default-image

"Αθλητικές Ιστορίες" με τον... πασά στα Γιάννενα Πετράκη

Ποδόσφαιρο
"Αθλητικές Ιστορίες" με τον... πασά στα Γιάννενα Πετράκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Πετράκης όπως ανακοινώθηκε και επίσημα, θα συνεχίσει και την επόμενη περίοδο στον ΠΑΣ Γιάννενα. Οι "Αθλητικές Ιστορίες" τον επισκέφτηκαν πριν λίγο καιρό στην πρωτεύουσα της Ηπείρου όπου ο ίδιος έχει... τιμές "πασά στα Γιάννενα"! Σήμερα έφτασε η κατάλληλη μέρα για το αφιέρωμα στον ξεχωριστό προπονητή και άνθρωπο...

Ο "Πετρακογιάννης" για τους φίλους γεννήθηκε στις 20 Μαΐου 1959. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα το 1978 στον Αστέρα Περάματος. Στη συνέχεια και μέχρι το 1981 αγωνίστηκε στον Εργοτέλη στον οποίο έπαιξε και τις περιόδους 1985-1988. Από το 1981 όμως μέχρι το 1985 φόρεσε τη φανέλα του ΟΦΗ. Από το 1988 μέχρι το 1990 έπαιξε στην Ένωση Ατρομήτου Ρεθυμνιακού (ΕΑΡ) ενώ το 1991 έκλεισε την καριέρα του στον Ποσειδώνα Ηρακλείου.

Αφετηρία στη προπονητική του καριέρα, ήταν η ομάδα από την οποία ξεκίνησε και ως ποδοσφαιριστής. Από την περίοδο 1991- 1992, μέχρι το 1995-96 κάθισε στον πάγκο στου Αστέρα Περάματος, για να ακολουθήσει ο Ηρόδοτος την περίοδο 1996-97 και η άνοδος στη Γ' Εθνική. Από το 1997 μέχρι το 2000 ήταν προπονητής στα Μάλια, που τα ανέλαβε από το τοπικό και τα ανέβασε στη Δ' Εθνική, ενώ το ίδιο έκανε και με τον ΟΦΗ 94, που το 2002 τον έφτασε στη Δ' Εθνική. Ένα χρόνο αργότερα, υπήρξε για έξι μήνες συνεργάτης του Ζντένεκ Σκάζνι στον ΟΦΗ ενώ στη συνέχεια ανέλαβε τον Ηρόδοτο, τον οποίο την περίοδο 2003-2004 τον ανέβασε στην Γ' Εθνική. Η επόμενη περίοδος τον βρήκε στον πάγκο του Αστέρα Τρίπολης, που τον οδήγησε στην Γ' Εθνική και στην τεχνική του ηγεσία έμεινε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2005. Στη συνέχεια ανέλαβε τις τύχες του Αστέρα Ρεθύμνου, στην τεχνική ηγεσία του οποίου ήταν μέχρι τον Ιούνιο του 2009 και τον οποίο οδήγησε στη Γ' Εθνική. Ακολούθως από το Σεπτέμβρη του 2009 ήταν προπονητής στην ομάδα της Νέας Ιωνίας.

Την περίοδο 2010-11 εργάστηκε σε Ιωνικό και Εθνικό Αστέρα ενώ την  περίοδο 2011-12 ήταν προπονητής στον ΑΟ Χανιά.  Τον Γενάρη του 2013 ο "Πετρακογιάννης" ανέλαβε την τεχνική ηγεσια του ΟΦΗ ενώ λίγους μήνες μετά βρέθηκε και στον πάγκο του Εργοτέλη! Ωστόσο τη στήριξη που άξιζε τη βρήκε μακριά από την Κρήτη: Στα Γιάννενα! Και βέβαια την αγάπη που πήρε δεν την πρόδωσε! Έφερε καρπούς, έβγαλε τον "Άγιαξ της Ηπείρου" στην Ευρώπη (πανηγύρισε και μια πρόκριση) και βέβαια νωρίτερα είχε και την προσωπική μεγάλη διάκριση μέσα από τη δουλειά του...

                         Το βράδυ της δικαίωσης

Ήταν πρωτομηνιά του Φλεβάρη του 2016 όταν ο Γιάννης Πετράκης ένιωσε δικαίωση και μεγάλη συγκίνηση. Το βράδυ εκείνης της μέρας αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής της Σούπερ Λιγκ για τη σεζόν 2014/15. Ας θυμηθούμε τι είχε πει τότε με δάκρυα στα μάτια...

