default-image

Νιόπλιας: Δε θα είναι εύκολο το παιχνίδι της Εθνικής με την Κύπρο

Ποδόσφαιρο
Νιόπλιας: Δε θα είναι εύκολο το παιχνίδι της Εθνικής με την Κύπρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Νίκος Νιόπλιας, ο οποίος υπηρέτησε την Εθνική Κύπρου για 2,5 χρόνια, μίλησε στο για τον αγώνα της γαλανόλευκης στο ΓΣΠ. Τι προβλέπει για το ματς, η άποψή τους για τους Κύπριους παίκτες και ποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν.

 

Υπηρέτησε ως ποδοσφαιριστής τον ΟΦΗ για 17 χρόνια σε δυο διαφορετικούς περιόδους της πολύ σπουδαίας καριέρας του (1982-93, 1996-2002). Στο ενδιάμεσο έπαιξε και στον Παναθηναϊκό (1993-96), κατακτώντας δυο πρωταθλήματα. Φόρεσε 44 φορές την φανέλα με το εθνόσημο (1 γκολ), ενώ μετέπειτα ως προπονητής κατέκτησε με το "τριφύλλι" το νταμπλ της σεζόν 2009-10. Παράλληλα, θήτευσε ως ομοσπονδιακός στην U-19 και στην U-21 της Εθνικής μας ομάδας και βρέθηκε στον πάγκο της Κύπρου για 2,5 χρόνια.

 

Το Sport24.gr ζήτησε την άποψη του Νίκου Νιόπλια για τη μεγάλη μάχη του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, αφού γνωρίζει πολύ καλά την αντίπαλό μας, μιας και βρέθηκε στην τεχνική ηγεσία της από το 2011 ως το 2013 και έχει δουλέψει με αρκετούς από τους νυν διεθνείς ποδοσφαιριστές της, ενώ έχει άποψη και για την ομάδα του Μίχαελ Σκίμπε. Επομένως, ξέρει πρόσωπα και πράγματα, ώστε να μην εκφράζεται με γενικότητες και αοριστολογίες, αλλά πολύ συγκεκριμένα.

 

«Δεν θα είναι εύκολο το παιχνίδι για την Ελλάδα»

 

Για το αν συμμερίζεται την άποψη όσων λένε ότι η Εθνική μας θα πάρει εύκολα τη νίκη γιατί έχει μεγαλύτερο κίνητρο και λόγω της ιδιαιτερότητας του αγώνα ή η Κύπρος θα τα δώσει όλα και θα αποδειχτεί σκληρό καρύδι, απάντησε: "Είναι ελληνικό το φαινόμενο να θεωρούμε εύκολα αυτά τα ματς. Μπορεί να παίξεις καλά και να νικήσεις εύκολα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η άλλη ομάδα έχασε επειδή οι παίκτες της αδιαφόρησαν.

 

Δεν θα είναι εύκολο το παιχνίδι για την Ελλάδα. Είναι καλοί ποδοσφαιριστές οι Κύπριοι και τους ξέρω. Τα πιο πολλά παιδιά, όταν έγινε η ανανέωση μετά την φυγή του κ. Αναστασιάδη, έπαιξαν μαζί μου. Όλα αυτά τα παιδιά που ήταν από γύρω περιοχές και μικρές ομάδες, μετά αποκτήθηκαν από τον ΑΠΟΕΛ, τον Απόλλωνα, την ΑΕΚ και σιγά σιγά απέκτησαν εμπειρίες και είναι πολύ καλοί ποδοσφαιριστές. Απλώς έπεσαν πάνω στο φαινόμενο των κυπριακών ομάδων στις οποίες δεν παίρνουν πολύ χρόνο συμμετοχής, δεν παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στις ομάδες τους.

