default-image

"Θυμήσου το '87" με Αρ. Βασιλείου και Μύρωνα Σηφάκη (video)

Αθλητισμός
"Θυμήσου το '87" με Αρ. Βασιλείου και Μύρωνα Σηφάκη (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το καλοκαίρι του '87 έχει συνδεθεί με τον ελληνικό αθλητισμό για το Ευρωμπάσκετ αλλά σίγουρα στο Ηράκλειο και την Κρήτη γενικότερα υπήρξε άλλος ένας λόγος να μη ξεχνιέται!

Ήταν το Κύπελλο Ελλάδος που κατέκτησε ο ΟΦΗ και μάλιστα φέτος συμπληρώθηκαν 30 ολόκληρα χρόνια από τότε! Εμείς δε θα μπορούσαμε στις «Αθλητικές Ιστορίες» να μην ασχοληθούμε με αυτό το γεγονός!

Δε θα μπορούσαμε επίσης να μη μιλήσουμε με τον Μύρωνα Σηφάκη, μιας και ήταν ο «ήρωας» της βραδιάς του τελικού. Επιλέξαμε όμως παράλληλα να μας μιλήσει και ένας ακόμη άνθρωπος, ένας άνθρωπος με προσφορά 40ετίας(!) στον ΟΦΗ, σαν ποδοσφαιριστής, σαν συνεργάτης του τεχνικού αλλά και σαν προπονητής: Αυτός δεν είναι άλλος από τον Άρη Βασιλείου!

Ο κ. Βασιλείου που αν και πέρασαν τα χρόνια δεν έχει αλλάξει και πολύ, θυμήθηκε εκείνη την ομάδα και τον τελικό και ευχαρίστησε ξεχωριστά τον κόσμο:

«Ξέρετε όταν καταλάβαμε πως είχε έρθει τόσος κόσμος από την Κρήτη με αεροπλάνα και καράβια νιώσαμε εμπιστοσύνη και το πιστέψαμε μας είπε», ενώ πρόσθεσε πως «όπως και να το κάνουμε, οι ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν αλλά και ο Μύρων ο Σηφάκης που έγινε ο ήρωας στα πέναλτι, ένιωσαν ακόμα περισσότερα το βράδυ του τελικού! Ένα βράδυ που καθιέρωσε τον ΟΦΗ στις δυνάμεις του ελληνικού ποδοσφαίρου και όχι μόνο στις επαρχιακές ομάδες».

Επίσης ο κ. Βασιλείου που στάθηκε στον μεγάλο Θόδωρο Βαρδινογιάννη θέλησε να προσθέσει πως «ολόκληρη η οικογένεια είχε μεγάλη προσφορά στον ΟΦΗ» κάτι που όπως είπε «ξέρω καλά ο ίδιος γιατί ήμουν στον ΟΦΗ από το 1969, έχοντας ζήσει τα χρόνια που προηγήθηκαν…»

«Μαζί, την κατάλληλη στιγμή»

Ο Μύρωνας Σηφάκης μας πήγε 2 χρόνια πίσω, 2 χρόνια πριν τον τελικό… «Το 1985 έτυχε μαζί με τον Γκέραρντ να έρθουμε στον ΟΦΗ. Στην ομάδα του Κυπέλλου είχαμε βρεθεί τα κατάλληλα άτομα, στο κατάλληλο μέρος, την κατάλληλη στιγμή. Σπουδαίοι παίκτες και άνθρωποι!

Ο ηγέτης Θόδωρας, ο μεγάλος προπονητής όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, οι παίκτες αυτοί που ξεχώριζαν! Ο υπέροχος Άρης Βασιλείου επίσης που του λέγαμε πάντα τα παράπονά μας! Εγώ έζησα κάτι εκπληκτικό αφού πριν ήμουν στον ΠΟΑ και στις μικρές κατηγορίες! Όσο για τον τελικό, εκεί ο τερματοφύλακας δεν έχει τίποτα να χάσει!» Όταν πάντως τον ρωτήσαμε αν κοιμήθηκε τα επόμενα βράδια, ήταν αφοπλιστικός! «Εγώ κοιμήθηκα και εκείνο το βράδυ! Του τελικού! Το ξέρει ο Άρης Βασιλείου που το έζησε! Πήγα και τους βρήκα από το ξενοδοχείο στο αεροδρόμιο ενώ οι υπόλοιποι το είχαν γλεντήσει!»

