Αθλητισμός

Βασιλειάδης: «Εντός του Ιουλίου οι εκλογές στην ΕΠΟ»

Για μια σειρά από σημαντικά θέματα μίλησε την Παρασκευή (19/5) ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, προαναγγέλλοντας εκλογές στην ΕΠΟ εντός του Ιουλίου.

Παράλληλα, μιλώντας στο Sport24 Radio 103,3, αναφέρθηκε στις επαφές που είχε με τον πρόεδρο της ΦΙΦΑ Τζιάνι Ινφαντίνο, υποστήριξε ότι θα πρέπει να μπουν κανόνες στον αθλητικό νόμο που θα αποτρέπουν τη δημιουργία... χαλιφάτων, ενώ τόνισε ότι και οι παράγοντες θα πρέπει να δέχονται κυρώσεις όταν προχωρούν σε εμπρηστικές δηλώσεις.

Τέλος, ο πολιτικός προϊστάμενος των σπορ εξέφρασε την επιθυμία να γίνεται κάθε χρόνο ο τελικός Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ, ενώ καταδίκασε και τις άσεμνες χειρονομίες που έκανε τις προάλλες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σε οπαδούς του Ολυμπιακού.

Αναλυτικά, είπε:

Για το αν θα πάει στην Κωνσταντινούπολη για το Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκας, όπου συμμετέχει ο Ολυμπιακός: «Μόλις γύρισα από τη Ζυρίχη για συνάντηση με τη ΦΙΦΑ και αν όλα πάνε καλά αύριο φεύγω για Κωνσταντινούπολη. Να δούμε τον τελικό. Θεωρώ δεδομένη την πρόκριση, πάντα με αισιοδοξία».

Για τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΦΙΦΑ Τζιάνι Ινφαντίνο: «Με τον κύριο Ινφαντίνο υπήρξε μία συνάντηση στην αρχή και μετά μία συνάντηση με τους αξιωματούχους της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ, για να δούμε πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Πώς θα προχωρήσουμε και πώς θα επανέλθουμε στον κύκλο της ομαλότητας, διοικητικά τουλάχιστον -και αυτό να το τονίσουμε- στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Οι συζητήσεις πήγαν εξαιρετικά. Όλο αυτό το διάστημα, με όλα αυτά που έχουμε ζήσει, υπάρχει ένα κέρδος, αν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι. Αυτή τη στιγμή η συζήτηση που γίνεται αφορά την ταμπακιέρα. Μολονότι η διαφωνία με τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ ήταν ο νόμος και το αυτοδιοίκητο, νομίζω ότι οι συνθήκες ωρίμασαν. Πλέον όλοι με απόλυτη ειλικρίνεια κουβεντιάζουμε για τα πραγματικά προβλήματα. Τα εκλογικά συστήματα και όλα αυτά είναι απλά τυπικότητες. Οι λύσεις σε αυτά βρίσκονται. Καλή διάθεση υπάρχει. Το θέμα είναι να κουβεντιάσουμε και να βρούμε λύσεις για την ταμπακιέρα.

Η ταμπακιέρα είναι ο τρόπος διοίκησης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο τρόπος λειτουργίας της Ομοσπονδίας, ο τρόπος οικονομικής λειτουργίας της Ομοσπονδίας, ο τρόπος λειτουργίας των εσωτερικών οργάνων, της δομής, της διαιτησίας. Αυτό το ξεκαθαρίζω ότι δεν είναι πολιτικό ζήτημα, αλλά η πολιτική ηγεσία έχει άποψη, γιατί είναι από τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ακόμα είναι το θέμα της ασφάλειας των ελληνικών γηπέδων.

Όλο αυτό τον καιρό έχουμε γίνει μάρτυρες τραγικών γεγονότων. Ενδεχομένως γιατί έχουμε εξοικειωθεί και με τις εικόνες και ειδικά μετά τις φρικαλεότητες που έγιναν στον τελικό του Κυπέλλου στον Βόλο, στο ΠΑΟΚ - ΑΕΚ.

Φτάσαμε σε ένα σημείο να αναλύουμε και αυτό σχολιάστηκε από το σύνολο των αξιωματούχων της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ αν ένα κουτάκι που εκτοξεύεται και βρίσκει έναν προπονητή είναι άδειο ή γεμάτο. Συζητήθηκε ευρύτατα και από τον Ινφαντίνο. Φέτος στην Ευρώπη είχαμε αντίστοιχα πέντε ίδιες περιπτώσεις. Δηλαδή δεν είναι πρωτοφανή.