 

 

Εγώ βλέπω δύσκολο το ματς γιατί ξέρω και την αξία της Κύπρου. Αν πιστέψουμε ότι θα είναι εύκολο το παιχνίδι, θα υπάρξει πρόβλημα. Και αν θυμηθούμε και το 2-0 του πρώτου γύρου, δεν ήταν τόσο εύκολο το παιχνίδι. Οι Σωτηρίου, ο Εφραίμ, ο Χριστοφή, ο Κάστανος που έπαιζε στη Γιουβέντους είναι καλοί παίκτες".

 

«Ο κόσμος δεν έχει αγάπη για την εθνική Κύπρου»

 

"Απλώς η Κύπρος πληρώνει το ότι ο κόσμος δεν έχει για την εθνική την αγάπη που έχει για την ομάδα του. Κρίμα, γιατί είναι καλοί ποδοσφαιριστές και αδικούνται από το γεγονός ότι δεν έχουν την φροντίδα από τον κόσμο και την αγάπη. Εγώ πέρασα πολύ καλά εκεί για 2,5 χρόνια και ήμουν ευχαριστημένος από το υλικό και τις συνθήκες που συνάντησα. Ήταν καλά εκεί. Αυτό λείπει από την Κύπρο, η αγάπη του κόσμου για την εθνική, το να νοιάζονται γι' αυτήν. Αν το είχαν αυτό, θα μπορούσαν να κάνουν ένα ξεπέταγμα".

 

Εν συνεχεία, τον ρωτήσαμε για το τι παιχνίδι περιμένει να δει στο "ΓΣΠ". Επειδή είναι δυο ομάδες που έτσι και αλλιώς είναι καλύτερες στο αμυντικό κομμάτι παρά στο επιθετικό. Θα δώσει χώρο και μπάλα η Κύπρος στην Ελλάδα, περιμένει παιχνίδι υπομονής και από τις δυο ομάδες, ποια είναι η σκέψη του; Ο Νίκος Νιόπλιας απάντησε...

 

"Η Κύπρος δεν μπορεί να πάρει πρωτοβουλία, λογικό είναι. Και αν το κάνει αυτό, δεν θα έχει καλό αποτέλεσμα. Η Κύπρος έχει γρήγορους παίκτες για να παίξει την κόντρα. Έτσι νομίζω εγώ, αλλά δεν γνωρίζω τον προπονητή, γιατί είναι καινούργιος. Από δυο ματς μόνο, δεν έχω εικόνα για το πώς σκέφτεται. Αν ήταν οι προηγούμενοι προπονητές, που τους ήξερα και προσωπικά, θα σου έλεγα".

 

«Θα έπαιζε ο καθένας τους σε οποιαδήποτε ομάδα στην Ελλάδα»

 

Ποιους παίκτες ξεχωρίζει από την Κύπρο και είναι παίκτες-κλειδιά; "Θα πάω στο μεσοεπιθετικό κομμάτι. Ο Χριστοφή είναι ταλέντο απίστευτο, αλλά δεν έχει σταθερότητα. Μπορεί όμως στη μέρα του να κάνει πολλά πράγματα. Ο Σωτηρίου είναι πολύ καλός παίκτης και στο σκοράρισμα και να σπάσει την μπάλα στην κόντρα. Έχει παραστάσεις και από την Κοπεγχάγη και από το ΑΠΟΕΛ, έχει μεγαλώσει πολύ και έχει γίνει έτοιμος. Εγώ όταν τον είχα, ήταν 19 χρονών. Θα σου έλεγα και τον Εφραίμ με κλειστά μάτια, αλλά απουσιάζει και είναι και για την ομάδα του απώλεια. Θέλω να δω την τακτική τους. Με την Εσθονία, δεν έπαιξαν καλά.

