Αθλητισμός

Ανακοίνωση του Τηγανίτη για το πανό στη Βιάννο

Διευκρινίσεις για όσα προηγήθηκαν του αγώνα με τον Πατούχα

Διευκρινίσεις για το πανό στον εκτός έδρας αγώνα με τον Πατούχα δίνει ο Τηγανίτης, μέσω σχετικής ανακοίνωσης.

Στη συγκεκριμένη αναμέτρηση ο διαιτητής είχε απαιτήσει να «κατέβει» το πανό, λόγω πολιτικού περιεχομένου.

Από την πλευρά του ο Τηγανίτης ξεκαθαρίζει τα εξής: «Μετά το περιστατικό που συνέβη το Σάββατο στις 7/10/17 κατά την διάρκεια του αγώνα της Γ' ΕΠΣΗ μεταξύ του Πατούχα, της τοπικής ομάδας της Βιάννου, και της ομάδας μας, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να τοποθετηθούμε ως Τηγανίτης δίνοντας την δική μας ερμηνεία σε ένα συμβάν που πήρε, δικαίως αλλά μάλλον για λάθος λόγο, μεγάλη έκταση από τα διαδικτυακά μέσα αθλητικής ή μη ενημέρωσης.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι λοιπόν, πριν από την έναρξη του Σαββατιάτικου αγώνα αναρτήθηκε από τους οπαδούς της ομάδος μας ένα πανό πολιτικού και κοινωνικού περιεχομένου που έγραφε:

«Τη Βιάννο και τ' Ανώγεια τα κάψαν οι ναζί, φασίστες δε χωράνε σε τούτο το νησί».

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής και μνήμης στους αγωνιστές και στα θύματα του ολοκαυτώματος της Βιάννου αλλά και όλου του νησιού απ' την ναζιστική Γερμανία και ταυτόχρονα δήλωσης πως φασίστες και φασιστικές πρακτικές δεν ήταν, δεν είναι και δε θα 'ναι ευπρόσδεκτες σ' αυτό το τόπο.

Ο διαιτητής λοιπόν, τηρώντας το γράμμα του νόμου (που έχει επιβάλλει η UEFA και κατ' επέκταση η ΕΠΟ) ζήτησε να απομακρυνθεί το πανό και απείλησε ότι θα ακυρώσει το παιχνίδι εις βάρος της ομάδος μας.

Στην συνέχεια, παίκτες και των δύο ομάδων φωτογραφήθηκαν με το πανό δείχνοντας έτσι πως η αποδοχή του μηνύματος του πανό είναι αν μη τι άλλο αμφίπλευρη. Για λίγα λεπτά τηρήσαμε και εμείς τους κανόνες τους κατεβάζοντας το πανό αλλά πολύ σύντομα ξαναβρισκόταν στην θέση που έπρεπε. Στο ημίχρονο ο διαιτητής έκανε ξανά τις ίδιες συστάσεις με αποτέλεσμα να δεχθεί τις αποδοκιμασίες των ανθρώπων τόσο του Τηγανίτη όσο και της Βιάννου μέσα και έξω απ' το γήπεδο.

Τελικά μια μάντρα σ' έναν όμορφο λοφίσκο που τυπικά βρίσκεται έξω απ' το γήπεδο της Βιάννου έδωσε τη λύση. Οι οπαδοί της ομάδας σε συνεννόηση με το αγωνιστικό τμήμα μετακίνησαν το πανό λίγα μέτρα παραπέρα ώστε εκτός απ' την ικανοποίηση του διαιτητή να είναι πέρα για πέρα σίγουρο πως το μήνυμα του θα διαβαστεί από όλους και όλες στο γήπεδο. Τελικά το ματς έληξε χωρίς άλλες συστάσεις και επιστρέψαμε στο Ηράκλειο ύστερα από μια μικρή στάση στο χωριό.

Τις επόμενες μέρες το θέμα 'έπαιξε' αρκετά στα τοπικά, και όχι μόνο, μέσα ενημέρωσης και θεωρούμε απαραίτητο να διασαφηνιστούν κάποια πράγματα. Αρχικά ουδέποτε υπήρξε σημαντική ένταση με τους διαιτητές. Μας έκαναν γνωστό το αίτημα τους και αρνηθήκαμε ευγενικά με τον τρόπο μας. Αν και πιστεύουμε πως ειδικά σε τέτοιους κανόνες μπορούν απλά να γίνονται "τα στραβά μάτια", λέγοντάς το σχηματικά θεωρούμε πως ο διαιτητής είναι το δέντρο, το οποίο θα θέλαμε να είναι "υγιές" αλλά δεν έχει μεγάλο νόημα αν ζει σε δάσος που τείνει στην αποσύνθεση.

Το δάσος για μάς είναι η εκάστοτε αρχή (ΕΠΣΗ, ΕΠΟ, UEFA κλπ) που σε συνεργασία με τις αντίστοιχες κυβερνήσεις προσπαθεί να φιμώσει τον πολιτικό λόγο μέσα στα γήπεδα. Η αιτία, δεν θέλουν γήπεδα αλλά σούπερ μάρκετ όπου πελάτες και όχι οπαδοί θα αγοράζουν το προϊόν που είναι προς πώληση και μάλιστα σε ευρεία ζήτηση. Θέλουν το ποδόσφαιρο μόνο ως μέσο έκφρασης των χορηγών και όχι ως μέσο έκφρασης του απλού οπαδού που χρησιμοποιώντας την δυναμική του γηπέδου μπορεί να πλήξει τα άμεσα ή έμμεσα συμφέροντα της οικονομικής ελίτ που κινεί τα νήματα.

Οι 'Νο Politica' κερκίδες μας έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν και πιστεύουμε πως πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες να ασχοληθούμε ενεργά με τα αίτια και την αντιμετώπιση του ζητήματος αλλά και να καταλάβουμε ποιούς ωφελεί.

Θα είμαστε ξεκάθαροι, για μας τα γήπεδα είναι πέρα των άλλων χώροι κοινωνικής και πολιτικής ζύμωσης και έκφρασης. Κι αυτό ο Τηγανίτης θα το διαφυλάξει με όλο του το είναι. Καλή αρχή στους αγώνες εκτός και εντός γηπέδων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια