Αθλητισμός

Επέστρεψαν οι χάλκινοι παγκόσμιοι πρωταθλητές!

Με τα χαμόγελα της ικανοποίησης ζωγραφισμένα στα πρόσωπα τους και το χάλκινο μετάλλιο σε περίοπτη θέση, επέστρεψαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Δρόμου στη Νότιο Αφρική ο Ομοσπονδιακός τεχνικός ποδηλασίας ΑμεΑ Γιώργος Βαρβεράκης και η οδηγός του tadem των γυναικών Ηρώ Μηλάκη μιας και η Ελένη Καλατζή και ο Νίκος Παπαγγελής έμειναν στην Αθήνα.

Με τα χαμόγελα της ικανοποίησης ζωγραφισμένα στα πρόσωπα τους και το χάλκινο μετάλλιο σε περίοπτη θέση, επέστρεψαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Δρόμου στη Νότιο Αφρική ο Ομοσπονδιακός τεχνικός ποδηλασίας ΑμεΑ Γιώργος Βαρβεράκης και η οδηγός του tadem των γυναικών Ηρώ Μηλάκη μιας και η Ελένη Καλατζή και ο Νίκος Παπαγγελής έμειναν στην Αθήνα.

Τα κορίτσια του «Τάλως» κατάφεραν με την παρουσία τους να γράψουν ιστορία, κερδίζοντας το πρώτο μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για την ελληνική ποδηλασία. Ένα μετάλλιο που έρχεται να επιβραβεύσει τους κόπους και τα όνειρα αρκετών χρόνων… «Αυτό το μετάλλιο είναι η επιβράβευση των κόπων μιας ολόκληρης ζωής. Όνειρα, θυσίες, προσπάθεια, προπονήσεις, ιδρώτας, ώρες ατέλειωτες… έφεραν αυτό το αποτέλεσμα και τα συναισθήματα δεν περιγράφονται», δήλωσε κατά  την άφιξη του στο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο neakriti.gr ο Γιώργος Βαρβεράκης.

 «Ο στόχος ήταν να φτάσουμε στην κορυφή του κόσμου. Το καταφέραμε και τώρα αυτό που θέλουμε είναι να καθιερωθούμε. Τα κορίτσια έχουν μεγάλες δυνατότητες… Είναι μικρές ακόμη, κυρίως η Ελένη είναι αρχάρια… Έχουμε να περιμένουμε από αυτές μεγάλα πράγματα στο μέλλον. Να έχουμε υγεία και μπορούμε να περιμένουμε πολλά ακόμα…».

Η σπουδαία αυτή επιτυχία των Μηλάκη/Καλατζή έχει φέρει την ελληνική ποδηλασία στην κορυφή του κόσμου. «Αυτό είναι κάτι που μας κάνει υπερήφανους και χαιρόμαστε ιδιαίτερα. Μετά από 18 χρόνια συνεχούς δουλειάς, καταφέραμε να ανήκουμε στις δυνατές χώρες. Είμαστε μία μικρή χώρα με λίγους αλλά δυνατούς αθλητές. Με ήθος, αξιοπρέπεια και καλά πλασαρίσματα. Η κατάκτηση αυτή ανήκει σε όλους τους έλληνες και μπορεί να είναι οδηγός για την κοινωνία. Ότι δηλαδή μπορούμε με προσπάθεια, δουλειά, κουράγιο και παρά τις δυσκολίες να πετύχουμε πράγματα που μπορεί να μοιάζουν απίθανα».

Ηρώ Μηλάκη: Το κυνηγούσαμε χρόνια

Απόλυτα ικανοποιημένη, όπως είναι φυσικό, και με  το χάλκινο μετάλλιο στο λαιμό της εμφανίστηκε η Ηρώ Μηλάκη. «Αυτό το μετάλλιο το κυνηγούσαμε πολλά χρόνια. Τώρα ήρθε και είναι όλος ο κόπος και ο χρόνος που αφιερώσαμε για να το πετύχουμε».

Η πρωταθλήτρια του «Τάλως» αναφέρθηκε και στις δυσκολίες του αγώνα δρόμου όπου το μετάλλιο κρίθηκε στο νήμα. «Ο αγώνας κρίθηκε στο τελικό σπριντ. Στο νήμα, όπου όλα ήταν πιθανά… Το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύ καλό για μας αφού ένα μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι πρωτόγνωρο για τη χώρα και ελπίζουμε στις επόμενες διοργανώσεις να είναι και χρυσό».

Η πολύπειρη Ηρώ Μηλάκη μίλησε με κολακευτικά λόγια για την συνεπιβάτη της στο tadem, την 16χρονη Ελένη Καλατζή που ξεκίνησε μόλις τον περασμένο χειμώνα την ποδηλασία. «Έχει πολύ λίγα χιλιόμετρα στα πόδια της και αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν στοιχεία που μπορεί να βελτιώσει. Αυτό μας δίνει την προοπτική κυρίως για τον  μεγάλο στόχο που είναι η Παραολυμπιάδα του Τόκιο».

Πάρης Επιτροπάκης: Τεράστιο δώρο το μετάλλιο

Σίγουρα το μεγαλύτερο μερίδιο στην επιτυχία αυτή το έχουν ο Γιώργος Βαρβεράκης, η Αθηνά Σιδεράκη και τα κορίτσια, όμως ένα μέρος της, αναλογεί και στον πρόεδρο του «Τάλως» και αντιπρόεδρο της ΕΑΟΜ- ΑΜΕΑ, τον Πάρη Επιτροπάκη που έχει πιστέψει στην ομάδα και την έχει στηρίξει σημαντικά. «Τα παιδιά έχουν προσπαθήσει αφάνταστα και φυσικά ένα χάλκινο μετάλλιο είναι από τα ωραιότερα πράγματα. Έχουμε προσπαθήσει ως Ομοσπονδία πάρα πολύ να προβάλουμε την ποδηλασία παρά τις αντίξοες συνθήκες και έχουμε φτάσει σε πολύ καλό επίπεδο κάτι που φαίνεται από τα αποτελέσματα. Σαν σωματείο δε, είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που έχουμε αθλητές και προπονητές που πρωταγωνιστούν στο γίγνεσθαι του αθλητισμού με αναπηρία. Το μετάλλιο ήταν ένα τεράστιο δώρο… Ήταν κάτι που τους έλειπε και αποτελεί την εκπλήρωση των προσπαθειών τους. Είμαι βέβαιος ότι στο Τόκιο θα ακολουθήσουν κι άλλα…    

Ρεπορτάζ: Μαρία Πετρούτσου

Σχόλια