default-image

"Χρυσή Μπάλα" με ...στατιστικά ή χωρίς Ρονάλντο και Μέσι!

Ποδόσφαιρο
"Χρυσή Μπάλα" με ...στατιστικά ή χωρίς Ρονάλντο και Μέσι!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην  Ευρώπη έχει αναπτυχτεί έντονη αρθρογραφία για το φαινόμενο της μονοπώλησης του βραβείου της «Χρυσής Μπάλας» από τον Μέσι και τον Ρονάλντο, αφού τα τελευταία εννέα χρόνια το παίρνουν μόνο οι δυο τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για να βρεις άλλο κάτοχο του βραβείου, πρέπει να γυρίσεις πίσω στο 2007 όταν το κέρδισε ο Βραζιλιάνος Κακά με τη φανέλα της Μίλαν, που την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ενεργό δράση. Το μονοπώλιο πάντως θα συνεχιστεί και φέτος, με τον Ρονάλντο θα φθάνει τον Μέσι στην κορυφή του σχετικού πίνακα με πέντε «Χρυσές Μπάλες», ενώ μακράν ακολουθούν οι Γιόχαν Κρόϊφ, Μισέλ Πλατινί και Μάρκο Φαν Μπάστεν με τρία βραβεία έκαστος.

Η "Χρυσή Μπάλα" θα είχε άλλο νικητή αν στηριχτεί στα στατιστικά στοιχεία

Αυτό καταντά και μονότονο όσον αφορά τις εκδηλώσεις τους είδους με το προβλέψιμο του νικητή και ήδη εκφράζονται διαφορετικές γνώμες για τα κριτήρια του θεσμού στο μέλλον, βάζοντας ως κριτήριο στο μέλλον τα στατιστικά στοιχεία (ασίστ και άλλα) και όχι μόνο τα γκολ. Σύμφωνα με την σχετική ανάλυση του WhoScored, αν η "Χρυσή Μπάλα" αποφασίσει να στηριχτεί και στα στατιστικά στοιχεία, τότε ο Μέσι θα έρθει δεύτερος και ο Ρονάλντο ένατος!

Η ίδια λίστα αναδεικνύει πρώτο τον άνδρα των 222 εκατομμυρίων ευρώ, τον Νεϊμάρ όσο κι αν η Λιγκ 1 έχει δρόμο μπροστά πριν φτάσει στο ίδιο επίπεδο με τη La Liga, αν και τα  έξι γκολ με τη Βραζιλία και οι πέντε ασίστ σε έξι παιχνίδια πρωταθλήματος δεν μπορούν να ξεγελάσουν σε κανένα πρωτάθλημα.

Είναι πάντως -εκτιμούν- όλο και πιο πιθανό ότι όταν τελειώσει η εποχή του Μέσι και του Ρονάλντο, θα είναι ο Νεϊμάρ  που θα τους αντικαταστήσει στην κορυφή.

Ποιοι θα έπαιρναν τη «Χρυσή Μπάλα» χωρίς Ρονάλντο και Μέσι!

Τι θα συνέβαινε όμως στον κορυφαίο διαγωνισμό, σε περίπτωση που ο Ρονάλντο και ο Μέσι, είχαν επιλέξει διαφορετικό επαγγελματικό προσανατολισμό; Ποιοί θα είχαν στην κατοχή τους την «Χρυσή Μπάλα», εάν ο Αργεντινός και ο Πορτογάλος δεν είχαν πατήσει στο χορτάρι;

Σ΄ αυτήν την περίπτωση, λοιπόν, το 2008 η «Χρυσή Μπάλα» θα είχε πάει στα χέρια του Φερνάντο Τόρες, το 2009 και το 2011 στον Τσάβι, το 2010 και το 2012 στον Αντρές Ινιέστα, το 2013 στον Φρανκ Ριμπερί, το 2014 στον Μάνουελ Νόϊερ, το 2015 στον Νεϊμάρ και το 2016 στον Αντουάν Γκριεζμάν.

H παρακάτω λίστα επιβεβαιώνει την απόλυτη κυριαρχία των Μέσι και Ρονάλντο:

2007  Κακά  Βραζιλία Μίλαν | 2008 Κριστιάνο Ρονάλντο    Πορτογαλία  Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ  | 2009 Λιονέλ Μέσι Αργεντινή  Μπαρτσελόνα | 2010  Λιονέλ Μέσι  Αργεντινή  Μπαρτσελόνα | 2011  Λιονέλ Μέσι Αργεντινή  Μπαρτσελόν | 2012  Λιονέλ Μέσι Αργεντινή  Μπαρτσελόνα     | 2013  Κριστιάνο Ρονάλντο  Πορτογαλία  Ρεάλ Μαδρίτης | 2014 Κριστιάνο Ρονάλντο Πορτογαλία  Ρεάλ Μαδρίτης | 2015  Λιονέλ Μέσι   Αργεντινή   Μπαρτσελόνα | 2016 Κριστιάνο Ρονάλντο   Πορτογαλία  Ρεάλ Μαδρίτης

Πληροφορίες - Πηγές: whoscored.com| ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News