Αθλητισμός

Κρίση στο Κατάρ απειλεί το Μουντιάλ του 2022

Μπορεί το ελληνικό ποδόσφαιρο να νοσεί αλλά και στον υπόλοιπο πλανήτη τα προβλήματα δεν είναι μικρότερα! Κάθε άλλο!

Μπορεί το ελληνικό ποδόσφαιρο να νοσεί αλλά και στον υπόλοιπο πλανήτη τα προβλήματα δεν είναι μικρότερα! Κάθε άλλο!

Η διεθνής πολιτική κρίση στο Κατάρ που ξέσπασε έχει και αθλητικές προεκτάσεις καθώς στο Εμιράτο της Αραβικής Χερσονήσου πρόκειται να διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Ήδη η FIFA σε ανακοίνωση που εξέδωσε προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα, αλλά όπως αναφέρει βρίσκεται σε επαφή με την οργανωτική επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου χωρίς πάντως να σχολιάσει κάτι άλλο.

Όπως όλα δείχνουν το θέμα αποτελεί πια μια «καυτή πατάτα» αυτός που την κρατά στα χέρια του είναι ο νέος πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο.

Η χώρα που έχει αναλάβει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς ειδησεογραφίας, απομονωμένη από τον υπόλοιπο αραβικό κόσμο και κατηγορούμενη για δεσμούς με την τρομοκρατία.

Ανακοίνωση της FIFA

Η ανακοίνωση της FIFA έχει ως εξής:

«Βρισκόμαστε σε επαφή με την οργανωτική επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου και την Ανώτατη Επιτροπή για θέματα που αφορούν την διοργάνωση του 2022. Προς το παρόν δεν έχουμε κάτι άλλο να σχολιάσουμε» αναφέρει η λιτή ανακοίνωση της FIFA που στάλθηκε με e-mail στους αρμόδιους συντάκτες.

Το μείζον θέμα είναι το Μουντιάλ του 2022 και στην περίπτωση αυτή είναι προφανές ότι η FIFA αναμένει να διαπιστώσει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, χωρίς να πιέζεται χρονικά.

Όμως οι τρέχουσες εξελίξεις επηρεάζουν άμεσα την αγωνιστική παρουσία του Κατάρ στους προκριματικούς του προσεχούς Παγκοσμίου Κυπέλλου (2018).

Υπάρχει μάλιστα πιθανότητα (αλλά δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη) να κληθεί να αντιμετωπίσει τη Σαουδική Αραβία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στα play off.

Μόνο μέσα στο 2017, στη Ντόχα διοργανώθηκαν 39 διεθνείς διοργανώσεις! Ανάμεσά τους αγώνες Diamond League για τον Στίβο, Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης Γυμναστικής, Κ1 Καράτε Premier League και πολλές άλλες. Για τον Σεπτέμβριο είναι προγραμματισμένη και η διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου Κολύμβησης, αλλά μέχρι τώρα η FINA δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα για τις εξελίξεις.

Στις 30 Ιουνίου λήγει η 4χρονη συνεργασία της Qatar Airways με την Μπαρτσελόνα

Η ένταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή δεν πρόκειται να επηρεάσει τη Μπαρτσελόνα. Οι χώρες του περσικού κόλπου διέκοψαν τις σχέσεις με το Κατάρ και διπλωμάτες αποσύρονται πάραυτα. Βασικός σπόνσορας της «Μπάρτσα» από το 2013 είναι η Qatar Airways, το λογότυπο της οποίας βρίσκεται εδώ και τέσσερα χρόνια πάνω στη φανέλα της.

Όμως, η συνεργασία ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου και ως εκ τούτου παράγοντες του καταλανικού συλλόγου διευκρινίζουν πως δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα.

«Δεν ασχολούμαστε, γιατί από τις 30 Ιουνίου διακόπτονται όλοι οι δεσμοί μας με το Κατάρ» λένε οι άνθρωποι της Μπαρτσελόνα, που έχει ήδη παρουσιάσει τη φανέλα με το νέο χορηγό της. Ωστόσο, με τους συλλόγους της αραβικής χερσονήσου δεν ισχύει το ίδιο. Η Αλ Αχλί, ομάδα στην οποία ανήκει ο Γιάννης Φετφατζίδης, ανακοίνωσε επίσημα ότι ακυρώνεται η χορηγική συμφωνία που είχε συνάψει με την Qatar Airways.

Επιμέλεια: Γιώργος Μιμίκος

Σχόλια