default-image

Διεκδικεί το χρυσό αύριο ο Πετρούνιας

Σπορ
Διεκδικεί το χρυσό αύριο ο Πετρούνιας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μόντρεαλ, εκεί όπου έχουν γραφτεί κάποιες από τις σημαντικότερες σελίδες στην ιστορία της παγκόσμιας γυμναστικής, ο Λευτέρης Πετρούνιας προσδοκά να ζήσει νέες στιγμές δόξας: Αύριο (Σάββατο 07/10) μετά τις 22:20 ώρα Ελλάδας, ο 27χρονος «άρχοντας των κρίκων» θα συμμετάσχει στον τελικό του αγαπημένου του οργάνου, αποτελώντας το μεγάλο φαβορί για την επικράτηση, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης.

Είναι ο σημαντικότερος αγώνας της χρονιάς για τον ανίκητο εδώ και ενάμιση χρόνο Έλληνα πρωταθλητή, ο οποίος διεκδικεί στον Καναδά πολύ περισσότερα από ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο:

Μαζί με τον δεύτερο συνεχόμενο παγκόσμιο τίτλο του στους κρίκους, κατόρθωμα που έχουν πετύχει μόλις οκτώ αθλητές από τη γέννηση του θεσμού το 1903, ο Πετρούνιας κυνηγά την συνολικά έβδομη διαδοχική νίκη του που θα αποτελέσει νέο προσωπικό ρεκόρ, αλλά και την ισοφάριση του επιτεύγματος του Βλάση Μάρα, του μοναδικού Έλληνα που έχει δύο χρυσά μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα ενόργανης χάρη στους αλλεπάλληλους θριάμβους του στο μονόζυγο τη διετία 2001-2002.

Ο κάτοχος του Ολυμπιακού, του παγκόσμιου, του ευρωπαϊκού (τρεις φορές) και του Μεσογειακού τίτλου στους κρίκους, ο οποίος έχει πρόγραμμα με συντελεστή δυσκολίας 6,30 αλλά και την πιο «καθαρή» εκτέλεση από όλους κάθε φορά, ήταν ο κορυφαίος του προκριματικού με 15,400 βαθμούς.

Πίσω του, την προνομιούχο οκτάδα συμπλήρωσαν κατά σειρά οι Ντενίς Αμπλιάζιν (Ρωσία, 15,333 β.), Ιμπραΐμ Τσολάκ (Τουρκία, 15,033 β.), Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ (Γαλλία, 14,966 β.), Λιου Γιανγκ (Κίνα, 14,800 β.), Κόρτνεϊ Τάλοχ (Βρετανία, 14,766 β.), Ίγκορ Ραντιβίλοφ (Ουκρανία, 14,733 β.), Αρτούρ Ζανέτι (Βραζιλία, 14,700 β.).

Βάσει κλήρωσης ο πρωταθλητής του Γ.Α.Σ. Ειρήνη Περιστερίου θα κληθεί να αγωνιστεί προτελευταίος μεταξύ των οκτώ φιναλίστ, στοιχείο που θεωρητικά τον ευνοεί, αφού του δίνει το πλεονέκτημα να παρουσιάσει το πρόγραμμά του γνωρίζοντας τις βαθμολογίες σχεδόν όλων των ανταγωνιστών του.

Ανάμεσα σ' αυτούς, ξεχωρίζουν ο Ρώσος Αμπλιάζιν, «χάλκινος» Ολυμπιονίκης πέρσι στο Ρίο, ο οποίος έχει πρόγραμμα όμοιας δυσκολίας (6,30) και ήταν ο μοναδικός που πλησίασε βαθμολογικά τον Έλληνα πρωταθλητή στον προκριματικό, ο Κινέζος Λιου, παγκόσμιος πρωταθλητής του 2014, επίσης με πρόγραμμα από 6,30, που θα έχει το ατού να αγωνιστεί τελευταίος απ' όλους τους φιναλίστ, αμέσως μετά τον Πετρούνια, καθώς και ο Βραζιλιάνος Ζανέτι, «χρυσός» Ολυμπιονίκης του 2012 και «ασημένιος» του 2016, ο οποίος έχει πρόγραμμα με ελαφρώς χαμηλότερο συντελεστή (6,20) και ζορίστηκε για να μπει στην οκτάδα, αλλά είναι γνωστός για την ικανότητά του να «μεταμορφώνεται» προς το καλύτερο στους τελικούς.

Όλοι τους σπουδαίοι αθλητές, χωρίς όμως να φτάνουν την άριστη ποιότητα εκτέλεσης του 27χρονου Έλληνα, ειδικά εφόσον καταφέρει να «κολλήσει» τα πόδια στην προσγείωση, όπως έκανε και στην πρεμιέρα της διοργάνωσης.

Άξιος λόγου είναι επίσης ο Γάλλος Αΐτ Σαΐντ, που πρόσφατα επανήλθε έπειτα από το διπλό κάταγμα κνήμης που είχε υποστεί στον προκριματικό των Ολυμπιακών Αγώνων. Το πρόγραμμα με τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας (6,40) έχει ο Βρετανός Τάλοχ, ο οποίος όμως είναι επιρρεπής στα λάθη και στον προκριματικό πήρε τον χειρότερο βαθμό εκτέλεσης μεταξύ των φιναλίστ.

Η αυριανή, πρώτη ημέρα των τελικών οργάνων (Σάββατο 07/10, 20:00 - 23:30 ώρα Ελλάδας, απευθείας μετάδοση από την ΕΡΤ2) περιλαμβάνει τους τελικούς των ασκήσεων εδάφους, του πλάγιου ίππου και των κρίκων στους άνδρες και τους τελικούς του άλματος και των ασύμμετρων ζυγών στις γυναίκες.

Πηγή: sport-fm.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News