Ιδανικός ο Ν. Παπαδόπουλος

Τέλος, ρωτήσαμε τον Άρη Βασιλείου για τον προπονητή του ΟΦΗ στη σημερινή εποχή, τον Νίκο Παπαδόπουλο με δεδομένο πως τον ήξερε από την πρώτη μέρα που ήρθε στο Ηράκλειο σαν ποδοσφαιριστής. Και έσταζε μέλι ο κ. Βασιλείου για την επιλογή:

«Συγχαρητήρια στη διοίκηση που κράτησε τον Νίκο στον πάγκο» είπε αρχικά για να καταλήξει: «Θεωρώ πως είναι ιδανικός! Πρέπει όμως και η διοίκηση να τον στηρίξει και να υπάρχει συνέπεια σε ό, τι του υποσχεθεί, έχοντας αυτός την ευθύνη της ομάδας που θα δημιουργηθεί! Όλοι περιμένουμε τον ΟΦΗ πίσω, στην κατηγορία που ανήκει και πρέπει να είναι εκεί και δυνατός!».

Πως… έφυγαν τα φαβορί

Αλήθεια ποια ήταν τα δεδομένα στο Κύπελλο Ελλάδος της περιόδου 1986-87 που στο τέλος κατέληξε στην Κρήτη, το Ηράκλειο και τον ΟΦΗ;

Στις σημερινές «Αθλητικές Ιστορίες» θα ασχοληθούμε περισσότερο με εκείνη τη διοργάνωση  αφού και αυτές τις ημέρες όλα τα αφιερώματα αναλώθηκαν στον τελικό ΟΦΗ-Ηρακλή και τα πέναλτι όπου με «ήρωα» τον Σηφάκη η κρητική ομάδα έφτασε στην κατάκτηση του τροπαίου!

Ο αριθμός «45» πρέπει να είναι ο τυχερός για τους «ομιλίτες» αφού ο ΟΦΗ έγινε Κυπελλούχος Ελλάδος στην 45η διοργάνωση. Μια διοργάνωση στην οποία συμμετείχαν συνολικά 76 ομάδες (16 Α' εθνικής, 20 Β' εθνικής και 40 Γ' εθνικής κατηγορίας) και διεξήχθη σε 6 γύρους, συμπεριλαμβανομένου του τελικού.

Επίσης να προσθέσουμε πως υπήρξε κι ένας συμπληρωματικός γύρος ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο, με μόλις 6 ζευγάρια, ώστε οι ομάδες που θα συνέχιζαν να είναι 32.

Η αλήθεια είναι πως σε αυτή τη διοργάνωση έγιναν αρκετές εκπλήξεις και αυτό είναι φανερό πως κανένα φαβορί δεν έφτασε στον τελικό!

Βλέπετε, ο Πανιώνιος αν και στην αρχή πέρασε δύσκολα τον Χαραυγιακό, στη συνέχεια απέκλεισε διαδοχικά ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό (μάλιστα τους 2 τελευταίους με μεγάλες νίκες 3-0 στην έδρα του), για να αποκλειστεί τελικά από τον Παναθηναϊκό στον προημιτελικό.

Στον τελικό έφτασε για πρώτη φορά στην ιστορία του ο ΟΦΗ και μετά από 7 χρόνια ο Ηρακλής, ο οποίος δεν… άφησε τον Παναθηναϊκό να φτάσει στην πηγή!

Χωρίς ήττα (0-0 και 3-2 εκτός έδρας) ο «Γηραιός» του Χατζηπαναγή άφησε εκτός τους «πράσινους» στα χρόνια της παντοδυναμίας τους (από πολλές απόψεις). Στον τελικό έγινε ένας αμφίρροπος αγώνας που κρίθηκε τελικά στη διαδικασία των πέναλτι-ας το ξαναγράψουμε-με "ήρωα" για τον νικητή ΟΦΗ τον τερματοφύλακά του Μύρωνα Σηφάκη ο οποίος απέκρουσε 2 εκτελέσεις. Επίσης ο ποδοσφαιριστής Γρηγόρης Παπαβασιλείου κατέκτησε το τρίτο κύπελλο της καριέρας του, με τρεις διαφορετικές ομάδες: Καστοριά 1980, Παναθηναϊκός 1984 και ΟΦΗ 1987. Ο Ηρακλής από τότε δεν έχει αγωνιστεί ξανά σε τελικό κυπέλλου.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Μιμίκος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News