default-image

Ρεκόρ με 1,5 εκ. φιλάθλους φιλοδοξεί το "Κατάρ 2022"

Ποδόσφαιρο
Ρεκόρ με 1,5 εκ. φιλάθλους φιλοδοξεί το "Κατάρ 2022"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρομερά στοιχεία αναδεικνύονται από τις έρευνες που αφορούν το Μουντιάλ 2022 που θα διεξαχθεί στο Κατάρ, με επίκεντρο το ρεκόρ των φιλάθλων, τη ζέστη, την άνεση με την πολυτέλεια, το αλκοόλ, αλλά και την πολιιτκή

Σχεδόν σε πέντε χρόνια το Κατάρ θα φιλοξενήσει το Μουντιάλ, αλλά οι διοργανωτές του το αισθάνονται ήδη πολύ κοντά.  

Ο Νάσερ Αλ Κατέρ, γενικός γραμματέας της οργανωτικής επιτροπής Κατάρ, δήλωσε ικανοποιημένος για την πορεία της οργάνωσης, στην ισπανική εφημερίδα As και υποστηρίζει ότι εκτιμούν την παρουσία «μεταξύ 1,1 και 1,5 εκατομμυρίων φιλάθλων», κάτι που σημαίνει ότι θα ξεπεράσουν τη Βραζιλία (600.000) και τη Νότια Αφρική (500.000) δημιουργώντας νέο ρεκόρ.

«Το Κατάρ απέχει 4 ώρες από πολλές ινδικές πόλεις με περισσότερους από δύο εκατομμύρια κατοίκους, καθώς και από την Κίνα. Θα είναι ένα Παγκόσμιο Κύπελλο διαφορετικό από τα προηγούμενα. Θα χρησιμεύσει επίσης ως ευκαιρία να εισαχθεί ο αραβικός πολιτισμός στον κόσμο και να καταπολεμηθούν τα αρνητικά στερεότυπα».

    Το Μουντιάλ του 2022 θα είναι το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα γίνει Φθινόπωρο και Χειμώνα (από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου), δημιουργώντας σημαντικές αλλαγές στο ποδοσφαιρικό ημερολόγιο:  

Η Θερμοκρασία

    «Η FIFA είναι εκείνη που καθορίζει τις ημερομηνίες, όχι εμείς. Όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα συμφώνησαν. Η θερμοκρασία; Στη Βραζιλία οι αγώνες έγιναν σχεδόν με 40 βαθμούς στην Φορταλέζα. Το Κατάρ διαθέτει κλιματισμό σε όλα τα στάδια, αλλά το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο δεν θα είναι απαραίτητος. Η τεχνολογία ψύξης θα επιβληθεί σε όλες τις  υποδομές, όχι μόνο στον αθλητισμό. Στην Ντόχα, στον τελικό του Κυπέλλου Εμίρ, που έγινε πριν από λίγους μήνες με 41 βαθμούς στο εξωτερικό, η θερμοκρασία στο εσωτερικό ήταν 19 βαθμοί», είπε ο Αλ Κατέρ και πρόσθεσε: «Επιπλέον, παίζοντας μέσα στη σεζόν μπορεί οι ποδοσφαιριστές να έρθουν σε καλύτερη κατάσταση. Δεν θα ταξιδέψουν ούτε θα κουραστούν. Χρειαζόμαστε απλώς λίγη τύχη για να γίνει ένα μεγάλο Παγκόσμιο Κύπελλο».

Η άνεση

Υπάρχει ένα άλλο στοιχείο που μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα για το Κατάρ και δεν είναι άλλο από την ...άνεση.

«Οι ομάδες και οι φίλαθλοι δεν θα πρέπει να κάνουν εσωτερικά ταξίδια ή να αλλάξουν ξενοδοχεία κατά τη διάρκεια του τουρνουά. Το επιτρέπουν αυτό οι χώροι που έχουν επιλεγεί. Από τεχνική άποψη θα είναι δυνατή η διεξαγωγή τριών αγώνων σε μία ημέρα. Το μετρό, το οποίο έχει προγραμματιστεί για το 2019 ή το 2020, θα συνδέει όλα τα στάδια εκτός από το Αλ Κορ, για το οποίο θα υπάρχουν λεωφορεία από τον πλησιέστερο σταθμό. Όταν ταξιδεύετε στην Disney θέλετε να έχετε τα πάντα στα χέρια σας. Στο Κατάρ θα τα έχετε. Θα έχουμε 8 ή 9 γήπεδα. Όχι περισσότερα. Όλα θα είναι νεόδμητα εκτός από αυτό στη Χαλίφα, το οποίο έχει ανακαινιστεί. Η πρεμιέρα και ο τελικός  θα γίνουν στο Λουσάιλ. Οι σύλλογοι θα έχουν μία σημαντική κληρονομιά μετά το τουρνουά. Η FIFA κάνει επιθεωρήσεις κάθε δύο ή τρεις μήνες και μέχρι στιγμής τα πάντα ήταν τέλεια».

Το αλκοόλ

Ένα άλλο ακανθώδες ζήτημα είναι το αλκοόλ: «Θα υπάρξει αλκοόλ, αλλά σε ορισμένα σημεία. Καταλαβαίνουμε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο ως κάτι πιο οικείο. Δεν θα είναι τόσο τυπικό όσο τα προηγούμενα. Σε γενικές γραμμές, η άποψη του κόσμου για εμάς έχει βελτιωθεί. Οι άνθρωποι αρχίζουν να αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που κάνουμε. Συνεχίζουμε να μιλάμε για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, αλλά έχουμε αλλάξει τους νόμους για να τις βελτιώσουμε. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 15.000 εργαζόμενοι και 400 ακόμη άτομα στον οργανισμό, οι οποίοι θα φτάσουν τους 700».

Η πολιτική

    Ωστόσο, ο αποκλεισμός από την Σαουδική Αραβία, περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση: «Δεν είναι βέβαια το καλύτερο. Οι περισσότεροι γείτονες μάς υποστηρίζουν για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Και δεν μιλώ για ηγέτες, αλλά για τον πληθυσμό. Πιστεύουμε ότι δεν είναι δόκιμο να αναμειγνύουμε την πολιτική και τον αθλητισμό», συμπλήρωσε ο Αλ Κατέρ.

     Σε οικονομικό επίπεδο, το τουρνουά θα έχει επίσης μεγάλο αντίκτυπο. «Σε λίγα χρόνια, οι πόροι της χώρας εκτός από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα είναι 25%. Με το Παγκόσμιο Κύπελλο θα αναπτυχθούν τομείς όπως ο τουρισμός. Οι άνθρωποι είναι πολύ ενθουσιασμένοι με το Κατάρ. Αν πριν ήταν 70%, τώρα είναι 100%. Έχουμε επίσης την ευκαιρία να αποκτήσουμε μια φήμη ως χώρα».

Πηγές: As, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News