Αθλητισμός

Σε "δοκιμασία" η χρήση του VAR στο Μουντιάλ της Ρωσίας

Διαμαρτυρίες και έντονες αμφισβητήσεις προκαλεί η χρήση του Video Assistant Referee (VAR), με στόχο τη βελτίωση της διαιτησίας. Οι νομοθέτες του ποδοσφαίρου (IFAB) αναμένεται να επανεξετάσουν την εφαρμογή της τεχνολογίας βίντεο στο παγκόσμιο κύπελλο του 2018 μετά από μία σειρά σφαλμάτων.

    Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, θέλει να χρησιμοποιηθούν βοηθοί διαιτητές με βίντεο στη Ρωσία το ερχόμενο καλοκαίρι για να διορθώσει τα λάθη. Ωστόσο οι επικριτές υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν ότι η διαδικασία λειτουργεί σωστά και τονίζουν ότι ο Ινφαντίνο βιάζεται να χρησιμοποιήσει πρόωρα την τεχνολογία.

    Το VAR χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων στην Ιαπωνία και είχε εφαρμογή μόνο στα γκολ, στα πέναλτι, στις απευθείας κόκκινες και στις περιπτώσεις που δεν ήταν ξεκάθαρο ποιος παίκτης έκανε την παράβαση. Παρόλα αυτά η τεχνολογία προσέλκυσε κριτική διότι προκάλεσε σύγχυση.

    Πολλές χώρες δοκιμάζουν την τεχνολογία βίντεο, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ, ενώ το σύστημα πρόκειται να χρησιμοποιηθεί και στο Κύπελλο Αγγλίας της εφετινής σεζόν.

    Μετά όμως από μία σειρά αμφιλεγόμενων αποφάσεων, μεταξύ άλλων και στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών τον περασμένο Ιούνιο και στο πρώτο διάστημα της τρέχουσας σεζόν, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η τεχνολογία βίντεο μπορεί να αποδειχθεί αντιπαραγωγική. Το διεθνές συμβούλιο ποδοσφαίρου θα συζητήσει το θέμα στην ενδιάμεση συνεδρίαση του Δεκεμβρίου αλλά και στην τακτική ετήσια σύνοδο τον ερχόμενο Μάρτιο.

    «Η μεγάλη μου ανησυχία είναι ότι βιαζόμαστε», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ομοσπονδίας της Ουαλίας, Τζόναθαν Φορντ. «Η εφαρμογή της τεχνολογίας βίντεο στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι αρκετά επικίνδυνη και εντάσσεται στο πλαίσιο μίας στρατηγικής υψηλού κινδύνου. Εάν πάνε όλα στραβά μέχρι τότε θα πρέπει να εφαρμοστεί μετά το Μουντιάλ».

«Θα γίνει σαν το μπέιζμπολ στις Ηνωμένες Πολιτείες, και θα μένουμε 10 ώρες στο γήπεδο τρώγοντας φιστίκια», αστειεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο προπονητής της Γιουβέντους Μασσιμιλιάνο Αλέγκρι.

Ο εκπρόσωπος της IFAB δήλωσε ότι μετά το διετές πείραμα, πιστεύουν ότι «θα έχουν αρκετά στοιχεία για να πάρουν αυτή την απόφαση».

"Η IFAB και η FIFA, μαζί, θα συζητήσουμε μαζί τα αποτελέσματα  με την πρόθεση να λάβουμε την καλύτερη απόφαση για να προχωρήσουμε", δήλωσε. "Μέχρι στιγμής, η εμπειρία δείχνει ότι το έργο πηγαίνει προς τη σωστή και θετική κατεύθυνση."

Για το αν το VAR θα χρησιμοποιηθεί στη Ρωσία. Το 2018 θα γίνει "αποκλειστικά από τη FIFA και όχι από την IFAB, με την προϋπόθεση ότι το VAR θα εγκριθεί από τη IFAB κατά τη γενική συνέλευσή της τον Μάρτιο ή ότι το πείραμα θα συνεχιστεί για μια νέα περίοδο ".

Πληροφορίες από  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια