Αθλητισμός

Η γενική προκήρυξη των πρωταθλημάτων της ΕΟΚ

Ανακοινώθηκε από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης η γενική προκήρυξη των πρωταθλημάτων της αγωνιστικής περιόδου 2017-18. Σε αυτή δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αλλαγές σε σχέση με την περυσινή, ενώ αναμένονται και οι ειδικές προκηρύξεις, οι οποίες θα δείξουν εάν υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής σε σχέση με την περυσινή σεζόν.

Το πρώτο τζάμπολ της χρονιάς έχει οριστεί στις 13 Σεπτεμβρίου με την α' φάση του Κυπέλλου Ελλάδας ανδρών, όμως υπάρχει το ενδεχόμενο αλλαγής. Όσον αφορά στα πρωταθλήματα, η πρεμιέρα της Α2 έχει οριστεί για τις 7/10 (δεν υπάρχει κρητική εκπροσώπηση μετά τον υποβιβασμό του Ηρακλείου), ενώ η Β' Εθνική (μετέχει το Ηράκλειο) ξεκινά στις 8 του ίδιου μήνα. Στη Γ' Εθνική, η Κρήτη θα έχει τριπλή εκπροσώπηση (Εργοτέλης, ΟΦΗ, ΑΟΚ Χανιά) και θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου, όπως και η Α2 γυναικών, όπου ευελπιστεί να αγωνιστεί ο ΟΑΧ (θα διεκδικήσει την άνοδο στο ειδικό τουρνουά που πραγματοποιείται στο τέλος του μήνα).

Τον Απρίλιο θα διεξαχθεί η α' φάση των Πανελλήνιων πρωταθλημάτων εφήβων, νεανίδων, παίδων και κορασίδων, ενώ η ΕΟΚ αφήνει ένα παραθυράκι να τροποποιηθούν οι ημερομηνίες αυτές λόγω των σχολικών εξετάσεων.

Και φέτος ο πρωταθλητής Κρήτης σε επίπεδο ανδρών θα εξασφαλίσει απευθείας την άνοδο στη Γ' Εθνική, ενώ στις γυναίκες θα συμμετάσχει στο ειδικό πρωτάθλημα ανόδου (απαραίτητη προϋπόθεση, στο πρωτάθλημα απ' όπου θα αναδειχτεί ο πρωταθλητής να μετέχουν 4 ομάδες).

Στους άνδρες, μόνο στην Α2 Εθνική κατηγορία έχει δικαίωμα συμμετοχής ένας κοινοτικός αθλητής, ενώ στις υπόλοιπες Εθνικές κατηγορίες δεν υπάρχει τέτοιο δικαίωμα για τα σωματεία. Εξαίρεση αποτελούν οι αλλοδαποί καλαθοσφαιριστές, το δελτίο των οποίων έχει εκδοθεί πριν το 15ο έτος της ηλικίας τους.

Στις γυναίκες, στην Α1 υπάρχει το δικαίωμα συμμετοχής τριών μη Ελληνίδων αθλητριών.

Τι ισχύει για τα Πανελλήνια

Στην προκήρυξη η ΕΟΚ επισημαίνει ότι οι τοπικές Ενώσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τα πρωταθλήματά τους το αργότερο 15 ημέρες πριν την έναρξη των αντίστοιχων Πανελλήνιων πρωταθλημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των σωματείων στα Εθνικά πρωταθλήματα και το Κύπελλο Ελλάδας είναι υποχρεωτική, καθώς και η παρουσία γιατρού στους αγώνες. Τα σωματεία που θα πάρουν μέρος στα πρωταθλήματα Εθνικών κατηγοριών ανδρών πρέπει υποχρεωτικά να συμμετάσχουν και στα πρωταθλήματα παίδων και εφήβων, ενώ αυτά που μετέχουν στα πρωταθλήματα Εθνικών κατηγοριών γυναικών πρέπει υποχρεωτικά να συμμετέχουν σε ένα από τα πρωταθλήματα κορασίδων και νεανίδων.

Στο Πανελλήνιο των εφήβων δικαιούνται να πάρουν μέρος οι γεννημένοι τα έτη 2000, 2001 και τέσσερις αθλητές του 2002 και νεότεροι. Στους παίδες, δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι γεννημένοι το έτος 2002 και νεότεροι. Στις νεανίδες, μετέχουν αθλήτριες γεννημένες τα έτη 2000, 2001 και πέντε αθλήτριες του 2002 και νεότερες.

Τέλος, στο Πανελλήνιο των κορασίδων θα συμμετάσχουν αθλήτριες του 2002 και νεότερες.

Αλλαγές στις αποχωρήσεις

Στα σημαντικά που διευκρινίζονται στην προκήρυξη είναι και όσον αφορά στις ομάδες που αποφασίζουν μετά την έναρξη των πρωταθλημάτων να εγκαταλείψουν. Όπως τονίζεται, «τα αποτελέσματα των αγώνων που έδωσε ομάδα που υποβιβάστηκε, λόγω μη προσέλευσης σε δύο αγώνες ή αποχώρησης από τη συνέχεια του πρωταθλήματος, εφόσον συνέβη πριν από τη συμπλήρωση του α' γύρου του οικείου πρωταθλήματος, δε λαμβάνονται υπόψη στη διαμόρφωση του γενικού βαθμολογικού πίνακα της περιόδου. Αντιθέτως, εφόσον η αποχώρηση συντελεστεί κατά τη διάρκεια του β' γύρου, τα αποτελέσματα των αγώνων του πρώτου γύρου παραμένουν ισχυρά και λαμβάνονται υπόψη στη διαμόρφωση του γενικού βαθμολογικού πίνακα της περιόδου. Η ανωτέρω ρύθμιση εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις που ομάδες δεν προσήλθαν να αγωνιστούν ή τιμωρήθηκαν με μηδενισμό σε δύο αγώνες, τηρουμένης της κατά τα άνω διάκρισης του χρονικού σημείου κατά το οποίο συντελέστηκαν οι παραβάσεις».

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ

Σχόλια