default-image

"Αθλητικές Ιστορίες": Όταν το Μαρτινέγκο έδειχνε Β΄Εθνική!

Ποδόσφαιρο
"Αθλητικές Ιστορίες": Όταν το Μαρτινέγκο έδειχνε Β΄Εθνική!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Εργοτέλης αύριο έχει μπροστά του μονόδρομο: Κερδίζει τη Θύελλα Ραφήνας και επιστρέφει τη Football League (πρώην Β΄Εθνική)! Με την ευκαιρία γυρίζουμε σήμερα πίσω τον χρόνο, για την ακρίβεια γυρίζουμε 14 χρόνια πίσω, στην περίοδο 2002-03!

Τότε που ο Εργοτέλης έπαιρνε το εισιτήριο για τη Β΄Εθνική, την κατηγορία που είχε αφήσει πίσω του στη δεκαετία του '60!

Το πρωτάθλημα της περιόδου 2002-2003 στη Γ΄Εθνική ήταν ένας πραγματικός μαραθώνιος και η επιτυχία της ανόδου για τον Εργοτέλη μεγάλη! Βλέπετε στη συγκεκριμένη περίοδο oι ομάδες στη Γ' Εθνική αυξήθηκαν από 16 σε 20 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των κατηγοριών. Σύμφωνα με την αρχική προκήρυξη θα ανέβαιναν στη Β΄ Εθνική 2 ομάδες απευθείας και η τρίτη θα έπαιζε μπαράζ με την 14η της Β΄ Εθνικής , ενώ στα πλαίσια νέας αναδιάρθρωσης και προσθήκης 2ου ομίλου στη Γ΄ Εθνική θα υποβιβάζονταν μόνο 3 ομάδες στο Περιφερειακό πρωτάθλημα. Τελικά όμως το σχέδιο αναδιάρθρωσης αναβλήθηκε για την επόμενη χρονιά και υποβιβάστηκαν στη Δ΄ Εθνική 5 ομάδες , ενώ στη Β' ανέβηκαν τέσσερις λόγω της αδυναμίας του Ολυμπιακού Βόλου να αγωνιστεί στη Β' Εθνική!

                 Το "κάστρο του Μαρτινέγκο"

Ο Εργοτέλης στηρίχτηκε στο Μαρτινέγκο, με ένα ρόστερ γεμάτο Κρήτη με ηγέτη τον Λαμπράκη και εκτελεστή τον Ογκουνσότο και αφού δεν είχε απώλειες εντός έδρας (έκανε ένα εκπληκτικό σερί) πανηγύρισε την άνοδο με ένα άνετο διπλό στη Θεσσαλονίκη επί του Αγροτικού Αστέρα!

Για τις δύο θέσεις που οδηγούσαν αρχικά στη Β΄ Εθνική πάλεψαν ο Ποσειδώνας Νέων Πόρων που αναδείχθηκε πρωταθλητής , ο Εργοτέλης που ανέβηκε τερματίζοντας 2ος και ο Λεβαδειακός που έμεινε στο νήμα 3ος και ανέβηκε τελικά μέσω μπαράζ. Τελικά προέκυψε άλλη μια θέση και ανέβηκε και η 4η Νίκη Βόλου σε βάρος του συμπολίτη της Ολυμπιακού που υποβιβάστηκε για οικονομικούς λόγους.

Στην ουρά Ναυπακτιακός Αστέρας και Α.Ο. Τρίκαλα κατέρρευσαν οικονομικά και υποβιβάστηκαν έχοντας μηδενιστεί σε 2 και 12 ματς αντίστοιχα. Ο ΑΟΑΝ (Άγιος Νικόλαος) τους ακολούθησε μετά από μια απογοητευτική πορεία στο 2ο γύρο. Η λασιθιώτικη ομάδα έφευγε από την εποχή Μάρη και γύριζε ουσιαστικά στις μικρότερες κατηγορίες αφού τα οικονομικά προβλήματα ήταν τροχοπέδη! Για την αποφυγή των άλλων δύο θέσεων μονομάχησαν δυο ιστορικές ομάδες, ο Εθνικός Πειραιώς και η Α.Ε. Λάρισα μαζί με την ΑΕ Χανίων και τον Βύζαντα. Ο τελευταίος πέτυχε ορισμένες μεγάλες νίκες, με σπουδαιότερη το 0-2 στο Αλκαζάρ και παρέμεινε στην κατηγορία. Ο Εθνικός, αντίθετα, υποβιβάστηκε μετά την ήττα από τους Κρητικούς στον Πειραιά με 0-1. Χανιά και Λάρισα μονομάχησαν μέχρι τέλους, με τους Λαρισαίους να διατηρούν προβάδισμα ενός βαθμού πριν τον καθοριστικό μεταξύ τους αγώνα στα Περιβόλια. Εκεί, οι γηπεδούχοι ανέτρεψαν το σκορ από 0-2 σε 3-2, αλλά οι βυσσινί πήραν τελικά ισοπαλία 3-3 και απέφυγαν έναν ιστορικό υποβιβασμό στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα, σε αντίθεση με τα Χανιά που υποβιβάστηκαν. Να αναφέρουμε τέλος πως η 15η θέση που κατέλαβε η ΑΕΛ παραμένει η χειρότερη στην ιστορία της...

Του: Γιώργου Μιμίκου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News