«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ. Θέλω να ευχαριστώ όλους τους ποδοσφαιριστές. Είναι πολύ τιμητικό για μένα. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς που με βοήθησαν να βρεθώ σε αυτή τη θέση. Όταν υπάρχει μια ατομική διάκριση μέσα από μια ομαδική δουλειά, πάντα  υπάρχουν κάποιοι άνθρωπου που μέσα από ομαδική δουλειά βοηθούν στο να προκύψει η ατομική διάκριση. Ευχαριστώ τον πρόεδρο του ΠΑΣ Γιάννινα που μου έδωσε την ευκαιρία να εργαστώ σε αυτή τη σπουδαία ομάδα. Τους συνεργάτες που δεν φαίνονται αλλά και όλους τους ποδοσφαιριστές που βοήθησαν την ομάδα μας να κατακτήσει την έκτη θέση και να προκύψει αυτή η διάκριση για μένα. Οι ποδοσφαιριστές είναι οι πρωταγωνιστές, εμείς πρέπει να τους κάνουμε καλύτερους» δήλωσε εμφανός συγκινημένος ο Έλληνας τεχνικός. Πριν λίγες μέρες ο "Πετρακογιάννης" έκλεισε τα 58 και δείχνει έτοιμος (προπονητικά) για όλα...

                     "Πετρακογιάννης" για Εργοτέλη-Ηρόδοτο

Ο Γιάννης Πετράκης ήταν το πρόσωπο που σκεφτήκαμε για να σχολιάσει τις δυο μεγάλες επιτυχίες του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου. Του Ηροδότου που αναδείχτηκε Κυπελλούχος Ερασιτεχνών Ελλάδος και του Εργοτέλη που ανέβηκε στη Football League μετά από μάχη με τον Ιωνικό:

"Τα καλύτερα έχω να πω για τον Ηρόδοτο, άλλωστε πέρασαν 17 χρόνια από την ανάλογη διάκριση για την Κρήτη και αυτό δεν είναι τυχαίο" (το 2000 το είχε κατακτήσει ο ίδιος σαν τεχνικός του ΠΑΝΟ Μαλίων...). Όσο για τον Εργοτέλη; "Συγχαρητήρια και είναι πολύ σημαντικό που αυτή η ομάδα επανέρχεται έχοντας μια πολύ δυνατή ακαδημία που όλα αυτά τα χρόνια βγάζει σπουδαία ταλέντα που παίζουν σε υψηλό επίπεδο..."

Θα κλείσουμε όμως με τα όσα έγραψε για τον Γιάννη Πετράκη δυο χρόνια πριν το πιο γνωστό αθλητικό σάιτ των Ιωαννίνων (δημοσίευση του 2015):

"Ο Πετράκης επαναλαμβάνουμε μέσα από τη δουλειά κατάφερε να επιπλεύσει, να δουλέψει σκληρά και να κερδίσει την εκτίμηση και την αποδοχή του κόσμου. Και όλοι θέλουν αυτή η καλή συνεργασία να συνεχιστεί και στη νέα σαιζόν. Και θα συνεχιστεί, αφού τόσο ο Χριστοβασίλης όσο και ο Πετράκης, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, είναι ικανοποιημένοι από τη συνεργασία αυτή και δεν υπάρχει λόγος να μη συνεχιστεί. Ο Πετράκης είναι διπλά δικαιωμένος, τόσο από την πορεία της ομάδας όσο και από την δική του στάση, προσωπικότητα και παρουσία.

Τον εκτιμούν ακόμα και οι παίκτες που δεν έχουν πολύ χρόνο συμμετοχής, γι' αυτό και οι ισορροπίες μέσα στο ποδοσφαιρικό τμήμα είναι πολύ ικανοποιητικές.

Διαχειρίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλους τους παίκτες, όλους τους χαρακτήρες, βγάζοντας μέσα από την ομάδα μια θετική ενέργεια. Όσο για το πώς δουλεύει σαν προπονητής, δεν χρειάζεται να μπούμε σε επιμέρους αναλύσεις. Το δείχνει άλλωστε αυτό η πορεία και η εικόνα της ομάδας. Μιας ομάδας με περιορισμένο ρόστερ, αφού δεν αδειοδοτήθηκε τα τελευταία χρόνια. Σ' αυτό βέβαια συμβάλουν και άλλοι παράγοντες, αλλά ο ρόλος του προπονητή είναι καταλυτικός σε μια ομάδα..."

* Στο φωτογραφικό στιγμιότυπο ο Γιάννης Πετράκης με τον Ηρακλειώτη συνεργάτη του Γιάννη Ταουσιάνη και ο Γιώργος Μιμίκος, στη λίμνη των Ιωαννίνων Παμβώτιδα...

Ρεπορτάζ: Γιώργος Μιμίκος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News