες, να απειλήσει έστω και υποτυπωδώς.

ΛΟΥΝΤ-ΜΟΛΙΝΣ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΤΟ ΓΚΟΛ, ΦΕΡΕΙ ΕΥΘΥΝΗ Ο ΠΡΟΤΟ

Ήταν απολύτως λογικό το γκολ να έρθει απ'την ομάδα που μπορεί να συνεργαστεί. Στο 56' ο Λουντ βρήκε κάθετα τον Μολίνς και συνέχισε το τρέξιμό του για να πάρει υπέροχα την μπάλα απ'τον Σουηδό αριστερά στην περιοχή. Το γύρισμά του πήγε πάνω στον Προτό, ο Βέλγος ούτε μπλόκαρε, ούτε απομάκρυνε σωστά, ο Κούτρης ήταν μακριά απ'τον Βιγιαφάνιες και ο Αργεντινός έσπρωξε την μπάλα στην κενή εστία για να ανοίξει το σκορ.

«ΕΠΕΣΕ» ΠΙΟ ΠΙΣΩ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Λεμονής προσπάθησε να κάνει πιο επιθετικό τον Ολυμπιακό, με τον Καρσελά στη θέση του Ανδρούτσου στο 65'. Ο Παναθηναϊκός "έπεσε" μερικά μέτρα πιο πίσω και γρήγορα φάνηκε πως πλέον οι στόπερ του Ολυμπιακού θα πρέπει να αμυνθούν σε μεγάλους χώρους. Σ'αυτή τη λογική έγινε και η πρώτη αλλαγή του Ουζουνίδη, με τον γρήγορο Μουνιέ να παίρνει τη θέση του Μολίνς στην κορυφή της επίθεσης στο 69'.

Παρόλα αυτά ο Ολυμπιακός έδειξε ξανά τη γνωστή φετινή του αδυναμία να επιτεθεί και να απειλήσει απέναντι σε οργανωμένη άμυνα. Ενδεικτικό το γεγονός πως οι παίκτες του Λεμονή εκτελούσαν με γέμισμα σχεδόν όλα τα φάουλ που κέρδιζαν πάνω απ'τη σέντρα, ακόμα και πολύ μακριά απ'την αντίπαλη περιοχή. Ο Μολέντο με τον Σισέ έδιναν ομηρικές μονομαχίες ψηλά, με τον Βραζιλιάνο να προφυλάσσει άψογα την εστία του.

ΤΡΙΑ ΜΕΓΑΛΑ "ΟΧΙ" ΤΟΥ ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΥ ΣΕ ΑΝΣΑΡΙΦΑΡΝΤ

Ο Λεμονής γρήγορα κατάλαβε πως δεν έχει και πολλές επιλογές και στο 74' έβαλε τον Ανσαριφάρτντ στη θέση του Πάρντο, που είχε τις μοναδικές τελικές του Ολυμπιακού, δύο σουτ εκτός περιοχής στο 51' και στο 71'. Στο 77' ο αρνητικός Οφόε έδωσε τη θέση του στον Ζιλέ.

Οι αλλαγές του Λεμονή είχαν άμεσο αποτέλεσμα. Στο 78' ο Εμενίκε κέρδισε την κεφαλιά, ο Ανσαριφάρντ κινήθηκε κοντά του και πάτησε περιοχή, αλλά ο Βλαχοδήμος απέκρουσε το δυνατό σουτ στην κλειστή του γωνία. Απ'το κόρνερ ο Ανσαριφάρντ πήρε μόνος του την κεφαλιά στο 2ο δοκάρι, αλλά ο Βλαχοδήμος πρόλαβε με το πόδι να βγάλει εκπληκτικά την μπάλα πάνω στη γραμμή.

Στο 90' ο Εμενίκε είχε την ευκαιρία του αγώνα, όταν από γύρισμα του Κούτρη βρέθηκε μόνος του στην μικρή περιοχή. Το γύρισμα του ήταν απογοητευτικό, σχεδόν πάσα στα χέρια του Βλαχοδήμου. Στις καθυστερήσεις ο Μουνιέ πλάσαρε άουτ στην αντεπίθεση, ο Παναθηναϊκός αμύνθηκε μαζικά στα τελευταία λεπτά και κράτησε το 1-0.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Βλαχοδήμος, Κουλιμπαλί, Μολέντο, Κολοβέτσιος, Χουλτ, Κουτρουμπής, Σιλά, Βιγιαφάνιες (83' Καμπέσας), Λουντ, Χίλιεμαρκ (87' Κουτρουμπής), Μολίνς (69' Μουνιέ).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Τάκης Λεμονής): Προτό, Ελαμπντελαουί, Σισέ, Ένχελς, Κούτρης, Ρομαό, Οτζίτζα Οφόε (77' Ζιλέ), Πάρντο (74' Ανσαριφάρντ), Φορτούνης, Ανδρούτσος (65' Καρσελά), Εμενίκε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News