Προφανώς η βία είναι ένα συνολικό γεγονός, προφανώς βρίσκουμε την βία σε όλη την Ευρώπη και εδώ σε μεγαλύτερη ένταση και προφανώς οι αιτίες δεν είναι κοινωνικές, αλλά ποδοσφαιρικές. Αν αύριο έβγαινε μία απόφαση που έλεγε ότι όλα τα παιχνίδια θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, αυτοί οι άνθρωποι που πλακώνονται δεν θα μεταφερόνταν στο μπάσκετ ή στο βόλεϊ; Ή είναι διαφορετικοί και κάθε άθλημα έχει τα δικά του "μπουμπούκια"; Στην χώρα μας έχουμε δει πολλά "όμορφα" πράγματα.

Προσπαθούμε να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τα θέματα της βίας και της ασφάλειας. Ζητήσαμε την τεχνική βοήθεια της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα. Μένουν τεχνικές λεπτομέρειες που θα τις συζητήσουμε και την Τρίτη στις Βρυξέλλες, ώστε να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία και σε συνεργασία με κλιμάκια της ΟΥΕΦΑ να φτιάξουμε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας ασφαλείας και κανόνων στα ελληνικά γήπεδα, σε συνεργασία με την Αστυνομία, τις δικές μας δυνάμεις και με τους αθλητικούς εισαγγελείς που θα μας βοηθήσουν ως προς αυτό το πλαίσιο, για τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν, για να νιώθουμε κάποια στιγμή ότι όταν πηγαίνουμε στα ελληνικά γήπεδα δεν αλλάζουμε ήπειρο, αλλά παραμένουμε στην Ευρώπη».

Για το τι άλλο συζητήθηκε στη συνάντηση: «Το πιο σημαντικό είναι ότι εμείς έχουμε τη διάθεση, το νομικό πλαίσιο και να άρουμε τις συγκρούσεις σχετικά με το αυτοδιοίκητο. Αλλά αυτοδιοίκητο δεν σημαίνει αυτόνομο, μη ύπαρξη κανόνων. Το αυτοδιοίκητο για να κερδηθεί θα πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο λειτουργίας που θα υπηρετεί και θα διασφαλίζει τη σύννομη λειτουργία του ποδοσφαίρου».

Για το πότε θα γίνουν οι εκλογές της ΕΠΟ: «Εφόσον οι συνθήκες γίνουν ώριμες και περάσουν οι συγκεκριμένες αλλαγές στο καταστατικό, που αφορούν στον τρόπο διοίκησης, διαφάνειας, οικονομικής λειτουργίας και των ποινών και όλες αυτές οι αστειότητες που γίνονταν στον νομικό χάρτη της Ομοσπονδίας και οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου συναινέσουν σε αυτό, θα είναι θέμα ημερών να γίνουν οι εκλογές. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά και μέσα στον Ιούλιο θα έχουμε εκλογές και θα έχουμε μετάβαση σε ένα θεσμικό πλαίσιο».

Για το αν θα υπάρχει υψηλή εποπτεία από τη ΦΙΦΑ μετά το τέλος των εκλογών: «Σαν κράτος για να δεχθούμε να συζητήσουμε τις αλλαγές αυτές, θα πρέπει να έχουμε τη βεβαιότητα ότι δεν θα ψηφιστούν τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο ή του χρόνου μία διοίκηση που θα κάνει πάλι του κεφαλιού της, χωρίς να ακολουθούν τους καταστατικούς κανόνες της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ. Προφανώς και εμείς θέλουμε δικλείδες ασφαλείας ότι δεν θα γίνει μία συμφωνία για να κάνουμε εκλογές και μετά πάλι τα ίδια».

Για το αν μετάνιωσε που δεν επέμεινε μέχρι τέλους στην αναβολή του τελικού του Κυπέλλου: «Δεν έχει νόημα να γίνει αυτή η συζήτηση και να γινόμαστε μετά Χριστόν προφήτες. Αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς μέχρι και τέσσερις ώρες πριν ξεκινήσει το παιχνίδι έλεγαν ότι όλα θα πήγαιναν ρολόι. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Όλοι ήθελαν να γίνει το παιχνίδι και όλοι έχουν τις ευθύνες τους. Και για όλα αυτά που συνέβησαν. Πώς βρέθηκαν τα εισιτήρια στα χέρια αυτών που πήγαν εκεί για να παίξουν ξύλο; Πώς οι ΠΑΕ που πήραν εισιτήρια για μία τόσο συγκεκριμένη διοργάνωση φρόντισαν να έρθουν όλα τα "καλά παιδιά" στο γήπεδο;

