Αθλητισμός

Το φαινόμενο της προσφυγής Νιόπλια κατά της ΠΑΕ ΟΦΗ

Αυτό είναι το έγγραφο που είχαν υπογράψει η ΠΑΕ ΟΦΗ και ο Νίκος Νιόπλιας στις 31.01.2017 και κατέθεσαν στην Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΟ, αναφερόμενοι στη λύση της συνεργασίας τους που υπήρχε από τις 7 Σεπτεμβρίου 2016, ως ιδιωτικό συμφωνητικό συνεργασίας, με αμοιβαία συμφωνία - κοινή συναινέσει.

Σε αυτό ο Νιόπλιας, δηλώνει ότι έχει αποζημιωθεί πλήρως και ουδεμία αξίωση-απαίτηση διατηρεί από την ΠΑΕ ΟΦΗ 1925, εκτός από ποσόν των 9.000 ευρώ, το οποίο ορίζονταν να του καταβληθεί με ποσόν 4.000 ευρώ στις 05.02.2017 και με το ποσόν των 5.000 ευρώ στις 15.03.2017. Η προηγούμενη διοίκηση της ΠΑΕ, του κατέβαλε την πρώτη δόση (ετεροχρονισμένα μεν), ενώ έμεινε εκκρεμής η δεύτερη, με την εξέλιξη που ήδη υφίσταται με την προσφυγή Νιόπλια που επικρατεί στην επικαιρότητα.

Πολλοί δεν πίστευαν στα μάτια τους, διαβάζοντας περί της προσφυγής του Νιόπλια εναντίον της ΠΑΕ ΟΦΗ, για 5.000 ευρώ και τηλεφωνούσαν σε δημοσιογράφους, προκειμένου να το επιβεβαιώσουν! Η ερώτηση κοινότυπη: «Είναι αλήθεια, αυτό που διαβάζω, ότι ο Νιόπλιας πήγε τον ΟΦΗ στα δικαστήρια για πέντε χιλιάρικα;»

Ο φίλαθλος κόσμος, ευνόητα, έχει κατατάξει τον Νίκο Νιόπλια από την ποδοσφαιρική του θητεία, ως πρόσωπο σύμβολο του ΟΦΗ, όπως τον Γκέραρντ και τόσους άλλους, ώστε να διανοείται  να τον κατατάξει με το εργασιακό του προφίλ και δη σε χαμηλού ύψους δικαιώματα.

Δεν είναι ο μόνος προπονητής από τα «παιδιά του ΟΦΗ», που αποχώρησε, χωρίς να λάβει όλες τις αμοιβές του και τώρα και πριν. Κακώς, σαφέστατα, από τις εκάστοτε διοικήσεις της ΠΑΕ, γιατί οι άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί τους και πήραν από την ικανότητες και το όνομά τους, ουσιαστικά τους εκμεταλλεύτηκαν ή τους κοροίδεψαν…

Από μια πρόχειρη ανασκόπηση, είχαμε τις περιπτώσεις προπονητών, όπως των Νίκου Γκουλή, Νίκκι Παπαβασιλείου και Γιάννη Πετράκη, που έχασαν αρκετά χρήματα από τις συμβόλαιά τους με τον ΟΦΗ, αλλά δεν έκαναν προσφυγή, παρότι αισθάνθηκαν «προδομένοι» από τους παράγοντες. Λόγοι ευνόητοι.

Ακόμη και ο Μύρων Σηφάκης που αιτιολογημένα, είχε προσφύγει για δεδουλευμένα του ως προπονητής, στην πορεία και για να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα ο ΟΦΗ, είχε ανακαλέσει.

Η ταύτιση προσώπων -συμβόλων, συνήθως δημιουργεί αυτή την τωρινή αντίδραση. Άλλωστε κι ο Γκέραρντ, είχε απειλήσει να διεκδικήσει όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά του δικαιώματα, από την τότε ιδιοκτησία της ΠΑΕ ΟΦΗ, όταν το παρασκήνιο σε βάρος του, είχε οργιάσει.

[Ανεξάρτητα από το πώς βλέπει ο καθένας την τρέχουσα ιστορία, η διοίκηση πρέπει να πληρώσει τα οφειλόμενα στον προπονητή. Οι όποιες άλλες αντιδράσεις ή εκτιμήσεις, αποτελούν διαφορετικό κεφάλαιο.]

Καθένας έχει το δικαίωμα να προσδιορίζει τον εαυτό του, όπως τον αντιλαμβάνεται. Να τον ψηλώνει, να τον κονταίνει, να τον ανεβάζει ή να τον κατεβάζει. Ο πολύς κόσμος πάντως κατά τεκμήριο αποδέχεται εκείνους που διαθέτουν την συμπεριφορά που αποκαλείται εγκάρδιο «large». Όλα είναι υποκειμενικά στο πως αντιλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε τον εαυτό του στον χώρο και στον χρόνο, μέσω του εγκεφάλου, του χαρακτήρα, του εγωισμού ή του αναφαίρετου δικαιώματος της κοσμοαντίληψής του.

Είναι μάλιστα και κάποιες περιπτώσεις που δεν επιδέχονται περαιτέρω κριτικής, ή σχολιασμού και τις αφήνεις να αιωρούνται σε τροχιά αυτονόητου, με το μέσο μέτρο. Ίσως γιατί στα κριτήρια, χρειάζεται να είναι διαθέσιμες και γνώσεις, που σε υπερβαίνουν.

Το γιατί έκανε "μπαμ" αυτή η ιστορία, πέραν των παραπάνω σκέψεων, σχετίζεται παράλληλα με την δυσχερή οικονομική συγκυρία και τη θέση του ΟΦΗ σε ένα σταυροδρόμι, που χαρακτηρίζεται αιχμηρό και αβέβαιο, ένεκα της ιδιοκτησιακής του αδυναμίας και των υψηλών ανοιγμάτων του... Αλλά μην παρασυρθούν οι μέτοχοι, από λογής αντιδράσεις. Το καλύτερο, που μπορούν να πράξουν είναι να αποπληρώσουν τον προπονητή που οι ίδιοι επέλεξαν, συμφώνησαν και υπέγραψαν μαζί του. Αυτή θα είναι η "μαγκιά" τους.

Ο κόσμος έχει και δικαίωμα και ευκολία να αξιολογήσει το "συμβάν" από την κάθε πλευρά του.

Στ. Μ.

Σχόλια