 

Καλός είναι και ο δεξιός μπακ, ο Τζέισον Δημητρίου. Πολύ έμπειροι είναι ο Μερκής και ο Λαΐφης. Δεν είναι αμελητέα ποσότητα, αλλά όπως σου είπα, τα παιδιά αυτά είναι μόνα τους, δεν έχουν την αγάπη που πρέπει να έχει μια εθνική ομάδα. Θα έπαιζε ο καθένας τους σε οποιαδήποτε ομάδα στην Ελλάδα. Χρειάζεται κάποιος να τους πιστέψει. Μου θυμίζει τα παλιά χρόνια τα δικά μας στην Εθνική Ελλάδας. Δεν υποστηρίζουν οι Κύπριοι την εθνική όπως τις ομάδες τους".

 

Στην ερώτηση ποιοι είναι κατά την γνώμη του οι παίκτες-κλειδιά της Ελλάδας, ο Νίκος Νιόπλιας απάντησε: "Εμείς μεγάλο θέμα είχαμε στο σκοράρισμα. Μετά τον τραυματισμό του Μήτρογλου, είχαμε θέμα στο σκοράρισμα. Φάνηκε και με την Εσθονία και με το Βέλγιο. Αν δεις το πρώτο ματς με το Βέλγιο, μια φορά πατήσαμε περιοχή και ο Μήτρογλου την έκανε γκολ. Έδωσε στα τελευταία ματς μεγάλη ταχύτητα και ώθηση ο Δώνης, αλλά δεν είναι ο παίκτης που θα τελειώσει την φάση.

 

Για τον Φορτούνη δεν ξέρω σε τι κατάσταση θα είναι. Έχει τα προβλήματα του Ολυμπιακού, δεν ξέρω αν τον επηρεάζουν. Είναι πολύ καλός παίκτης. Αλλά δεν μπορείς να νικήσεις με έναν παίκτη. Πρέπει να έχεις αρκετούς σε καλή μέρα και ειδικά οι παίκτες-κλειδιά. Μόνοι τους δεν μπορούν να νικήσουν. Εμείς είμαστε μια ομάδα που δείξαμε στα μεγάλα ματς ότι είμαστε καλοί στο αμυντικό κομμάτι, τώρα θα πρέπει να παίξουμε για να νικήσουμε και να αφήσουμε κενά στην άμυνα.

 

Το καλό είναι ότι έχουμε δυο στόπερ παγκόσμιας κλάσης, μπορούν να παίξουν το ένας με έναν άνετα σε μεγάλο χώρο, είναι γρήγοροι και ο Παπασταθόπουλος και ο Μανωλάς. Επίσης, πολύ καλός είναι και ο Τοροσίδης και πίσω και μπροστά, είναι μεγάλη υπόθεση αυτό. Μετράνε πολύ οι αρχηγοί όταν έχουν εικόνες και μας στοίχισε η απουσία του. Είναι πολύ πολύ καλός παίκτης ο Τοροσίδης. Νομίζω ότι θα νικήσουμε, αλλά κάτι μου λέει ότι θα νικήσουν και οι Βόσνιοι".

 

Δεν θα είναι εχθρικό το περιβάλλον

 

Για την ατμόσφαιρα που θα συναντήσουμε στη Λευκωσία, ο Νίκος Νιόπλιας που ξέρει καλά τους Κύπριους, απάντησε πως "ένα μέρος των φιλάθλων δεν τους θέλει πολύ τους Έλληνες, άλλοι αγαπούν πολύ την Ελλάδα και νιώθουν Έλληνες. Υπάρχει έντονο και το πολιτικό κομμάτι στην Κύπρο. Κάποιοι είναι μόνο Ελλάδα. Πάντως, δε νομίζω ότι θα είναι εχθρικό το περιβάλλον".