Τα μαθήματα που πρέπει να πάρουμε τα έχω πει και στο μπάσκετ. Είναι αστειότητες το πού θα γίνει ο τελικός. Στην αρχή της χρονιάς καθορίζεται το γήπεδο που παρέχει τη μεγαλύτερη ασφάλεια. Δυστυχώς είναι μόνο το Ολυμπιακό Στάδιο. Εκεί να ορίζεται κάθε χρόνο να γίνεται ο τελικός. Εκεί που μπορούν να παρθούν σοβαρά μέτρα ασφαλείας ή τέλος πάντων να διασφαλίζεται - όσο είναι δυνατόν να διασφαλιστεί - ότι θα έχουμε ομαλές συνθήκες αγώνα.

Αν σοβαρευτεί ο χώρος του ποδοσφαίρου, αν φτιαχτεί αυτό το πράγμα που λέγεται ποδόσφαιρο, γίνουν επενδύσεις, υπάρξει σοβαρή διαιτησία, σοβαροί κανόνες και αυτοί που πάνε στο γήπεδο δεν είναι "επίλεκτες δυνάμεις" τότε θα μπορούσαμε να είμαστε καλύτερα. Με τις επαφές που θα γίνουν θα μπορέσουμε να έχουμε μία αισιοδοξία ότι κάτι αλλάζει».

Για το αν είχε επιφυλάξεις πριν κάνει το ταξίδι για την συνάντηση με παράγοντες της ΦΙΦΑ: «Όταν κάνουμε διαπραγμάτευση, σε τέτοιο υψηλό επίπεδο, δεν μπορείς να είσαι άνετος, να μην έχεις άγχος ή να μην κάνεις plan b. Σε κάθε περίπτωση από τις πρώτες ημέρες ήρθαμε σε επαφή με τις διεθνείς ομοσπονδίες για να μιλήσουμε για την ουσία των πραγμάτων. Είναι ο νόμος το κομμάτι που γέννησε τη διαφωνία, αλλά έχουμε μπει στην ουσία των προβλημάτων.

Το θέμα είναι να προλάβουμε πριν γεννηθούν άλλες προβληματικές καταστάσεις. Να μπουν κανόνες που θα ισχύουν έναντι όλων για να μην επιτρέψουμε ούτε βαρονίες, ούτε χαλιφάτα, ούτε σκιές. Και η σκιά είναι πολύ σημαντικό να εξαλειφθεί. Μπορεί να μην υπάρχει τίποτα και μόνο μία σκιά και η ύπαρξη σκιών να τινάζει τα πράγματα στον αέρα».

Για το ποιος θα πατάξει ένα χαλιφάτο: «Οι κανόνες, η διαφάνεια και ο νόμος. Οι νόμοι που διέπουν την ομοσπονδία, οι κανόνες πάνω στους οποίους δομείται το ποδόσφαιρο, αυτοί σε ένα μεγάλο βαθμό διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία. Από εκεί και μετά έρχονται και οι δομές του κράτους».

Για το αν έχει στο μυαλό του συνάντηση με τους μεγαλομετόχους των τεσσάρων "μεγάλων" του ελληνικού ποδοσφαίρου: «Εάν πιστεύω ότι δεν θα πάμε σε μία "κοκορομαχία" για να αποδείξει κάποιος ποιος είναι ο... βαρύτερος και πάμε σε μία ουσιαστική κουβέντα, φυσικά θα το επιδιώξω. Αυτή τη στιγμή πάντως δεν έχει κανένα απολύτως νόημα και θα πρέπει στο καινούργιο πειθαρχικό να ληφθεί η πρόνοια, για να σταματήσει αυτό το χάλι με τις δηλώσεις. Ή όποιος θέλει να κάνει δηλώσεις για να δυναμιτίζει το κλίμα θα έχει κυρώσεις. Αυτό το πράγμα πλέον είναι αστείο. Δεν έχουμε μόνο τους οργανωμένους να φωνάζουν, έχουμε και τις διοικήσεις».

Για τη χειρονομία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου σε οπαδούς του Ολυμπιακού: «Καταδίκασα και τις απαράδεκτες εκφράσεις του κυρίου Ζουράρι και προφανώς και τον κύριο Καμμένο».

Σχόλια