default-image

Έκρηξη ποσών διανομής και κόστους στο Μουντιάλ 2018

Ποδόσφαιρο
Έκρηξη ποσών διανομής και κόστους στο Μουντιάλ 2018

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξημένο κατά 12%, σε σχέση με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, που διεξήχθη στην Βραζιλία, θα είναι το ποσό που θα διανεμηθεί στις 32 φιναλίστ, που θα λάβουν μέρος στο Μουντιάλ του 2018.

Όπως ανακοίνωσε σχετικά η FIFA, οι ομοσπονδίες των 32 χωρών που θα δώσουν «το παρών» στα γήπεδα της Ρωσίας το προσεχές καλοκαίρι, θα μοιρασθούν 344 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με αυτά:

Ο πρωταθλητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 θα πάρει 38 εκατομμύρια δολάρια ως χρηματικό έπαθλο, που σημαίνει αύξηση κατά 400 εκατομμύρια δολάρια. Το 2014, η πρωταθλήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γερμανία είχε εισπράξει 35 εκατομμύρια δολάρια και η δεύτερη θέση στην Αργεντινή κέρδισε 25 εκατομμύρια δολάρια.

Η FIFA λέει ότι κάθε μία από τις 32 εθνικές ομοσπονδίες θα λάβει τουλάχιστον 8 εκατομμύρια δολάρια, όπως και το 2014, όταν το συνολικό χρηματικό έπαθλο ήταν 358 εκατομμύρια δολάρια.

Η FIFA ανακοίνωσε επίσης ότι οι ομάδες τρίτης και τέταρτης θέσης θα κερδίσουν από μια αύξηση 2 εκατομμυρίων δολαρίων (στα 24 εκατομμύρια δολάρια και 22 εκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα).

Στα προημιτελικά κάθε ομάδα θα πάρε από 16 εκατομμύρια δολάρια, (επίσης αύξηση 2 εκατομμυρίων δολαρίων) και οι ομάδες που θα έχουν περάσει στους 16 θα έχουν κέρδη που  στα 12 εκατομμύρια δολάρια (αύξηση κατά 3 εκατομμύρια δολάρια).

Αύξηση και του κόστους από τη Ρωσία

Παράλληλα, μεγαλύτερο κατά 510 εκατ. ευρώ θα είναι τελικά το κόστος για την προετοιμασία και τη διοργάνωση του Μουντιάλ της Ρωσίας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ρωσικές αρχές. Σχεδόν μισό χρόνο πριν την έναρξη του τουρνουά οι Ρώσοι προετοιμάζονται πυρετωδώς, ώστε να παρουσιάσουν μία επιτυχημένη διοργάνωση.

Όπως συνηθίζει συμβαίνει σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα έτσι και το Μουντιάλ της Ρωσίας δεν κατάφερε να ξεφύγει από την εκτίναξη του μπάτζετ σε σχέση με τα αρχικά δεδομένα. Η τελευταία προσθήκη στο συνολικό κόστος είναι της τάξεως των 510 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει επίσημο κυβερνητικό διάταγμα που φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού της χώρας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη εξήγηση για τον λόγο πίσω από αυτή την αύξηση του κόστους, η οποία ανεβάζει τον συνολικό προϋπολογισμό λίγο πάνω από τα 10 δισ. ευρώ. Από αυτά τα χρήματα το 57,6% θα προέλθει από τα κρατικά ταμεία, το 13,6 από τα ταμεία των περιφερειών που θα φιλοξενήσουν τη διοργάνωση και το 28,8% από εταιρείες και επιχειρήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News