 

Άλλαξαν κυρίως τα αποδυτήρια στην Εθνική και δεν αμφισβητούνται κάποιοι παίκτες

 

Εν συνεχεία, ρωτήθηκε για την Εθνική του Σκίμπε και αν έχει αλλάξει η εικόνα της σε σχέση με την εφιαλτική διετία των προκριματικών του Euro 2016. Για τον ίδιο, άλλαξαν τα αποδυτήρια και αυτό αποτυπώνεται στην εικόνα της ομάδας στο χορτάρι. Συγκεκριμένα, ανέφερε:

 

"Άλλαξαν κυρίως τα αποδυτήρια. Το πρόβλημα ήταν το μπες-βγες που υπήρχε και επηρεάστηκε ο εγωισμός πολλών ποδοσφαιριστών στα αποδυτήρια. Έγιναν όλοι ίσοι και όμοιοι και αυτό δεν πρέπει. Πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός. Πρέπει να είναι δύσκολο να μπεις στην Εθνική ομάδα. Πρέπει να έχεις έναν κορμό και αυτό μας στοίχισε. Να έχουμε ταυτότητα ως ομάδα και μετά να κάνεις 2-3 επιπλέον κλήσεις. Πόσοι να ξεχωρίσουν στο πρωτάθλημα; Έτσι πρέπει να είναι μια Εθνική ομάδα.

 

 

Εμείς δεν έχουμε το μεγάλο υλικό, για να λέμε συνέχεια 'μπες εσύ, βγες εσύ'. Έχουμε ένα συγκεκριμένο αριθμό παικτών. Δεν μπορεί να μπαίνει ο καθένας και αυτό χαλάει τα αποδυτήρια. Άλλαξαν τα αποδυτήρια, δεν αμφισβητούνται μερικοί παίκτες. Αυτό έπαιξε κυρίως ρόλο και αυτό είναι το σημαντικό. Στις εθνικές δεν έχεις τον πολύ χρόνο να δουλέψεις. Σημαντικό ρόλο παίζει η διαχείριση. Πιο πολύ διαχειρίζεσαι καταστάσεις. Πρέπει να μην αλλάζουν συχνά οι παίκτες για να μαθαίνουν την τακτική και το πλάνο. Αν φέρνεις συνέχεια καινούργιους παίκτες, δεν μπορούν να αφομοιώσουν το πλάνο σε λίγες μέρες".

 

Μην λέμε ότι είμαστε αδικημένοι και αυτοκτονήσαμε

 

Όσο για το αν αξίζει η Ελλάδα ή η Βοσνία την 2η θέση, απάντησε ξεκάθαρα: "Το Βέλγιο δίκαια είναι πρώτο, έχει το ταλέντο που ξεχωρίζει. Εμείς ως Έλληνες θέλουμε την Ελλάδα, εκείνοι θέλουν την δική τους εθνική στο Μουντιάλ. Καθόμαστε και στεκόμαστε σε αυτά που βλέπουμε από τη μεριά μας όπως την ισοπαλία με την Εσθονία. Οι Βόσνιοι που αυτοκτόνησαν με την Κύπρο; Έπρεπε το αποτέλεσμα να είναι 0-4 και έληξε 3-2! Εδώ με την Ελλάδα ισοφαρίστηκαν στο 95' με τον Τζαβέλλα. Να λέμε την αλήθεια και να βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι. Στους ομίλους άλλη φορά θα πάρεις αυτό που αξίζεις και άλλη φορά θα χάσεις αυτό που έπρεπε να έχεις πάρει. Μην λέμε ότι είμαστε αδικημένοι και αυτοκτονήσαμε.

 

Για να κλείσω. Οι Κύπριοι μαθαίνουν καλά το ποδόσφαιρο, είναι καλοί ποδοσφαιριστές, αλλά δεν έχουν την αγάπη όπως στις ομάδες τους. Κάποια παιδιά δεν έχουν πολύ χρόνο στις ομάδες τους και παίζουν συνέχεια ξένοι στις ομάδες. Κατανοούν καλά και την τεχνική. Έχουν και οι ομάδες τους επιτυχίες, αποκτούν εμπειρίες. Έχουν αυτό το... ελληνικό. Είναι και καλοί χαρακτήρες όλοι τους".

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News